Galéria

labi

Sarló-köd

Technikai adatok

Feltöltés dátuma: 2016.07.17.

Készítés dátuma: 2016-06-29

Expozíciós adatok: 6 éjszaka ISO érték: 800

Megjegyzés: Minden tanácsot szívesen fogadok. (1 éjszaka rgb, 1 éjszaka idas, 4 éjszaka Ha)

< 1977 1978 1979 1980 1981 >

8 hozzászólás:

labi (2016.07.27. 17:47)

Cseréltem a képet. Köszönöm, hogy nem hagytátok annyiban.

ÉderIván (2016.07.26. 17:00)

Azt is megpróbálhatod, hogy az RGB képet nem húzod meg iszonyatosan, így a csillagok sem lesznek túl erősek. A Ha képet pedig az R csatornába beleblendézed Lighten-nel, akkor a Ha területeket kifényesíti és a csillagaidat nem bántja. Hogy PI-ban ezt hogyan kell, ne kérdezd... smiley

labi (2016.07.25. 12:55)

Köszönöm a tanácsot segített is Ps-ben, de Pixinsightban is megszeretném oldani ugyanolyan végeredménnyel. Ez a megoldás még várat magára.
Azt hittem kevés az rgb, de Ps-ben jól müködik a tanácsod.
Nem lesz ez másképp PI-ben sem - ott a csatornák keverése nem csökkenti a csillagok méretét és a gázfelhőket sem emeli ki annyira. Nyilván nem a program hibája, de még csak itt tartok smiley

ptes (2016.07.19. 20:32)

Szerintem az a jó irány, amit a végén írsz, viszont nem baj, ha nem tűnnek el teljesen a csillagok a H-alfáról. PS-ben kellene azt megoldanod, hogy a csillagok színét az rgb+idas képből vedd át, luminancenak pedig használj H-alfát+idas-t. Akkor az RGB-ből a csillagok színei átkerülnek a H-alfás kisméretű csillagokra. Legalábbis én így csinálnám. Persze kell majd szelektíven kijelölni, a ködök színével külön bajlódni.
-
Amúgy én annak idején teljesen külön átlagoltam a 4 (rgb/UHC/OIII/H-a) köteget. Összeregisztráltam őket, és innentől már csak a PS csatornákban és rétegek között bűvészkedtem.

FrL

labi (2016.07.19. 13:11)

Lemaradt: a 4 éjszakás Ha-ból volt, hogy csak 4 (4x12 perc) kép sikerült/volt elfogadható a hosszú expós vezetési hibák miatt.

labi (2016.07.19. 10:35)

Szia! Örülök, hogy tetszik, köszönöm, hogy írtál. Többször futottam neki a képnek Pixinsight-tal.
Még nem találom a nekem is tetsző feldolgozási módot, képvilágot.

A kidolgozást végül elég egyszerűen csináltam, de nem hiszem, hogy ez a legjobb mód: az éjszakánként készült képeket kalibráltam és a nyerseket pixelmath-al összeadtam. Először az rgb-ét az idassal, utána a Ha-t (ha jól emlékszem 20-80%-ban) az rgb+idas red csatornájához.

Ami problémát okozott:
- Az amúgy sem tökéletes színegyensúly lett zöldes, kékes miután a Ha-t hozzáadtam. A háttérről a histogrammal simán sikerült eltütni, nem tudom a csillagokon miért maradt meg. (A kéket a csillagokon kicsit erősítettem a feldolgozás végén.)
- A csillagok mérete. Rengeteg itt a csillag, de szerettem volna eltüntetni, csökkenteni a méretüket, különben a háttér látta volna a kárát. Itt valószínüleg a kicsinyítéssel lőttem túl a célon. Több méretű csillagmaszkot készítettem, összeadtam őket és utána kicsinyítettem a csillagokat több lépésben. Egyszer talán használtam wave-letet a nyomok eltüntetéséhez. (Lehet egyszer nekifutok úgyis, hogy nem nyúlok a csillagokhoz...)
- A Ha képen működött a deconvolution, de az rgb-éken nem, úgyhogy végül nem használtam egyik képen sem. (Az rgb kép preview-ben minden a beállított paraméterek szerint volt, jó volt a preview, de mikor a kép egészén alkalmaztam, akkor durva lett a művelet, mintha kapott volna egy szorzót.)
- Az rgb-éken a Sarló körül nagyon halványan, de látszódik a kékes régió, de a feldolgozás azt is megeszi. smiley
- Ami még zavar/nem megoldott Pixinsightban, hogy nem működik vele a monitort/srgb-ét érintő proof view. Nem változik semmi, nem úgy, mint ps-ben. Helpdesk érdemben csak annyit közölt, hogy ez igazából a monitortól eltérő színprofil szimulálására való. Ezt én értem, de így nem látom érdemben az igazi srgb képet. Ahhoz ps-ot használok.

Ha lesz időm, akkor azt tervezem, hogy minden kalibrált nyersre, csatornánként használom a deconvolutiont és csak utána adom össze őket. Remélem így már nem kell a csillagokhoz nyúlni.
Van 1 sorozat nagyon rövid expós képem: az volt a tervem, hogy a hosszú expós képekről teljesen eltüntetem a csillagokat (szerintem ez dslr-es képekről nem lehetséges normális minőségben) és ezekkel a csillagokkal pótolom őket. A Ha képről sem sikerül a csillagok eltüntetése. smiley

Összességében: jól megdolgoztat ez a kép, nem hittem volna, hogy ilyen nehéz lesz.

Remélem érthetően írtam mindent és minden segítséget előre is köszönök. smiley

ptes (2016.07.18. 23:01)

Amindenit! Ráküldted, amit rá kell! 4 éjszaka H-alfa? Bizony, látszik rajta. Akartam is kérdezni, hogy mitől jön a háttér ilyen jól. Hát ettől.

Nagyon sok szép és jó tulajdonsága van, de én most egyetlen hibáját emelem ki:

A csillagok kissé különválnak a háttértől, főleg a halványak. A színük is kissé kékes-zoldes, a kontúrjuk is furcsa. Segíteni azonban is alig tudok, mert nagyon bonyolult ennyi féle expót összedolgozni, jól tudom, hiszen pl. a is ezt tettem a Fátyol-ködömnél, viszont nem ismerem a te módszered, így azt sem tudom, hogy mit lehetne változtatni. Ha megírod, esetleg tudok rá tanácsot adni!

Amúgy szuper, csak így tovább!

FrL

Baxika (2016.07.17. 18:36)

Szuper lett! Gratulálok!!!

Szűrés

Távcső ajánlat 40000 Ft-ig
Távcső ajánlat 70000 Ft-ig
Mikroszkóp ajánlat 50000 Ft-ig

Legfrissebb híreink a Facebookon