10x60, 12x56 BTC Albatros binokulárok

Nagyobb nagyítás, nagyobb átmérő jellemzi a BTC Albatros sorozat középen helyet foglaló tagjait. Ennek ellenére még könnyen hordozható modellekről van szó, hiszen tömegük 1 kg körüli.

Termékvariánsok

A termék részletes leírása

 A 60 mm-es modell nagy átmérőjével és mégis kedvező árával tűnik ki. A 10x60-as terepi használatban gyenge látási viszonyok között alkalmazható, a színek még ekkor is teltek, 6 mm-es kilépő pupillájával fényes felületi fényességeket érhetünk el. A távcső optikai minősége átlagos, a gumiborítású fémház nem ütésálló és nem vízálló. Ezt a modellt az árérzékenyebb vásárlóknak ajánljuk szürkületi vagy éjszakai (holfényes) természetmegfigyelésre, valamint sötét égbolt melletti csillagászatra (kezdők számára). 

A 12x56-os modell a népszerű 56 mm-es objektív átmérő mellett kellemesen nagy 12x-es nagyítással párosítottuk, gondolva azokra, akik egy hordozható, de nagyobb nagyítású távcsövet keresnek. A távcső képalkotása az átlagosnál picit jobb, fényhasznosítása azonban a standard 10x50-esekéhez áll közel. Nagy nagyítása miatt elsősorban csillagászatra ajánljuk, méghozzá erősebben fényszennyezett (pl. fővárosi) égboltra. Erre a célra ez a távcső kifejezetten alkalmas. Kiváló választás lehet madármegfigyeléssel foglalkozók számára is.

Termékkód AL12x56
átmérő 56 mm
nagyítás 12 x
látómező 79 m/1000 m
közelpont 9 m
látószög 4,5 fok
szemlencse átmérő 22 mm
kilépő pupilla 4,7 mm
szürkületi érték 25,9
geometriai fényerő 21,8
tömeg 1050 g

smutku véleménye

Néhány hete/hónapja használom

Optikai minőség

Mechanikai minőség

Ár/érték arány

10x60 BTC Albatros binokulár FMC reflexiógátló bevonatokkal
10x60 BTC Albatros binokulár FMC reflexiógátló bevonatokkal
Előny

nagyon szép és éles képet ad, többen mondták ismerőseim is, hogy ez egy minőségi binokulár, ők is meggyőztek, hogy jót választottam.

Hátrány

az optikájáról nem tudok ilyet mondani, viszont a kivitelezése szerintem igénytelen ezért az árért: -az egyik legzavaróbb hátrány maga a tartótáska, gagyi és nem véd semmitől, csak egy vékony vászon anyag. -a másik, hogy a binokulár védő kupakjai valahogy nem illeszkednek igazán a binokli végeihez, lötyög, leesik, a benéző oldal felől pedig nem rakható rá, csak akkor ha lehajtjuk a szemharangokat. -de itt a következő probléma, hogy a szemharangok körülbelül 5 lehajtás után elrepedtek és attól félek, hogy többet nem hajthatom le, mert akkor eltörik és leesik

Összegzés

a sok negatívum ellenére a gyakorlatban egy nagyon jól használható binokulár. különösen jól használható sötétedéskor természetmegfigyelésre (szinte kivilágítja a tájat), illetve a nagy nyílásviszonya miatt éjszaka is szép képet ad. sajnos ezen a nagyításon (10-szeres)már remeg az ember keze, de meg lehet támasztani. jah, éppen két hete láttam meg vele az Androméda galaxist. lenyűgöző, talán még szebb, mint a nagy csillagászati távcsővel.

grega véleménye

Első teszt eredménye

Optikai minőség

Mechanikai minőség

Ár/érték arány

Előny

Igen tiszta kontrasztos kép, széles látótér ingerküszöb alatti széltorzítással. Egyszerű, a praktikus használatot szolgálja, minden extra és cicoma nélkül. A fotómenet természetes, így könnyen állványra tehetjük egy opcionális adapterrel, ami tovább javítja a kép élességét és kihozza a meglátható legapróbb részleteket. Indirekt módon jön meg a kedvünk hozzájuk, ha belenézünk egy nagy márka (pl. Nikon, Olympus) egyszerűbb típusaiba és a leképzésben nem látunk különbséget.

Hátrány

Egy ilyen olcsó binokulárhoz is méltatlanul gyenge hordtáska. Sokkal jobban védő intelligensebb táskát is megérdemelne a teljesítménye alapján. Az optikára és a mechanikai kialakításra ebben a bekezdésben nem tudnék mit írni.

Összegzés

A 60mm-es átmérőben és a nagyításban rejlő lehetőségek remekül kihozhatók, mivel színi hiba és a kontraszt a kategóriájában nagyon jó, a kisebb torzítások féken vannak tartva, csak a látómező legszélső 1/5-ben vehetők észre, ha direkt arra figyelünk. (Ez az arány egyébként az 50-120 ezres kategóriánál sem feltétlen jobb.) De minek tennénk, ha a középső terület élvezetes látványt nyújt. A nagy nagyítás, a korrekt képminőség és nagy fénygyűjtő képesség igazán gyönyörűen megmutatja a Tejút gazdagságát akár elővárosi fényszennyezettség mellett is. A Hortobágyon már érdemes lesz leülni, mert elképesztő a látvány és sokáig maradunk, mivel a tömege sem akkora fizikai megpróbáltatás. Állványon még több csillag és részlet tűnik elő a nyílthalmazokban, valamint könnyen előtűnnek a nagyobb távcsővel megnézendő ködök és gömbhalmazok. Az Orion élvezetes látványa, vagy az Androméda galaxis megpillantása már alapértelmezett ennél a méretnél. Nappali használatban is vállalható a tömege. Nem remegős kezűek még simán megtartják akár hosszabb időn keresztül is. Nagyon tiszta színek, éles kontrasztok mutatkoznak borús vagy szürkületi fényviszonyok között is. Mindezeket együttvéve igen jól teljesítő darabok az Albatros binokulárok, ha a lelkünket nem piszkálja, hogy nem nagy márkák ismert jelzését látjuk rajta.

Visszajelzés írásához kérjük, jelentkezzen be!

A termékre 1 év garanciát vállalunk.