Galéria

bzpc

IC443 Medúza köd

Technikai adatok

Készítette: Bach Zoltán

Műszer: 200/1000 egyedi építésű carbon

Korrektor, nyújtó: SkyWatcher kómakorrektor F/4

Kamera: Canon EOS 600D (átalakított, hűtött)

Szűrő: Astronomik eos clip Ha 12nm

Vezetés: Lacerta M-Gen autoguider , OAG

Mechanika: SkyWatcher NEQ6 Pro Synscan (átalakított)

Feltöltés dátuma: 2016.01.17.

Készítés dátuma: 2015-16 November, Január

Hely: Ágasvár- Vecsés

Expozíciós adatok: 25x300, 15x900 ISO érték: 800

Légkör: Átlátszóság: 6/10 Nyugodtság: 6/10 Hőmérséklet: -10°C

Képfeldolgozás: Nebulosity,Photoshop CS6

Megjegyzés: Igazából ez egy félbe maradt projekt. Ágasváron készült 25 db expó, de November óta nem volt normális ég olyan időpontba, amikor fotózni is lehetet volna. Így jött az ötlet, hogy leteszteljem az új HA szűrőt a Vecsési, városi ég mellett, tehát készült hozzá pár 15 perces HA felvétel Januárba. Új kihívást adott a RGB, HA összedolgozása nem is biztos, hogy a legjobban oldottam meg, de azért fogadjátok szeretettel.

< 3429 3430 3431 3432 3433 >

6 hozzászólás:

ÉderIván (2016.01.26. 22:30)

Jó lett Zoli, meglepett, hogy még nem mono kamerával készítetted hozzá a Ha-t. smiley Így is működik a Ha szűrő, hát még milyen lesz, ha sikerül a "monósítás"... Baromi jó lehet, hogy fényszennyezett és holdas ég mellől is teljes értékű frame-eket tudsz csinálni. Tudod, nekem is van teljes keskenysávú sorozatom, de még nem volt alkalmam, hogy fényszennyezett, vagy akár holdas égen fotózzak velük. Ja de, Namíbiában már lőttem Hold mellett is...

bzpc (2016.01.20. 19:14)

Köszönöm és örülök, ha a kevés exposzám ellenére elnyerte a tetszéseteket! Menjünk sorba. Patrik, szoros fizikai valóságban teljesen igazad van a pixelszám tekintetébe, de én már próbálkoztam sokat az IDAS-al még néha most is használom, nem olyan nagy megelégedéssel mint azt várná az ember. Azért maradtam a HA szűrőnél, mert a vörös tartományt (ami ennél és hasonló képeknél a cél) így is úgy is csak minden 4. pixel fogja megörökíteni. Tetejébe ez még csak teszt volt,de még egy fontos érv, HA szűrővel Hold mellett is ki tudom használni, ha nagy ritkán jó az ég.
Laci, néztem a képedet feldolgozás után és engem is meglepett a két kép hasonlósága már kidolgozott állapotában. Viszont, ha emlékszel ezt a képet más témában elküldtem neked és ott még voltak technikai problémákból adódó halók a Tejat Prior mellet. Na, ezeket a HA képek segítségével szinte tökéletesen lehetett kompenzálni, viszont több fényességet már ebből kifolyólag nem bírt el. Persze, ha több szűrős expot csinálok biztosan javult volna az egyensúly, de még óvatos vagyok a HA aládolgozással, mert egy rész gyakorolni kell más rész kevés RGB kép miatt féltettem a WB felborulását.
B.Laci, Igen te ismered az egemet, nem véletlenül kell jó képhez kitelepülnünk, de a Holdas derült éjszakákat akkor is kihasználom.smiley
Robi, Neked is köszi! Gradienens? nem tudom, Ágasvárról nehéz összeszedni, amennyi szokott lenni az most is megkapta a szűrést a HA tartományba meg nem nagyon lehet. Az elképzelhető, hogy a szűrős képeken, ugye a háttér is vöröslik és ott nem sikerült esetleg jól beállítanom a hátteret és annak láthatod a hatását, tényleg nem tudom ezt talán nálam gyakorlottabb, keskenysávot jól ismerők megmondják.

nr74 (2016.01.20. 15:11)

Szép, igényes felvétel. Egy kis gradiens talán maradt benne - vagy csak a szemem csal. Gratula.

Bagil (2016.01.20. 00:40)

Szép fotó lett! Ha belegondolunk,hogy Vecsésről csalogattad elő ezt a Meduzát...
Gratulálok!
Remélem még lesz expogyűjtés az objektumról és akkor még részletesebben ki tudod dolgozni.
Derültet Zoli bácsi! smiley

ptes (2016.01.19. 20:58)

Valahogy én is igy jártam a sajátommal. Asszem 25 expónál maradt abba. Aztán Dán Andrással folytattam H-alfában talán? Fura hasonlóság.

Amúgy teljesen jó, igényes, ahogy Patrik írja. Ha több expód lenne, lehetne világosabb, de ha kevés a jel, így korrekt. Aminek látszódnia kell, az ott van.

FrL

TarcziPatrik (2016.01.18. 17:21)

Szép lett Zoli! Az expó időkkel szerintem idén (is) mindenki szenved sajnos... De esztétikusan oldottad meg! Jó a képélesség is! Igényes. Csak egy tanács: Nem feltétlen kifizetődő DSLR-el Ha-t lőni, hiszen úgy csak minden 4. pixeled hasznosulhat a Bayer szűrő miatt. Gondolom Vecsés fényei miatt alkalmaztad. Helyedben egy Idas vagy Cls-t (vagy itt egy jó UHCt) próbálnék meg.

Szűrés

Távcső ajánlat 50000 Ft-ig

Távcső ajánlat 100000 Ft-ig

Mikroszkóp ajánlat 50000 Ft-ig

A legerősebb kezdő távcső


Legfrissebb híreink a Facebookon