Galéria

holgyea

W3 - NGC 1795 Halfej-köd

Technikai adatok

Készítette: holgyea

Műszer: 120/600 SkyWatcher refraktor

Kamera: Starlight Express 814Trius monochrome

Szűrő: Optolong Ha, SII, OIII

Vezetés: ASI 120MM , OAG

Mechanika: SkyWatcher HEQ5 PRO GoTo

Feltöltés dátuma: 2018.10.14.

Készítés dátuma: 2018. 10. 08-10.

Hely: Gyermely

Expozíciós adatok: 3x5óra

Légkör: Átlátszóság: 8/10 Nyugodtság: 7/10 Hőmérséklet: 8°C

Képfeldolgozás: Maxim DL, PS

Megjegyzés: Bár nem kerestem, mégis ráakadtam erre a kis csillagkeletkezési régióra. A szeme előtt volt, de mégsem vettem észre..... Az objektum maga a Szív-köd alsó csücske, az ionizált hidrogénbe ágyazott kis poros, reflexiós magocska, amely egy elég intenzív csillaggyár. A ksi refraktorral gondoltam megörökíteni, így 20 perces expókra jutott a válasdztás, vagyis úgy ítéltem meg, ennyi pont elégnek kell lennie, és a grafikonok is ebbe az irányba tereltek. A H alfa szűrővel nem volt gond, szépek lettek a nyersek, azonban kicsit elkeseredtem, amikor az első OIII kép elkészült, mert szinte semmi sem látszott.... El is gondolkodtam azon, hogy elengedem a refraktor kezét, mert nagyon hiányzott a luminance kép sorozat, ezt már az első nyersnél borítékoltam is. Viszont most nincs távcső vásárlás, így folytattam. Egy éjszaka H alfa, egy éjszaka OIII, no meg mégegy SII. Nem mondom, hogy teljesen pihenten mentem dolgozni, de hát.... Nos, végülis megnyomtam az entert a Maximon, és ez lett. Új szokásommal ellentétben ezt nem görbézgettem vissza, mert, bár sok az infó, mégsem sikerült mindent -vagy legalább, amennyit szerettem volna- kinyerni. Nekem a hal varázsolt el, no meg a kékes reflexiós kis porsodás a hal mellett.... Talán lesz ez jobb is, most ez sikerült.

< 2112 2113 2114 2115 2116 >

2 hozzászólás:

holgyea (2018.11.08. 19:26)

Kedves PanFZ82,

Ezeket a fotókat raw, vagy jelen esetben tif képekből készítjük.

Az utómunkával kapcsolatban: én egy kép elkészítéséhez szinte csak a MaximDL- t használom, amivel nekem még nem sikerült túlhúznom, túlgörbéznem a fotóim. Nem is ez a cél. A meglátásod, hogy a bal felső sarokban pirosas árnyalatú a kép pusztán annak oka, hogy a 1795 a Szív-köd egy részlete, amely egy hidrogén molekulafelhő. A kész kép bizonyára eladhatóbb lenne, ha ráfeküdtem volna a szaturáció csúszkára, azonban hagytam, hogy az elkészült nyersek határozzák meg az objektum "látszó" színezetét.
A kép eredeti mérete 50MB, abból itt 1,6MB látszik, jpg-be tömörítve smiley
Szép estét kívánok

PanFZ82. (2018.10.17. 21:44)

Szia. Szép munka. Látszik rajta, hogy RAW nyers képekből van összedolgozva. Szerintem a legfelső részen feltűnő a vörs színzaj ersőssége ami szerintem nem a H alfa szűrőtől van hanem az utómunkától rádolgozásoktól. Habár a csillagködök fotózásohoz nem értek igazán csak visszamenőleg állmodoztam arról, hogy egyszer én is megpróbálok ködöket fotózni de van egy dolog ami "elrettentett " ettől. Ez pedig a mozaikolás, és több 100 akár 1000 képek egymásra pakolása. Ami kemény szellemi munka lehet a számítógépnél . Ennek pedig Photoshopp szempontjából nem vagyok a hve. Akkor részemről nekem nem is kell erőltetni a csillagködök fotózását mert a légkör takarása és a felhők vonulása jelentősen befolyásolják ennek a tevékenységét. Bolygók fotózásánál szerintem az oda küldött szondák felvétele és továbbítása mutatna tökéletes képet a marsról. Ez csak külön véleményem a bolygó fotózásról de sok sikert és kitartást azoknak akik rászánják magukat erre és szívvel csinálják. Jó fotózást. Üdv : István.

Szűrés

Távcső ajánlat 50000 Ft-ig

Távcső ajánlat 100000 Ft-ig

Mikroszkóp ajánlat 50000 Ft-ig

A legerősebb kezdő távcső


Legfrissebb híreink a Facebookon