Galéria

ptes

Szaturnusz

Szaturnusz - Korábbi, facebook változat

Korábbi, facebook változat

Ez két nappal korábbi, gyengébb feldolgozás, a facebookon ez lett megosztva, itt még az égi irányok nem stimmelnek.

Szaturnusz - Élesített, stackelt nyers

Élesített, stackelt nyers

Ez az élesített stackelt nyers, ami a részleteket már tartalmazza, a legnagyobb kihívás a részletek megtartása, de az összes zaj eltüntetése volt.

Szaturnusz - Legjobb nyers kocka

Legjobb nyers kocka

A nyers kockán nagyon kevés részlet látszódik, az IR742 szűrő miatt rettenetesen zajos is

Technikai adatok

Készítette: Francsics László

Műszer: RC-1000, f8, Chilescope

Kamera: ASI174MM

Szűrő: IR-RGB

Feltöltés dátuma: 2018.09.15.

Készítés dátuma: 2018.08.26.

Hely: Ovalle, Chile

Légkör: Nyugodtság: 6/10

Képfeldolgozás: Firecapture, AS!3

Megjegyzés: Egyesületi munkák ide, vagy oda, azért elkészítettem az első komolyabb bolygófotómat.

< 2148 2149 2150 2151 2152 >

19 hozzászólás:

ptes (2018.09.21. 00:05)

Köszönöm! Azért egész más lesz, ha itt lesz fölöttünk északon!

L

bzpc (2018.09.20. 07:53)

Mit tudnék még ehhez a fotóhoz hozzá fűzni? Elvetted a kedvemet a bolygó fotózástól, de mindegy ezt megbocsájtom egy ilyen profi felvétel kedvéért. smiley

PanFZ82. (2018.09.19. 17:25)

Szép munka. Gratulálok hozzá.

Szantosz (2018.09.18. 07:39)

Szia Laci! Egyáltalán nem törekedtem a zöld előcsalogatására, egyszerűen jött magától. Már amennyire előjött, mert azért ezek sem nagyon zöldek, de már húz a zöld felé, szóval egy kis "rágyúrással" már zöldülnének rendesen szerintem.

ptes (2018.09.17. 23:17)

Sziasztok!

Köszönöm, akkor működött az elképzelés, hogy tiszta legyen a kép és erőlködéstől mentes. Ennek nagyon örülök! Annak ellenére persze, hogy azért én izzadtam vele. smiley


Valószínűleg az a pszichológia áll a háttérben, hogy nekem csak egy "lövésem" van, abból kell megoldani az egyetlen bolygófotómat, mások sokkal lazábban kezelik az ilyen távcsőidős kiadásokat, és "próbálkoznak", sok képet engednek maguknak, és nem pedig egy képet dolgoznak fel rendesen.

Peti, ha lesz időnk valahol, szívesen megmutatom, nem bonyolult, semmi extra progi, PS az egész. De azt fontos hozzátenni, hogy ami a Szaturnuszon működik, nem biztos, hogy pl a Jupiteren is fog. Oda lehet, hogy más kell.

Szabolcs, néztem azokat a "zöldes" verziókat. Nem tudom, hogy például ott törekedtél a zöldre, vagy csak magától jött? Amúgy nagyon baró képek! Milyen lesz, ha a Szatyor a zenitben lesz majd?!

Laci

PeterF (2018.09.17. 15:51)

Ízléses és plasztikus, szép, élethű a feldolgozás Laci. Nincs rajta az a sok izzadságszag és erőltetett maszlag, mint a linkelt képeken. Az egy nagy-nagy érdeme a képnek és neked is, hogy meg tudtad találni a helyes kompromisszumot a részletek a látvány és az esztétika között. Szerintem ez az egyik, ha nem a legnehezebb feladat az asztrofotográfiában. Ez a kép már csak ezért is példaértékű.

kisspeter (2018.09.17. 10:59)

Elképesztően jó lett, Laci! De ezt már leírták a többiek. Nekem sokkal jobban tetszik, mint a lentebb linkelt külföldiek.
Amit nagyon érdekesnek találok, az az élesített, leátlagolt nyers és az azonos kivágású előző feldolgozás közötti különbség. Ha nem felejtem el, majd kifaggatlak, hogy mi itt a matek a kettő között. Elég jól sikerült megtartani a részleteket, és eldobni a melléktermékeket.

TarcziPatrik (2018.09.17. 08:34)

Örülök, hogy jó oldalról közelítetted meg a kommentem, így azért világosabbak a körülmények. Szerintem ne várj 10 évig azokkal a fránya bolygókkal, főleg ha ilyen az eredmény.

Szantosz (2018.09.17. 07:41)

Érdekes ez a zöld kérdés. Idén egyik fotómon sem akart előjönni a zöld szín ahogy neked sem, de 2017-ben és 2016-ban voltak olyan képeim amiken volt egy kis zöldes árnyalat, bár nem erre hegyeztem ki őket. smiley


https://tavcso.hu/galeria/1006238?aut=Szantosz

https://tavcso.hu/galeria/1008153?aut=Szantosz

SCG (2018.09.17. 00:15)

Szóval Te fotóztál múltkor a telefonkonferencia alatt.. XD xD Elképesztően profi lett, gratulálok!

ptes (2018.09.16. 23:50)

Óóó Patrik, dehogynem!

Ez egészen más volt, mint a hagyományos mélyeges robotos fotózás. Nálad van a fókusz, a szűrőváltó, izzadsz közben, hogy vajon ez most a jó fókusz, vagy nem a jó fókusz, nyomod a videókat, aztán vársz, hogy hátha jön egy nyugi pillanat a légkörben, de aztán csak szétdobja a Cassini-rést, de ha összeáll akkor újra nyomod tovább. Aztán lehűlt a cső és azért ment el a fókusz, - nem is kicsit... Baromi otthonos volt, pontosan ugyanaz a szopás, mint idehaza változó rossz nyugodtsággal. Ugyanúgy meredsz a képernyőre, sőt, még a szoftverkörnyezet is, de még a kamera is épp olyan, mint itthon nekem. Annyi, hogy a távcső nem az erkélyemen volt, hanem kicsit arrébb. Szóval ez nem a képletöltögetős robotos verzió, hanem a reatime "távcső mellett" izzadós, távvezérlésű, de nem robot. smiley De persze értem mire gondolsz, nem kellett 70 kiló cuccot felcipelnem a pincéből az erkélyre smiley

Najó vicc volt, de értem. Viszont itt nincs akkora különbség, mint a mélyégnél. Ott tényleg nagyon "személytelen", valójában élménytelen. Megprogramozod, letöltöd és kész. De ebben az esetben maradandóbb az élmény, te vezérelheted a kezeddel, ami már önmagában is izgalmas.


Ha viszont tényleg jó képet akarsz expedícióval, akkor össze kell haverkodni Damiannal, és elmenni velük Pic du Midire, Appeninek, francia oldal. Ott jelentősen jobb a nyugi, mint Chiléből, és egy 107 centis távcsővel lehet dolgozni. Mostanában idehaza nem fogunk olyan sokra menni bolygóilag, csak nagyon extra esetekben, de persze nem kizárt. 10 év múlva viszont már a Jupi meg a Szatyor magasan lesznek, télen lehetne rájuk nyomulni Sülysápról. Remélem jó az a tükör! Zeiss, úgyhogy nagyon rossz nem lehet. Én tervezek holdat lőni amúgy onnan, ha kész lesz.


Amúgy köszi! Most 10 évig ez lesz az egyetlen bolygófotóm, aztán csak felmásznak azok a gömbök a deklin!

Laci

TarcziPatrik (2018.09.16. 22:49)

Szia Laci!

Nem szoktam sokat kommentelni mostanában, de nehéz így tartani ezt a rossz szokásom! Nem akarom ismételgetni az előttem elhangzottakat, inkább csak egy nagy gratula a képhez és a feldolgozáshoz, nagyon olyan fotót mutatsz ismét, ami számomra példaértékű. Elérted amit szerettél volna.


De azért azaz igazság, hogy egy kicsi furcsaságot is érzek a képpel kapcsolatban. Vagy inkább csak egy rossz gondolat, ami motoszkál a fejemben. Relatív jó- rossz seeing ide vagy oda, nekem nem lenne meg az alkotói pillanat (vagy pillanat sorozat) egy hasonló képnél.


Nyilván valahol mindig kompromisszumot kell kötni az élmény/eredmény érdekében, ha egy expedíciós kép akkor azért, ha Mátrában készült kép akkor más okok miatt, és lehet folytatni a sort...
Viszont nem itt kellene ezt boncolgatnom, pont egy ilyen meghatározó képed alatt, nem akarom egy pillanatig sem degradálni az érte járó elismerésem. Nem mindig van lehetőség arra, hogy még csak robottávcsővel is hasonló fotó születhessen. Azonban bennem felmerülne a kérdés, hogy mégis akkor miért jegyeztem meg ezt a fura gondolatot?

Remélem sejthető a válasz, Sülysáp miatt. Nyilván nincs annyi kiváló seeing, mint Chilében, de bízok benne, hogy egyszer az ott akár távolról készült bolygó fotók hasonló kaliberűek lesznek, ha nem jobbak. A remény hal meg utoljára.

Aki esetleg nem értesült volna Sülysápi eseményekről, az itt juthat információ morzsához:

https://magyarasztrofotosok.hu/hirek/sulysap_50/

ptes (2018.09.16. 19:04)

Köszönöm Srácok!

Igen, ez a nyugodtság téma nehezen megfogható, és sokszor nagyon szubjektíven ítéljük meg. Én azért írtam 6/10-et, mert azt mondták, hogy ez jónak számít, de nem voltak annyira elragadtatva azért. Gondoltam, hogy az kb 6. Nade infraszűrőn keresztül látott képen, eleve szokatlan átmérőjű csővel nem mernék semmit sem mondani, tehát, ha a monitoron látott élőkép alapján kellene ítélnem, azt mondanám, hogy passz. Sőt, én még a saját távcsövemnél sem merek mit mondani, mert ha szemre nem is látszik néha különbség, a feldolgozásnál óriási eltérések lehetnek.


Remélem előbb, utóbb lesz egy elfogadott, általánosabb érvényű seeing becslés Hold-bolygókamerásoknál.

Damian zöldség: Papp Bandit kellene kérdezni, neki jött a zöld Namíbiában. Az igazat megvallva én azért a drappos felé hajlok, nekem egyszerűen erre állt be a fehéregyensúly, és vizuálisan is ilyen tapasztalatom van. De azért jó lenne kideríteni!


Érdekesség: Gábor átküldte ezt a fotót Damian-tól, amit éppen egy nappal korábban készített, mint én, ugyanazzal az 1 méteressel, utólag is köszönöm!
http://www.damianpeach.com/sat18/s2018-08-25-2319_9-RGBdp.jpg

Laci

gaborkisss (2018.09.16. 18:41)

Laci, ez az idei egyik legjobb Szaturnusz a Chilescope-on keresztül, nagy gratula. Hazai amatőrtől pedig a legjobb bolygókép, amit láttam smiley

A feldolgozás zseniális lett, nyilván lehetne erősíteni a korong részleteit, de akkor nem lenne ilyen plasztikus, szóval ez így jó ahogy van.

Arra, ha rájöttök, mitől lesz "zöldes" pl. Damian Peach képén a korong, én is kíváncsi lennék. Illetve arra is, igazából melyik a színhelyesebb megoldás?

Ami viszont NAGYON jó, hogy oda van írva - a leírásban a nyugodtság, 6/10. Ez a seeing dolog egy érdekes kérdés, az elmúlt hetekben sokat nézegettem külföldi / magyar referenciákat, és az az igazság, hogy úgy látom sokan "túlértékelik" a nyugodtságot. Volt szerencsém Lacitól látni egy nyersképet, és láttam pár videót 8-9/10-es légkörnél Ausztráliából, Barbadosról, Fülöp-szigetekről.

Igen, valóban ez egy kb. 6/10-es seeing, amit láthatunk, és ezt itthon talán már sokan 9-10/10-re osztályoznák. Én nagyon régen láttam ehhez hasonló képet, kb. 100 éjjelből 2 alkalommal (statisztikát vezettem a légkörről Salgótarjánban 2 éven keresztül), emlékeim szerint 2001 környékén egyszer ősszel vénasszonyok nyarán hatalmas ködön keresztül Kubus Gyulával, illetve egyszer -27!!! fokban Decemberben a Jupiteren, a Ganymedesen könnyed részletekkel. A bolygók nagyon magasan voltak mindkét alkalommal. Ez még webcam előtti időkben volt smiley

Na utána az akkori fotóimon egyből 2-3-mal csökkentek a seeing skálák nálam, érdekes tanulság volt. Látva a mostani képeket, ezt és más külföldieket, azok a kivételes esték max. 6-7/10-es seeinget jelenthettek. Úgy gondolom ez az, amit itthonról maximum meg tud tapasztalni az ember, de már az is kivételes élményt / képminőséget ad - mint az látszik.

Amit megfigyeltem, a Pickering-skála szerint lehetséges, hogy néha itthon is van / volt a Zenit környékén 6-7/10-es légkör, de sajnos a bolygók alacsony deklije miatt a valós seeing a sűrű légkörön át nézve ott 1-3/10 közé romlik.

A legújabb "trend", hogy a bolygósok pont emiatt nem a csillagok, hanem a bolygó látszólagos magasságánál (kamerában / vizuálisan látott kép) becslik a seeinget, ami ha őszinte akarok lenni, szerintem idén senkinél nem haladta meg a 2-4/10-et Magyarországról. De már csak pár év és... smiley

Gratulálok Laci, gyönyörű munka!

Gábor

xcsabesz (2018.09.16. 14:15)

Na igen! Ez a nemtalálokszavakat kategória! Nagyon szép és mesteri a feldolgozás! Azt én sem értem miért nem jön a zöld a pólus környékén. Minden esetre ez így eszméletlen! Gratulálok Laci!

Rafeee (2018.09.16. 12:49)

10 év múlva remélem ekkora batári távcsővel fogok én is hadonászni. smiley Na nemám. Ezt már láttam facebookon először de ott is csak a pfúb***** kategória. smiley De kb a többiek is ugyanezt mondták mikor megmutattam nekik.

Elég látványos, na... smiley

ptes (2018.09.15. 23:25)

Szabolcs, köszönöm!

Lehet, hogy igazad van a bolygó részleteit illetően, és valóban ki lehet emelni őket. Én még azt a zöldes árnyalatot nem értem mások fotóin. Látom, Te is éppen úgy hoztad ki a színeket, ahogy én. Szinte egy az egyben. Bizonyos feldolgozásokon pedig a korong északi része teljesen zöld. Hogy az honnan jön? Fogalmam sincs. Nekem nem jött, akárhogy tekertem a színeket.


Amiatt, hogy most a déli féltekéről szépen meg lehet lőni, ne aggódj! 10 év, és onnan nem fog látszódni normálisan egyik óriásbolygó sem, nekünk meg szinte a zenitben lesznek!

Laci

Szantosz (2018.09.15. 16:22)

Laci, ez valami gyönyörű lett! Gratulálok! Igazán finom kép lett és azért vannak szépen részeltek is. Ha a bolygón több részletet szeretnél kihozni akkor keményebben kell feldolgozni és elveszted ezt a gyönyörű lágyságot. Ott vannak azok a részeltek és a vihar is, én látom, csak nagyon finom a feldolgozásod ahhoz, hogy feltűnőek legyenek. A célod elérted, ez tényleg egy nagyon esztétikus Szaturnusz fotó lett. smiley

Amúgy meg ne bosszants minket ilyen képekkel mert mert megyek és bezúzom a 25cm-es Newtonomat! smiley smiley

ptes (2018.09.15. 12:05)

Írok róla pár sort:

Igyekeztem egy kimagasló részletességű Szaturnusz-felvételt készíteni, ami mindenféle túlerőltetéstől, artifaktumtól mentes.
Erre a Chilescope 1 méter távcsöve állt rendelkezésre, ahol a kezelő személyzet kedvessége miatt +két óra távcsőidőt kaptam ajándékba, és ezalatt tudtam elfogadható nyugodtság alatt észlelni. (A + két óra hiányában ez nem jött volna össze)

Ami itt láttok, az nagyon aprólékos képfeldolgozás eredménye. Alapvetően a nyersek megszokott képfelfolgozás mellett nem nyújtják ezt a felbontást, én igyekeztem kicsavarni a maximumot, ami részben sikerült is. Ehhez nagyon kevés, nagyon jó képkockát (16.000-ből 2000), amit túlélesítettem nagyon kicsi rádiusszal, majd hosszas zaj-eltüntetési játék következett.

Nézzük, mi sikerült:
Látszik a poláris hexagon, az Encke-osztás végig, az A-gyűrű belső peremén a lépcső a Cassini-résben, a B-gyűrű belső peremén a sötét sáv, a C-gyűrűben a struktúrák.
Látszik még a bolygó fázisa, és a déli pólusvidéke a Cassini-résben.

Azonban nem sikerült:
Nem látszik a gyűrű árnyéka a bolygón, a bolygófelszíni struktúrák nagyon gyengék, az északi pólus mentén a fotózáskor (talán most is) van egy vihar, aminek alig van nyoma.

A cél egy kifejezetten eszetétikus szaturnusz-kép készítése volt, ami némely szempontok szerint versenyre kelhet a világ legjobb amatőr szaturnuszfotóival, némely szempontok szerint viszont elmarad tőlük.

Nézzünk néhány referencia képet:


Itt egy átlagos kép a chilei távcsővel (Damian Peach)

http://www.damianpeach.com/sat17/s2017-07-08-0110_5dp.jpg
Az az érzésem, hogy nekem ennél csak kicsivel lehetett jobb nyersanyagom.


Vihar a pólus közelében:
https://www.cloudynights.com/topic/633145-saturn-20180908-from-1-m-telescope/#entry8830613
Astrominsk Team - chilescope

Ez a legjobb szaturnusz fotó a chilei távcsővel:
http://www.damianpeach.com/sat17/s2017-02-26-0911_8dp.jpg
Damian Peach. Korong részletesebb, a gyűrű kevésbé.

Az a legjobb fotó amatőrtől (az én ismereteim szerint):
http://www.damianpeach.com/picdumidi/s2017_06_11picdp.jpg
Damian Peach, Pic du Midi. Itt mindenhol több a részlet, a kidolgozás jellege ízlés kérdése már. Nekem kissé erőszakos, és a zöldet sehogyan sem tudtam a korongon előhozni.

Máig azt mondom, hogy a kidolgozás mindenek felett meghatározó. Még közepes nyersekből is lehet precíz munkával jó fotót faragni, csak oda kel figyelni.


FrL

Kép változatok

Szaturnusz

Szaturnusz

Szaturnusz - Korábbi, facebook változat

Korábbi, facebook változat

Ez két nappal korábbi, gyengébb feldolgozás, a facebookon ez lett megosztva, itt még az égi irányok nem stimmelnek.

Szaturnusz - Élesített, stackelt nyers

Élesített, stackelt nyers

Ez az élesített stackelt nyers, ami a részleteket már tartalmazza, a legnagyobb kihívás a részletek megtartása, de az összes zaj eltüntetése volt.

Szaturnusz - Legjobb nyers kocka

Legjobb nyers kocka

A nyers kockán nagyon kevés részlet látszódik, az IR742 szűrő miatt rettenetesen zajos is

Szűrés

Távcső ajánlat 50000 Ft-ig

Távcső ajánlat 100000 Ft-ig

Mikroszkóp ajánlat 50000 Ft-ig

A legerősebb kezdő távcső


Legfrissebb híreink a Facebookon