Galéria

Rafeee

A Macskatappancs-köd - NGC 6334

Technikai adatok

Feltöltés dátuma: 2019.04.26.

Készítés dátuma: 2018. május 8.

Hely: Kaposfő

Expozíciós adatok: 40x150sec RGB, 40x300sec UHC, ISO1600, f4 ISO érték: 1600

Légkör: Átlátszóság: 10/10 Nyugodtság: 7/10

Képfeldolgozás: Nebulosity, Pixinsight, Photoshop

Megjegyzés: Míg itthon kell a homokozólapát és a vödör, mert annyi homok van, addig a messzi délen már készülődik a "jóidő". Tavaly már nemnagyon érdekelt, hogy itthon armageddon jön vagy sem... Még pár napot várni kellett, hogy az ember betegye a lábát egy olyan világba, ahol árnyékot vet a Tejút. A fotón a Macskatappancs köd szerepel, mely hazánkból is "látható". Van olyan fotóm, ahol megvan a képen, azonban igen alacsonyan van... A déli féltekén ilyen probléma nem volt. Ennyi expó is elég volt ehhez szerintem. Abszolút jó ég volt... nem kellett szórakozni gradiensekkel meg fényszennyezéssel... wait... what? :D Sokkal inkább többet szenvedtem a feldolgozással, mert nem akartam, hogy egy Namíbiás téma ne legyen jó... Kértem segítséget és kaptam is. Verifikálást úgyszintén, de ezekhez a szép objektumokhoz kell. Nem vagyok cicapárti, de a macskatapi még nekemis bejön. :-)

< 1889 1890 1891 1892 1893 >

2 hozzászólás:

Rafeee (2019.05.14. 14:12)

Szia Iván!
Köszi, hogy ránéztél! smiley


Tavaly ilyenkor még mindig nehezen hittem el, hogy létezik olyan Tejút, mint amit Namíbiában nézegettünk.

Ha kész lesz a tiéd egyszer, akkor az tuti brutálisan látványos lesz. smiley

ÉderIván (2019.04.27. 10:47)

Tök jó Rafi, hogy mindig ilyen sokat írsz a képeid alá. Így teljes a dolog, ha egy kis élménybeszámolót is nyújt az ember a képhez, egy kis fűszerezésként. Bezony, indul a szezon odalent, meg-megdobban a szívem ha rágondolok. Meg akkor is, amikor az írásaidat olvasom. Jó lenne ismét ott lenni...
A macskatappancs elég nehéz téma, én is szenvedtem vele, már kétszer is nekifutottam. Nem is publikáltam őket a weboldalamon. Még. Szerintem az a nehézsége, hogy nagyon vörös minden, tele van Ha-val a régió. És ha ezt szabadjára engeded, akkor majdnemhogy unalmas fotó lesz belőle, mert szinte csak vörös lesz a kép egésze. A kontrasztot is nehéz belőni, mert a hátteret nem veheted nagyon sötétre, mert a tapi alatti sötétköd csont fekete lesz. Ha meg azt veszed közel feketére, akkor a háttér meg elég világos és a kép meg kicsit bágyadt lesz. Na szóval nekem ilyesmi problémáim adótak a feldolgozással.
Te viszont szépen megoldottad, valahogy ráéreztél, megtaláltad az egensúlyt. Remek az összhatása a képnek, a kék csillagok szép kontrasztot adnak a vörös ködökkel.

Szűrés

Távcső ajánlat 50000 Ft-ig

Távcső ajánlat 100000 Ft-ig

Mikroszkóp ajánlat 50000 Ft-ig

A legerősebb kezdő távcső


Legfrissebb híreink a Facebookon