Galéria

Rafeee

Csillagos öblök

Technikai adatok

Készítette: Schmall Rafael

Műszer: Samyang 24mm f1.4

Kamera: Canon EOS 6D (átalakított)

Szűrő: Baader UV/IR block

Feltöltés dátuma: 2016.11.25.

Készítés dátuma: 2016. november 17.

Hely: Zselic

Expozíciós adatok: 26x10 sec ISO érték: 10000

Légkör: Átlátszóság: 5/10 Nyugodtság: 4/10 Hőmérséklet: 10°C

Képfeldolgozás: PTGui, Photoshop CS6

Megjegyzés: Alábbi panorámát eredetileg fulldome panorámának terveztem, de nem jött össze a dolog mert sajnos kifelejtettem a zenitet. Ellenben nagyon szép faltól falig képet sikerült alkotni. Legalábbis nekem tetszik, lehet hogy azért mert ott voltunk és átéltük a kép élményét. Ha a csillagképeket meg a hónapot nem vettük volna figyelembe, akkor simán lehetett volna egy koratavaszi "enyhe" fotó akár. Rendkívül kellemes időjárásunk volt. :-)

< 3012 3013 3014 3015 3016 >

7 hozzászólás:

Rafeee (2016.12.03. 12:20)

Szia Laci!

Dehogynem! Nemrág voltunk egy másik helyszínen, csak még nem bírtam rávenni magamat, hogy ott is összerakjam a 29 képet. smiley Félig azért kész.

Kilátónál még nem próbáltam ezt a fajta metódust, ugyanis, hogy a kilátó ne látszódjon, úgy veszélyesen ki kell hajolni a géppel, talán 8mm-es halszemmel, vagy 14/2.8-al könnyebb lenne megfotózni, de a 24mm-esnek komoly panorámafejes állvány kellett, és gyorsan kell vele dolgoznom, ugyanis az égbolt hamar elmászik. smiley

A másik panorámával is jövök hamarosan. smiley

ptes (2016.12.01. 10:26)

Látszik az új szint! Gratulálunk hozzá!

Nem gondoltál arra, hogy más helyszíneket is meglátogatsz? Vagy más nézőpontot választasz, akár csak a közeledben? Kilátóról próbáltad már?

FrL

Rafeee (2016.11.28. 18:05)

Sziasztok!
Igaz mostanában sokat gondolkodtam/elmélkedtem, és egy új szintre sikerült lépni elvileg. Főleg az asztrofotózás szellemi és elvi kérdéseiben.

Az asztrotájképeimnél a helyszínt próbálom visszaadni, melyet sok ember nem lát, vagy csak kínlódásos utazások árán. Egyaránt próbálom a figyelmet felhívni, hogy olyan dolgot veszítünk el a világítás korszakának brutális fejlődésével, mely mindennap ott van pedig a fejünk felett, és szinte mindenkinek az emlékeiben legalább egyszer ottvan a csillagos ég. Gondolok itt "átlagemberekre", nem pedig ránk. smiley

Mostanában nekem nagyon bejönnek a szerintem úgynevezett "csillagdfényderítős" képek, melynél ZÉRÓ fényt és lámpázást használok, tehát csakis a természet fényeire próbálok hagyatkozni.

A képek készítésekor egyfajta technikai fejlődést is átélek... próbálok újat csinálni, gyakorolni, odafigyelni (utóbbi a legnehezebb ugye-ugye).

De ami miatt leginkább kimegyek asztrotájképet készíteni, az az élmény, a hangulat, amit ott átlehet élni, legyen az lágy szellő, sziporkázó csillagok, vagy épp némi harmatdús levegő. Nameg ez nekünk a közös hobbink. Nem egyedül járok ki, gyakran többedmagunkkal megyünk, nekünk ez a "kocsmánk". smiley

ptes (2016.11.27. 21:10)

Nagyon jó ez a vetület!
A felhők kifejezetten sokat adnak a képhez, mint ahogy a két tó is.

A felmerült téma pedig érdekes, kíváncsian várom mit írtok még, például Rafeee hogy látja a kérdést!

FrL

VargaJános (2016.11.27. 12:35)

Természetesen nem Rafael helyett, de leírom én is amit gondolok a témáról, és bíztatok erre másokat is! Az asztrotájkép ugye egy elég speciális válfaja a fotózásnak, a csillagos égbolt látványát ötvözi a környező táj látványával, ami így egyben nem csupán az égbolt szerelmeseinek adhat esztétikai élményt. Egy asztrofotóban a legritkább esetben lehet érzelmeket vagy gondolatokat közvetíteni, teljesen más céllal készülnek, míg az asztrotájkép már kifejezetten esztétikai szempontok alapján készül és képes hangulatot visszaadni az adott helyről és égboltról. Én egy külön műfajként szemlélem SZERENC speciális asztrotájképeit, ahol már célzottan gondolatok felébresztése is a szándék, eleve ilyen szemmel keres magának témát, míg az általános értelemben vett asztrotájkép csupán a látvány szintjén ad esztétikai élményt, és nincs is más szándéka vele a készítőjének.

szerenc (2016.11.27. 11:21)

Kedves Rafeee! Ez nagyon látványos, szinte el sem tudom képzelni, hogyan lehet ilyet készíteni! Nagyon tetszik, hogy alul is van "ég".
-
De egy kérdés merült fel bennem: vajon mi a mondanivalója egy ilyen fotónak? Én amikor fotózok, mindig valami mögöttes gondolatot, elvont érzelmet is át akarok adni, persze ez nem igazán sikerül, mindig az jön le, hogy érdekes a "hangulata".

Azon gondolkozom, hogy a Te képeid mit sugallnak azon felül, hogy igen érdekes részletek vannak rajta, és izgalmas a perspektíva. Te gondolkoztál már rajta?

üdv: szerenc

VargaJános (2016.11.26. 06:39)

Nagyon tetszik, gratulálok!

Szűrés

Távcső ajánlat 50000 Ft-ig

Távcső ajánlat 100000 Ft-ig

Mikroszkóp ajánlat 50000 Ft-ig

A legerősebb kezdő távcső


Legfrissebb híreink a Facebookon