Galéria

akion

Egy kis lépés - tisztelgés az Apollo 11 küldetés 50. évfordulója előtt

Egy kis lépés - tisztelgés az Apollo 11 küldetés 50. évfordulója előtt - Egy kis lépés  - magyarázó

Egy kis lépés - magyarázó

Magyarázó ábra az Apollo 11 base pozíciójához. A ráfésült kép Csabai István "Az 50. évfordulóra" című holdraszállás tablójáról való.

Technikai adatok

Készítette: Ruszkai Ákos

Műszer: SkyWatcher 114/900 Newton

Korrektor, nyújtó: Wide Angle Plössl (Planetary II) 4mm

Kamera: Xiaomi Mi A1

Szűrő: Scopium színszűrő zöld (No. 56)

Mechanika: EQ2 Óragéppel

Feltöltés dátuma: 2019.10.08.

Készítés dátuma: 2019.06.08. 21:57

Hely: Nagyacsád

Expozíciós adatok: 2:31 videó, 2177 frame legjobb 85%-ig feldolgozva

Megjegyzés: Ezzel a képpel neveztem a a 2019-es Csillag-Képek asztrofotó kiállításra. Óriási megtiszteltetés és öröm, hogy zsűri kiállításra méltónak találta! Köszönöm! A kép nem tökéletes, sajnos vannak artefaktok, de a lényeg talán látszik. Még az Armstrong is! A felvétel középpontjában a Mare Tranquillitatis, azaz a Nyugalom Tengere látható, a két prominens kráter a Theophilus és a Cyrillus. Tőlük északkeletre látható a körte formájú Toricelli, amely a higanyos barométert is feltaláló itáliai fizikus, Evangelista Toricelliről kapta a nevét. 23 km átmérőjű kráter, nyugati fala nyitott, és egy kisebb kráterhez kapcsolódik. Északabbra, a Mare Tranquillitatistól délre a szabálytalan alakú, 41x28 km méretű Hypatia kráter látható, melyet egy hölgyről, Alexandriai Theon lányáról, a csillagász és matematikus Hüpátiáról neveztek el. Tőle északabbra látható a picinyke (6,4 km), ámde rendkívül feltűnő fényes halóval rendelkező Moltke. Nevét Helmuth Karl von Moltke után kapta, aki az 1800-as években élt csillagászatot kedvelő porosz katonatiszt volt. Alatta halványan, de kivehető a 180 km hosszú Rimae Hypatia rianás is. És el is érkeztünk a kép valódi célpontjához, a Statio Tranquillitatishoz, azaz az első emberes holdraszállás helyszínéhez. Sikerült megörökíteni a 4,6 km átmérőjű Armstrong krátert, melynek névadóját azt hiszem egyetlen holdrajongónak sem kell bemutatnom. Ettől egy kicsit délebbre és nyugatabbra található az Apollo 11 pontos leszállási helye, kb. 50 km-re. Könnyű megtalálni, mert a Moltke 60 km-re van az Armstrongtól, így ha a két krátert összekötő egyenest egy egyenlő oldalú háromszög egyik oldalának vesszük, akkor a háromszög területén található az Apollo 11 leszállási helye (vagy egy egyenként 50 km befogójú háromszög csúcsában). Képemet általában véve szerény képességű technikai eszközökkel készítettem. Hiszem, hogy megfelelő felkészüléssel, tanulással gyakorlással és alázattal egy gyengébb eszközparkkal is lehet szép és esztétikus eredményeket elérni az asztrofotózásban.

< 1730 1731 1732 1733 1734 >

5 hozzászólás:

akion (2019.10.12. 22:33)

Köszönöm Péter! Az igazság az, hogy még mindig nem ocsúdtam fel teljesen én magam se. "Ez tényleg ennyire jó?" - fogalmazódik meg bennem minden alkalommal, amikor eszembe jut, hogy beválasztották, kinyomtatták, és ott a képem falon a Magyar Természettudományi Múzeumban.
Nekem is eszembe jutott a Xioamitól szponzorációt kérni - de tartok tőle, hogy onnantól elvárás lenne a részükről, hogy képeket produkáljak (így is lenne fair), én viszont félek, hogy akkor elveszne az észlelés szabadsága, öröme. Ráadásul egy (hamarosan kettő! smiley ) kisgyerek mellett nem biztos, hogy lenne is rá mindig időm.

Rudy (2019.10.11. 15:54)

Gratulálok Ákos a kiállított fotódhoz! Informatív a leírás is. Azt hiszem kimaxoltad ennek technikai összeállításnak a lehetőségeit. (A Xiaomi igazán odaadhatná neked a legújabb csúcstelóját tesztelésre.) A "mobilos kókler" ezentúl egyfajta rangot jelent. Kívánom, hogy mielőbb lehetőséged legyen beszerezni egy jobb kamerát és masszívabb mechanikát.
A Csillag-Képek kiállításnak pedig nagy értéke, hogy a magunkfajta kezdőknek is lehetőséget ad a bemutatkozásra, építve ezzel is az égbolt szépségeit szerető közösséget és inspirálva a mind jobb képminőség elérésére.

akion (2019.10.09. 10:04)

Köszönöm nektek! Az enyém a megtiszteltetés, hogy köztetek lehetek!

xcsabesz (2019.10.09. 08:24)

Gratulálok Ákos a fotódhoz! Nyugodtam mondhatom, csak a szerény technikai lehetőségeid szabnak korlátot a nagyobb felbontásnak, felkészültséged kiváló!

PengePeti (2019.10.08. 23:13)

Nagyon gratulálok hozzá!
öröm volt böngésznismiley

Kép változatok

Egy kis lépés - tisztelgés az Apollo 11 küldetés 50. évfordulója előtt

Egy kis lépés - tisztelgés az Apollo 11 küldetés 50. évfordulója előtt

Egy kis lépés - tisztelgés az Apollo 11 küldetés 50. évfordulója előtt - Egy kis lépés  - magyarázó

Egy kis lépés - magyarázó

Magyarázó ábra az Apollo 11 base pozíciójához. A ráfésült kép Csabai István "Az 50. évfordulóra" című holdraszállás tablójáról való.

Szűrés

Távcső ajánlat 50000 Ft-ig

Távcső ajánlat 100000 Ft-ig

Mikroszkóp ajánlat 50000 Ft-ig

A legerősebb kezdő távcső


Legfrissebb híreink a Facebookon