Galéria

psomogyi

IC 5076

Technikai adatok

Készítette: Somogyi Péter

Műszer: 250/1000N

Korrektor, nyújtó: Baader mpcc

Kamera: Canon EOS 400D (átalakított)

Vezetés: Lacerta M-Gen autoguider , SkyWatcher 9x50-es kereső

Mechanika: SkyWatcher EQ6 PRO GoTo

Feltöltés dátuma: 2012.12.28.

Készítés dátuma: 2011

Hely: Tata, hátsó kert

Expozíciós adatok: sok ISO érték: 800

Légkör: Átlátszóság: 7/10 Nyugodtság: 7/10 Hőmérséklet: 13°C

Képfeldolgozás: dcraw-float, iraf, gimp-2.9dev

Megjegyzés: Baader uhc-s + szűretlen lrgb. Szoftveresen is szűrőztem, anélkül bemutathatatlan lenne. Tavaly beadtam ugyan pályázatra de akkor még nem tudtam rendesen korrigálni a baader mpcc hibáját, most is nehéz volt kezelni. Mindenesetre sokat tanultam a feldolgozásból, kirakom mert nem láttam más itthoni képet erről.

< 4759 4760 4761 4762 4763 >

11 hozzászólás:

psomogyi (2013.01.03. 19:34)

Hello Iván!
Direkt választottam olyan témát amire kevés találatot ad a google, különben nem szivesen öltem volna bele ennyi expót.
Valóban, 2x expóidőre kb ugyanannyi látszik az IC5076-ból, azonban határozottan kisebb csillagokkal ami itt eléggé kritikus. Ma talán Hb-szűrővel kísérleteznék, legalábbis azt ajánlják vizuálisan, és ezért is mertem uhc-vel folytatni. Bár jobb ég alá kitelepülve, mai élesítési tudással ma már én sem tennék elé szűrőt.
Egyébként nem olyan rossz a téma, ha az alsó nyúlványt ami most alig látszik jobban ki lehetne exponálni ill. a sötét köd kiterjedését jobbra (aminek szerintem leginkább ártott az uhc), rendesen nagy látómezőben az ngc6991-el kombinálva szerintem igenis fotózható (itt most sok egyéb gond miatt kellett vágni).
Szóval jobb ég alól kíváncsi lennék mennyivel jönne több.

ÉderIván (2013.01.03. 15:37)

Szia Péter!
Mindig örülök, ha kemény fába vágod a fejszéd! smiley Én személy szerint nem láttam még róla fotót (legalábbis nem emlékszem).
Úgy gondolom szépen megoldottad a feladatot, mert látványos lett a kép. Azonban szerintem azt a hibát elkövetted, hogy ez egy reflexiós köd, amire a szűrő használata nem túl szerencsés dolog. Véleményem szerint a sötét porfelhők sokkal jobban kihúzhatóak lettek volna, ha ezt az expó mennyiséget szűretlenül készíted el. De tudom ez még 2011-ben készült, most már talán Te is így máshogy csinálnád.
Gratulálok, és örülök, hogy megosztottad velünk!

psomogyi (2013.01.01. 14:07)

Köszönöm a véleményeket, sokat segítettek.
Javítottam pár apróságon (többek közt egy színkezelési hibát), illetve megoldottam egyfajta fokozatos átmenetet a halvány részek felé (ez gátja is volt a szaturálhatóságnak gimp-ben). Újratöltve.
Egyébként a tavalyinál több derült eget kívánok 2013-ra!

lubi1966 (2012.12.30. 22:01)

Szia Peti. Hát érdekes feldolgozás az biztos. Nekem egy kicsit fehérek és túl világosak a csillagjaid. Már már a beégettség hatását keltik. Eltűntek a színek. Viszont ha a ködösség előhozása volt a cél, akkor ez elkerülhetetlennek látszik, bár lehet, hogy az expó volt kevés.

Ch.Attila (2012.12.30. 21:38)

Nem ismerem az objektumot (szerintem meg sem találnámsmiley ), de ahogy olvasom a többieknek a véleményét sok jóval nem kecsegtet. Gratulálok!

psomogyi (2012.12.29. 23:46)

Hello Laci, egyetértek ez egy bizony hosszú fókuszú téma lett volna. A barnás átmenet lényege a jó erős kihúzás smiley a színeket pedig igyexem babrálni illetve kipróbálgatok még 1-2 ötletet, majd jelentkezem.

ptes (2012.12.29. 16:54)

Szervusz Péter!

Szép csöndben amolyan \"keményvonalas\" asztrofotográfiát művelsz minden feltűnést nélkülözve. smiley

Emlékszem, ez is téma volt a pályázaton, de a kis látómező miatt nem választottam. Amúgy szerintem nem annyira halvány, mint amennyire aprócska, és amilyen sűrű csillagmezőben van. Ez a két másik tényező igencsak nehezíti az asztrofotósok dolgát... Azaz ennél még hosszabb expóval sem lehet sokkal jobbat kihozni belőle.

Sánta Gábor amúgy a fotózatlansága miatt választott objektumokat, nem pedig a fotogenitásuk miatt (sajnos).

Szerintem teljesen rendben van. Talán egy kicsit zajosabb a háttér, de ez lehet a dekonvolució miatt is. Általánosságban pedig azt látom, hogy a színek hiányoznak valamelyest, sokszor a többi képedről is. A reflexiós-köd kékje, és egy kis poros barnaság szépen sejthető amúgy. Ez gondolom a képfeldolgozás miatt is van. Egyszer kíváncsi lennék a teljes metódusra!

Üdv: Laci

psomogyi (2012.12.29. 12:37)

Köszönöm. Namost ott középen az a V2140 Cyg kb. 5.6-6 magnis csillag (B8lae színkép), ill. találtam egy német oldalon egy amatőrt aki 120ED-vel meglőtte (lásd google) és szerintem kb hasonló méretű csillagai lettek.
Egyébként mesze nem kell ennyi expó de én a mellette levő sötét porra is hajaztam ezért a sok (talán felesleges) erölködés, bár azért a Lucy-Richardson dekonvolúció megette a túlexpót (még zajszűrni is kellett) de különben harmad ennyivel is be lehetett volna érni.
Teleobis képeken fellelhető az ngc7000-től balra kis apró kékes foltként, ill. vizuálisan is felkereshető nagyobb távcsővel, Hb szűrő ajánlott.

nr74 (2012.12.29. 08:35)

Nagy gratula. Nem is találtam sehol a fényességét - akarom mondani a fénytelenségét. Azt hiszem az objektum nehézsége ver mindent itt a galériában, ahhoz képest nagyon értékelhető kép lett, nagyon kitartóan és szépen oldottad meg.

psomogyi (2012.12.28. 21:35)

Hello Laci, végigzongoráztam a lehetőségeket és látom a hibáit, sajnos a baader mpcc halvány objektumokra f4-en nem teljesít jól (fényes objektumokra viszont még egész jó). Itt is csak korrigálni sikerült, teljesen kijavítani nem.
Kb 18 óra UHC-S és 3.5 óra szűretlen (azt gondoltam kijön valami a háttérből de nem).
Szaturálni nem jó mert bántó színek jönnek elő, unsharp mask-ot is próbálgattam de az amennyit javít kb annyit is ront.
Csak azért rakom ki hogy ne vesszen el mint eredmény, elismerem nem egy M-es objektum, látványos élményre alkalmatlan, de legalább van egy belőle a galériában. Ha lesz jobb ígérem leveszem.

SzLaci (2012.12.28. 19:41)

Nem szeretek elsokent szolni, de hatha ismet valami kozhaszonnal ellentetes dolgot mondok smiley Peter nehezebb temat a keszites idejen nem talaltal? smiley Gondolom a suru csillagmezo es a kozeli fenyes csillag mellett nyerskepeken megsem lattal tul sokat ebbol a kodossegbol, nem hiaba nem tul nepszeru objektum... Csak az uhc anyagbol nem lehetett semmit kivarazsolni? Ott talan kisebbek, pontszerubbek lettek volna a csillagok, persze Te ismered az alapanyagot, csak egy tipp. Masik tippem, hogy szaturaciot ha meg elviseli, az en izlesem szerint tekernek meg rendesen feljebb, kisse szines csillagmezovel ez a sokasag nekem biztosan jobban tetszene, maga a kod is talan meg jobban kiemelkedne. Hany ora az az expo, nem fer ki a karaktersor? smiley Nem dolgozok ezzel a Baader korrektorral, csak a kommentjeiteket olvasom, fo hibakent a csillagok felfuvodasa van jelen nala? Mivel tobben is mondjatok, szerintem latszik itt is. Na de \"szakmailag\" veletlenul sem belolem szabad epitkezni, ugyhogy be is fejeztem a tippelgetest smiley Tetszik ez a kodosseg, mellette szol, hogy \"ritkan szeretjuk\" objektum smiley Gratula hozza, es nem mellekesen a keszitesbe vert ismeretlenul sok idobe, maga a feldolgozas szerintem 10perc volt, nem? smiley

Szűrés

Távcső ajánlat 50000 Ft-ig

Távcső ajánlat 100000 Ft-ig

Mikroszkóp ajánlat 50000 Ft-ig

A legerősebb kezdő távcső


Legfrissebb híreink a Facebookon