Galéria

SzLaci

Rák-köd; kétféle optika anyagának egyesítésével

Technikai adatok

Műszer: 10\" GSO RC, 12\" OrionOptics newton

Korrektor, nyújtó: RC: - ; OO: Paracorr II

Kamera: 2db Canon EOS1000D FS

Vezetés: Lacerta M-Gen autoguider , off axis guider

Mechanika: Fornax 100

Feltöltés dátuma: 2013.02.08.

Készítés dátuma: 2013. január 11.

Hely: Kiskunfélegyháza

Expozíciós adatok: RC: 28x5min; OO: 31x5min - CLS szűrőkkel ISO érték: ISO 1600/800

Képfeldolgozás: AstroArt5

Megjegyzés: Iván az ötleted alapján összedolgoztam a két cső anyagát, szépen \\\"kivirágzott\\\" a köd :) Sok lehetőség van ebben a fajta egyesítésben, ez most csak egy gyors félórás verzió. Viszont annak örülök hogy az optikailag is eltérő két cső LM-re képzett képét jól lehet egyesíteni, így az alapkoncepciómat megvalósíthatónak látom, miszerint az RC mellé az OO fényerős asztrográffal alkalmas keskenysávú képeket lehet készíteni egyazon témáról,egyidőben. A két kép 1:1 arányban merge-elve (szép magyar szó lett) Várom a kommenteket!

< 3333 3334 3335 3336 3337 >

14 hozzászólás:

SzLaci (2013.02.14. 21:56)

Koszi Attila, orulok hogy tetszik. Hetvegen egyebkent tettem egy probat, hogy a ket alap masterRGB kepet raktam egymasra es utana ezt dolgoztam tovabb. Nem lett jobb eredmeny, sot! Ezert fel sem toltottem. Ivan neked ebben van tapasztalatod, szerinted elkepzelheto hogy az osszeadas jobb eredmenyt hoz a mar kimunkalt kepek hasznalatanal mint a masterRGB-knel amiket meg utolag kozmetikaztam?

Ch.Attila (2013.02.14. 10:40)

Szia!

Ez azert nem semmi felvetel smiley A technikai reszehez sajnos nem tudok hozzaszolni, de nekem igy is nagyon tetszik.

psomogyi (2013.02.12. 15:06)

Vagy levenni az iso-t esetleg.

ÉderIván (2013.02.12. 13:36)

Laci, szerintem ege válogatja. Sok 3 perces simán lehet olyan jó, mint kevés 10 perces szűrővel. Azért nem olyan egyértelmű a CLS szűrő előnye ha adott idő eredményét nézzük. Egy teszt a saját egedről majd elárulja mi is az igazság, én is kíváncsi vagyok.

SzLaci (2013.02.12. 12:56)

Hoppa, ebben teljesen igazan van. Azt az egy dolgot viszont nem tudom kiverni a fejembol amiota hosszabb expokat hazznalok, hogy ott mennyire nagysagrenddel gazdagabb az objektum, nem is csoda. Emellett a hatterrel, szinekkel meg dolgozni kell masszivan... Az egemen hasznalhato 3 perceket annyira kevesnek erzem hogy ihaj. Ivan neked bazi nagy tapasztalatod van ebben, magat az objektumot nezve vajon a sok 3 perces szerinted sem adhat olyan eredmenyt amit kevesebb 10 perces, nem? Most a hatteret ne vegyuk szamitasba, az egyertelmuen gatyan atlagolodik kevesebb kepnel.

ÉderIván (2013.02.12. 11:48)

Laci, az nem igazán releváns teszt, ha 10-10 kép átlagát hasonlítod úgy, hogy az egyik sorozat 3, a másik meg 10 percesekkel készült. Én azonos össz expóidőt hasonlítanék, tehát pl. 1 óra össz expót, ami ugye szűrővel 6x10 perc, míg szűretlenül 20x3 perc lenne.

SzLaci (2013.02.12. 11:20)

A lenti időket nem a mostani FS képekre értettem, mindkét gép előtt volt UV/IR blokk, ez a Rák-köd az első ilyen képem. Tehát blokkszűrővel értsd a 3 percet. M106-ról csináltam két sorozatot régebben, egyiket CLS-el másikat csak blokkszűrővel. Ha jól emlékszem 10perc/3perc arányú expókkal, 10-10 képpel. Feldolgozva lehet hogy a színekkel nem kellett annyit vacakolni a blokkszűrős anyaggal mint a CLS-el, de jel/zaj-t (ha jól fogalmazok) nézve azért sokkal jobb lett a CLS. CLS-képen tehát elmegy ugyan a szín, de viszont - már csak a hosszabb expók miatt is - lényegesen jobb a végeredmény.

psomogyi (2013.02.12. 10:02)

Hello Laci, a tejfölös háttér a CLS nélkül az az FS miatt lesz, onnét tudom hogy van mind2 fajta kamerám és láttam ilyet. Tegyél bele akkor külön IR/UV blokkert, ma én is így alakíttatnám át a kamerát hogy lehessen spektrumot is fotózni meg kreatívkodni (infra), ne butuljon le a cmos.
Azontúl ha csak az RGB-re van szükséged, képfeldolgozással (LRGB amit már alkalmazol) kihozhatók a színek trutyi háttérből is, bár nagy gyakorlat kell hozzá az tény, és az FS vöröses-színtelenné teszi ha nem rax elé valamit.

SzLaci (2013.02.11. 23:51)

Peter irod hogy el kellene hagyni a cls-t. Teljesen jogos, de sajnos az nem megy. 3 perc felett mar tejfol az egesz meg kis fenyeronel is. Marpedig 1 mgen kattogtatja a ket gepet, ha a newton-al keskenysavot akarok fotozni, akkor legalabb 10 perces expokkal kell szamolnom. Ezt a hosszt meg egyebkent nem probaltam igy parhuzamosan, nagyon remelem hogy a kokadas problema megoldodik, ami mar 6 percnel latszott... Minden be lesz viszont vetve, Takacs Andrasnal mar szarad az rc karbon tubusa, utban egy erosebb fokuszirozo, remelem ez megoldja, ha nem akkor egy nagy betonkockat csinalok a csillagdabol smiley

ÉderIván (2013.02.10. 21:01)

Szia Laci!
Két eltérő képskálával készült képet simán megéri összedolgozni, pláne ha a felbontásuk hasonló. Ha a két távcsővel egyszerre tudsz fotózni az a tuti (márpedig a két kukkerrel két géppel egy Fornax 100-on ez simán lehetséges), hiszen adott idő alatt több információhoz jutsz. Itt persze a kicsi bemozdulás miatt nem lett olyan az eredmény, mint lehetett volna, de az irány jó. Ha a két kép között a méreten kívül bármilyen optikai különbség (torzítás, párnás, hordós, egyéb) lép fel, azt a Registar simán kezelni tudja, ha esetleg az AstroArt-tal ebben elakadnál (azt nem ismerem).
A feldolgozáshoz nem tudok hozzászólni, tökéletesen másként csinálod, mint én, legalábbis az AstroArt más nyelven kommunikál, mint a PhotoShop, ezért nekem szinte kínai... smiley Rengeteg szoftver szinte végtelen variációja és megoldása létezik, a lényeg úgyis a végeredmény.

lubi1966 (2013.02.08. 19:41)

Az eredmény mindenképpen biztatónak érzem a későbbiekre nézve. A feldolgozáshoz igazából nem fűznék semmit, mert látszik rajta, hogy ha normálisan fókuszálsz, akkor sokkal jobb lenne az eredmény. Kivárom a kiforrott verziót. Akkor majd megkapod a magadét. smiley

SzLaci (2013.02.08. 15:29)

Peter errol most nem irnek tul sok technikai megoldast, majd eloveszem az alap ket masterRGB kepet, es azokat hasonlo modszerrel egymasra rakom. Egyebkent hattern biztosan sokat segit az, hogy a ket kep -felbontasban raadasul kulonbozoen - kiatlagolja jol a zajt. Masreszt a mar osszeadott kepen konvolucio van a hatteren (level, a hatter kb max ertekeig 5 iteracioval), utana a teljes kepre Lucy baratunk 0,7 szigmaval 2 iteracioval. Gorbezni en nem szoktam, az elod kepek (ami a galeriaban is van) csak RGB uj aranyt kapnak, illetve AstroArt-ban a hatter/objektum ertekere egy-egy csuszka szolgal. Egy feldolgozas soran az osszeadas es korrekciok utan hatteret szoktam normalizalni, R-t G-hez, B-t G-hez, majd RGB oszzeadas. Utana egy kepzett Luminance kepen csinalom a korrekciokat, fenyesseget, majd LRGB osszeadas. Nagyjabol igy kesz is a kep, szaturaciot neki! smiley Persze ez az elterjedt PS technikaktol total mas kezelesi mod, oda nem is nagyon ertelmezheto szerintem, de valami hasonlokat csinalsz ha jol sejtem. AstroArt es a tobbi celszoftver egy kulon vilag, en ebbe probalom magam beleasni. Amit dizajn szempontbol viszont hianyolok benne, nem lehet kulon kijelolten kezelni objektumokat, akkor bazi jo kepeket lehetne vele generalni. Na hagyjuk is a technikakat mert szerintem igy nem is olyan ertelmes, lenyeg hogy alaptol kezdve ujra fogom gyurni a ket kepet, es utana ezt lecserelem, biztosan jobb lesz. A nagy titkot meg ugysem arulom el smiley

psomogyi (2013.02.08. 11:03)

Szia Laci! Irigykedve nézek a képre, ennyire zajtalan képet még nem láttam az m1-ről ekkora méretben! Ami itt érdekes lesz szerintem az az élesítés, nem tudom alkalmaztál-e valamilyet és hogy külön képenként tetted-e illesztés előtt. De egyetértek, a két prímás jól megfér egy csárdában, csak ha tényleg ez a koncepció én a jövőben kerülném a CLS-t az rc-n mert megvágja a színeket holott pont az lenne a feladata.
A csatornákat milyen módon kombináltad, ha nem titok?

SzLaci (2013.02.08. 07:57)

Mindkét alapanyagnál el volt tolva kissé a fókuszálás (az rc-nél jobban), ezért a képre ült mosottságot szerintem el sem tudnám tűntetni... Meglepett hogy egy rc és az OO+paracorr anyagot milyen jól lehet egymásra ültetni, azt gondoltam hogy a korrektor és a két optikai rendszer különbözőségéből azért adódik legalább a kép széle felé nagyobb eltérés, de nem. Nem az alapfeldolgozott fits-eket adtam most össze,hanem már feldolgozásban későbbieket, ha több időm lesz ezek után a bíztató eredmények után annak is nekiállok (ha már kiderült hogy nincs csuszi). Kezd ez az AstroArt is lassan a barátom lenni smiley

Szűrés

Távcső ajánlat 30eFt-ig
Távcső ajánlat 30-60eFt között
Mikroszkóp ajánlat 40eFt-igLegfrissebb híreink a Facebookon