Galéria

SzLaci

Pacman-köd "közelebbről"

Technikai adatok

Műszer: 10\" GSO RC

Kamera: StarLight SX-814 mono

Szűrő: Baader SII, Ha, OIII

Vezetés: Lacerta M-Gen autoguider , OAG

Mechanika: SkyWatcher AZ-EQ6

Feltöltés dátuma: 2014.08.31.

Készítés dátuma: 2014.08.21. és 28.

Hely: Kiskunfélegyháza

Expozíciós adatok: Ha 6x; OIII 7x; SII 7x 20min

Légkör: Hőmérséklet: -6°C

Képfeldolgozás: Pixinsight

Megjegyzés: Az originál hst palettán szinte csak egy nagy Ha zöldség az egész, ezért választottam ezt a módosítottat, itt a csillagok sem lilák, illetve tetszik ez a meleg szín. Lehet mellélőttem, és másnak se :) A frame-eket terheli kemény vezetési hiba, a mechanika motorvezérlők firmware-ét ajánlom mindenkinek frissíteni ha még eddig nem tette. Az mgen-en kénytelen voltam 70%-os aggresszivitást állítani, illetve csak 2sec expóval ment, felette elhúzott és/vagy nem is vezetett, elvesztette a csillagot. A firmware udpate után a motorok fel- és lefutása nagymértékben megváltozik (hallani lehet a fokozatokat), mintha egyfajta előfeszültség is tovább maradna rajtuk, szóval hatalmasat javít. Mindegy, ez már ilyen, a lényeg, hogy ez a Pacman is megette a lógó nyelvű békát (globula középen), ebben az objektumban ez a kedvenc részletem :)

< 2748 2749 2750 2751 2752 >

6 hozzászólás:

db007 (2014.09.05. 11:39)

Szépen rázúmoltál. Döbbenetes ez a részletesség.

SzLaci (2014.09.01. 10:40)

Köszi a jókat, örülök hogy "ehető" smiley

Az egyes képek készítésekor is rossz seeing volt, de tényleg Csaba, azon a 28-án kiemelten. De én ez miatt be nem pakolnék, dolgozzon csak az mgen, persze a "stroboszkópos vezetés", ha azt használsz, ilyenkor nagyjából elfelejthető. Hacsak nincs nagyon alulterhelve a mechnaika, szerintem egyébként is.

Vezetési hiba eddig is volt ám Laci, csak éppen ezen az éjszakán csúcsosodott ki. Dobtam pár képet az M27-nél is, tök furcsa volt, látszott hogy szinte elugrott a csillag, majd visszakódorgott a helyére. Szóval ami jó volt az jó volt, a rosszak meg nagyon. A jó képeken az elérhető FWHM-hez képest biztosan rosszabbak voltak a jók is, de legalább használható. Az is eleve bűzlött mióta ezt a mechanikát mély-égen használom, hogy 3sec integrációs időnél már a kalibráció sem fut le, néha már dec tengelyen elveszik a csillag, RA-n biztosan. Ezen éjszaka kezdetén már pl. dec tengelyre nem is ment a korrekció csak kb az első két expónál, illetve ment volna mgen szerint, de nem mozdult a mecha. A hosszú expó és a hosszú fókusz miatt szerettem volna a 0,25x sebességet használni 4sec-enként (trinokli így megy, és rossz pólussal is szuper), de egyik és a másik sem ment. Enélkül meg úgysem jó az alapanyag sem.

Ahogy írtam, a mechanika motor vezérlők firmware-ének frissítése szerintem megoldotta, hogy vagy alul- vagy felülmozdultak a tengelyek, össze-vissza. Lehet kisebb fókuszon ez nem is látszik, de 2 méteren minden kiugrik úgyis. A firmware csere után a motorok fel- és lefutása jóval hosszabb ideig tart, szóval legközelebb adandó alkalommal visszaállok a 0,25x korrekcióra, és végre 4sec-enként. Szinte biztos vagyok benne, hogy ezzel meg is van oldva, ezt az update-et a skywatcher is a guiding problémára hivatkozva adta ki.

A képről még annyit, hogy mivel a csillagokat még nem tudom cserélni, így maradnak ezek a módosított palettás képek, ahol a csatorna keverésnél a fő szemponton a relatíve elfogadható csillagokon lévő WB, mely RGB-szerű. Van még két hst-palettás kép, ahol még jól is néz ki a lila csillag, de Pacman-nél nem tetszettek.

ptes (2014.09.01. 00:11)

Jó lett. A HST nek is vannak ilyen színvilágú fotói, általában a bicolorok.

Amúgy mi történt? Eddig a vezetéssel nem volt gondod! Vagy csak jól leplezted! smiley

FrL

lubi1966 (2014.08.31. 21:38)

Durván jó lett. Kicsit érdekes a vörös, de jobb, mint a HST-d. smiley Szép részletes.
Csodálkozol, hogy rossz lett a vezetésed? Én 11-kor bepakoltam mindent, mert meguntam, hogy szétrángatja a mehát az mgen. Annyira xar volt az ég.

psomogyi (2014.08.31. 18:46)

Laci, színek ide vagy oda, szívesen veszek el ebben a fotóban, annyira tele van részlettel! A vezetésen azért érdemes lesz javítani mert a fényesebb csillagokra nem működik a korrekció, a 2 secre pedig már írtam hogy sok, nálam az mgen binning segített (igaz ekkor meg a duplacsillagot nem szereti). Egyébként gratulálok!

GEBE (2014.08.31. 18:28)

Szép részletes,viszont számomra nagyon VÖRÖS.ÉRDEKES megoldás.smiley))

Szűrés

Távcső ajánlat 30eFt-ig
Távcső ajánlat 30-60eFt között
Mikroszkóp ajánlat 40eFt-igLegfrissebb híreink a Facebookon