Galéria

kpeter321

Leo Triplet

Technikai adatok

Készítette: Kiss Péter

Műszer: 200/800 Carbon asztrográf

Korrektor, nyújtó: SkyWatcher F/4

Kamera: Canon EOS 600D (átalakított)

Vezetés: Lacerta M-Gen autoguider , 50 kereső

Mechanika: SkyWatcher EQ6-R

Feltöltés dátuma: 2021.03.18.

Készítés dátuma: 2021.03.07.

Hely: Törökkoppány

Expozíciós adatok: 187x5 perc ISO érték: 800

Képfeldolgozás: PX, PS

Megjegyzés: Egyszer már fotóztam IDAS szűrővel Budapestről, és bár mindhárom galaxis fényes, a háttér nem jött szépen a városból. Ezeknek a kis galaxisoknak fontos kiegészítője a sok háttérgalaxis meg az árapály csóvák, így egyértelmű volt, hogy egyszer komolyabban is nekigyürkőzök. Sajnos az NGC 3628-nál is tapasztalom a 600d képességeinek a végét, egyszerűen alig lehet megmutatni a csóvát a zaj miatt. A kompozíció se egyértelmű, a galaxisokkal szépen elférnek a látómezőben, de azt a fényes csillagot középen nem igazán tudom máshova tenni.

< 95 96 97 98 99 >

3 hozzászólás:

kpeter321 (2021.03.19. 16:31)

Köszi Iván! Azért nem a 6d mk2-vel dolgoztam mert az a másik rendszerrel fotózta az Oriont (Samyang 135 mm-el). Úgy vettem észre, hogy a 600d + Samyang nem jó párosítás, az obi jobban előhozza a dslr-ek közötti különbséget mint a Newton.

Köszi Patrik a visszajelzést, örülök, ha alaposan megnézitek a képeimet és felhívjátok a figyelmem bármilyen hibára. Azokkal a kis zöldes pontokkal nem tudok mit kezdeni, nem is értem, hogy miért úgy néznek ki. Ez már régóta így van, ha valamilyen ködmentes égi hátteret alaposan kiexponálok, akkor alapvetően két probléma jelentkezik:
1. A DBE és color calibration után mindig zöldes lesz az összhatás, szaturálás után pedig eléggé elmegy a zöldbe. Én ezt sose értettem, de úgy rendezem le, hogy szaturálás után elveszek a zöldből, és akkor nagyjából jók lesznek a színek.
2. A háttérben ekkor is ott vannak/maradnak ezek az apró zöldes pontok.
Én arra gyanakszom, hogy a 600d szenzora, esetleg valamilyen kalibráció pontatlansága okozza, még nem sikerült rájönnöm.

ÉderIván (2021.03.19. 10:53)

Szép lett Peti, nagyon korrekt kép lett. Az árapály-csóva valóban halvány. De miért nem a 6D-vel mentél neki? A látómeződ is kicsivel szélesebb lehetne (a korrigált is), kényelmesebben szerkeszthetted volna a képet és a jel/zaj arány is minimum 2x jobb lenne. Mintha 2x (vag 3x) ennyit exponáltál volna a 600D-vel.
Patrikkal egyetértek. Bár a zöldességet én most nem érzékelem, most nappal világosban a halványabb finomságokat nem látom.

TarcziPatrik (2021.03.19. 09:44)

Szia Peti!
Nagyon tetszik, ahogyan él a háttered. Manapság nagyon kevés szerző, még kevesebb képéről mondható ez el. A sok kicsi galaxis egyedi színekkel és dinamikával, ami megtölti a fotód. Szolidan zaj szűrve, hogy minden részlet életben maradjon. Talán egy picit a jel-zaj viszony oltárán áldozunk is, de én épp ezt szeretem látni. Közel áll a saját ízlésemhez.
Nincs hiányérzetem, még akkor sem, ha éppen csak kezd megjelenni (esztétikusan) az árapály-csóva. Abban nem vagyok 100%ig biztos, hogy a legszerencsésebb a kompozíciód, de látom az indíttatást, miért választottad. A középre helyezett csillag, szép diff. képe harmóniát sugároz.
Annyi kritikával élnék még, hogy egy halvány, türkizes, zöldes beütése van a képnek, közép-alsó és közép intenzitás tartományokban. (Közepesen fényes csillagok diff tüskéi, illetve halványabb csillagok) Ezt talán csak beavatott szemek vennék észre, nem biztos érdemes vele foglalkozni. Viszont tudom hogy maximalista vagy, ezért profitálhatsz a visszajelzésből.
Üdv.

Szűrés

Távcső ajánlat 40000 Ft-ig
Távcső ajánlat 80000 Ft-ig


Mikroszkóp ajánlat 50000 Ft-ig

Legfrissebb híreink a Facebookon