Galéria

psomogyi

M57 komponensei

Technikai adatok

Készítette: Somogyi Péter

Műszer: 250/1000N

Korrektor, nyújtó: nincs

Kamera: Canon EOS 1000D (full spektrum, debayerizált)

Vezetés: Mgen , 50 kereső

Mechanika: SkyWatcher EQ6 PRO GoTo

Feltöltés dátuma: 2014.03.28.

Készítés dátuma: 2014.03.28

Hely: Tata, hátsó kert

Expozíciós adatok: 1 x 5 perc ISO érték: 800

Légkör: Átlátszóság: 7/10 Nyugodtság: 3/10 Hőmérséklet: 7°C

Képfeldolgozás: dcraw-float, iraf + saját script-ek, gimp

Megjegyzés: Ez egyben egy spektroszkóp teszt is (Alpy 600) dslr-be 19mm-re belógatva (ccd backfocus-ra tervezték, a hozzá való barlow pedig sokat ront). Ha valakit komolyabban érdekelnek a részletek, írjon bátran. Mélyegeseknek is fontos lehet tudni melyik szűrővel mit lehet fogni. Nincs kalibrálva, csak dark/flat levonva, 50% méretben, csak a halvány részek vannak kihúzva (monotonitás megtartva). Alá raktam a a Regulus-t a hullámhossz leolvasáshoz. Több expó is lenne de rajta felejthettem a bolygatást vagy nagyot rúg az exponálás és odébbugrált, de a 300um-es rés már ítt is picit levág ezért nem lehetséges értelmesen összegezni. Tényleg csak azért rakom ki hogy felmérjem ki az akit egyáltalán ez érdekel és esetleg átadjam a tapasztalatot amit nem kívánok eltitkolni, igény szerint. 2014.03.31: +17 expó, 100% alá rakva

< 2704 2705 2706 2707 2708 >

4 hozzászólás:

psomogyi (2014.03.31. 21:50)

Iván, köszönöm a kérdéseket! Közben nem voltam rest tegnap hajnalban még rálőni (17 x 5 perc iso800) és összegezni, ld. alsó 100% kép.

1. Regulus: odacimkéztem a hidrogén Balmer sorozatát (http://en.wikipedia.org/wiki/Balmer_series), ez durván használható vonalzónak. De ahogy említettem, a pontos hullámhosz kiderítése rést igényel + még több fényt.
Ez egy nagyon jellegzetes sorozat, a csillagok egy jó részén már kis felbontásnál is nagyon jól látszik, illik (meg-)ismerni.

2. Függőleges szétkent csíkok: ezek valójában nagyon vékony vonalak lennének, de mivel 300 mikron a rés (ami itt kb a szűken lecsapott Gyűrűs köd szélessége) ezért annak minden pontja leképeződik, x irányban eltolva. A közepére kell koncentrálni és odaképzelni a vonalat. Zavarni viszont zavar, ezért az alsó 100%-os képen már levontam (jobban is lehetne, kihúzás előtt vontam csak az oszlopmediánt).
Egyébként higanylámpának tűnik (ld.: Spectroscopic Atlas for Amateurs 4.0 pdf: ESL Osram Sunlux),

3. Nincs drift, a fenti (eredeti) kép az csak 1 szem nyerskivágat trükkmentesen, szándékosan meg is hagytam.

Az újonnan feltöltött alsó sor viszont már összegzett: pár pixelt azért folyton elmászott immáron bolygatás nélkül is, ezért a szélek elmosódottak lehetnek. Rerefencia pont nélkül lett most illesztve.

4. Az ismeretlen karikákat még keresem, sajnos eddig nem találtam. Főleg az UV legszélső ami rejtély, ott már alig érzékeny a csip és a légkör is levág!
Javaslatokat örömmel várom.

ÉderIván (2014.03.30. 17:13)

Péter, nekem kis magyarázatra szorul mit is látunk. A Gyűrűs köd spektruma és komponensei az világos, a karikákat (szellemképeket) kell nézni. Az alatta levő Regulus spektruma nekem nem sokat mond, esetleg leírod hogy kell hasonlítani hozzá? Amit még nem értek, az az, hogy a Gyűrűs-köd hátterében levő függőleges csíkok (amelyek láthatóan más spektrumot mutatnak) pontosan hogyan képződtek oda, és mik is azok. És még egy kérdés, itt is alkalmazod az expó közbeni drift technikáját? Nem igazán értem hogy a háttérben levő spektrum miért csíkos (driftel), míg az M57 meg vezetettnek tűnik. Na, egyelőre ennyi kérdésem van... smiley Köszi előre is!

psomogyi (2014.03.29. 02:02)

Oké, ígérem felcimkézem a fánkokat.
A hullámhosszz már sacc/kb ott van, azért van alul a Regulus (motorkikapcsolásos), Balmer-sorozat megnézése a wiki-n és az OBAFGKM-re való rákeresés házi feladat, onnét már egyértelmű ki kivel van.
Amit azért ránézésre látni lehet, a bal oldali fényes szoros 3-as az H-béta, O3(4959) és O3 (5007). Jobb oldalon szinte egyben látszik 2 db NII között a H-alfa, a függ. sötét vonal a rés széle lehet.
Amit nem látok mások hasonló képein, az az UV régió, pl. a legbalabb fánkra nem számítottam.
A pontos hullámhossz meghatározására egyébként teljesen más eljárást kíván, így a helyes megoldást én is csak copy/paste-elni fogom hamarosan, addig mehet a tippmix.
Ez most csak illusztratív feldolgozás és teszt, a direkt leképezés meghagyása az első szempont.
Összeadás nem lehetséges amíg odébbtáncol a kép, mert nem fér teljesen a résbe a fánk. (E felett csak a rés nélkül lehetne, de úgy meg hamar feljönne a háttér.)
Gx-okon is gondolkodtam, de nem számítok ilyen látványra mert annak folytonosabb a spektruma. De azt mindenképp vékony réssel szokták, és a kölső régióhoz nagyon jó ccd kell, igazi nagytávcsöves projektek azok.

SzLaci (2014.03.28. 21:13)

Erdeklodest tekintve en nyujtom a kezem!! smiley Ha lehet meg kovetelni, jo lenne ala egy hullamhossz vonalzo. Nagyon extra amit csinalsz, sokan sokfele modon tudjak felhasznalni. Ahogy irtam maszekban, en kivancsi lennek galaxisra is. Felteve ha belefer hmg-be. Lehet erositeni a kepet, vagy nem illik? Marmint oszzeadassal vagy hasonlo asztrofotos huzasokkal?

Szűrés

Távcső ajánlat 30eFt-ig
Távcső ajánlat 30-60eFt között
Mikroszkóp ajánlat 40eFt-igLegfrissebb híreink a Facebookon