Galéria

bodiattila

M13

Technikai adatok

Készítette: Bódi Attila

Műszer: 200/1000 Newton

Korrektor, nyújtó: SkyWatcher kómakorrektor

Kamera: NIKON CORPORATION NIKON D7000

Vezetés: nincs , nincs

Mechanika: SkyWatcher EQ5 GoTo

Feltöltés dátuma: 2013.09.05.

Készítés dátuma: 2013. szeptember 4.

Hely: Debrecen

Expozíciós adatok: 10perc ISO érték: 1600

Légkör: Átlátszóság: 7/10 Nyugodtság: 6/10 Hőmérséklet: 19°C

Képfeldolgozás: Iris, PS

Megjegyzés: vezetés nélkül

< 4430 4431 4432 4433 4434 >

8 hozzászólás:

bodiattila (2013.09.10. 09:57)

Köszönöm! Igen, ez lesz a megoldás! smiley Nem tudom, miért nem próbálkoztam vele rendesen.. csavargattam egy kicsit, de azt hamar feladtam.. úgyhogy nem, sajnos nem tudtam, és ilyenkor szégyellem is magam..

Köszönöm szépen!

nr74 (2013.09.10. 08:06)

Biztos tudod, de azért leírom: a keresőn is tudsz még a fókusszal játszani, az objektív lencsét kell kifelé tekerni. Itt is nyerhetsz 5-6 mm-t, az is sokat tud segíteni.

bodiattila (2013.09.09. 21:09)

Na, én mindent megpróbáltam tegnap este, órákon át szenvedtem az Mgen-nel, de nem talált fókuszt.

A barlow-t szétszedtem, azt két féle módon tudtam rátenni a kamerára / vezetőtávcsőbe, próbáltam barlow nélkül is, de akármit csináltam nem volt fókusz. Fényesebb csillagokra rá-rá látott, de akkor kezdett egy kicsi fókuszt kapni, amikor már teljesen kihúztam a vezetőtávcsőből (a live view képernyőn így is elég nagy helyet foglalt el az adott csillag, szóval úgy látom, hogy nem elég hosszú neki a \"kihuzat\".

Mit gondoltok?

bodiattila (2013.09.06. 10:07)

Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a segítséget!

Másnak is volt ugyanilyen lefagyós jelenség rossz hálózati adapter miatt, szóval azt minél hamarabb lecserélem, és kipróbálom Barlow-val az Mgen CCD-t, ti is, és mások is jelezték, hogy biztos a fókusz a hiba.

Nem a kézivezérlőbe dugtam a guider-t smiley

Az utazás sajnos most nem jöhet szóba, dolgozok a hétvégén, pedig érzem, hogy nagyon kellene a személyes segítség egy tapasztaltabbtól, főleg ehhez a pár utolsó kis nüansznyi aprósághoz.

Na de jövő héten hátha kegyes lesz az időjárás, akkor jelentkezem majd.

Még egyszer köszönöm!

SzLaci (2013.09.05. 22:18)

Lehet badarsag amit irok, de ugye nem a kezivezerlobe dugtad az mgen st4 port csatlakozojat?? Csak abbol gyanus, irod hogy amikor inditod a vezetest a kezivezerlo com1 hibat ir.... Ha jol emlekszem a kezivezerlo com portja eppen ugyanolyan 4 tus, minden esetre ha ez volt a bajod, mechanikaba csatlakoztasd az mgen-t, ott a helye. smiley

Irod azt is, hogy mindent probalgattal allitani, es megsem ment a vezetes... Ha elolvasod a leirast erdemes lesz minden parametert \"gyarira\" visszaallitani, kulonben meg tobb \"tu kerul a szenakazalba\".

ptes (2013.09.05. 19:08)

Ne csüggedj, ember ezt még elsőre, egyedül nem hozta össze! smiley

Azt gondolom, hogy nem volt pontosan befókuszálva a veztávcső. Ezért lehetett az, hogy halványabb csillagok nem látszódtak, a Vega pedig fényes paca volt. De ezt itt írogatva nehéz.

Com1 error a port hibaüzenete lehet, de azt hiszem ezzel nem mondtam semmi használhatót... egyben kellene látni a dolgot.

Élőben könnyebb lenne. Ágasvárra mennek fel a többiek hétvégén, ha jól tudom, vasárnap. Velük kellene tartanod, ott élőben minden segítséget megkapsz. Iván még éppen külföldön tartózkodik, de szerintem hamarosan elérhető lesz, ha minden igaz ő is megy fel. (Persze semmi sem biztos, ahogy a jó idő sem).

Szóval ne kedvetlenedj el semmiképp, biztos minden megoldható, mi is mind átestünk ezeken a beláthatatlan bökkenőkön. Ja és legfőképp akkor oldódtak meg dolgok, amikor egymás műszaki problémáit szemrevételeztük.
És azért sem csodálkozz, mert a világ legnehezebb amatőr tevékenységébe vágtad a fejszéd! smiley Ami persze jó.

Üdv: Laci

SzLaci (2013.09.05. 18:13)

Olvasd el beturol beture a mgen hasznalati utmutatojat, jol osszerakott anyag, minden kerdesedre kapsz valaszt. Jo a Vega beallitasra, de gain-t es expoidot le kell venned teljesen, utana elesre allitani rajta. De errol is hiaba beszelunk, ehhez is kell, hogy az mgen parametereit ismerd ok-okozati osszefuggeseiben...

Bar nem tudom mi ez a com1 hiba, annyi viszont biztos, hogy az ilyen ismeretlen halozati adapterekkel azert ovatosnak kell lenni. Ha nem stabilizalt, akkor teljes terheles kozeleben van csak a kimeneten 12V, kis terhelesnel akar 16-18V is lehet, nem biztos hogy ennek orulnek a motorok es a kezivezerlo.

bodiattila (2013.09.05. 17:37)

Lacerta Mgen-nel kapcsolatban lenne kérdésem hozzátok: tegnap lett volna az első próbája a guidernek, de akármit csináltam, egyszerűen nem talált csillagot. Persze mondjuk a Vega-t igen, de itt az M13 környékén sehol, ami furcsa. Minden paraméter minden kombinációját kipróbáltam, de semmi. Talán segíthet, hogy a Vega majdnem kitöltötte az egész képernyőt az élőképen (ennek így kell lennie?)

Egy StarGuider távcsőre van rákötve a CCD, minden szükséges adapter megvan hozzá.

Közben látom, hogy ez egy 180mm-es távcső, de én 50mm-t adtam meg a guidernek, mert azt hittem 50mm. Ez okozhatja ezt a hibát? Próbáltam a kamera kihuzatát mozgatni kijjebb ameddig engedte, de az sem segített.

Olvastam olyat, hogy Barlow segíthet (?), de egyelőre azt nem próbáltam még ki.

Van még más is.. egyszer egy nagyon fényes csillagnál ráindítottam a vezetésre, mire többször is leállt, lefagyott a SynScan. Volt, hogy COM1 error-t írt ki, de volt, hogy szimplán lefagyott és nem működött tovább.

Esetleg az áramellátás lehet probléma? Egy 12V-os hálózati adapterrel használom, amit otthon találtam, mert egyelőre csak egy normális van, amiről tudom, hogy biztosan jó, de az most kell a guider-hez.

Elég bosszantó, hogy megvan a hőn áhított autoguider és nem tudom használni. smiley

Szűrés

Távcső ajánlat 50000 Ft-ig

Távcső ajánlat 100000 Ft-ig

Mikroszkóp ajánlat 50000 Ft-ig

A legerősebb kezdő távcső


Legfrissebb híreink a Facebookon