Galéria

SzLaci

Polaris, C2014 Q2, IFN

Technikai adatok

Műszer: Sigma 150mm f2.8

Kamera: Canon EOS 100D (átalakított)

Szűrő: Hutech Idas LPS P2

Vezetés: nincs ,

Mechanika: SkyWatcher EQ5 GoTo

Feltöltés dátuma: 2015.06.05.

Készítés dátuma: 2015.05.28.

Hely: Kiskunfélegyháza

Expozíciós adatok: 128x4perc ISO érték: 800

Képfeldolgozás: Pixinsight

Megjegyzés: A képen középen a Polaris, kisképben az üstökös magjára illesztve a C2014 Q2 látható. A C2014 Q2 fényessége 12,7 magnitudó volt ekkor, távolsága 341,5 millió km. Nagyon meglepett a sztekkelt kép kihúzásakor, hogy a Polaris körül lévő porködök (nagyrészt az IFN részei) halványan, de látszanak. Abszolút nem számítottam rá, nem is volt cél ezek megörökítése, nem gondoltam hogy városi égről, lebukó, de mégiscsak holdfény mellett ezeket el lehet csípni. Viszont mikor megláttam, a fotó kidolgozásának iránya már "megpecsételődött", hajrá sötét ködök! Hála a 150mm fókusz adta "asztrofotós értelemben" rosszabb pixelfelbontásnak, ezáltal a jó SNR-nek, ezek a ködök kihúzhatóak. Nem beszélve a Hutech fényszenny szűrőjéről, objektívhez kötelező darab városból fotózva. Ez a felvétel egyben fel is bátorított a dupla objektíves összeállítás létjogosultságával kapcsolatban, régebben sikeresen fotóztam az IFN M81 körüli részét, most itt a Polaris régió... Annak idején mikor összeraktam, épp erre szántam, hátha lehet vele elérni azokat a halvány de nagy kiterjedésű porködöket, amik már nem ideálisak a klasszikus értelemben vett asztrofotós távcsöveinknek. Közel annyi ilyen köd lehet fotótéma, mint amennyi fotótéma lehet a klasszikus távcsöveknek, szóval majdnem végtelen. A teljes égboltfelmérést tizenévek alatt sem lehet elérni ennyi használható sötét és holdfény mentes éjszakával, még obival sem :)

< 2239 2240 2241 2242 2243 >

3 hozzászólás:

lubi1966 (2015.06.06. 21:06)

Köszi az infókat. Majd rákeresek. Teljesen felcsigáztál ezzel a IFN-el. Nagyon érdekes.
A Hutech nálam is alap mostanában, de nem a Hold miatt. smiley
Nézek valami galaxis halmazt. Már ha engedi az ég, mert jönnek a felhők felénk. Nyilván.

SzLaci (2015.06.06. 08:32)

Csaba, keress rá weben az IFN-re (fluxus köd). Izgalmas jelenség, a saját galaxisunk fénye világítja meg ezeket az űrbéli, nem annyira távoli porcsomókat. A Tejút síkját kivéve szinte mindenhol jelen van. Annó onnét szedtem hogy létezik, mikor az M81 körüli első itthoni fluxusköd fotók (Iváné) megjelent, és utánanéztem mik is ezek. Felugrott már akkor webről pár vázlat és térkép, magyarázat, nem volt nehéz kitalálni, hogy ennek több csomója is van, nem csak az M81 irányában látszó. Nem beszélve azokról a külföldi nagylátós fotókról, melyeket extra-mélységben követnek el kollégák smiley A Polaris iránya felé is kedvelt célpont külföldön. Obis felbontással pedig úgy tűnik jól fogható. Spektrumából az IDAS biztosan szinte nem vág semmit, ezért lehetett kihúznom a háttérből. A Hutech alkotott egy IFN-szűrőt smiley.

Térkép gyanánt a telefonos SkySafari programot használom kizárólag. mivel nulla időm van előre tervezni, általában a kukker mellett dől el, mi lesz az esti téma. Holdfénytől függően fényesebb vagy halványabb téma. Vagy tudod, ha végképp semmi nincs, akkor az Androméda magvidéke smiley Ebbe az IFN-be itt például csak úgy belebotlottam, lapozgatva láttam hogy ott vigyorog a Lovejoy, közös látómezőben a Polaris-al. Az IFN csak bónusz lett, mikor a képeket összeraktam.

Nehéz most a Holdat is figyelembe véve témát találni. H-alfa nekem felejtős, a Tejutat még javában takarja a lakótelep, és a diófám. Úgyhogy én például múlt éjszaka is a nagyobb halmazokat fotóztam, obival meg arréb gyalogolva az IFN-t próbálom követni. A 250-eseddel azért akadnak fényesebb galaxisok, nem tudom milyen programot használsz, le kellene adott irányban válogatnod a fényesebb célpontokat, és azokra menni. A halmazok neked is jók ám a LM-ben. Mikor majd alábbhagy a Hold fénye, úgyis felhős ég lesz smiley

lubi1966 (2015.06.05. 21:07)

Te Laci, ez azért durván jó lett ám. Jár a gratula. Én nem is tudtam, hogy erre is vannak porködök. Persze ez az én tudásbéli hiányosságom. Egyébként honnan szedted, hogy erre is vannak ilyenek? Van valami jó térképed? Most pont azon agyalok, hogy mire lőjek a hold alatt. Semmi "értelmes" célpont nincs. Még Ha-ra sem.

Szűrés

Távcső ajánlat 30eFt-ig
Távcső ajánlat 30-60eFt között
Mikroszkóp ajánlat 40eFt-igLegfrissebb híreink a Facebookon