Galéria

VargaJános

Vénusz 01. 29.-én

Technikai adatok

Készítette: Varga János

Műszer: SkyWatcher 250/1200 Newton

Korrektor, nyújtó: Explore Scientific 3x extender

Mechanika: NEQ6 Pro Go-To bordásszíjhajtással

Feltöltés dátuma: 2017.01.30.

Készítés dátuma: 2017. január 29.

Hely: Budapest, Csillaghegy

Képfeldolgozás: SharpCap, AutoStakkert, Registax, Photoshop CS6

Megjegyzés: Azért a tegnapi anyagot csak-csak feldolgoztam még. Pechemre még nem töltöttek fel irányadó fotót 29.-éről, mindössze egyetlenegy részlettelent, így csak arra hagyatkozhatom, hogy a két különböző kamerával ill. szűrővel készült fotó elég jól összevethető.

< 2543 2544 2545 2546 2547 >

11 hozzászólás:

VargaJános (2017.02.04. 07:17)

Sajnos arrra a végső következtetésre kellett jutnom, hogy a képeken NEM A VÉNUSZ FELHŐZETE LÁTHATÓ! Elnézést kell kérnem amiért itt a nyilvánosság előtt jutottam erre a felismerésre, és nem győződtem meg előbb a közölt képek valóságtartalmáról. Mentségemre szolgáljon a tapasztalat hiánya, ill. az a tény, hogy mindvégig magam is kérdőjellel kezeltem ezt a kérdést. A Registax túlzóan használt élesítési algoritmusa okozza az élekkel koncentrikusan kialakuló interferencia szerű kontrasznövekedést (ahogy pl. egy minimal szűrő rántja össze a kép struktúráját), amit csak egy újabb anyag feldolgozása során ismertem fel a nagyon hasonlóan kialakuló mintázat miatt. Óvatosságra intem magam ez ügyben, és tévedésem vállalása mellett hagyom fent ezt a fotót tanulságul. Speciális Vénusz filter beszerzéséig nem foglalkozom ezzel az észlelési területtel.

VargaJános (2017.02.02. 19:03)

Bandi, köszönöm szépen, igyekszem majd amennyire az időjárás engedi!
Iván: Kerestem ezt a videót Tőled, de feltehetően még nem töltötték fel. Megköszönöm ha segítesz megadni a kezdő löketet, erre valahogy magamtól még nem tudtam rájönni, pedig biztos nem bonyolultabb mint általában a képfeldolgozás.

ÉderIván (2017.02.02. 18:50)

János pont a képfeldolgozós szakkörön mutattam ezt be, még a Polarisban szemptemberben. Pesze mély-ég képeken, nem bolygókon. Majd egyszer megmutatom a lépéseket. A felhőzet mozgásával kapcsolatban igazad lehet, köszi az infót!

pBandi (2017.02.02. 09:31)

Nagyon jó... Hazai viszonylatban ritkán mutatott érdekességet hoztál nekünk. Mindenképpen szívesen látnék még hasonlót!

VargaJános (2017.02.02. 08:37)

"A felhõ felsõ rétegei 400 km/h sebességgel körbesuhanják a bolygót, ezért úgy tûnik, mintha a bolygó tengelyforgási ideje 4 nap lenne (szemben a tényleges 243 nappal)."
Megváltozik elég rendesen a felhőzet egy nap alatt, mert így fél megvilágítás környékén pont levonul a színtérről az előző napi felhőkép. Emiatt egyik napról a másikra nem találni két egyforma fotót sem, csak a pár órán belüliek vethetők össze.
Van egy másik figyelembe veendő szempont is feldolgozás során, ami könnyen bizonytalansági tényezőt adhat a valóságos felhőrajzolat "előcsalogatását" illetően. Ez pedig az óriási dinamika különbség a felszín és a perem között. Mások felvételein is jól nyomon követhető, hogy az általánosan használt szűrők mellett is csak nagy kontraszt különbség hozzza ki a tónuskülönbségeket, ezért kicsit szükséges "megerőszakolni" a nyersanyagot a feldolgozás során. Emiatt törvényszerűen beég a peremvidék, ill. bebukik a terminátor, ami így már nem a valós fázist mutatja. Nyilván a legdrágább speciális Vénusz szűrőkkel ez nem ennyire drámai, de a többség fotóin ez látható. Nálam a Registax csupán egyetlen beállítás és meghatározott wavelet csúszka mellett képes kiemelni a részleteket ill. a tónusokat, és ez adja egyben a legnagyobb kérdőjelet is, itt jöhet be ugyanis leginkább hiba a feldolgozásban. A kontrasztot először csökkenteni szoktam a perem fényesedése miatt, majd a középtónusokat emelni, utána jöhet az élesítés, ami visszaemeli a kontrasztot, és kihozza a részleteket. Nem tudom mások miként dolgozzák fel a stackelt videóikat, nálam ez az egy út ad egyfajta eredményt, és nem zárható ki a képfeldolgozó program csapdája sem, de ezekhez az algoritmusokban rejlő veszélyekhez sajnos nem értek. Szívesen fogadnám ha valaki tudna olyan linket küldeni ahol megtanulható az LRGB technika, miként kell a különböző szűrőkkel felvett képeket színcsatornaként kezelni-eggyesíteni. Mára már sokan dolgoznak az FF kamerások és keskenysávon fotózók közül így, csak van valami elérhető anyag ezügyben. Így hatvan felett már nem olyan könnyű követni a tempót! smiley

VargaJános (2017.02.02. 08:37)

Sajnos 2x küldtem el ugyanazt, elnézést!

ÉderIván (2017.02.01. 22:23)

János! Szerintem nem olyan gyorsan változnak a felhők, pár nap alatt nem sokat változhat. A tengelyforgása pedig majdnem kötött, így amiatt sem változik a felszínen látott terület pár nap alatt.
Nem rossz a színes. Én arra lennék kíváncsi, hogy ha az ibolya szűrőset teszed be kéknek és a Proplanetet narancsosnak, akkor mi lesz. Ilyen keveréssel szép Vénusz képeket láttam a neten.

VargaJános (2017.02.01. 09:10)

Köszönöm szépen János!

Baxika (2017.01.31. 20:56)

János ez tényleg nagyon szép fotó lett! Gratulálok!!!

VargaJános (2017.01.31. 14:18)

Köszönöm Iván! Módosítottam közben, készült IR block-al is felvétel, azt tettem színrétegnek a 807-re. A színcsatornák kutyulásához még nem értek. Azóta sem töltöttek fel új 29.-ei Vénuszt az ALPO-Japanra, így nem tudom mennyi köze van a valósághoz ezeknek az alakzatoknak(?).

ÉderIván (2017.01.30. 17:12)

Eszméletlen jó. Gyúrd össze a két fotót! Pro planet = vöröses, #47= kékes.

Szűrés

Távcső ajánlat 50000 Ft-ig

Távcső ajánlat 100000 Ft-ig

Mikroszkóp ajánlat 50000 Ft-ig

Legfrissebb híreink a Facebookon