Galéria

bzpc

Kúp-köd, Karácsonyfa halmazzal

Technikai adatok

Készítette: Bach Zoltan

Műszer: 200/1000 Newton Carbon

Korrektor, nyújtó: SkyWatcher kómakorrektor F/4

Kamera: Canon EOS 600D (átalakított, monokróm, hűtött)

Mechanika: SkyWatcher NEQ6 Pro Synscan (átalakított)

Feltöltés dátuma: 2017.02.03.

Készítés dátuma: 2016,Nov-2017.Jan

Hely: Ágasvár- Vecsés

Expozíciós adatok: 44 óra ISO érték: 800

Képfeldolgozás: Iris, Photoshop CS6

Megjegyzés: A készítés körülményeiről, a fotó a 2016-17 es év leghidegebb éjszakáin készül -10- és -21 fok között November és Január között. Összesen 68 óra expo készült hozzá, amiből szigorú válogatás és egyéb tesztelési folyamatok végeredményeként 44 óra lett felhasználva. A kép Vecsésről és Ágasvárról lett fotózva különböző hullámhosszon. Ez annyit jelent, hogy a normál RGB és Lum rétegek mellé készült HA, OIII. és SII. réteg is. Az eredményt én valós színvilágú, de hamis színes képnek nevezném.

< 2538 2539 2540 2541 2542 >

15 hozzászólás:

nr74 (2017.02.08. 08:02)

Le a kalappal! Minden aspektusból.

TarcziPatrik (2017.02.07. 00:22)

Szuper kép Zoli! Rengeteg időt szántál a képre és ennek meg is van az eredménye. Kíváncsi várom a következő maratoni fotód! smiley

Bagil (2017.02.06. 22:05)

A megnövelt expoidők nekem sokat segítenek a képek minőségén. Az expók általában 6-8 percesek. Minden éjszaka sorozatát összerakom. Ilyenkor határozottan látszik a folyamatosan növekvő expóidők jótékony hatása. Sok expoval könnyebb a feldolgozás. Én 25-30 órára álltam be.
Egyszerűen imádom. Az első beállás kicsit nehézkes. Pontos kompozíció, vezetés, flippelés stb... Aztán jöhet az élvezet. smiley Ja és közben még az expók is gyűlnek. Én semmilyen hűtést, vagy szűrőt nem használok a képeimnél, így egyetlen dologra támaszkodhatom. Sok sok megfelelő, tiszta ég alól gyűjtött expóra. Derültet.

bzpc (2017.02.06. 21:16)

Mire jutottunk? A magam részéről, volt ez már téma a szakkörön is meg azóta többekkel is beszéltem valamint a saját tapasztalataimból ki indulva, jó eget feltételezve kb. 8 óra nálam az (felső ) határ amíg látványosan javul a jel-zaj arány. Persze én most csak DSLR gépekről tudok nyilatkozni. E felett már nem nő látványosan a javulás, de tapasztalatom szerint látványosan könnyebb a feldolgozás. A részletek megjelenéséről itt most ne beszéljünk mert ugye erősen függ az adott felszerelés adott felbontó képességétől. Az tény, ahogy te is mondod, hogy a nagyítás szempontjából törekedni kel a minél simább, ergo zaj mentesebb fotóra. Szóval röviden a 8-10-óra expo szép képet eredményez, de ha meggondolom az elmúlt időszakban itt ritkán álltam meg és amikor még is, akkor több kompromisszum kellet kötnöm a feldolgozásnál. Végszó: Részemről imádom a fotózást, már túl vagyok a mennyiségi kényszeren, nem mindegy merre néz az a cső éjszaka? Hát akkor nézzen még egyszer és még egyszer ugyan oda, élvezzük amit csinálunk és a végén a feldolgozás is örömmenet lesz. smiley

SzLaci (2017.02.06. 18:59)

Erdekes tema a mennyi expo eleg... Vajon van ennek felso hatara? En nyikhaj idoket szanok egy-egy temara ehhez kepest, viszont ha jo kedvemben adott temara visszafordulok masodik nap is, akkor egy dolog biztosan nyerekmeny, nagyobban es nagyobban lehet normalisan kidolgozni a kepet. Sztem nincs is igazan olyan, hogy felso korlat, max a jo hosszu es rom sok expobol szepen lassan a nagymeret is kijohet. Nem? Ti mire juttottatol Lacival?

bzpc (2017.02.06. 10:46)

Srácok, Köszönöm nektek is a kommenteket! SzLaci, ne aggódj, vigyázok a kicsike szemére, egyre jobban összeszokunk és most már talán minden kis huncut meglepetését is sikerült kiküszöbölni.
Iván: Azért ez nem volt szép, én minden elkövetek, hogy csöndbe, simán, Jani tudta nélkül megszabadítsam a csapatot a rókától, te meg itt leleplezel.? smiley Vicc félre, Köszi, nekem is a rókaprém jött be igazán, meg talán a reflexió jobb oldalán az a kürtős szövevény, nem is tudom van-e annak külön neve.? Jól látod a foton gyűjtés mellet a feldolgozás menete is hosszadalmas volt, viszont megint rengeteget tanultam, amiben neked is részed volt és itt is köszönök!
Lacika, Sokszor beszéljük mennyi is az az elég expo? Vannak vélemények, sőt mérések is, hogy mikortól nem hoz annyival többet az expo szám növelés. Én itt ezzel a munkával arra is kíváncsi voltam, hogy ha hullámhosszanként megyünk el addig a sarokszámig akkor mi az eredmény.

Bagil (2017.02.05. 22:20)

Nagyon komoly kép, és fantasztikus teljesítmény. Az expo idő kimagasló.
A technika pedig egyedi és különleges. Gratulálok Zoli!!! smiley

ÉderIván (2017.02.05. 21:35)

Nagyon kíváncsi voltam már a végeredményre, annyiszor beszéltünk róla.
Nem is tudom mit mondjak, nagyon tetszik, a legjobban talán a rókaprém megjelenése, részletessége fogja meg a szemem.

Aki esetleg nem tudja, már 1-2 éve meggyűlik a bajunk az ágasvári rókákkal, szemtelenül lopnak. Zoli élen jár ebben, mármint a meggyűlésben, a sátrát már számtalanszor kirámolta a négylábú. Az elmúlt hónapokban viszont nem láttuk a rókát, de már sejtem miért. Szerintem Zoli bosszút állt, elkapta és felakasztotta a karácsonyfára. Vagy felköltözött az égre és ott lopja az ajándékot a fa alól? smiley smiley smiley

Szóval baromi jó lett a kép, le a kalappal a kitartásért és a feldolgozásért. Ennyi szűrős képet, és ilyen mennyiségű expót lefotózni és egymásbagyúrni, feldolgozni is óriási teljesítmény. Megkockáztatom, hogy talán ez az eddigi leghosszabb expó amit itthon bárki is egy objektumra lőtt. De mondjátok, ha tévedek.

SzLaci (2017.02.05. 10:50)

Mondtam en mar mashol, uberkiraly kep lett! smiley Vigyazzal a mono gepre azert, nehogy a fotonok tovabb karcoljak a szenzort, meg ennyit jaratni mar, megall az eszem smiley))

BalázsRolland (2017.02.04. 14:35)

Meseszerű, grat!

bzpc (2017.02.04. 13:45)

Köszönöm srácok, örülök, hogy tetszetősre sikeredett a felvétel! Bandi, viccelődésed kifejezetten öröm számomra, régi vágyam és részben ezért is kezdtem el a mono felvételeket, hogy megmutassam, DSLR technikával is meglehet közelíteni a CCD világát. Igaz rengeteg munkával, egy nyári objektumnak nem is állnék így neki, de most megint eltoltam magamba a CCD-re váltás gondolatát. smiley
Péter, igen a keskeny sáv tett rendesen, sőt igazából volt már egy csak keskeny sávú verzió, de a csillagok színe miatt nekiálltam egy kevés RGB-nek. Aztán olyan jó éjszakák voltak, hogy a tervezettnél több lett, amit így utólag nem bánok.

Baxika (2017.02.03. 22:51)

Nagyon szép munka eredménye!!!! Hatalmas nagy gratuláció!!!!

PeterF (2017.02.03. 22:21)

Azta Zoli, ez nagyon jól sikerült. Baromi részletes lett, gondolom a keskenysáv miatt, és szép lett az összedolgozás is. Gratulálok!

pBandi (2017.02.03. 19:10)

Zoli, majd a következő képnél a kamera rovatot ne megszokásból töltsd ki hanem írd be frankón milyen CCD-t használsz... smiley Viccet félretéve tényleg teljesen CCD-s érzetet kelt, baromi jó!

VargaJános (2017.02.03. 17:53)

Egyszerűen döbbenetes, hogy milyen struktúrákat fotóztál ki ebből a régióból, ici-picit sajnálom, hogy igazából csak monitor méretben ütős, de úgy nagyon! Hatalmas gratuláció ezért a nem mindennapi teljesítményért!

Szűrés

Távcső ajánlat 50000 Ft-ig

Távcső ajánlat 100000 Ft-ig

Mikroszkóp ajánlat 50000 Ft-ig

Legfrissebb híreink a Facebookon