Galéria

SzLaci

M97 - Bagoly köd

Technikai adatok

Műszer: 3 db párhuzamos 300mm f/4, "trinokli"

Korrektor, nyújtó: 2,5" Wynne; Paracorr2

Kamera: Canon EOS 600D (átalakított, monokróm, hűtött)

Vezetés: Lacerta M-Gen autoguider , OAG

Mechanika: Fornax 100

Feltöltés dátuma: 2014.05.11.

Készítés dátuma: 2014. május 8.

Hely: Kiskunfélegyháza

Expozíciós adatok: SII: 47x; Ha: 54x; OIII: 58x 5min ISO érték: 1600

Képfeldolgozás: AstroArt5, Pixinsight

Megjegyzés: Sajnos a bias-ban merült el a külső OIII haló, de mivel eleve nem számítottam rá, így nem is húztam meg az expóidőt, nehogy a planetárist égessem be. Válogattam a feldolgozási műveleteket hogy minél inkább artifakt-mentes legyen az eredmény. Mivel találtam hasonló "ugró-emberes közepű" képeket weben, így azt hiszem minimális lehet csak a deffekt. Nem tiszta hubble paletta, keverve vannak a csatornák már RGB konverzió előtt, minél inkább "emészthető színű" legyen a köd.

< 4163 4164 4165 4166 4167 >

11 hozzászólás:

GEBE (2014.05.11. 15:51)

Hi hi hiiii.
IGAZ.--Végül is TE döntöd el hogy nézzen ki a kép

SzLaci (2014.05.11. 13:56)

A szín-white-szeműeknek smiley : RGB összeadás után nem állítottam a színeken semmit, lent leírtam hogy miért nem tudok ezzel foglalkozni annyira érdemben. Nekem továbbra is a részletek a lényegesek, és ez maga alá gyűri a többi tényezőt. A fórumban leírt RGB összeadással a legszebbek a részletek számomra, így jön az aránytalanság smiley

Iván szerintem csak elírtad, közepe OIII-kék, külső része Ha-zöld lenne nem? Klasszikus palettás képnél.

Jól esik hogy az újabban képviselt "ferdült stílusomat" azért jól fogadjátok, örülök hogy van amiben tetszenek ezek a képek!!! Sajnos vagy nem sajnos, én ilyeneket hozok ide, lesznek Hallas-károsodottak, illetve színkárosodottak smiley A kezdeti bizonytalanságomat köszi Loránd hogy abban a telóban helyretetted, a képeimet másik polcra kell tenni... smiley

Imre akartam RGB-t is következő napon, valószínű lesz még ilyen kompozit. A színeken biztosan billent a jó felé, és a csatornánkénti kompozittól várok még további morfológiai részleteket, belső "párkányokat", nem mellékesen külső OIII halót is. Meglátjuk.

A feldolgozásnál egyébként ez volt az etalon:
http://www.fourthdimensionastroimaging.com/M97Revised.html
Kicsit jobb technikával csinálták smiley , éppen ezért alkalmas volt a linkelt kép arra, hogy a végén ellenőrizzem, nem keletkeztek artifaktok a köd belselyében, szóval nem "digitálisan rajzolva" lettek a részletek. Tuti ez az anyag egyébként benne lesz azokban, melyeket később újra fogok dolgozni, kifejezett hagsúlyt fektetve a Ha-OIII arányokra, hogy a linkelt kép színvilága teljesen meglegyen.

lubi1966 (2014.05.11. 13:41)

Nekem alapvetően az a furcsa, hogy az egész képet uralja a rózsaszín. Mintha ráraktál volna egy ilyen réteget. Szerintem ez a sok, de ez csak az én véleményem. Attól még a részletek szépen jönnek, ez igaz.

emre74 (2014.05.11. 12:24)

Ja, a vágással kapcsolatban nagyon jó, hogy így nagyítottad a képet hiszen a M97 közelében nem nagyon van más látnivaló. Sokkal jobban élvezhető a köd szerkezete.

emre74 (2014.05.11. 12:19)

Tiszta Hubble felvételsmiley Nagyon részletes kép. Engem az érdekelne, hogy esetleg RGB is fotózol rá vagy marad ez az állapot?
Szerintem egy RGB, OIII, Ha, SII kompozíció nagyon jól mutatna.
Ennyire pirosban még én sem láttam, de ez így is pazar. Gratulálok!

ÉderIván (2014.05.11. 11:12)

Laci! Tök jó lett. Először is: baromira értékelem az úttörő munkád.
A szín nekem is furcsa egy kicsit. Először is megkérdezném, hogy SII szűrővel mi jött a ködből a többihez képest? Planetáris köd révén az OIII és a Ha elméletileg a sugárzás közel 100%-át el kéne vigye, nem tudom kénben mi a helyzet. A szokványos képeken a középterület zöldes (OIII dominál), míg a perem (ahol a burokra látunk rá oldalról) piros, tehát a Ha a jelentős. Itt nálad ez a kettősség valamiért nem jött ki, lehet, hogy az SII miatt? Tényleg érdekelne mi jön ezzel a szűrővel.

GEBE (2014.05.11. 09:58)

Küldöm priviben mire gondoltam,(nem szeretek sokat dumálni) smiley

SzLaci (2014.05.11. 09:45)

Hogy érted Gebe hogy a közepe más színű? A "futó ember" a közepén eleve más színű, a külső héjon keresztül látjuk, a széle felé pedig inkább a burok érvényesül (ha gömbként nézzük). Szóval mire gondolsz?

Egyébként javítom ha mondjátok, de mire kiizzadtam a csatornákat, mostmár csak ezek matekos arányával tudom, beleszínezni nem akarok. A csatornák kalibrálva vannak a szűrők hullámhosszára és szélességére, ebbe az arányba nem szívesen javítok bele. Ez pedig ezeket a színarányokat adja, még ha adok bele csatonrákba a szomszédosokból is. És éppen ebből ered az is, hogy soha ez nem fog úgy kinézni mint a weben lévő pár db hasonló kép. Azokat mind ccd-vel lőtték, aminek lineáris a karakterisztikája, a canon cmos pedig itt látványosan megmutatja hogy mennyire nem az. Sem alsó, sem felső tartományban. Egyszerűbben fordítva, ccd-s felvételeken a korongon külső halvány Halfa jobban tud dominálni, mivel lineáris a képük, intenzitása arányos a fényesebb régiókéval. A cmos-on az a korong külső Ha-ja nagyon halvány, szerintem benne van jócskán a szenzor S-betűs karakterisztikájának alsó görbéjében. Sokat tudnék még ezekről a CCD/CMOS témáról regélni tapasztalataim alapján, de könnyen gyomorrontást okozhat smiley Szóval azt már látom, hogy ameddig nem tudom úgy kalibrálni a monoDSLR-t, hogy egyazon képen a különböző intenzitásokat arányában azok nagyságához mérten meghúzzam vagy elnyomjam, addig nem lesznek ezek a képek hűek azokhoz, melyeket ccd-ve készítettek. Már amennyire a feldolgozás során hagyják hűen, de azért látom sok tutorial alapján, hogy erre törekvés van. Kissé meresztem a szemem, mikor látom, hogy egy "lineáris művelet" végén unsharp-al fejezik be azt. Lineáris művelet nálam azt jelenti, hogy nincs maszk, minden pixel ugyanazt a műveletet kapja.

A canon cmos karakterisztikáját kimérni pedig nem lesz egyszerű, talán attól már csak a függvény meghatározása lesz nehezebb, illetve ezt a képekhez társítani.

Egyelőre kiélvezem hogy az első lépcsős elvárásom a trinoklitól megvan, jönnek a részletek bődületesen, ha ezt már meguntam, akkor jön a "tudományos kalibráció", hogy a ccd legnagyobb előnyét is kiélvezzem, modellezve a kapott infókat a képben. Nagyon szívesen veszem a kritikákat mint mindíg, és még szívesebben vennék képeket, melyekből végre látnám mire gondoltok. Azért már akár sör is járhat, vagy vérmérséklet alapján csak csoki is!!! smiley


Szerk: Abban is biztos vagyok egyébként, hogy a cmos S-alakú karakterisztikája miatt a sima színes DSLR gépekkel készített fotókat is terheli a fenti "valótlanság faktor". CCD-n a színek illetve azon belül az intenzitások aránya ugyanúgy lineáris közeli, mint ahogy egy CMOS-nál soha nem lesz az. A színek arányára sokunk kalibrál (R:G:B-x:y:z), sokan mások értékei alapján, szerintem kevesebben fehér falra lőtt "egyénibb WB" alapján, még kevesebben szoftveresen, a CMOS elé tett szűrő karakterisztikája, a pixelek spketrális érzékenysége alapján. Szóval közös érdekünk az S-betű megállapítása, legyen szíves valaki a kupajmunkát megcsinálni!!! smiley

GEBE (2014.05.11. 07:20)

Laci.
Tényleg egy kissé fura.Nem próbáltad jobban keverni a sávokat?
A közepe más szinü,mint a széle --Gondolom,de tévedhetek. smiley
Babrákolj vele még egy kicsit es akkor nem lesz egyszínü,és jön még egy kicsi töblet részlet.
(Közelebb a HUBBLE palettához) smiley

Alakul,alakul.

lubi1966 (2014.05.11. 01:18)

Hát érdekes a színvilág az biztos. De most akkor hol van az igazság? smiley A méret szerintem jó. Legalább látszódik, hogy milyen apró az objektum.

SzLaci (2014.05.11. 00:14)

Tudjuk, de hozzáteszem kb. 5'-es méretű objektumról van szó, a kép a látómező erősen vágott része, kicsinyítés nélkül. Szerintetek inkább felére kicsinyítve tegyem fel, nem túlzás így?

Szűrés

Távcső ajánlat 50000 Ft-ig

Távcső ajánlat 100000 Ft-ig

Mikroszkóp ajánlat 50000 Ft-ig

A legerősebb kezdő távcső


Legfrissebb híreink a Facebookon