Galéria

Rafeee

A Tejút déli része

Technikai adatok

Készítette: Schmall Rafael

Műszer: Samyang 24mm f1.4

Kamera: Canon EOS 1100D (átalakított)

Szűrő: Astronomik IR/UV klipes

Vezetés: Lacerta M-Gen autoguider , SkyWatcher 9x50-es kereső

Mechanika: SkyWatcher Star Adventurer

Feltöltés dátuma: 2018.12.01.

Készítés dátuma: 2018. május 10.

Hely: Isabis farm

Expozíciós adatok: 9x10x300sec, ISO800, f4 ISO érték: 800

Légkör: Átlátszóság: 9/10 Nyugodtság: 7/10

Képfeldolgozás: Nebulosity, Pixinsight, Photoshop

Megjegyzés: Tervben volt Namíbiában egy déli Tejutas panoráma, ami óraműves de nem tudtam nekiállni csak úgy. Előbb felmértem, hogy melyik rendszer szabad, melyikkel, miként. Végül a választás a megadott kombóra esett. Már este neki kellett állni az egésznek, mégpedig úgy, hogy jobbról mentem balra, ahogy a Tejút dőlt jobbra és ment le a déli ága és jött fel délkeletről a centrum. A kis rendszer tette a dolgát. De nekem ez azt jelentette, hogy óránként át kellett komponálnom az egészet. Tehát egy éjszaka az biztos, hogy nem alvással telt. :D Amikor elkészült ez a halom kép, akkor eltettem, mert nem tudtam ekkora fotót normálisan feldolgozni. Végül a napokban nekiálltam. Reggel elkezdtem és végül azt vettem észre, hogy este van... és még mindig nem vagyok vele sehol. Ami biztos, hogy jó erősen meggörbéztem a képet, ügyelve, hogy például az Éta Carinae ködösség ne égjen be, esetleg... Maradt pár hiba rajta, de végre úgy néz ki ez a kép, mintha csak a Tű galaxist fotóznánk egy hatalmas, több méter tükörátmérőjű távcsővel. Remélem azért jól sikerült. Én úgy érzem, hogy hűha. De nyilván nekem tetszik, de attól még nem biztos, hogy jó. :-)

< 1197 1198 1199 1200 1201 >

9 hozzászólás:

Rafeee (2018.12.08. 10:45)

Sziasztok!
Köszik! smiley

PTGuiban a teljes rendert meg lehet oldani úgy, hogy a paneleket rétegenként is meghagyja. Ebben az esetben egy 8 GB-os PSB fájlt köpött volna ki, de én az egészet egy TIF-be lementettem és megpróbáltam Pixivel a grandienst óvatosan leszedni.

Ez biztos, hogy falra megy, de lehet megvárom jövőre a másik oldalt... hátha... smiley

bzpc (2018.12.06. 08:47)

Néztem az Astrobinen is, egyszerűen BRUTÁLIS!

PeterF (2018.12.05. 10:13)

Nagyon fasza lett ez Rafi. Megérte a sok türelem és kitartó munka. És még lám a namíb égen is mekkora kihívás egy ilyen sok paneles fotó. A kép jobb oldala igazán izgalmas, mivel azt nem szoktuk sokat látni. Nekem is van róla egy sorozatom, egyre jobban érdekel, mi van ott. Szóval na, tök jó lett ez a kép. Falra vele.

Baxika (2018.12.02. 16:29)

Nagyon szuper lett! Ehez még az északai részt is hozzá fotóznád.Pluszba egy körpanorámás képet alkotnál belőle. Az már full cool lenne!

ptes (2018.12.02. 11:36)

Kösz Rafi! Ez kimerítő volt!

Jól értem, hogy a PTGui-ból ki tudtad egyenként menteni a paneleket?

Laci

ÉderIván (2018.12.01. 23:24)

Tyű, azannya! Baromi jó lett! Az Omega Cen mekkora állatként virít ott fent! És még a Cen A is látszik felette. Meg a Majom-köd alul, meg a Hangyász. És még kismillió ismert és kevésbé ismert objektum. Jó böngészni rajta, és egyben is nagyon tuti lett. Ismerem azt az érzést, amikor a légkörfény megöli az illesztéseket és semmi nem passzol semmihez (színben). De Te megoldottad egy nap alatt az egészet? Szerintem bravúros teljesítmény. Nagy grat!

kisspeter (2018.12.01. 15:58)

Nekem is nagyon tetszik, baromi jó lett, Rafi! A Vela SNR a szélén tényleg egészen elképesztő.
Hozzá lehetne tenni még bal oldalt a Cygnust, hogy szimmetrikus legyen.

Rafeee (2018.12.01. 12:13)

Szia Laci!
Astrobinen 4K-n van. smiley https://www.astrobin.com/full/378884/0

Az expóadatokból sejteni lehet. 9 paneles mozaik. Az 1100D a 24/1.4-el egy L platformon volt, aminek a másik végén volt a vezetőtávcső egy gömbfejen (amin egy springload papucs volt). Ez az egész felkerült a Star Adventurerre, ami meg egy EQ3 alulábon volt a stabilitás érdekében.

Star Adventurer 5V-os tápon kapta az áramellátást, illetve az autoguidernek is kellett adni áramot.

Először az egész halmot feldolgoztam, aztán végül normalizálás után külön összestackeltem őket. Lett 9 darab stackem, amit egymásra raktam PS-ben. Korrekciós görbékkel így csak alá kellett húznom az épp aktuális réteget, majd lementettem a 9 darab kissé felgörbézett képet. Majd jött a PTGui, ami összerakta, de nem tökéletesen. Végül ment át PS-be, ahol rengeteget küzdöttem vele, hogy nagyjából tálalható legyen.

Többszöri görbézés, csillagkicsinyítés. Gradiensek levonása, mert közben hullámzott a légkörfény, meg por. Volt vele cifraság rendesen. Mire kész volt ez a kép, addigra 11 óra volt este, pedig reggel álltam neki.

Nekem a VELA SNR tetszik jobboldalt, illetve látszik az egész "galactic habitable zone". Középen a hűvösebb csillagok, a szélén pedig a forróbb, nyugtalan vidék.

Örülök, hogy tetszik! smiley (nekem nagyon tetszik. Szerintem kétméteresbe kimegy a falra, de attól még másnak nem biztos, hogy tetszik ez a kép. smiley )

ptes (2018.12.01. 11:07)

Rafi, nagyon szép lett! Nem tervezted nagyobb felbontásban feltenni?


Egy kicsit mesélhetnél a készítés, feldolgozás részleteiről! Hány mozaik, hogyan állt a kamera? Milyen progival illesztetted végül a mozaikot, PS, vagy valami speciális szoftver?

Laci

Szűrés

Távcső ajánlat 40000 Ft-ig
Távcső ajánlat 80000 Ft-ig


Mikroszkóp ajánlat 50000 Ft-ig

Legfrissebb híreink a Facebookon