Galéria

PeterF

M35 és a 21P/Giacobini-Zinner üstökös

Technikai adatok

Feltöltés dátuma: 2018.09.18.

Készítés dátuma: 2018 szeptember 15 4:50

Hely: Bruska - Horvátország

Expozíciós adatok: 15*1 perc ISO érték: 1600

Légkör: Átlátszóság: 7/10 Nyugodtság: 7/10 Hőmérséklet: 15°C

Képfeldolgozás: Nebulosity - Registar 1.0.9 - DSS - Photoshop CC

Megjegyzés: Sajnos kicsit későn kezdtem neki és bénáztam is, így a kompozíció egy elég elkapkodott lett. A háttér 16*1 perc ISO1600-as expokból készült, az üstökös pedig 15-ből. Az igazi kihívás az üstökösre és a csillagokra stackelt kép esztétikus összedolgozása volt. De sikerült megfejteni google nélkül, és ere büszke vagyok :-)

< 908 909 910 911 912 >

9 hozzászólás:

PeterF (2018.09.20. 16:29)

Köszönöm mégegyszer. Valószínűleg ez szerencsén is múlik. Ami itt most működött, máshol, máskor nem biztos hogy így bejönne. Ha pl a csóvában lett volna pont egy nagyon fényes csillag, akkor nem is lehetett volna megoldani. Azt viszont bánom, hogy nem sikerült hosszabban, az üstökösre vezetve hosszabb expókkal is fotózni. Kicsit erősebben meghúzva az üstit, már-már mintha szálasodna a csóva. Kár érte, de ezt is meg kell tanulni, mint minden mást smiley

ÉderIván (2018.09.20. 15:41)

Hú, köszi Peti a részletes leírást. Igen, akkor ez sem egyszerűbb, mint amivel én próbálkoztam... smiley)) Nekem a csóvából volt nehéz eltüntetni a halványan megmaradó csillagcsíkokat, azzal nem boldogultam. Illetve igen, csak akkor nem lehetett annyira kihúzni a csóvát. De pontosan már nem emlékszem, nekem ez már jó pár évvel (5+) ezelőtti sztori, azóta nem küzdöttem ilyennel. Lehet a világosítás módot hagytam ki (már nem emlékszem hogy csináltam) és ott van a kutya(csont) elásva... Mindenesetre jó nagy meló egy ilyen képet összerakni, van vele pepecselés és örülök, hogy neked sikerült és ilyen szépen sikerült... Grat mégegyszer!

PeterF (2018.09.20. 14:56)

István, Zoli, köszönöm szépen. Iván, köszönöm neked is. Valójában nem is volt bonyolult. Végrehajtani egyszerűbb, mint megfogalmazni. Ahogy a leírásban is utaltam rá, ez egy montázs. 4 kép kellett hozzá. A csillagra illesztett stack, az üstökösre illesztett stack, valamint két nyers kép a sorozat első és utolsó képe (ami lehetett volna akár több csillagra illesztett kép is a sorozat elejéről és végéről is).
Az első fontos dolog az volt, hogy kikísérletezzem azt az illesztési módot és paraméterezést, amivel az elmosódó üstökös legjobban elhalványul a csillagra illesztett stackken (akár egy műhold, vagy repülő).
A második nyilván ugyan ez, csak üstökösre illesztve, úgy hogy a csillagcsíkok halványodjanak el minél jobban.
Majd mind két stacket és a két nyerset ugyan azokkal a lépéssekkel szigorúan egyformán felskáláztam.
Ez után az üstökösre illesztett képről lemaszkoltam mindent az üstökösön kívül. Itt már csak az üstökös csóvájában halványan látható csíkok maradtak meg, illetve maga az üstökös (ez nem is nehéz, ugyanis a képen az üstökös fényes csak). Ezt ráillesztettem a csillagra illesztett stackre úgy, hogy az üstökös magja éppen az elkenődött üstökös útvonalának közepére essen és világosítás blending módra állítottam. Tadam, átjöttek a pontszerű csillagok a csóva alatt, eltűntek a csíkot húzó halvány csillagok a csóvából, és gyönyörűen felragyogott az üstökös.
Az utolsó lépés az volt, hogy az üstökös magja mellett jobbra és balra kilátszó elkenődött üstökös maradványt eltüntessem. Erre használtam a két nyerset. A bal oldali fütyit a sorozat első, a jobboldalit a sorozat utolsó képének arra a területre eső részével "helyettesítettem" (az üstökös a képen "jobbról" "balra" haladt, így az első képen még nincs ott az üstökös az utolsón meg már nincs). Mivel ez egy egészen apró terület volt, nem látszik, hogy ott valójában nem a 15*1 perces háttér van, hanem csak egy darab nyers. Illetve a stackelt üstökös kép arra a területre eső jel/zaj aránya sokkal jobb, mint egy darab nyersképé, az aláblendézett egy darab nyers zajosságát szépen elnyomja a világosítás blending mód miatt a mag fénylése. Ez után pedig mindent úgy csináltam, ahogy egy hétköznapi mélyég fotónál szoktunk. Az eredmény természetesen egy montázs, de csak valódi adatot tartalmaz.

ÉderIván (2018.09.20. 13:13)

Szép lett Peti, örülök, hogy sikerült elcsípned. Az ilyesfajta kidolgozás nem egyszerű, majd azért kíváncsi lennék hogy neked ez hogy ment ilyen szépen...

bzpc (2018.09.20. 07:41)

Peti, nincs itt semmi baj a kompozícióval, nekem kifejezetten tetszik. Esztétikus az egész fotó, feldolgozásból is jeles, szóval Gratuláció hozzá!

xcsabesz (2018.09.19. 21:44)

Itt is gratu Péter!!

PeterF (2018.09.19. 09:31)

Köszi srácok, örülök, hogy tetszik.

SzendrőiGábor (2018.09.19. 08:44)

Nagyon szép, természetes fotó! Gratulálok!

ptes (2018.09.19. 06:33)

Milyen kellemes és ízléses fotó lett!

Tök jó, hogy elcsípted, Peti!

Szűrés

Távcső ajánlat 30eFt-ig
Távcső ajánlat 30-60eFt között
Mikroszkóp ajánlat 40eFt-igLegfrissebb híreink a Facebookon