Galéria

SzLaci

M106

Technikai adatok

Műszer: 10\" GSO RC

Korrektor, nyújtó: GSO RC korrektor

Kamera: Canon EOS 1000D (átalakított, hűtött)

Vezetés: Lacerta M-Gen autoguider , off axis guider

Mechanika: SkyWatcher EQ6 PRO GoTo

Feltöltés dátuma: 2012.06.25.

Készítés dátuma: 2012. június 18.

Hely: Kiskunfélegyháza

Expozíciós adatok: 17x15 perc; Astronomik CLS ISO érték: ISO 800

Légkör: Hőmérséklet: 5°C

Képfeldolgozás: AstroArt5

Megjegyzés: A galaxis külső halvány karjai ennyi expóból sajnos alig látszanak, jól jönne még a múlt héthez hasonló pár jó éjszaka ehhez a témához is... (esti feltöltött képet lecseréltem, a háttér túl sötét volt)

< 3975 3976 3977 3978 3979 >

10 hozzászólás:

ÉderIván (2012.06.29. 13:09)

Laci, ha középen van az információ a hisztogramon, akkor nincs értelme ISO 1600-ra menni. Nem gondoltam, hogy Kiskunfélegyházán is ilyen erős már a fényszennyezés. Akkor viszont jó sokat kell lőni és a külső részek elő fognak jönni a megfelelő görbézéssel.

SzLaci (2012.06.28. 21:34)

A városi fényszenny miatt sajnos még f/8-nál is a fehér tejföl határa nem sokkkal több mint 3perc. A CLS szűrő viszont nagyon jól hoz a konyhára ilyen szempontból, 15 perces expónál a hisztogram kb. közepén van az információ. Viszont ahogy írod, a magasabb ISO-t ki fogom próbálni.

ÉderIván (2012.06.28. 13:14)

Laci!

Így most belecsöppenve a beszélgetésbe csak annyit szeretnék mondani, hogy a CLS szűrőt szerintem hagyd el ilyen objektumokhoz. Nélküle szerintem sokkal jobban jönne a halvány külső rész és a halvány kis galaxisok is. A 15 perc F/8-nál már elég kell, hogy legyen, ha nem szűrőzöl. Ha az ég bírja, megpróbálhatod ISO 1600-on is, +5 fokban nem zajosodik még annyira.

SzLaci (2012.06.27. 19:48)

Csaba nincs ps, csak az AstroArt.

Péter köszönöm a tanácsaidat, lesz amit felhasználok, az utolsó szakaszt még nem tudom megemészteni. Bár fél évig nem készülhet egyetlen galaxis fotó; ebben az egyik felem igazat ad neked smiley Meg ne lepödj viszont ha kapsz egy email-t amiben visszakérdezek a feldolgozásról smiley

psomogyi (2012.06.27. 09:48)

Hello Laci, igen jobb lett ezzel a háttérrel.
Ahogyan megpróbálnám kezelni a zajt, sorjában:
- kisebbe is kirakhatod a képet, pl. 50%-ban ideális, ilyenkor 4 pixelt pont összevon és ezért sokkal zajtalanabb, még a full HD felbontásomnak is nagy a képed, de ezek az olcsó brand-ű canon-okat (400d, 1000d) egyébként is csak nagyon jó jel/zaj viszony esetén nagyítjuk 50% fölé
- eleve 2x2-binningelve debayerizálni és utána feldolgozni (ha tudja a feldolgozó progid)
- a zöld csatornának a legjobb a jel/zaj viszonya ugye (illetve többnyire arra fókuszálunk), arra lehetne építkezve LC-technikát alkalmazni utófeldolgozáskor (nagyon kis javulást eredményez: a színveszteségért cserében a halvány részeket zajtalanul tudod kiemelni). Olyat is csinálnak még, hogy a kék és vörös csatornát blur-olják 2x2 vagy 3x3-as mediánnal mert ezeken jelentős a zaj, és arra használnak LC-technikát. De ezt a medián szűrést a legvégére hagyd és tényleg csak ha javít, de én pl inkább nézek zajt mint szétmosott képet.
- én nem mennék 15 perc fölé semmiképp, sőt esetleg iso1600-at is bepróbálnám, vagy inkább tobb 10 perceset lőnék (ami passzol a koncepcióval ld. alább) vagy még kevesebbet, ugyanis az összegzés csak sok (50-100) kép esetén tudja élesíteni a képet. Télen mikor o3-aztam (10 perc f4-en) akkor nekem segített az iso1600.
- témaválasztás: nem erőltetném halvány dolgok fotózását (pl m106 külső része), az valóban az asztrográfoknak való amatőr kamerával. A CLS szűrőt is hanyagolnám gx-okra, úgysem érsz el olyan részeket ahol hasznodra válna, de ha nagyon szeretnéd, csinálnak olyat hogy zajosan lőnek kevés hosszút háttérnek, azt külön szétblur-olják de a fényes részeket megsorozzák és külön dolgozzák fel és összeadják a halvány de zajmosott képpel.
Szóval én ezeket zongoráznám végig, bár könnyű máséval verni a csalánt.

Ch.Attila (2012.06.26. 23:37)

Ivannal sokat beszelgettem magukrol a tavcso tipusokrol es amiben valoszinuleg igaza van, hogy ezek az RC tavcsovek hutott CCD kamerakhoz lettek kitalalva amik eleg erzekenyek(9 mikron). Persze lehet dslr-t is hasznalni, de a kis fenyero miatt belefuthatsz azokba a problemakba amikrol most szo van. Ezt leszamitva a kep eleg jol sikerult ismetsmiley

lubi1966 (2012.06.26. 22:46)

Igen erre gondoltam. Nekem így jobban tetszik.
Egyébként PS-t nem használsz az utómunkára? Ott viszonylag jól le tudnád ellenőrizni a háttér intenzitását is.
Hát igen, Canonnal már valóban neccezesek ezek a hosszú expók. Nem véletlen, hogy külföldön már majdnem mindenki asztrokamerát használ ilyen expóknál. Te is a zajt csak az expók számával tudnád csökkenteni, ahogy mi is csináljuk. A gáz csak az, hogy Nálad az f8 miatt valóban több órát kell egy objektum fotózására tölteni, mint nekünk.

SzLaci (2012.06.26. 21:23)

Világosítottam a háttéren, erre gondoltál Csaba, így már emészthetőbb? Nehezen tudom még eldönteni hogy mikor jó egy adott objektumhoz a háttér, nem vagyok öreg róka smiley

János nagyon jól esik hallani a véleményedet, örülök hogy tetszenek ezek a képek! Zajszűrni különösebben nem szoktam, ha ilyen kevés számú az expó (mint pl ennél a képnél is) medián 3x3 (vagy 5x5, esetleg kb.30%-os 3x3-as medián átlag) pixeles átlagot eresztek az egész képre, ez segíthet valamit. Az az igazság nem is nagyon tudom hogyan fogjak hozzá csak a háttér zajtalanításának. Keresek róla valami anyagot neten. Ha nézen a jövőt, akkor eddig tapasztaltak alapján lehet hogy akár 20-25perces expókig is el kell egyes témáknál nyúlni???, hogy ilyenekből mikor gyűjtök objektumonként 50-et azt nem tudom smiley Főképp a kisebb galaxisokat szeretném folyamatosan levadászni. Ezt a képet - csak másét ne említsem, de szinte bármelyiket nézem - pl. Lóránd képével összevetve jó-jó hogy részletesebb a galaxis magja és környéke a 2 méteres fókusz és a kisebb látómező miatt, de nálam a 15 percekből a külső régiónak nem sok nyoma van fránya f8 miatt. Sajnos. Még akkor sem, ha a \"masterRGB\" képet az egekbe húzom. Fél órákat meg nehogy már pont egy Canon-al exponáljak, az is kisebb közröhej lenne smiley. Régebben egy képnél írtál a jel-zaj arányokról, ezt nekem az expók számával kellene javítanom. Ugye jól gondolom, hogy leginkább ezzel?

Véleményeteket előre is köszönöm!

lubi1966 (2012.06.26. 15:25)

Én arra lennék a leginkább kíváncsi a képeiddel kapcsolatban, hogy lehet-e egy kicsit világosabbra venni a hátteret. Mennyire jön elő a zaj ilyenkor. Mondom, ezt azért, mert nekem egy kicsit túl sötét a háttér. Így a részletek sem jönnek elő annyira.
A másik, hogy nekem egy kicsit sok világoskék van a fényesebb objektumokon. Ezeket elég könnyen tudod korrigálni.

VargaJános (2012.06.26. 07:51)

Laci, akármennyire is macerás az OAG, ezt a meggyőző, gyakorlatilag tökéletes vezetést ilyen fókusz mellett nem nagyon lehet mással megoldani. A felvétel részletessége is fantasztikus ennek köszönhetően, és emellett nagyon szépek a színek. Nekem tetszik ez a vonal amit képviselsz az RC-vel, kifejezetten izgalmas dolgok születnek belőle. Amit én még megpróbálnék, az egy enyhe zajszűrés csak az égi háttéren, de már a feldolgozás egy korábbi szakaszában, valójában nem zavaró ez a szemcse, de hátha lehet valamivel simábbat is kihozni belőle. Gratulálok!

Szűrés

Távcső ajánlat 40000 Ft-ig
Távcső ajánlat 80000 Ft-ig


Mikroszkóp ajánlat 50000 Ft-ig

Legfrissebb híreink a Facebookon