Galéria

Rafeee

M13 tesztfotó

Technikai adatok

Készítette: Schmall Rafael

Műszer: Skywatcher 200/800 Carbon

Korrektor, nyújtó: TeleVue Paracorr Type I.

Kamera: Canon EOS 1100D (átalakított)

Szűrő: Astronomik IR/UV klipes

Vezetés: Lacerta M-Gen autoguider , SkyWatcher 9x50-es kereső

Mechanika: SkyWatcher AZ-EQ 6 GT

Feltöltés dátuma: 2016.05.11.

Készítés dátuma: 2016. május 8.

Hely: Kaposfő

Expozíciós adatok: 30x300sec ISO érték: 800

Légkör: Átlátszóság: 8/10 Nyugodtság: 7/10 Hőmérséklet: 10°C

Képfeldolgozás: Photoshop CS6

Megjegyzés: Tesztfotóként készült, és az előttünk álló rendkívül csapadékos periódus előtt azért a következőket sikerült levonnom az új tubusról. Eszméletlen képe van, ha jól be van állítva. A beállítással megküzdöttem rendesen. Szépen beállítottam, bejusztíroztam, majd a kiegyensúlyozásnál a mechanikába rosszul fogtam be, így az egész a polarisnál egyszerűen lezubbant és újra kellett kiegyensúlyozni. A jusztírozást sajnos nem ismételtem meg, de a póklábak is megcsavarodtak. Jusztír nálam a lézerrel ment, amit az elején már kollimáltam, tehát a lézer pontosan oda mutat ahova kell, ám a tubi az különösen érzékeny a jusztírra. A vészbúkon már kitárgyaltuk a jó jusztírozást: okulárral és lézerrel együtt. Ám a póklábakat szeretném lecserélni. Gondolom nem egycsillió Ft. Szeretnék tanácsokat, tippeket kérni, hogy mivel lehetne még "upgradelni" a tubust. A pókláb az első, annak cseréje. Ami még érdekes volt... sőt inkább vicces. A Paracorrt csak félig tolhatom be a kihuzatba, különben nem lehet fókuszra állni vele. Ez még a jobbik eset, mintha koppoanásig betolom és nincs fókusz. Erre a problémára valami kihuzat toldat lehet a megoldás. Kb olyan 2 centiról van szó. :-) Előre is köszönöm a véleményeket és a segítséget!

< 2085 2086 2087 2088 2089 >

4 hozzászólás:

ptes (2016.05.17. 08:13)

Nézzük. Egyrészt jó az irány. Másrészt a tükörtartó, és leképezési hibákat majd megoldjátok, mert azok "kézzel foghatóak". Írok egy két másik észrevételt.
-
Valahogy a kép skálázása nem tökéletes. Persze nincs olyan, hogy tökéletes, de itt "lépcsősödnek" az átmenetek, valahogy négy részre esik szét a kép: fehér csúcsfények, sötét háttér, illetve a közbülső tartományokban szürke fényesebb rész, meg egy barnás sötét halo. Nem tudom, hogyan skálázol, de megfelelő felfolgozással ez a probléma nem jelentkezik. Én pl kizárólag manuálisan PS ben görbézek, nem hagyom semmilyen automatikára a kérdést.

Amúgy teljesen ígértes kép, nekem tetszik.

Hogyhogy nem esnek ki a hotpixelek? Mitől maradnak meg csigavolnalban? Nen mediánnal átlagolsz?

FrL

Rafeee (2016.05.11. 19:05)

Peti!
Olyan 8 környékén írok neked FB-on. smiley Lehet, hogy egy 35mm-es toldat megoldaná a problémám. Ezt majd legközelebb megnézem.
Baxika! A krumpli alakú csillagok a jusztirhibától vannak. A vezetés szinte tökéletes volt (max 2-3 pixelnyi kilengés a Lacertán).

Ami még hiba a képen, azok a csigavonal alakú hotpixelek. Tehát lassan új darkot kell készítenem. smiley

Baxika (2016.05.11. 14:09)

Raffe jó próba volt.Talán a felsorolt hibák ,végett is vannak ezek a képen is látható problémák.Talán a vezetésben is probléma lehetett,hisz krumplik a csillagok.Meg kissé be van égve a közepe.

PeterF (2016.05.11. 12:12)

Szia Rafi! Pókláb csere mindenképp kell, ezt a fészen is írtam neked. Nekem Csukó csinált vastagabb lábakat a 200/1000-eshez, ami óriási előrelépés a gyáriakhoz képest, de az a baj, hogy a gyári magra annál vastagabbat nem tud tenni, pedig hát elbírna. De még ezeket is nagyon megéri feltenni, az előrelépéshez képest az ára bagatell, de ezt vele kell megbeszélni. Logisztikában annyit tudok felajánlani, ha ráér neked, akkor ha legközelebb megyek le Zselicbe, ideadod a magot, és felhozom Pestre, aztán következő alkalommal leviszem az új lábbak, de ez lehet hogy csak július/augusztusra kivitelezhető. Persze ha sürgős, biztos meg lehet máshogy is oldani. Ami a korrektor fókuszproblémáját illeti, hasonlóan járt Marci is az SW F4-el, csak neki az okozta ezt a jelenséget, hogy le van vágva a kihuzatának az alja, hogy ne lógjon be a fényútba, de így meg nem tudja eléggé kitekerni, hogy fókuszt kapjon. Nála úgy oldottuk meg a dolgot, hogy egy parfokalizáló gyűrűt tettünk a korrektor derekára, és ha azt koccig betolja, akkor a korrektor annál fogva szépen felül a kihuzatra és fókusz is van. Nála kifogástalanul működik ez a megoldás.

Szűrés

Távcső ajánlat 40000 Ft-ig
Távcső ajánlat 70000 Ft-ig
Mikroszkóp ajánlat 50000 Ft-ig

Legfrissebb híreink a Facebookon