Galéria

SzLaci

Első Nap-fotóim

Technikai adatok

Feltöltés dátuma: 2013.11.12.

Készítés dátuma: 2013. november 9.

Hely: Kiskunfélegyháza

Képfeldolgozás: Registax6, AstroArt 5

Megjegyzés: Hatalmas élmény vizuálisan a látvány, alig tudtam otthagyni, és felszerelni a kamerát :) Megígérem, nem töltöm agyon a galériát a \"napjaimmal\" :D

< 3075 3076 3077 3078 3079 >

6 hozzászólás:

SzLaci (2013.11.15. 23:37)

Első élményem volt ezzel a távcsővel-kamerával, eleve a csillagunkkal, tehát nem tudok/akarok \"nagyokat mondani\". Meglehetősen hullámzott a kép, de még arra sincs viszonyítási alapom, hogy ez egy seeing-skálán Napon mit is jelent. Feldolgozásba ne kérdezz bele, mert a teljes véleményemért \"megköveznének a naposok\", az érzékenyebbek közül smiley A registax nagyon jól és könnyen elbánik a videókkal, ebben wavelet transzformok vannak útómunkára, én így elsőre a számomra jobban ismert AstroArt dekonvolúciót eresztettem rá a \"nyers képekre\", és egy kis high-pass szűrőt.

A protuberanciák nincsenek a képre illesztve, így állítottam rá a kamera paramétereket. Ezt kár volt elomdanom, így már nem is olyan komplikáltan-technikás a kép smiley

Ki fogom próbálni amit írtál a magaslatról, nagy vízfelületről. Soha nem gondoltam, hogy az asztrofotózást egyszer össze tudom kötni a horgászatommal, illetve a tógazda ismerőseimmel smiley

Látva ennek a \"pressure tuning\"-nak a hatását, nagyon örülök hogy inkább nagyon-nagyon sokat vártam ezzel a naptávcső kérdéssel, hasznos és látványos eredménye van az egyébként is hajszálnyi hullámhossz-tartományon belül még finomabban mozogni!

ptes (2013.11.14. 22:58)

No, én is rákukkantok a napfotóidra! Sosem fotóztam még napot H-alfával, úgyhogy meséld el melyik a nehezebb, a mélyég vagy a ultrakeskenysávú nap!

Szóval szépek, nem tudom, mennyire kell részletesnek lenniük, de annak tűnnek, és a protuberanciák is ízlésesen vannak ráillesztve a fotoszférára.

Szeretnék elárulni egy titkot, azért, mert sosem fogom megvalósítani, viszont azt remélem hogy majd egyszer valaki helyettem igen.

Szóval, ha valaki komolyan akarunk napot fotózni, akkor vagy fel kell mászni egy toronyba, legalább 30 méter magasra, vagy ki kell menni egy nagyobb tó közepére egy stégre. Ezeken a helyeken jelentősen lecsökken a légkör rángatózása. Olyannyira lecsökken, hogy a naptávcsövek kivétel nélkül toronyba, vagy tó közepére épülnek. Esetleg még mesterséges víz is van alattuk (ha nincs tó). Titánoxidos festékkel kenik be őket, ami láthatóban visszaveri a fényt (fehér), infrában kisugározza, aerodinamikusak, hogy kevesebb turbulencia keletkezzen a szélhatására körülöttük. De ezeket a tényeket valahogy mindig figyelmen kívül hagyják az amatőr napfotósok. Azonban én egyszer kíváncsi lennék, hogy mekkora a különbség. Ha csak 50 százalékot javul a felbontás, az is már elképesztő...

Például Mitovkánál nagyon jó a seeing, ugye a Csallóköz tájékán. Persze nyilván csak éjszaka, mert nappal a légkör turbulens. Azonban a csallóközben sok a víz... El tudom képzelni, hogy vannak ott olyan helyek, ahol 20 centis távcsőben is nyugodt a nap képe... Ha pedig az, akkor érdemes lenne kipróbálni.

SzLaci (2013.11.13. 22:31)

Tyűha, nagyon jók azok a Nap-fotók! Herschel-prizmával így belátni a foltokba, nagyon élesek a képek... Jól értem az adatokból, ezek egy-egy képek a kompakt-al?

ÉderIván (2013.11.13. 20:41)

Igen, fotóztam, még kezdetleges technikával, kompakt géppel, afokális módszerrel. Utoljára talán 2004 körül. Fent van pár kép a weboldalamon a Naprendszer galériában: http://www.astroeder.com/digital/sunspots_072004/sunspots_072004_hu.html

SzLaci (2013.11.13. 13:20)

Örülök hogy tetszik! Hát, lenyűgöző szépség az biztos, régebben fotóztál Napot? Ezt az oldaladat én még nem is ismertem eddig.

ÉderIván (2013.11.13. 11:50)

Nahát, szuper lett! Kicsit irigykedem, én is szeretnék már ismét a Nappal is foglalkozni! Csak hát idő nincs rá (meg kukker sem... smiley ) De örülök, hogy Neked van rá lehetőséged! Jöhetnek a szép napképek!!!

Szűrés

Távcső ajánlat 30eFt-ig
Távcső ajánlat 30-60eFt között
Mikroszkóp ajánlat 40eFt-igLegfrissebb híreink a Facebookon