Galéria

SzLaci

IC63 - Szellemes...

Technikai adatok

Műszer: Párhuzamos 300 f/4 asztrográfok

Korrektor, nyújtó: GSO: 2,5\" TS Wynne ;  OrionOptics: TV Paracorr2

Kamera: Canon EOS 600D (átalakított, monokróm, hűtött)

Vezetés: Lacerta M-Gen autoguider , oag a GSO-n

Mechanika: Fornax 100

Feltöltés dátuma: 2014.01.04.

Készítés dátuma: 2013. december 28.

Hely: Kiskunfélegyháza

Expozíciós adatok: SII-33; Ha-30; OIII-33; UHC-35x5min ISO érték: 1600

Légkör: Hőmérséklet: 5°C

Képfeldolgozás: Registar, AstroArt5, Pixinsight

Megjegyzés: Nem sokat vártam ettől az anyagtól, ez az objektum talán inkább RGB-nek való, de a ködös égen ez felejtős volt. Pláne nem vártam a szellem testében semmit, gondoltam lesz egy szép fodros V-alak, elvégre reflexiós részletekre nem az igazi a keskenysáv kompozit. Érdekes viszont, hogy SII-ben, nagyon halványan, de megvolt mégis a köd belső része. Ez a színes képeken kékesnek látszik, ezek főképp a reflexiós részletek lennének. OIII-ban viszont alig látszik valami. Lehet így túl színesnek találjátok a képet, de ezt adta a komponensek aránya, ráadásul nekem így tetszik igazán! Ja, és a gammaCAS-al nem merek most hosszabb ideig mégegyszer kikezdeni, beégett a szenzorokba :D

< 3620 3621 3622 3623 3624 >

8 hozzászólás:

ÉderIván (2014.01.08. 12:35)

Hát mi ez, ha nem példamutatás és úttörés??? smiley
Kezdve a kaparástól a mono eos ccd jellegű használatáig és keskenysávos képfeldolgozásig. Én egyre inkább úgy látom igenis beérik az ötlet és a ráfordított munka, meg energia.

SzLaci (2014.01.08. 01:15)

Marci örülök hogy tetszik a kép! Nem hiszem hogy példát tudok mutatni, arra vannak itt sokkal érdemesebb kollégák smiley Könnyű ám a kitartás, ameddig még élvezi az ember ezt, persze néha nem árt ha beérik egy-egy ötlet smiley

Marci (2014.01.07. 21:42)

Laci őszinte csodálattal nézem a felvételeid! Az úttörő szerep, bármi is legyen az, sohasem könnyű és hálás feladat, de Te ebben példát mutatsz nekünk.Gratulálok a munkáidhoz és a kitartásodhoz.Bízom abban, hogy még nagyon sok felvétellel fogod gazdagítani a galériát és ezzel együtt bennünket! smiley

lubi1966 (2014.01.04. 23:59)

Micsoda szellemes kép lett. Látom Neked bejön ez a Hubble-paletta. Egyre jobban a képeid, bár nekem még mindig idegen ez a színvilág. De én már csak ilyen \"ódivatú\" vagyok. smiley Viszont a részletek előhozásában egyre jobb leszel. Gratula!

SzLaci (2014.01.04. 18:40)

Iván, leginkább annak örülök, amin Te is mosolyogsz; akkor maradhat a színe és a fényessége is? Hihetetlen!! smiley Örülök hogy tetszik. A gammaCAS a fórumba töltött kép alapján elég gázosan nézne ki, a korongokat nem tudnám eltűntetni. Így is hiába volt szinte kint a képből, a diffr. tüskéje keresztülnyeste a képet. Veszélyes egy jószág smiley A tesztképeken már láttam azt a ronda reflexiót, így kitettem a LM-n kívül.

SzLaci (2014.01.04. 18:31)

Laci jól látod, a gépeket nem forgatom. A GSO kukkeren a fókuszírozó nem forgatható, és egészen a f.gépig minden menetes összehúzott csatlakozás, itt van az oag is közben. Így hiába foroghatna az Orion fókuszírozójában a PC2. A két kukker párhuzamosítása hoz némi korlátot, a forgatás is ilyen. Sok alkatrészt csináltam meg fixre, minél minél kevesebb dolog hozzon kókadást. Feldolgozásnál az első lépések között van az optikai különbözőségek eltűntetése, vagy csökkentése, teljesen mások a korrektorok a LM-ben, végül is az optikák is valahol. Általában viszont csak 10% alatt kell képet kidobnom, van amin csak megmozdul egy hangyányit az OrionOptics, de inkább a vezetési bugok miatt lesz rosz frame, de akkor megy mind a kettőé.
A képeket az AstroArt-al és a PI-al illesztettem régebben, a Pacman-nél viszont rátaláltam a REgistar-ra, és pengén működött. Szóval itt nem is néztem, jó hogy mondod! Már vakon ebben sem lehet bízni, pedig a legjobbnak tartom illesztésre...

ÉderIván (2014.01.04. 16:23)

Érdekes ez a hubble palettás változat, talán még nem is láttam ezt az objektumot így. Szép lett, és elsőre!! smiley
Furcsa, hogy míg SII és Ha-ban gazdag, addig OIII szinte semmi sincs benne. A gamma cas-t miért vágtad le?
Azért a sok reflexiós köddel rgb-ben talán szebb, izgalmasabb, de így is nagyszerűen megállja a helyét.

ptes (2014.01.04. 13:04)

Nem rossz ez! Szépen megragyogtattad a ködöt, látványos kép lett. Olyan, mintha bicolor lenne. Jól látom, hogy a fényképezőgépet (gépeket) nem fogod forgatni? Azért kérdem, mert kilóg a komplexum egyik markáns része.

Azt vettem még észre, hogy a csillagok a különböző csatornákon nem tökéletesen illeszkednek a képszéleken, amitől felemás színűek lesznek néhol. Nem nézed, hogy a registar pontosan illeszt-e? CCD képeket nekem sokszor elrontja, ezért az IRIS-t használom néha.

Laci

Szűrés

Távcső ajánlat 40000 Ft-ig
Távcső ajánlat 80000 Ft-ig


Mikroszkóp ajánlat 50000 Ft-ig

Legfrissebb híreink a Facebookon