Galéria

bognart

H_Sun_korong_protuberancia_20121030

Technikai adatok

Készítette: Bognár Tamás

Műszer: Coronado PST 70/700 (módosított)

Mechanika: Villás szerelés (egyedi kialakítás)

Feltöltés dátuma: 2012.10.30.

Készítés dátuma: 2012.10.30

Hely: Nagykanizsa

Légkör: Átlátszóság: 3/10 Nyugodtság: 5/10

Képfeldolgozás: Gimp Painter Studió

Megjegyzés: A Mai Nap protuberanciái. Sajnos csak ennyire futotta a felhők között. :)

< 3829 3830 3831 3832 3833 >

8 hozzászólás:

VargaJános (2012.11.06. 08:43)

A félreértés alapja az agykontrollból ismert bal és jobb agyfélteke összekapcsolása, ezt csinálja a transzcendentális meditáció is, pontosabban aktivizálja azt, és sajnos nekem erről egyből ez ugrott be. Szerencsére tévedtem, itt csak a racionalitás háttérbe szorítása zajlik egy sokkal szolidabb módon! Elnézést a gyanúsításért! smiley

bognart (2012.11.06. 08:03)

Húúúú ! Azt hiszem erősen félreérthető volt amit és ahogy leírtam. Elnézést, nem hittem volna, hogy ennyire más jön ki a szavaimból.
Azt szeretném javasolni, hogy keressetek rá a neten a jobb agyféltekés rajzolásra. Be is iratkozhat akinek sok pénze van, de én abból a pénzből, inkább vennék okulárt vagy valami hasznosabb dolgot. J Én inkább letöltöttem a könyvet és feladatgyűjteményt. Elolvastam a könyv elejét. Kipróbáltam pár gyakorlatot, és döbbentem és megcsodáltam. Érdemes lenne végig csinálni. J
Ami a könyv lényege (erősen leegyszerűsítve). Az agyat két részre bontja. Bal agyfélteke a tudatos , logikus, lexikális gondolkodás. A jobb agyfélteke ami ehhez képes ösztönös rész lenne. Az iskolázás a tanulás a folyamatos logikus tudásra épülő mindennapi munka a bal , tudatos agyféltekét használja. A jobb így hátra szorul. Ha meglátunk valamit azonnal lefut egy képfelismerő rutin. Összerendeli a felhalmozott tudásunkat a látvánnyal, felcímkéz, beazonosít. De, hogy ne legyen egyszerű nem csak megnevezi, hanem mindent tudott információt hozzákapcsol. Most képzeljétek ezt el rajzoláskor. Fogok egy műanyag kockát . Leteszem. és alap iskolapéldaként le akarom rajzolni. Fogom a papírt a ceruzát, nagy levegő. Ránézek a kockára és……. meglátom a formát, bal agy kattan -> kocka -> definiálja az alakzat nevét -> hozzárendeli a geometria ismérveket arányokat, szabályokat képleteket. Bevillan a kockák jelentősége. Kocka anyaga első pillantásra felismer. Hol van a mars szondák kémiai laborja a pillantásunkhoz. J Hozzátársítja az ismeret anyagot az óriás molekulás polimerekről a kínai festékről. Felfedezi az árnyékot, felcímkéz. Lefut az árnyék fogalma, a szórt fény. A légkör okozta másodlagos fények, gyakorlatilag egy komplett fénytani értekezés beugrik. Megindul a kéz és próbál vonalat húzni a látott képet, a felismert és megfeleltetett tudásnak megfelelően ábrázolni. Megfelelni a szabályoknak, az ábrázoló geometriai összefüggéseknek… és így tovább. Azaz kicsit „hülyén fogalmazva” a fejünkön a szemünk előtt és a kezünkre kötözött lexikonok és szakkönyvek tömkelegével nehezítve rajzolunk. Lényegében töredék agykapacitás rajzol, míg arányaiban sokkal nagyobb elemez, összerendel, társit, stb….
Itt jön be a jobb agyféltekés rajzolás lényege. Érjük el művészek irodalmian túlmisztifikált állapotát. Csak a rajz töltsön ki, semmi logikus agyalás. Ne fogja vissza semmi a kezünket. Lényegében küldjük egy sörözni az okoskodó bal agyunkat. Csak rajzoljunk. Csak vonalak és tónusok, és semmi logikus. J Mit lehet tenni ? Hogyan tanuljuk ezt meg? Úgy rajzoljunk, hogy a tudatos agy ne tudjon felismerni…
Gyakorlat: neten keress egy vonalas rajzot -> gyerek kifestő -> Micimackó rajz -> egy ló körvonalas rajza stb. Töltsd le, nyomtasd ki. Vagy csak tedd ki a képernyőre és állítsd a fejére. Fogj egy lapot és ezt a fejre állított rajzot másold le. J
Mi ebben az izgalmas? Az érzés… A bal agyfélteke a fejre állított rajzot nem tudja azonnal felismerni. Nem szokásos, zavaró érzés. piszkál, zavar, idegesít. Tiltakozik. Forgatná a fejedet a szemedet. Ha agyvérzés és idegroham nélkül és monitor sérülés nélkül ezen túl vagy, kezd el másolni amit látsz. Zavaró lesz, majd szépen megnyugszik az ember. A bal agyfélteke, visszavonul. (gyorsított és egyszerűsített verzió). Belép a jobb agyfélteke és csak rajzolsz. Csak vonal létezik. Ellent kell állni a kísértésnek. nem szabad a képet visszaforgatni. Csak ha teljesen kész. Össze kell hasonlítani az alkotást és az eredetit… és lehet ámuldozni. Otthon a családdal kipróbáltattam. Egy ló vonalas rajzával. Mindenki sokkal jobban lerajzolta a fejre állított lovat mint én. J Ez lenne az első lépés a felismerés és a lényeg átélése. Utána ezt az állapotot kell gyakorolni. A „bal agy sörözni küldése” a projekt lényege. Utána jöhetnek a technikák, hogy egyszerűbb legyen a rajzolás.
Semmi misztikus. Csak ahogyan mondani szokták… cipőt a susztertől, ne a kovácstól! J Rajzot ne a bal agyféltekétől.
Elnézést a hosszú szövegért ! De örülnék ha megpróbálnátok és megosztanátok az élményeiteket ! J

Ch.Attila (2012.11.05. 12:41)

Hmm, egy nyugodtabb/melegebb esten majd lehet megprobalkozom a rajzolassal. Veszteni nem veszthetek semmit smiley Elmeletileg grafikus vagyok csak nem a 2d-s vonalat erositem.

VargaJános (2012.11.05. 08:55)

Tamás, a tehetség az én értelmezésem szerint az a \"töltet\" vagy \"spiritusz\", ami képes megragadni a mű szemlélőjét. Valameddig lehet fejleszteni a manuális képességgel együtt, de az a része már ajándék a génekben, amelytől több lesz mint tisztességes mestermunka. Elfogadom azt is amit Te írsz minderről, azonban a \"korlátok lebontásával\" már nem biztos, hogy egyetértek, mert az olyan terület lehet amely veszélyt rejt az egyén számára (okkultizmus!). A kompetenciám csupán annyi ezzel az állítással kapcsolatban, hogy ifjabb koromban a transzcendentális meditáció tanára voltam, amely teljesen rokon tevékenység azzal amire Te is utaltál. Nem szeretnék belemenni ebbe a témába, örülök amiért már rég elfelejthettem ezt az egészet!!!
Egyébiránt nincs nagyon mit ködösíteni a valódi tehetségen, mert az vagy van, vagy nincs, és ami nincs azzal nincs mit tenni, ami van az pedig igyekszik a felszínre kerülni. Egyetemesnek tekinthető értékítélet pedig nem létezik, mert mindig emberek mondják ki az ítéletet, de többnyire az idő elrendezi a valós helyét a dolgoknak.

bognart (2012.11.05. 07:31)

Teljesen igaza van Jánosnak! De! A rajzolást és a tehetséget szeretik túlmisztifikálni és ködösíteni. A tehetséget született adottságnak tekintik. Egy kis részt igen, de nagy részt nem. Tehetséges rajzoló van olyan szerencsés, hogy lélekben nincs tele visszafogó beidegződéssekkel. Rajztudás a technika segít, megtanít, hogyan csinálja az ember. Csiszol a technikán. Megtanulja azt, amit előtte mások már felfedeztek, lecsiszoltak. Egy célszerű folyamat.. A tehetség egyik lényege, hogy nem köti gúzsba a rajzoló a kezét. Nem misztifikálja túl amit rajzol, annak tekinti a rajzot ami. Vonalak, tónusok és árnylatok. Ha erre ráérez valaki, onnantól szinte már tehetséges rajzoló. Szerintem elsődlegesen lélekben kell ezt rendezni. Lebontani pár korlátot, majd rádöbbenni, ráérezni mit is jelent ez. smiley (lásd jobb agyféltekés rajzolás) Csendben megjegyzem, hogy eddig akikkel ezt kipróbáltattam, sokkal jobban és ügyesebbek voltak, mint én. smiley)

VargaJános (2012.11.04. 09:55)

A rajztudás szerintem nem azonos a tehetséggel, mert az előző elsajátítható, a második pedig ajándék, és akkor is meglátszik valakin, ha a klasszikusnak tekinthető rajziskolát még nem járta ki. A rajz mint kifejezési mód benne van mindenkiben, csak nem biztos, hogy egy tanulási folyamat után képes visszatalálni ahhoz a tiszta önkifejezési módhoz, amellyel még gyermekkorban rendelkezett.
Azt látom, hogy több \"asztrorajzoló\", nem a klasszikus értelemben vett rajztudással bír, tehát nem járta végig a kockától az emberi test ábrázolásáig tartó iskolát, de mégis elsajátított egy részterületet, és esztétikus módon képes alkotásokat létrehozni benne.
Az asztrofotózás is egy hasonló részterület, de teljessé akkor válik a már elsajátított, de mégiscsak technikainak tekinthető része, ha megjelennek benne a hagyományos fotográfiából átvett alapismeretek.

bognart (2012.11.02. 21:22)

A rajz előnye az azonnali képfeldolgozás. smiley
Mindenki tud rajzolni, aki olvashatóan le tudja írni egyedül a nevét. smiley Aki nem hiszi el, keressen priviben. smiley Szerintem be fogom neki bizonyítani. smiley

Ch.Attila (2012.11.01. 13:49)

Nem kell panaszkodni, felhős égen még fotózni sem lehet rendesensmiley A légköri zavarok ellenére elég szép lett. A lényeg tökéletesen látszik rajta. Már én is bevásároltam papírból és a kemény hátlapból, de jelenleg egy óvodás szintjén állok ami a rajzolást illeti smiley

Szűrés

Távcső ajánlat 40000 Ft-ig
Távcső ajánlat 80000 Ft-ig


Mikroszkóp ajánlat 50000 Ft-ig

Legfrissebb híreink a Facebookon