Galéria

vindemiatrix

ngc457 Bagoly halmaz

Technikai adatok

Készítette: Bernáth Zoltán

Műszer: SkyWatcher 250/1200 Newton

Korrektor, nyújtó: Baader MPCC MkIII kómakorrektor

Kamera: Atik Horizon Color

Vezetés: Meade dsi 1 , OAG

Mechanika: SkyWatcher NEQ6 Pro Synscan (átalakított)

Feltöltés dátuma: 2018.10.18.

Készítés dátuma: 2018.09.28.

Hely: Kecskemét-Hetényegyháza

Expozíciós adatok: 31x4 perc ISO érték: Gain: 1, Offset: 30

Légkör: Hőmérséklet: -20°C

Képfeldolgozás: iris, MaximDL, PS

Megjegyzés: Lásd 1. hozzászólásban

< 1441 1442 1443 1444 1445 >

2 hozzászólás:

ÉderIván (2018.10.25. 16:39)

Örülök, hogy kezd összeállni a rendszer. Sajnos azt a közhelyet kell elsütnöm, hogy minden kezdet nehéz... Minden új kamerával ez a helyzet, én is sokat szenvedtem, mire elindult a ccd-s rendszerem, de még a DSLR-rel is ez volt a helyzet annó. Sőt a filmes időben is, pláne... Persze nem biztos, hogy ez vígasztal, de hátha... smiley
A kép tök jó lett, meg a másik medúzás is. Ide is kelleni fog majd a sok össz-expó idő, több óra nélkül a leghalványabb témákat nem lehet előhozni. Nem tudok okos lenni, kitartást kívánok és további szép, ill. egyre szebb képeket.

vindemiatrix (2018.10.18. 15:21)

Első képek az új kamerával.
Kicsit bővebb lére ereszteném ezt a hozzászólást, hátha valakinek segítenek a kezdeti botladozó lépéseim, tapasztalataim. Nekem is jól jött volna némi segítség az elején, de még most is jöhet.
A DSLR fotózást váltotta le ez a kamera. Egy menetben színes, ún. OSC (one shot color) rendszert szerettem volna továbbra is, nem akartam mono, (vagy abból képzett színes) szűrőváltós dolgokkal bíbelődni.
Képbe kerültek az ASI1600 MC Pro, ASI183 MC Pro, és az ASI294 MC Pro kamerák. Mindenféle jellemzőik, grafikonok, táblázatok, látómező, stb. (ár) összevetéséből a döntésem a 294-re esett. Volna, ha nem kapok olyan információkat, hogy az ASI294-gyel vannak problémák, melyek még nem tisztázottak, a kalibráció során a flat korrekció valamiért nem működik pontosan, ami nagyon megnehezíti a képfeldolgozást. Jött (volna) az 1600-as. Azt meg már nem lehetett rendelni. És mivel a szenzor ugyanaz, így lett az Atik Horizon.
Utánajárást igényelt, hogy milyen a kamera bayer maszkja. A nyers képekből színes képek előállításakor ugyanis rosszak voltak a színek, mert a feldolgozó programok (iris, DSS) más bayer mátrix alapján számoltak. Sikerült kinyomozni, most már az is jó. Ami még jó sok tapasztalat gyűjtést igényel, az a Gain – Offset – expó idő összehangolása az éppen aktuális égi háttérfényességgel, objektum fényességgel.
Új volt számomra az off-axis guider használata is. Végül sikerült beállítani az OAG-ot, korrektort, fókuszokat is egymáshoz. A vezetés az fantasztikusan sokat javult (ezelőtt a 250-es hátára szerelt 70/500-assal vezettem).
A kamerával készült első képeken minden csillag beégett, mert a DSLR expó idejéhez voltam szokva.
A képeket itt-ott terheli kollimációs pontatlanság, elcsúszott fókusz, a feldolgozási eljárásom csiszolatlansága, és a Flat képek hiánya, merthogy ezzel a kamerával egyelőre még normális flat-eket sem tudok lőni.
A képek messze vannak a jótól, de nézegessétek meg őket, és hátha, akár a képek, akár az előzőekben írtak alapján adtok további tanácsokat, tapasztalatokat.

Szűrés

Távcső ajánlat 40000 Ft-ig
Távcső ajánlat 80000 Ft-ig


Mikroszkóp ajánlat 50000 Ft-ig

Legfrissebb híreink a Facebookon