Galéria

Imre

Napút

Technikai adatok

Készítette: Imre

Műszer: Solargraf - azaz lyukkamera

Feltöltés dátuma: 2012.12.22.

Készítés dátuma: 2012. 2. félév

Expozíciós adatok: 182 teljes nap

Képfeldolgozás: ImagePals editor

Megjegyzés: Fekete-fehér normál fotópapírra készült fél évnyi exponálási idővel 0,5 mm átmérő lyukon keresztül. A hengeres lyukkamera az erkély korlátjával párhuzamosan volt rögzítve.

< 4104 4105 4106 4107 4108 >

3 hozzászólás:

Imre (2012.12.23. 21:46)

Kedves Iván!
Köszönöm a dícséretet! Látom, hogy értékeled a látványt. Remélem feltűnt, hogy a nyári erősebb UV sugárzások ideje is jól látható a képen. A hagyományos fekete-fehér fotópapír ugyanis UV-re sokkal érzékenyebb, és vörörben meg szinte teljesen érzéketlen. Ezért is érdekes a látvány, ugyanis csak a nyári időben \"vörösödött\" el a csík, és csak akkor, amikor a Nap erős UV sugárzása is átjutott a légkörön! Érdekes továbbá az is, hogy az exponált papírkép eleve színes, ugyanis szinte fekete az, ahol UV sugarat kapott, barna ahol csak a látható sugár érte, sárga ahol az őszi időben gyengébben sütött a Nap, és szürke a táj a háttérben. Negatívba fordított képen sikerül úgy beállítani a színeket, hogy az ég kékes-zöldes, a Nap sugara narancsos-sárgás, a táj sötétkékesen látszódjon. Ekkor az UV-fényben már a húzott fénycsík szinte vöröses-lilás lett. Én mindenkinek ajánlom ezt a lyukkamerás módszert! Nincs vele gond fél évig, most éppen ideje feltenni! Ügyelni kell a pontos déli irányra, és a szögére, hogy a kis lyuk a horizont felett 40 fokra mutasson, akkor a táj is kicsit látszik majd!

Boldog karácsonyi ünnepet kívánok minden látogatónak és természetesen a Galéria üzemeltetőinek, a BTC dolgozóinak is! Üdv. Imre

ÉderIván (2012.12.23. 09:30)

Én is gratulálok, látványos lett, tetszik a technika egyszerűsége, és külön tetszik, hogy alul a város is látható a képen!

Kálmán (2012.12.22. 10:57)

Gratulálok Imre,ezzel a sokak által ismeretlen eszközzel készített fotódhoz!Igen érdekes hatások érték a \"CCD-det\" fél év alatt.Szerintem próbáld meg sokkal rövidebb expozíciós időkkel.Sokkal részletesebb képet fogsz kapni,igaz az átvonuló felhözetet és égitesteket nem fogja ilyen sokáig látni de érdekesebb jelenségekben lesz részed a képek értékelése folyamán.
Átlagos felvétel esetén a 20 perc expozíciós idő elegendő szokott lenni.
Kálmán

Szűrés

Távcső ajánlat 40000 Ft-ig
Távcső ajánlat 80000 Ft-ig


Mikroszkóp ajánlat 50000 Ft-ig

Legfrissebb híreink a Facebookon