Galéria

psomogyi

M57 IRpass

Technikai adatok

Feltöltés dátuma: 2013.05.19.

Készítés dátuma: 2013.05.18

Hely: Tata, hátsó kert

Expozíciós adatok: 22 x 5 perc ISO érték: 800

Légkör: Átlátszóság: 7/10 Nyugodtság: 7/10 Hőmérséklet: 15°C

Képfeldolgozás: dcraw-float, iraf, gimp-2.9dev, +saját programok

Megjegyzés: Nagyon közeli infra (Castell IRpass: sacc 680nm felett ereszt át). A kék csatornában csillagokon kívül alig jött valami, azt erősen zajszűrtem de a többit békénhagytam. Kevés unsharp mask (1.0, 0.33)-ot tudtam csak alkalmazni mert könnyen zajosodik, 10 perceseket kellett volna de a vörös hamar feljött a hisztogramon az zavart össze. Zöld valahol a kék és vörös között jön fel. 1-es wb-értékekkel, lehessen látni hogyan érzékeny rá. Remélem az m57 nem csak átütött a filteren, jó lenne ezért mástól is tesztet látni hasonló technikával.

< 3192 3193 3194 3195 3196 >

15 hozzászólás:

psomogyi (2013.07.28. 21:21)

Lőttem még hozzá 2 teliholdas éjszakát, így lett 90 x 5 perc.
3x-os szubpixeles illesztéses nagyítás, utólagos debayerezéses összegzés (kivágottan), lrgb-s utófeldolgozás (kékben alig jött jel).
Újratöltve.

psomogyi (2013.05.23. 12:46)

Köszönöm Marci. Meglátom mit enged az időjárás, kár hogy jóég-garancia nem jár a távcsövekre.
Közben pontosítottam a megjegyzésen, nem 720 hanem sacc 680nm amitől szerintem átenged, nem pedig 700nm ami az angol wiki szerinti infra. De ahogy írtam, még ott is be tud szakadni egészen Ha-ig.
Még kihagytunk egy fontos objektumfajtát: a galaxisokat. Kíváncsi leszek mit hozna ki belőlük.

Marci (2013.05.21. 22:50)

Érdekes felvétel és egyben úttörő! Gratulálok a munkádhoz és még sok ilyen felvétellel gazdagíts bennünket.

psomogyi (2013.05.21. 18:08)

Körbenéztem ccd téren, azért az sem meggyőző, mind 5%-ra cseng le jó esetben (a max.hoz képest) de láttam rosszabbat is.
Kivétel az e2v típusúak óriási pixelmérettel elérhetetlen áron, na ezek még 15-20%-ban érzékenyek maradnak!
Egyébként már beleugrottam volna egy kisebb de nagy pixelű ccd-be, ha a standalone-itás megoldott lenne: eléggé élvezetromboló és macerás a laptop terepen, építkezni meg azért nem fogok.
Az viszont felettébb érdekes, hogy 1 mikron körül nem is találok anyagot, mind 2 mikronon megy (2Mass, stb...).
Mindenesetre megtudtam full spektrumon mi az adalék 5 perc alatt.
Hamarosan töltök fel spektrumokat is, alátámasztandóan a megfigyeléseimet.
PS.: kijavítottam a leírást, rosszul írtam - nem UHC hanem IRpass.

ptes (2013.05.21. 15:02)

Igen, a ccd erre alkalmasabb. Amúgy hosszas nézgelődés után az eredmény az az, hogy 1 mikronon a porködök átlátszóbbak, így több vörös fényű csillag tűnik fel a ködökben (is). Az Orion-ködben pedig a több fényes, vörös csillagot leszámítva egyetlen marginális részlet lett fényesebb, mint vizuális tartományban lenne. Semmi Becklin-Neugebauer sajnos.

A Plank görbe olyan, hogy a hosszabb hullámhossz tartományokban lassan emelkedik, majd a maximuma után hirtelen levág a legrövidebb hullámhossztartományban, amit a csillag kisugároz. Tehát ami látszik vizuálisan, ott lesz közeli infrában is, de ami megjelenik infrában, nem biztos, hogy vizuálisan egyáltalán érzékelhető. Így lehet az, hogy egy csillag esetében ennyire feltűnő legyen a különbség.

Laci

ÉderIván (2013.05.21. 12:53)

Ez az 1 mikron lehet az, ami már érdekes lehet, erre utalt Laci is.
Egy monokróm CCD kamera sokkal hatékonyabb eszköz lehetne erre, talán nem is kell nagy felületű érzékelő. Persze az ár...

psomogyi (2013.05.21. 12:16)

Hello Iván, igen ez az 1.25-ös Castell IRpass.
Megmondom őszintén titkon reméltem hogy a 2 mikronon előjövő külső részből esetleg nálam is megjelenik valami... nem így történt. Ellenben tegnap éjjeli tesztem során, 700nm felett letörik ugyan, de hosszút exponálva beszakad a vörös, extrém esetben még a Ha is átszivárog (de tovább már szerencsére nem, kb ott cseng le).
Azontúl persze hogy több csillag látszik, arról egész egyszerűen Planck bácsi tehet a görbéjével, aminek a csúcsa hőmérséklettől függ.
Szóval nemhogy nem szenzáció hogy mennyi csillagot látni a ködben, de egyenesen káros, hiszen pont azért szűrünk Ha-ra meg O3-ra hogy eltűnjenek smiley Az m57-nek egyébként a Ha környékén kissé szétkent a spektruma, valsz itt a vörös onnan jöhetett.
Van mégegy rossz hír, hogy a 350d spektrálisan csak a nagyon közeli (700nm-750nm) infrában nagyon érzékeny, afelett extrém sport. Ezért kilátásba helyeztem egy 800nm feletti szűrő vételt (alapos vizsgálódást követően).
A sok rossz hír után egy jó: úgy látom viszi az 1 mikront is extrém esetben a kamera smiley (sw f4-es korival). Kérdés mélyégen mire megy vele az ember.

ÉderIván (2013.05.21. 10:28)

Szuper lett Péter!
Tényleg jól kiugrik az a csillag, más képeken csak éppen észrevehető. Hogy van ez, miért lehet ilyen nagy a különbség a látható és a közeli infrában?
Castell IR pass szűrővel csináltad a képeket?

psomogyi (2013.05.20. 21:39)

Hello Laci!

Most végeztem el egy kísérletet gyertyával: túl sok romlást nem látok sw-f4-el mint anélkül a fk.fép kijelzőn (durva sacc: 10-30% a legvégéből jobban letörik), ezért már most fenntartom a használatát. Egyszer ha lesz csillag is az égen (épp rákezdett az eső...) kalibrálok is majd, de talán nem szükséges mert a diszperzó az fix, a ccd-távolságot meg elvileg tudom...
Sajnos amiket a neten látsz azok obszervatóriumi körülmények között készülnek: magas hegy tetejéről (vízpára állítólag telíti) / ballonról / űr, minusz sok fokra lehűtve stb...
Egyébként itt a kérdésedre a válasz hol érzékeny a 350d:
http://www.astrosurf.com/buil/350d/350d.htm?g_q=canon%20eos%20350d%20spectral%20response
olyan 8000A-nál lépne be újra a kék, ahol a zöld és a vörös lecseng, de még nem láttam ilyet (m97-et csináltam még de ott sem). 9000A az abszolút határ.
Lényeg a lényeg, maradok a sw4-nél mert számomra értékesebb a nagy látómező, hacsak nem találunk valamit ami pont 8000-9000A között sugároz.

ptes (2013.05.20. 18:05)

Szervusz Péter!

Be tudod lőni, hogy mekkora spektrumtartományt lát a szűrő? Hány nm-től hány nm-ig? Meg lehetne vizsgálni, mi látszik a képen. Gondolom van H-alfa is a gyűrűsben, de hátha van rajta más is. A WR spektrumokat mivel készítetted? Azzal tesztelhetnéd a szűrőt is.

Ez az egész azért érdekel engem, mert a Trapézium mellett van az un. Becklin Neugebauer objektum, ami 2 mikronon már az égbolt egyik legfényesebb infravörös célpontja, azonban vizuális tartományban láthatatlan, illetve nagyon finom nyomai vehetőek csak észre. Abban reménykedek, hogy 1 mikronon hátha már megjelenik, azt pedig akár szilicium csippel is el lehet érni.

Arról van ötletetek, hogy a kómakorrektor mely tartományban blokkol teljesen? Lehet, hogy korrektor nélkül érdemes próbálkozni. Főleg, hogy skywatcherben rengeteg az üveg.

Laci

psomogyi (2013.05.20. 02:05)

Hello Laci, nappal a szűrő szemre csak vörösben üt át, de minimálisat be is lóg a látható vörösbe. Lehet kicsit durván unsharp-oltam, de a szokásos 1-2 helyett 0.33 volt csak, én nem látok lyukakat, inkább csak zajt meg 1 pixelnyi anomáliákat. Azt hittem ma még lövök a véglegeshez de a vihar előtt elrakodtam. Lucy-t egyelőre félretettem, csak vez.hibához használnom. Itt a 350d-nek ennyi a max nagyítása, vannak is anomáliák.

Hát hogy értelme van-e, jó kérdés, még keresem a választ inkább lövögetek ide-oda aztán ha lesz valami kirakom. Egyelőre nem állítom hogy követendő, az FS-t gx-okra már annál inkább.

Csabi, gyanítom ezt már mások is kipróbálták, nem biztos hogy megéri. Azért a kíváncsiság még hajt.

+ Javítás: alább Planck-függvényt kellett volna írnom a feketetest sugárzáshoz, nem pedig Gauss-t.

SzLaci (2013.05.19. 22:26)

Írod, hogy \"átüthetett\" a szűrőn... Soha nem volt még a kezemben IR-szűrő, ennyire átlátszó lenne? Nem próbálod meg \"rárakni\" egy normál uv/ir blokkolt spektrumú képre, hátha előkerül esetleg még valami? Szerintem ez el is döntené, hogy átüt a szűrő, vagy ami valószínűbb, hogy nem. Ha jól látom a csillagok körüli lyukakat, van valami Lucy rajta? Vagy a gyenge unsharp csinálta?? A korrektor miatt nem tapasztaltál ilyen \"Ir kalandoknál\" minimális elcsúszást sem? Volt a műltkori vegyes képed is, ezek szerint ez a SW infrára is korrigált lenne..? Csak azért faggatlak mert ebben én is látok potenciált, ha látok képet majd Tőled minőségibb szűrővel, akkor legalább sejthető lesz hogy van értelme is nem csak működik. smiley

lubi1966 (2013.05.19. 22:09)

Az biztos, hogy ezen a területen úttörő munkát végzel. Én szurkolok Neked.

psomogyi (2013.05.19. 17:09)

Köszönöm! Közben körbekutakodtam, ami még érdekesség az a vörös karima szélén levő igen fényes csillag: ez látható tartományban szinte nem is látszik. Nincs is benne a GSC 2.3-ban sem (környező csillagokkal ellentétben). Viszont nem új, megtaláltam más infra fotón is.
Egyelőre puhatolom érdemes-e infrával fotózni. A \"lehet\"-re igen a válasz, az \"érdemes-e\" még kérdőjel. Illetve fontos adalék mit kap az ember FS-ben, hol javítja az SNR-t.
János, ez csak egy párezer forintos 1.25\"-ös Castell IRpass bolygózáshoz, clip-esítve, egy vidéki utam többe kerül. Ha komolyan gondolom, venni fogok normális 2\"-osat és ezt kiszórom (széle ragasztós lett).
Az természetes hogy a csillagok előugranak mivel azok feketetest sugárzást követik, gauss görbe szerint (csak a maximumuk van más hullámhosszon). Az emissziós ködöknek pedig elvileg csak Ha, O3 (+ kisebb mértékben Hb, SII) környékén kellene sugározniuk.

VargaJános (2013.05.19. 14:49)

Szívesen csinálnék én is hasonló teszteket, csak ugye ahhoz szűrő is kellene, ami jelenleg egy sincs! Izgalmas ez így, és érdekes mennyivel jobban jönnek a planetáris csillagai, és ott az a kis spirális is ami az enyémhez hasonló intenzitással látszik. Nekem tetszik!

Szűrés

Távcső ajánlat 30eFt-ig
Távcső ajánlat 30-60eFt között
Mikroszkóp ajánlat 40eFt-igLegfrissebb híreink a Facebookon