Galéria

bodiattila

M82 & M82

Technikai adatok

Készítette: Bódi Attila

Műszer: 200/1000 Newton

Korrektor, nyújtó: SkyWatcher kómakorrektor

Kamera: Nikon D7000

Vezetés: nincs , nincs

Mechanika: SkyWatcher EQ5 GoTo

Feltöltés dátuma: 2014.03.31.

Készítés dátuma: 2014. március 30.

Hely: Debrecen

Expozíciós adatok: 49x200mp (~163 perc) ISO érték: 800

Légkör: Átlátszóság: 7/10 Nyugodtság: 6/10 Hőmérséklet: 12°C

Képfeldolgozás: IRIS, PS

Megjegyzés: Nekem ez most a visszatérés távcsöves fotózáshoz. :) A gondjaim nem szűntek meg teljesen, de most már nem érdekel, inkább csak fotózok. (Nincs vezetés, és a kollimációm sem jó, nem tudom beállítani.)

< 3363 3364 3365 3366 3367 >

6 hozzászólás:

ÉderIván (2014.04.02. 19:22)

Szia!
Robi a túlhúzott csavarokat a tükör leszorító karmokra értette, azokat kellene ellenőrizni, hogy elég lazák-e. A jusztírcsavarok túlhúzása nem deformálhatja az optikát.
A jusztírral kapcsolatban:
Ha a segédtükröt nem tudod kellően befelé eltolni, akkor lehetséges, hogy a tartólábak deformálódtak el egy nagyobb ütődéstől a s.tükör súlya alatt. Fogd meg a s.tükröt és kicsit nagyobb erővel, de kontrolláltan told befelé a főtükör felé, úgy vissza lehet nyomni. A jusztírozásra amúgy egy F/5-ös kukkernél azért egy sima kollimációs okli tökéletesen elegendő kell hogy legyen, nem olyan érzékeny ez még a beálításra. Ha a főtükröt nem tudod kellő mértékben állítani, akkor menj át a két másik csavarhoz. Egy csavar egyik irányú mozgását kiválthatod a másik kettő ellentétes irányú mozgatásával.
Ha a vezetésed előtt a kalibráció lemegy jól, és utána a vezetés indításánál szépen kivezeti a LM-ből a csillagot, akkor a RA, vagy DEC irány van felcserélve az MGen menüjében (a kis pipa ha bent van valamelyiknél, akkor az ezt jelenti), ezt ki kell kapcsolni.

Amúgy szép lett a kép, kis méretben nagyon pofás. Kellene hozzá a felbontás és a sok expó, ami természetesen a jusztír és a vezetés helyrehozásával egy csapásra meg is lenne. Érdemes még küzdened, ne add fel, segítünk.

bodiattila (2014.04.02. 13:14)

Van, hogy szépen lefut, volt már 99%-os is, bár ez még decemberben.
Amikor ezt a képet csináltam, akkor még kalibráció alatt is elvesztette a csillagot. (légköri probléma, felhők nem voltak).

Arra várok, hogy megint legyen egy tiszta este, előfordul, hogy egyszer nem jó, aztán újra kipakolom a felszerelést és akkor működik. smiley

db007 (2014.04.02. 12:56)

Attila, a motojavítás óta hogyan megy le a kalibráció?
Sikeresen végigfut?

bodiattila (2014.04.02. 10:01)

Köszi a biztatást smiley

Leírom akkor nektek is, hogy mi a gondom, bár a túlhúzott tükör reális sajnos.

Tehát:

Két fázisú a problémám a kollimációval.

Az egyik az, hogy a segédtükröt nem tudom eléggé becsavarni ahhoz, hogy pontosan a kihuzat közepén legyen (sima, lézermentes jusztírozóm van). Bár ez a kisebb probléma úgy gondolom, az a pár mm nem biztos, hogy a képalkotásban probléma, ha a szög rendben van (de ki tudja).

A másik pedig az, hogy a főtükröt nem tudom pontosan beállítani. Minden esetben az a vége a beállítással való próbálkozásnak, hogy nincs elég mozgástartománya a csavaroknak, mert mindig az "kicsi" hiányozna a tökéletes beállításhoz, amin túl már nem tudom se kifelé sem befelé csavarni.

Nem mondom, hogy nem én bénázok, de sajnos itt megállt a tudományom.

Ajánlották a lézeres kollimátort, csak egyrészt sajnos nem olcsó, másrészt pedig attól tartok, hogy lehetséges, hogy tényleg valami gyártási gond van, ezzel kapcsolatban elég rosszak a tapasztalataim. Sokáig azt hittem, hogy az MGenem rossz, közben pedig az egyik motor volt rossz a mechanikán Kb. fél évig szenvedtem vele, akkor is azt hittem, hogy én bénázok. smiley

Emiatt most kicsit sakkmatt helyzetben vagyok, de a főtükröt akkor megpróbálom először újra beállítani nulláról.

A vezetéssel pedig az a gondom, hogy a legtöbbször nem tudja benn tartani a csillagot a látómezőben, sőt konkrétan azt csinálja, hogy csillagkeresés után amikor elindítom a vezetést, akkor szépen kimegy a csillag a látómezőből és ennyi.

db007 (2014.04.01. 21:41)

Attila! Nekem az M81-ed kifejezetten tetszik. Bátran bevállaltad a 3perc feletti időt. De tényleg mi is a baj a vezetéseddel? Egyszer már beindult az üzem.

nr74 (2014.04.01. 20:56)

Nem rossz ez, de ne érd be vele. Gyötörd csak azt a kollimációt, a csillagaid alakját figyelve szerintem kicsit meg van feszítve a főtükör. Ha újra kollimálod és nem húzod meg ennyire a tartócsavarokat, már jó is lesz.
Ja, és miért is nincs vezetésed? Egyszer már megoldódott, nem?

Szűrés

Távcső ajánlat 40000 Ft-ig
Távcső ajánlat 80000 Ft-ig


Mikroszkóp ajánlat 50000 Ft-ig

Legfrissebb híreink a Facebookon