Galéria

Zolinka

Perseida eső

Technikai adatok

Készítette: Zolinka

Műszer: Zenitar 16mm f2,8 Fisheye

Korrektor, nyújtó:

Kamera: Canon EOS 6D

Vezetés: nincs , nincs

Mechanika: Fotoállvány

Feltöltés dátuma: 2013.08.13.

Készítés dátuma: 2013. augusztus 12.

Hely: Gyúró

Expozíciós adatok: 254x30 sec ISO érték: 6400

Légkör: Átlátszóság: 7/10 Nyugodtság: 6/10 Hőmérséklet: 12°C

Képfeldolgozás: Photoshop CS6, Lightroom, StarStax

< 18 19 20 21 22 >

12 hozzászólás:

Zolinka (2013.08.18. 10:18)

Sziasztok!

Köszönöm mindenkinek aki írt, megerősítettetek hogy jó felé haladok a fotózásban. Sajnos én is azt látom hogy sokan csak belekötni próbálnak a képekbe, mert máshogy nem kapnak pontot.
Meglepett amikor a profi értékelését olvastam, de számomra az övé lett a mérvadó. Sikerült felkeltenem az érdeklődését és ez egy kis siker számomra. smiley

Arpstronomer (2013.08.17. 13:05)

Nagyon érdekesnek és hasznosnak találom a Laci által indított elmélkedést! Bizony nekem is az a véleményem, hogy így vagy úgy, de ha asztrofotósok is vagyunk, azért mégiscsak meg kell őrizni azokat az értékeket, amiket a hagyományos fotózásban ismerünk. Zolinka képe nagyszerű, sokat mutat és mégis azt kell mondjam: egyszerű.
Sajnos azt a fajta hatásvadászatot, amit Laci említ, én is érzem a fényképészet minden területén, de itt most kimondottan az asztrotájkép-fotózás területén. \"Nagy\" neveket szándékosan nem mondok. El lehet érni a képekkel nemzetközi sikereket, minél nagyobbat, többet, fényesebbet mutatni (az én fotómon tó is van, a Tiéden pedig nincs), de az ember egy idő után azt érzi: ez bizony nem esztétikus.
Az egymás közötti baráti versengéssel persze szerintem semmi gond nincs, főleg ha egyikünk-másikunk kedvet kap egy adott témához, technikához, képfeldolgozási módszerhez...bármihez!

Az én személyes tapasztalatom a különféle hagyományos fotó-értékelő honlapokon pedig kimondottan barátságtalan képet festett. Persze lehet, hogy csak meg kell tanulnom fényképezni... smiley
Lényegében csak a saját szavaimmal fogalmaztam meg azt, amit Ti már előttem - remélem, nem bánjátok ezt.

VargaJános (2013.08.17. 10:59)

A hagyományos fotóértékelő oldalak tagságának túlnyomó többsége semmit nem ért ezekhez a fotókhoz, ezért szükséges bővebb információval ellátni az ilyen képeket számukra. Lám a profi sem tudott mit kezdeni vele, látja a végeredményt, de nem érti a mikéntjét, azt gondolta 30 sec alatt ennyi meteorit hullott (de szép is lenne), miközben a fotó mellett fel lett tüntetve az időintervallum, de nem szerepel, hogy hányszor 30 sec. A többi véleményt nem olvastam, mert nem vagyok regisztrálva ott, de az összes képértékelőn hasonlóan gondolkodnak, csupán a hangvétel nem ugyanaz mindenütt.

ptes (2013.08.16. 22:09)

Egy kicsit írok még, nehogy elrontsanak a fotozz.hu-n. (Mert képesek rá). Ugye ott direkt rosszat írnak, mert azért több pontot kapnak...

No, szóval ennek a fotónak az én meglátásom szerint az a nagy erénye, hogy annyi van rajta amennyinek rajta kell lennie. Jó helyen van a Tejút, kifejezetten szép arányban osztja a képet és jött a irdatlan mázli, hogy a kis csíkhúzó meteorocskák az üres égterületet töltötték ki. De ez nem így lett volna, ha azt kitakarod egy fával, házzal, bármivel. Kialakult sajnos egy olyan szokás az asztrotájkép fotózásban, hogy mindent mindennel össze kell kombinálni. Megvilágított fa+ISS+mező+tó+akármi. Ez a szemlélet alapetően hibás, értelmetlen, csorba jelentéssel, mondhatni csevegéssel tölti ki a kép mondanivalóját, azonban ez az üres csevegés csak kevesek számára tűnik fel. Ha nem egy képre, hanem egy ételre vonatkozatnánk mindezt, hamar észbekapna mindenki, hiszen megfájdulna a hasunk tőle...

Tehát nagyon egyetértek Viktorral, és drukkolok, hogy a jövőben megtaláld a saját tiszta kifejezésmódodat.
Hallgass a tiszta forrásra, ne rám, inkább a nagy (nem asztro) fotósokra, de ne az amatőrökre, ja, és persze a tényleg szép képekre.

Fotozzon pedig épp egy profi értékelte a fotódat, ez nagy dolog! Legutóbb 3 éve értékeltek asztrofotót, Hozénak az Andromédáját.

Laci

Zolinka (2013.08.16. 19:25)

Szia! A sima éjjeli képekhez elég a PS, ha csíkhúzósat szeretnél akkor azt egyszerűbb StarStax vagy Startrails nevű programban összerakni. A csíkhúzósok illesztésére csinálták ezt a kettő programot.

viktorcseh (2013.08.16. 19:14)

Üdv!

Én 3 éve hagytam abba a természetfotózást de most vissza szeretnék térni, kiegészítve az asztrofotózás témakörével; főleg éjszakai tájképek, és alapobjektíves felvételek érdekelnek most vettem gépet hozzá...

Szerintem ez egy közel tökéletes fotó; tárgyilagos, sallangmentes, a főtéma pedig szinte karcol. Belekomponálni valamit a képbe (ahogy a fotozz.hu-n írták) Miért? Hogy ne lássuk a fától az erdőt? Ugyan már... Nekem nagyon tetszik!

Annyi kérdésem lenne hogy a képek összegzéséhez simán maga a Photoshop (amivel én rendelkezem) elég-e vagy kell valamilyen különlegesen kidolgozott program? Mondom ebben a témakörben még kezdő vagyok!

Előre is köszi!

Viktor

Zolinka (2013.08.16. 07:06)

Szia! Nem, folyamatosan csináltam a képeket. szerintem egy másik raj is hullatott párat.

ptes (2013.08.15. 21:20)

Szia! Bizony szép lett! Nekem egy fura kérdésem van: lehet, hogy két különböző időpontban fotóztál? Merthogy jellemzően két irányból érkeznek a képeden a meteorok.

És nem mellesleg szép a kifejezetten szép a táj.

Laci

Zolinka (2013.08.15. 06:40)

Köszönöm!
Peti, itt Százhalombatta csak közvetetten tudott bele szólni a bal oldalon mert nincs a képen az az irány. Az a fényszennyezés a fák fölött inkább Gyúró és a környező falvak voltak.

hapet (2013.08.15. 01:52)

Jól gondolom, hogy Százhalombatta fányei csúfitottak bele a csodás felvételedbe?

ÉderIván (2013.08.14. 11:48)

Sok szép meteort elcsíptél a két óra alatt! Emellett még esztétikus kép is lett belőle, gratulálok!

btamas (2013.08.14. 10:03)

Nagyon szép lett, gratulálok! smiley

Szűrés

Távcső ajánlat 50000 Ft-ig

Távcső ajánlat 100000 Ft-ig

Mikroszkóp ajánlat 50000 Ft-ig

A legerősebb kezdő távcső


Legfrissebb híreink a Facebookon