Galéria

ptes

Robotos nyersképek

Technikai adatok

Készítette: Francsics László

Feltöltés dátuma: 2014.06.17.

Készítés dátuma: 2014. június 17.

Megjegyzés: A vélemyényetekre lennék kíváncsi! Ahogy a konferencián említettem, elérhetőek lesznek (már azok) a robotos nyersképek. Szerintetek milyen formátumban lenne jó feltölteni? Tiff, vagy Fit? A letöltési oldalt a PTES-en találjátok.

< 3211 3212 3213 3214 3215 >

6 hozzászólás:

TarcziPatrik (2014.06.17. 23:38)

Nagyon jó fontos dolgokra világított rá Péter (integer,float,számábrázolás stb.). Mivel hasonló területen folytatom tanulmányaim így különösképpen örültem a szakszerű hozzászólásnak.

Laci én tegnap rápillantottam, megnéztem milyen érzés CCD nyerseket feldogozni(ég és föld...), én jövőben is megnézném szívesen őket. Sőt akár akkor is hasznos lehet, ha valaki még melléfotózna egy kicsit és felhasználná ezeket a nyerseket is.

ptes (2014.06.17. 22:24)

Köszönöm! Úgy érzem hasznos volt feltennem a kérdést...
Én is erre jutottam, ami a válaszaitokból kiviláglik: a gyakorlott fotósoknak mindegy, a kezdőknek a Tiff jó, a csillagászoknak a FITS.

Még egy kérdés az eszembe jutott: vajon kinek a számára érdekes a nyersképgyűjtemény? A fotósoknak, vagy a kutatókedvűeknek? Mit gondoltok?

Péter, köszönöm, ogy leírtad mindezt! Én nem igazán voltam képben a szakcsillagászati oldalról ezzel a témával azt hiszem...

Patrik, amíg Péter nem írt, én is hasonlóképen gondolkodtam.

Lubi, tölts le egy nyersképet, és nézd meg milyen! smiley

Laci

lubi1966 (2014.06.17. 20:27)

Én ugyan nem értek ahhoz, amiről beszéltek, de számomra megdöbbentő, hogy ez egy nyerskép. Mintha már feldolgozott lenne. Durva.

psomogyi (2014.06.17. 14:34)

Laci, ugyan profilt váltottam és a mélyéggel most kicsit felhagytam, de mivel programoztam mindkét formátumot ezért nem tudom magamban tartani:

Amennyiben valódi nyersről van szó ne konvertáld, csak bukni lehet rajta, például fits-headerbe a ccd szoftvere belerak egy csomó infót (idő, záridő, hőm., bin, pozició,...) amit kár megbabrálni, észlelési cél esetén ezek nélkül értéktelen a kép. De ha találsz szoftvert ami átviszi ezeket, akkor oké (nem tudok ilyenről).

Plusz egy nagyon jó feature-t tud a FITs, lehet rá húzni koordináta rendszert a képre (nem tudom a robottávcsövekről kapott anyag megteszi-e), azaz megfelelő szoftverrel ahova mutatsz, egyből löki az infót milyen objektum van épp az egér alatt. Ezt a bonyolultabb, akár nem lineáris koord. transzformációt eltárolja a FITS, igaz csak szabad mezőkkel, azaz
akár a TIFF is tudhatná, de az általam ismert szoftverek nincsenek vele barátságban.

Aztán nem árt odafigyelni a bitmélységre, nem biztos hogy a konverzió tekintettel van rá (pl. ccd kimenet 16 biteséből 32 bitest csinálni felesleges + hellyel, vagy fordítva: a fits formátum tud pl. 64 bites float-ot is, abból ne akarj integert csinálni, főleg 32 biteset ne).

Szóval ami alapból keletkezik akár tiff akár fits azt úgyhagynám, ezek a konverziók nem mindig tökéletesek, főleg ha változik a számábrázolás.

Ha pedig összegzett a nyers, könnyen kevés lehet a 32 bit rá (max amit a TIFF tudtommal támogat), míg a fits tudja a 64 bitet (is).
Remélem sikerül ezeket megfontolni.

TarcziPatrik (2014.06.17. 13:40)

Szerintem mindegy. Lényeg, hogy veszteségmentes legyen. Kezdőknek talán jobb lehet a tiff. Nekem szimpatikus ahogy megoldottad!

ptes (2014.06.17. 13:16)

Fit/Fits, vagy Tiff lenne a jobb szerintetek? Én úgy látom, hogy az állomány ugyanúgy van kódolva mindkét formátumban, csak más a körítés.
Szerintetek melyik a kényelmesebb? Kezdő, vagy profi, asztrofotós, vagy tudományos használatra?

Itt láthatjátok a nyerseket:
http://www.ptes.hu/rawframes.php

Francsics Laci

Szűrés

Távcső ajánlat 40000 Ft-ig
Távcső ajánlat 80000 Ft-ig


Mikroszkóp ajánlat 50000 Ft-ig

Legfrissebb híreink a Facebookon