Galéria

Saxoo

NGC 6992, Keleti Fátyol-köd

Technikai adatok

Készítette: Misi Róbert

Műszer: 250/1000 SkyWatcher Quattro Newton asztrográf

Korrektor, nyújtó: SkyWatcher kómakorrektor F/4

Kamera: Canon EOS 700D (átalakított)

Szűrő: IDAS NBZ 2"

Vezetés: ZWO ASI462MC + ASIair Pro + EAF , SkyWatcher 9x50-es kereső

Mechanika: SkyWatcher EQ6-R

Feltöltés dátuma: 2021.04.12.

Készítés dátuma: 2021.04.10.

Hely: Sástó-rét (Mátra)

Expozíciós adatok: 13x5perc + Flat, Dark, Bias ISO érték: 800

Képfeldolgozás: PixInsight

Megjegyzés: Sziasztok! Második fotóm a galériában! Csak az IDAS NBZ tesztelésére készült kevés expóból! Tudom nem a ködök (szupernóva maradvány) fotózására alkalmas a hónap, de mindenképpen ki akartam próbálni az új "dual narrowband nebula booster" szűrőt! Később lövök hozzá még bőven, de most még nagyon későn kelt és csak ennyit engedett pirkadatig! Sajnos a csillagjaim csúnyák és szerintem nem csak jusztir (pedig előtte kollimáltam) problémám van....ezt ki kell deritenem majd segitséggel! Na meg RGB-t is akarok majd hozzá a csillagok szine miatt, de ez most "csak" teszt volt! Köszönöm ha rápillantotok!

< 188 189 190 191 192 >

4 hozzászólás:

tbertike (2021.04.14. 08:37)

Szia!

Először is nagyon köszönöm a tesztképet!!! Nem annyira rossz az a szűrő! Ahogy látom sajnos ezek a keskenysávú dual szűrők mind küzdenek ezzel a problémával.
Ha a főtükrödet kézzel el tudod forgatni, akkor valószínűleg már tényleg nincs túlhúzva, azt már ne bántsd! A jusztír viszont akkor nagyon nem jó! Eleinte minenki küzd vele, aztán egyszercsak meglesz! Nekem akkor lett meg, amikor Farkasréti Gyuri 50 cm-es dobsonját jusztíroztuk smiley! Elővette a legjobb kollimációs okulárját ( https://tavcso.hu/termek/JUSr ) és 2 pillanat alatt beállítottuk! Nekem a hosszabb fajta szálkeresztes volt, de azzal nekem problémásabb volt pontosan beállítani a főtükröt, ebben a kicsiben pengeélesen látszik minden. A segédtükröt egyszer kell jól belőni, utána nem piszkálni, csak ha a vignettálás látványosan nem középpontos vagy körkörös. A teszképeden a Propuson látható látványos diffrakciós tüske szerint a segédtükörtartó póklábat is hangolni kellene. Az egyik tüske nyílik (vagy záródik, ahogy akarod) és ez arra utal, hogy nem derékszögben állnak a póklábak. Ezt gyorsan be tudod hangolni pár tesztfotóval egy fényes csillagon, vagy derékszögű vonalzóval!
Az autofocus megoldások akkor működnek csak jól, ha a fókuszmotor a fókuszert mindíg pontosan ugyanabba a pozicióba tudja állítani, ami nálam nem működik. Többnyire a szoftver csinál pár képet más-más fókuszpontokban, elemzi azokat valami szerint és kiszámolja, hogy a mérések szerinti görbe milyen értéken adja a "tökéletes" fókuszt. Sajnos itt jön be a holtjáték, szorulás, csúszás, ami miatt mégsem ott lesz! Nekem még mindíg az élőképes Bahtinov maszkos Bahtinovgrabberes megoldás adja a legpontosabb fókuszt. Mindkét képeden azt látom, hogy kettőződnek a difftüskék és ez már látványosan jelzi a fókuszhibát! Tudom, hogy csak teszt jellegű képek, de ha az éles képeid is így készülnek, akkor boldogtalan leszel! smiley
Mégegyszer köszönöm a tesztképet!

Saxoo (2021.04.13. 23:32)

Köszönöm az észrevételt Iván és Bertalan...igen...rosszul jusztiroztam be kinn a réten a tubust sajnos ezek szerint és valószinű a segédtükör beállitásom is hagy kivánnivalót maga után! Éppen ezért a napokban összejövök pár gyöngyösi asztrofotós barátommal akik remélem segitenek megoldani ezt a problémát! Hát igen nem megy ez egyik napról a másikra hiszen novemberben vettem meg az első távcsövemet! Amugy az éles fókuszt a ZWO EAF automatikusan, óránként vagy 2 Celsius fokonként csinálta meg az ASIair Pro-val (ezek szerint NEM PONTOSAN???)! A tükröt ugyan tisztitottam és elsőre tulhuzhattam a karmokat, de nemrégiben ezt korrigáltam (vagy talán nem eléggé lazitottam....pedig elfordul kézzel a tükör)! Csak PixInsightot használok (stackelésre is).....nem akarok már mást megtanulni....ezt is nagyon nehéz! Bertalan lőttem a Medúzára egy rövid exposorozatot (10x5 perc ISO800) direkt ugy hogy a Propus vörös óriáscsillag benne legyen az LM-ben az NBZ szűrő "HALO TESZT" miatt....felteszem akkor ide (bár nem akartam mert tényleg csak teszt ez is).....nos.....az eredménytől őszintén szólva NEM ájultam el!!! Bár egy teszt nem teszt! Hát csak igy 2Mbyt-os változatban!

Fórumban használt kép: Medúza-köd (IC443).jpg

ÉderIván (2021.04.13. 16:00)

Szia! Ígéretes a kép. A csillagjaid a LM közepén is legyező alakot mutatnak, ami igen valószínű, hogy kómahiba miatt van. Tehát valószínűleg a jusztír nem volt oké.

tbertike (2021.04.13. 09:56)

Szia!

A körülményekhez képest egész jó kép! Nem túl optimális a téma helyzete mostanság, de mégis egész jó lett az eredmény!
Ha megengedsz pár észrevételt, akkor mondanám hogy a csillagaid néhol háromszögesednek, ami azt jelzi, hogy a főtükröt túlságosan megfeszítetted! Nem tudom, hogy takarítottad-e mostanság vagy hasonló. A fókuszra is jobban figyelj, mert látszik a diffrakciós tüskék kettőződése is. Én a DSS-ben nézek meg minden kész nyerset és ha látom, hogy a fókusz kezd elmászni újrafókuszálok. A DSS-ben az FWHM érték növekedéséből látszik jól, ha romlik a fókuszod, de a diffrakciós tüskék kettőződése is jó indikátor.
A szűrővel egyébkén én is szemeztem, de kevés róla még a képi információ. Sajnos a korábbi változat (NBX) híres volt a haloiról. Elvileg ebben a változatban javítottak rajta, de kíváncsi lennék, hogy egy fényesebb csillag körül milyen képet mutat. Esetleg tesztként lőhetnél pár expót egy 2 magnitúdó közeli csillagról és betehetnéd ide emellé (pl. Alioth, Alkaid vagy Dubhe. 5*180sec )!
Ha még nem köteleződtél el asztrofotós szoftverrel javaslom a NINA-t!

Szűrés

Távcső ajánlat 40000 Ft-ig
Távcső ajánlat 80000 Ft-ig


Mikroszkóp ajánlat 50000 Ft-ig

Legfrissebb híreink a Facebookon