Galéria

SzLaci

M57

Technikai adatok

Műszer: 250/2000 GSO RC

Kamera: Orion Starshoot G3 mono

Szűrő: Baader LRGB

Vezetés: , OAG

Mechanika: SkyWatcher AZ-EQ 6 GT

Feltöltés dátuma: 2014.07.30.

Készítés dátuma: 2014. július 25.

Hely: Kiskunfélegyháza

Expozíciós adatok: R,G,B: 1,1,1 x 180sec; L:35x180sec

Képfeldolgozás: Pixinsight

Megjegyzés: Egy halom dologra kerestem és találtam választ ezen kép kapcsán. Egyrészt az ASI-hoz mérten dupla akkora, 8 mikron feletti pixelméretű kis ccd-vel nem bukok felbontást. Sőt, a linearitás miatt pl. a valós PSF alapú dekonvolúciónál belép a ccd fő előnye. Az L-képek 6x drizzle algoritmussal kerültek feldolgozásra. Kíváncsi voltam, hogy 1-1 darab színes szűrős kép hogyan állja meg a helyét a drizzle miatt 6-szorosára nagyítva, ez is rendben van. A magas drizzle-faktor miatt leginkább az érdekelt, hogy ezzel a 35db képpel vajon lehet e "lyukmentesen" elvégeztetni a 6x-t, ez is rendben van, megfelelő "pixel-dobással (rejection)". Ezelőtti ASI képnél a 100 feletti L-nél ez nem volt kérdés. Feldolgozásban új recepteket próbáltam ki, kihasználva a kis ccd linearitásában rejlő lehetőségeket, előnyöket; hát ez is bejött végre, óriási előny! Leginkább az tetszik, hogy így nemcsak az objektum "marad egyben", a csillagok sem torzulnak. (Nálam ezt inkább úgy kell mondani: annyira nem torzulnak :) ) Szóval élmény volt az ég alatti munka is, a feldolgozás is teli volt meglepetésekkel, élveztem. Ez a kis "olcsóbb" ccd pedig szuper!!!

< 3809 3810 3811 3812 3813 >

9 hozzászólás:

ptes (2014.08.03. 22:14)

Ez már megint új.

Ebben itt azt látom hogy:
http://www.asztrofoto.hu/galeria_image/1405977225
a színek mind a három csatornán jönnek, sok az átmenet. Eme újabb verzió pedig inkább bicolor, emiatt ridegebb. De ne gondold azt, hogy ez nem tetszik, csak elmélkedek. Most finomabb lett, és egyértelműek a részletek is.

Most értem a dekonvolúciót: összerántja a részleteket, és ettől kontúrosabb lesz a köd, a csillagok pedig kicsik. Nem lehet a csillagoknál mással helyettesíteni, pl minimum szűrővel? Vagy az is van rajta.

Súlyzóra nagyon kíváncsi vagyok. Az valójában nem is egyszerű téma, főleg a közepe.

L

SzLaci (2014.08.01. 16:44)

Laci, cseréltem a képet, azt hiszem valami hasonlóra gondoltál. Nagyságrenddel jobban tetszik ez most nekem is, a lepkeszárnyak bias feletti maradékát visszatettem, színkalibráció ugyanúgy rajta van mint a 2. verzión volt. Nekem ez most nagyon is gázszerűnek tűnik.

Szerinted, szerintetek?

A sötét haló a csillagok körül a dekonvolúció velejárója, ha nagyon szépítgetni akarnám, akkor valami range mask-al azokat kijelölöm, és szórók bele zajt. De eddig is inkább azt választottam, hogy a háttér sötétjében eltűnjenek. Jóval több iteráció kell egy ilyen élesítésnél, mint az általában szokott lenni (akár 500-ig), 10-15 után még nincs baj a sötétedéssel, ez általában elég egy teljes látómezős képhez. Sokkal nagyobbak voltak ám ezek a csillagok, PSF alapú dekonvolúció után itt pixeleket nem söpör az algoritmus csak a csúcs felé, a szélekre nem pótol a szomszédosokból. Ezt mindig is csak "elcsalni fogom tudni" ezzel az apróságvadász felszereléssel, de ameddig nem zavar, marad a szinte fekete háttér.

Van 30 perces Halfa expóm, de a külső héjaknak csak a világosabb élei szálasodnak, nincs tartalmuk. Ugyanaz a jelenség, mint a macskaszemnél, szóval ahhoz még gyűjtögetni kell, és hosszabbak kellenek. De én már látom "werk-képen", nagyon szépek!!!

Persze hogy folytatom, most egy ideig elidőzök a Macskaszem-ködön, Súlyzó-ködön, és ezen is. Lesznek felváltva trinoklival és RC-vel keskenysávok, multispektrálisak, kiélvezkedem magam ezen a hármason smiley

ptes (2014.07.31. 22:53)

No, írok, mert lelkes vagyok erre az M57 témára, még lehet belőle valami értékes.

Nagyon jó a felbontás, és a részleteket is ügyesen előbújtattad, főleg a befelé kanyarodó karéjokat. Viszont nekem az előző (korábbi) lágyabb verzió sokkal természetesebbnek hatott. Nem lehet a kettőt ötvözni? Az valahogy jobban fénylett, gáz-szerűbb volt, és leginkább a HST közismert képére emlékeztetett. A részletek viszont ennél a képnél jobbak. A szín az előző verzióhoz (ez a kép)képest sokat javult!

Ki kellene exponálnod hozzá a külső héjakat, akkor lenne az igazi, igen kíváncsi lennék rá.

A sötét halo a csillagok körül vajon hogyan keletkezik?

Szánsz még rá időt?

Laci

SzLaci (2014.07.31. 19:10)

Csaba tulajdonkeppen azt jelenti. De nem upsample modon, hanem mindig felezett es elforgatott pixelmezon. Valos reszleteket lehet vele eloszedni, PSF (hat ooo, amolyan terbeli fenykup, biztosan lattam mar ilyet) adatokat nem rombolja, sot, finomitja. Emellett kijavitja a drizzle a nem allando zajt, kozmikus reszecskenyomokat, stb stb. 6x barlow, fenyero vesztes nelkul smiley Minimalis bolygatas kell hozza, illetve a tobb okbol is egyes pixeleket automataval ki kell dobni. Pixinsight-ban ez nem csak egy pipa mint mas programokban, total minden mozzanatot lehet patameterezni, az alap kepen lathato ertekek es jellemzok alapjan. Egyik legtobb csuszkas ablak, egesz oldalas smiley Az elso drizzle adatok mar a kalibracional keletkeznek, utana az illesztes finomitja, az osszeadas is, es vegul kulon drizzle ablakban parameterezve tortenik a "barlow-muvelet". Izmos gepen csinalom, de egedetlen hosszu ideig tart.

De aki csak tudja, hasznalja akar az egyszerubb modjat, dss-ben csak egy pipa, ajanlom a kisebb temakra!!! Minel tobb kep kell hozza, itt nincs olyan hogy eleg, a szubpixeles tologatas minel tobb kepbol jon ossze, annal kevesebb pixelt kell dobni.

SzLaci (2014.07.31. 18:54)

Cseréltem egy kicsit könnyedebb verzióra, már ami a színeket illeti smiley Jobb, ugye? Részletek kiemelése okán általában beleviszem magam abba a csapdába, mikor a további átmeneteket már a színárnyalatokkal is ki akarom emelni. Ilyenkor jönnek a benga színek. Majd megpróbálok mindig a kezemre csapni ez előtt smiley

emre74 (2014.07.31. 18:28)

Gratulálok ez megint nagyon jó lettsmiley

nr74 (2014.07.31. 17:14)

Jó, hogy kiírtad a kép címét, nem biztos, hogy megismertem volna. smiley

ÉderIván (2014.07.31. 14:42)

Igen, hát igen. Legalább a felét nem értem amit írtál smiley, de a kép magáért beszél, és ez még csak a kezdet.

lubi1966 (2014.07.31. 01:23)

Az biztos, hogy szépen mutat. Jól jönnek a részletek. Érdekes a színvilág, de hát ez már megszoktam Tőled. Szóval szupi lett!
Hogy lefordítsam magyarra, ez azt jelenti, hogy ez most hatszorosára lett felnagyítva az eredeti mérethez képest?

Szűrés

Távcső ajánlat 50000 Ft-ig

Távcső ajánlat 100000 Ft-ig

Mikroszkóp ajánlat 50000 Ft-ig

A legerősebb kezdő távcső


Legfrissebb híreink a Facebookon