SkyWatcher AZ4 mechanika

Rendkívül finoman mozgatható, igen stabil, akár nappali, akár csillagászati megfigyelésre kitűnő.

Termékvariánsok

A termék részletes leírása

 Az AZ4 félkarú mechanika a maximális flexibilitást nyújtja Önnek, amit egy azimutális mechanikától elvárhatunk. Mind csillagászati, mind természetmegfigyelésre ideális.

Könnyen hordozható, nem igényel ellensúlyt, nem kotyog, nem lötyög!
A kuplung feszessége állítható, s ez kiküszöböli a rögzítőkarok használatát. A távcsövet annyit, és abban az irányban mozgathatjuk, amerre akarjuk, utána nem vesztünk időt a rögzítőkarok meghúzásával.
A standard fecskefarkas rögzítés segítségével könnyen kiegyensúlyozhatjuk a mechanikára szerelt távcsövet.
A finommozgató karok iránya 180 fokkal felcserélhető, így ugyanolyan kényelmesen használhatjuk egy \"hátulbetekintős\" refraktor, vagy Makszutov esetén, mint egy \"elölbenézős\" Newtonnal.
A 45 fokos szögben futó félkar miatt 180mm-es tubusátmérőig elérhetjük a zenitet anélkül, hogy a távcső a mechanika fejrészébe akárhol is beleakadna.

Választható 65mm-es könnyű alumíniumlábon, vagy a nehzebb, de stabilabb 45mm-es acéltripodon (megegyezik a HEQ5 háromlábával!). 

Keiko véleménye

Első teszt eredménye

Ár/érték arány

AZ-4 azimutális félkarú mechanika (csak fej)
AZ-4 azimutális félkarú mechanika (csak fej)
Előny

Nálam egy SW 150/750-et tart meg, atombiztosan. Felszerelése gyors, egyszerű. A mozgatókar nem feltétlenül szükséges, de megszokható. Vizuális észleléshez csak ajánlani tudom.

grega véleménye

Néhány hete/hónapja használom

Mechanikai minőség

Ár/érték arány

AZ-4S azimutális félkarú mechanika acélcsöves háromlábon (4,5 cm-es acéllábon)
AZ-4S azimutális félkarú mechanika acélcsöves háromlábon (4,5 cm-es acéllábon)
Előny

Elképesztően stabil. Semmi nem hozza ki sodrából: az élességállítás, zoomos okulár tekergetése vagy akár a szándékos pöcköléssel való bosszantás sem. Az egyszerűsége és a kevés alkatrész miatt sokkal könnyebb (kb. 8,4 kg), mint a komplett alulábas EQ-2 -es mechanikám (ami ellensúllyal, prizmát fogadó feltéttel 14 kg!). Még a lábfeszítő középrészt is otthon hagyom, mert úgy is elég stabil. A finoman szorítható kuplungok fantasztikusan működnek, nagyon finoman lehet állítani, mindkét tengely mentén.

Hátrány

Volt, hogy a finom állító lehetőségeket hiányoltam, de az csak 150x-es nagyítás felett jutott egyáltalán eszembe. Ezt akár néhányezer felárért igazán rátervezhették volna. Könnyebb mozgatókart is tehettek volna, mert \\\"L\\\" fotófeltéttel és pl. könnyű spektívvel, vagy kamerával használva lehetetlen a kiegyensúlyozás lazított kuplunggal. Ha megszorítom, akkor a mozgatás lesz döcögős.

Összegzés

Sosem volt még ilyen stabil mechanikám. MC 127-es vagy más rövidcsövű alá ideális megoldás, ha vizuális észleléshez és nem túl nagy nagyításhoz kell. Gondolom a hosszabb refraktorok sem fognak ki rajta 100 mm-ig. -Ha azt írnák rá, hogy régi orosz gyártmány, elhinném, mert annyi anyag van benne. Bár 8 kiló felett van, elcibáltam egy kisebb kirándulásra spektív alá. Még szélben is stabil maradt, Öröm volt vele észlelni. Igaz, hogy a mozgató kart le kellett szedni, hogy ki lehessen egyensúlyozni. Legalább már két alkatrészt is otthon lehet hagyni a súlycsökkentés érdekében. -Negyed annyi idő alatt felállítható, mint egy EQ, viszont, ha vinni kell a kocsitól messzebbre, akkor mindössze 60% tömeget kell cipelni. (EQ-3 hoz viszonyítva még kevesebbet!) -A 3,5 kilós Makszutovot feldíszítettem majdnem 5 kilósra, de még így is mosolygott a terhelésen és várta további kilókat. Bár a légkör nem bírta, de megtúráztattam 214x -es nagyítással. Nem vitt sírba a Jupiter látómezőben tartása, hála az optimálisan szorítható kuplungnak. -Az egyszerűsége miatt a lengő tömeg alacsonyan lábak kereszteződése felett és központosan marad, valamint a tömegközéppontjától alig van messzire nyúló alkatrész, így nincs, ami hosszabb lengésidővel akarná lóbálni az optikát. Ez is az egyik oka a rendkívüli stabilitásának. A másik a csavarodás és hajlás mentes acélcső-láb. Kisebb nagyításon még fogdosni, a fókuszt állítgatni vagy az okulárt fogdosni is lehet, nem fog beremegni. Szerintem a rendkívüli stabilitása még a drágább 80-90 ezres osztott alulábas kategóriáét is meghaladja, így feltétlenül jó az ár/érték aránya.

Leon véleménye

Néhány hete/hónapja használom

Optikai minőség

Mechanikai minőség

Ár/érték arány

Előny

Stabil és könnyű.

Hátrány

Nincs

Összegzés

Az alumínium lábas változatot választottam a hordozhatóság miatt, és nem bántam meg. Stabil mégis könnyű. Nappali megfigyeléshez és csillagászathoz is ideális. 127-es Mc-hez vettem de simán elbír egy 150-est is. A fej precízen mozgatható, ezért a nagyobb 200X nagyítás sem jelent problémát. Nagyon szeretem, csak ajánlani tudom.

saga véleménye

Első teszt eredménye

Mechanikai minőség

Ár/érték arány

Előny

Könnyű felépítés és félkarú megoldás: így nem akad bele a távcső a mechanikafejbe, és lehet vele zenitben észlelni.

Hátrány

Nincs finommozgatás.

Összegzés

Nagyon jó ár/érték arányú állvány és mechanika rövid fókuszú távcsövekhez, ideális utazótávcsőnek, mert a távcső és a mechanika, állvány együtt is könnyen hordozható.

Visszajelzés írásához kérjük, jelentkezzen be!

A termékre 2 év gyártói garanciát vállalunk. A gyártói garancia feltételeiről a gyártó hivatalos honlapján talál információkat. Az elektronikai alkatrészekre a garancia időtartama 1 év.

Távcső ajánlat 50000 Ft-ig

Távcső ajánlat 100000 Ft-ig

Mikroszkóp ajánlat 50000 Ft-ig

A legerősebb kezdő távcső


Újdonságaink

70mm-es Acuter Makszutov-Cassegrain spektív állvánnyal
70mm-es Acuter Makszutov-Cassegrain spektív állvánnyal
Raktárkészlet
Kiszállítás futárral:
Azonnal szállítható
Budapesti üzlet:
Minimális készlet
Futárszolgálat:Azonnal szállítható
Bolti átvétel:Minimális készlet
-7% 78 864 Ft

Legfrissebb híreink a Facebookon