Galéria

Lezli

Lopott kép a Holdról két felhő között :D

Technikai adatok

Készítette: Sándorfi László

Műszer: Luna 130/900 Newton Távcső

Korrektor, nyújtó: 2x-es Barlow Lencse, Super 25 Wide Angle Long eye Relief

Kamera: Samsung Galaxy S II (Mobiltelefon :)

Vezetés: manuális vezetés , nincs

Mechanika: SkyWatcher EQ2 mechanika

Feltöltés dátuma: 2012.05.04.

Készítés dátuma: 2012.05.04 21:20

Hely: Zagyvaszántó

Képfeldolgozás: Photoshop

Megjegyzés: Egy kis lopott pillanat :) Többre sajnos nem futotta, mert teljesen beborult :( reméljük 6-án hajnalba jobb időnk lesz :)))

< 5047 5048 5049 5050 5051 >

23 hozzászólás:

sr12345 (2012.05.06. 01:06)

Làtod Lezli, van itt segitség. smiley Amugy valoban sokkal jobb lett a képed, hogy nem olyan hatalmas a mérete. Jànos te meg ne törölj le màskor a képeidböl... smiley értem én hogy ez egy szakmai oldal ahol az ember vàrja a hozzàszolàsokat, de én szivesen barangolok a képek közt, hiszen ha van làtnivalo, az embernek hamarabb megjön a kedve... smiley Kedves Ch. Attila : Valljuk meg öszintén nem hiszem hogy sok fiatalt érdekel az asztrofotozàs, sem a vallàs, sem a tudomàny, söt talàn még a sajàt életük, jövöjük sem. Ez a mai fiatalsàg, mondom mindezt ugy, hogy 26 vagyok... De azert akad pär, hiszen mi itt a Lezlivel uj arcok vagyunk..... smiley

psomogyi (2012.05.05. 20:03)

Lezli,
Én csak ritkán bolygózok (szégyellem de akkora távcsővel és drága technikával amim van nem sikerült ahhoz méltó képet produlánom) de van aki összerakott Philips Toucam kamerából elé IR/UV-filtert meg adaptert és kiváló képeket csinál. Viszont ha nem akarod újra feltalálni a kereket így kezdőként, javaslom én is a már említett scopiumot registax-el.

Ch.Attila (2012.05.05. 19:21)

János: Értem amit mondasz, de lehet érdemes lett volna várni még pár napot. Mellesleg a Hold egy sűrűbben fotózott dolog és lehet az embereket kevésbé érdekli egy gömbhalmazhoz vagy galaxishoz képest. Annyira sok embert nem látok a fórumon sem, szinte az a pár ember pörög itt aki mindig szokott és kevés az új arc. A régieknek meg lehet nem nyújt annyit egy jó hold fotó mint egy nehezebben fotózható mélyég-objektum. Nem látok bele a fejekbe szóval csak találgatok. Ettől függetlenül szerintem ne gondold azt, hogy nem nézik meg a képeidet. Esetleg próbálj ki valami új dolgot a holddal. Én is tervezem, hogy a következő növekvő fázisban kint maradok egy éjszakára és 20 percenként csinálok képet, mert kíváncsi vagyok az árnyékok változására. Azt összefűzöm és egy animált gif-et csinálok belőle. Valószínűleg látványos lesz az elmozdulás és jó légkör esetén szép látványt nyújthat ami mellett nehéz lenne szó nélkül elmenni.

A kép tulajdonosától pedig elnézést kérek, hogy nem a képpel kapcsolatosan írogatok, de muszáj reagálnom.

VargaJános (2012.05.05. 18:10)

Attila: Csak azért bántott a dolog, mert közben más képeknél volt \"forgalom\"! Én eddig azért igyekeztem a legtöbb képnél legalább jelzés szintjén írni valamit. Nálam nem szokott jót jelenteni ha elkerülik a képet a vélemények.

Lezli (2012.05.05. 17:47)

köszi a videót valószínű tudom hasznát venni smiley

Ch.Attila (2012.05.05. 17:30)

Na, addig kutakodtam még megtaláltam a videót. Ez az Registax 5-höz van, de ez nem fog zavarni benne szerintem.

http://www.youtube.com/watch?v=5DS0Bhl-90s&feature=related

Lehet van benne hiba, de erre majd remélem felhívják a figyelmedet. Mindenesetre a végeredmény jónak tűnt nekem.

János: Szerintem nem kellett volna törölni. Nálam van úgy, hogy eltűnök pár napra vagy este tudok csak reagálni tömegével, de akkor sem mindegyik képre. Valószínűleg nem csak én vagyok ilyen helyzetben és a jó idő közeledtével valószínűleg ritkábban lesznek reakciók. Mellesleg azok a képek jók voltak smiley , de nem néztem meg mindegyiket teljes részleteiben.

GEBE (2012.05.05. 17:03)

Szia LEZLI.

A holdnál az a lényeg,úgy tekerd a kézi követést, hogy a hold ne menjen ki a látómezőböl.Nem baj ha össze-vissza *kódorog* a képen.
---De készithetsz sok-sok képet.Azt is ***megeszi*** a registax progi.Természetesen nem jó ha ma,holnap ,holnaputan stb. készited a képeket. smiley
HAJRÁ HOLDAZNI.

Lezli (2012.05.05. 16:36)

Kösz Atti a tanácsokat. Épp azon gondolkoztam el a tanácsok után hogy kamerához nem árt a goto rendszer nem? Mert kamerához kézi követés nem hiszem hogy olyan pontos lesz hogy folyamatosan ugyanaz a kép legyen. vagy én tévedek?

Jah a képek már gyűlnek az \"Astro fotók\" mappába és mellette egy \"Photoshoppolt\" mappa is gyűlik smiley

Ch.Attila (2012.05.05. 16:33)

Helló!
Az első távcsövem hasonló volt mint ami neked van László. Mivel a többiek már nagyjából leírták a lényeget így nem akarok nagyon belefolyni a tanácsadásba és én is lassan egy éve kezdtem. Galériában láthatod milyen volt az első fotóm és még azóta sem tudtam olyan minőséget produkálni mint a profibbak lásd, János vagy Péter. Igaz, az eszközeim már megvannak hozzá,de a jó légkör kifogása nélkül nehézkes előre lépni. Szóval a képet tartsd meg szerintem mert én is gyűjtöm őket azóta amióta fotózom. Már közel 100 gigabyte felvételem van és vannak fotók is dögivel. Második lépésben pedig szerezzél be egy webkamerát vagy esetleg ezen az oldalon találhatsz illetve én is eladok egyet lassan ugyanabból. Mivel nem tudom, hogy Péter ajánlani vagy eladni akart ezért nem rontom az üzletét ^^ Egy linket adok róla.

http://tavcso.hu/?o=termek&te=ScopC

Mindegy, hogy döntesz, de ez egy elég jó kamera és az árának köszönhetően elég népszerű. Én elégedett voltam vele teljesen, de volt szerencsém venne egy erősebbet és csak porosodna. Tömege minimális, az állványt nem fogja nagyon elhúzni, de laptop kell hozzá vagy egy gép mellé smiley Harmadik dolog pedig itt egy tutorial a registaxhoz. Igaz, nem a holdhoz, mert nem találtam meg a linket hozzá, de ez is jónak tűnik.

A fontos belőle az align, optimize és stacking.

http://www.russsscope.net/staxtutorial.htm

Röviden ennyi az elejére smiley Ha elírtam valamit elnézést, de nem volt időm átolvasni, mert mennem kell.

Lezli (2012.05.05. 16:31)

János : Megfogadtam a tanácsod és újradolgoztam. Sajnos az új irfranview automata méretezi az ablakhoz így mikor megnéztem jó volt smiley ide nem kattintottam hogy mennyire nagyba teszi ki smiley Remélem ez már élvezhetőbb smiley

VargaJános (2012.05.05. 15:20)

Azt még elfelejtettem írni, hogy amikor újrakezdtem ezt a hobbit, az első távcsövem ára nem haladta meg a 100E Ft-ot, és mégis nem annyival csináltam rosszabb holdképeket mint a mostani kicsit drágább összeállítással. Közel egymilliós technikája nem annyira sok amatőrnek van, nekem sincs! Némi gyakorlattal az olcsóbb árfekvésből is sok mindent ki lehet hozni, amennyiben akarja az ember a továbbfejlődést.

VargaJános (2012.05.05. 15:06)

László: A \"zajhalmaz\"-t a megnyitott kép nagy mérete miatt írtam, ha monitorméretűre lenne méretezve, másképpen mutatna. Nem a kedvedet akartam elvenni, mert emlékszem én is az első fotók okozta örömre, bár akkoriban (70-es évek eleje) még nem lehetett így közzétenni. Ha megmarad az érdeklődés és a kitartás is, nagyon hamar megmutatkoznak a fejlődés jelei, és visszanézve a mostani munkákat, magad is csak mosolyogni fogsz rajta, hogy honnan indultál el. Elindulni pedig szükséges, anélkül nem megy! smiley

Lezli (2012.05.05. 14:45)

János : Nem haragudtam meg köszönöm a hozzászólásodat de annyit fűznék hozzá hogy minden kezdő minden területen úgy kezd hogy \"ahogy esik úgy puffan\" és ebből alakul ki az \"úgy essen ahogy én akarom\" idővel... Mivel kb ez volt a 2 vagy 3. fotóm és kb 2 használtam photoshopot elhiheted hogy se a fotózásba se a photoshopban nem vagyok mester így mind2őhöz taknyos kezdő vagyok és sajnálom hogy neked zajnak tűnik az egész de ha már 1-2 kezdő csillagásznak tetszik a kép vagy látják hogy így is lehet valamit kicsikarni belőle megérte. Egyébként hozzá nem értő ismerősöknek tetszik smileyA programokról meg annyit hogy én lennék a legboldogabb ha lenne a közelembe egy csillagász aki fel tudna világosítani hogy melyik programmal mit érdemes csinálni hogy olyan gyönyörű képeket kapjak mint a profiké akiknek majdnem 1 milliós a technikájuk smiley ...

Somogyi : mennyi az a pár ezer? smiley És ezt lehet a teleszkóphoz rögzíteni? mert itt az a baj hogy nehezen lehet eltalálni a lencsén keresztül azt a pontot mikor éles a kép. Tessék kipróbálni milyen is mobillal lefotózni a holdat és utána tessék megkövezni smiley

psomogyi (2012.05.05. 11:44)

Kedves László! Ha megtetszik ez a hobbi, tudok ajánlani valami olcsóbb párezer forintos webkamerát és pl. avistack vagy registax ingyenes programokkal feldolgozni a mozgóképet amit csinál.
Munkás de sokkal jobb eredményt lehet elérni.
Esetleg ha tud movie-t felvenni a mobil kamera, elvileg azt is fel lehet dolgozni az említett programokkal. De ehhez fontos a kamera fix rögzítése. Jó szerencsét kívánok az erőfeszítésekhez (szükség lesz rá...)!

sr12345 (2012.05.05. 11:21)

Nagyon is értelek Jànos. Sajnàlom hogy törölted pàr Hold felvételed mert nagyon stilusos és részletes képeket sikerült készitened. Sajnàlatos hogy én is azt az egy képemet amit a Holdrol sikerült idàig készitenem, ahogy esik ugy puffan stilusban csinàltam. De igyekszem vàrni, jo idöre, megfelelöbb körülményekre és ismerkedem a különbözö programokkal, lehetöségeikkel, hogy minnél minöségibb munkàkat tehessek fel majd a késöbbiekben....

VargaJános (2012.05.05. 11:09)

Nyilvánvalóan a legtöbben azért töltik fel a fotóikat, hogy valamiféle visszajelzést kapjanak a hozzászólásokból. Azonban az érdeklődés néha sajnálatos módon csupán néhány ember munkájára korlátozódik, és így a kezdő fotósok olykor vélemény nélkül maradnak. Nem csupán a kezdőket érhet ilyen közömbösség, a napokban magam is inkább töröltem a legutóbbi Holdfelvételeimet, miután nem kaptam érdemben hozzászólást rájuk. Ezért is írtam, hogy már megjelenésében olyannak kellene lennie egy fotónak, ami lehetőséget ad konstruktív vélemények megírására, ami jelez egyfajta igyekezetet a fotós részéről, hogy ne csupán egy \"ahogy esik úgy puffan\", futtában elkattintott és feltöltött képről legyen szó.

sr12345 (2012.05.05. 10:38)

Szerintem nyitottak vagyunk a nàlunk joval tapasztaltabbak véleményére és ugy hiszem, nem okoz ez sértödést a mi részünkröl sem. Most a sajàt nevemben tudom mondani, hogy jolesik ha hozzàszoltok a képeinkhez, akàr kritizàlva vagy biztatva, de mindenképp a mi javunkra vàlik.

VargaJános (2012.05.05. 09:13)

Kedves László! Olvastam az alábbi párbeszédet, és alapvetően nem probléma ha a kezdők is megosztják az első próbálkozásaik eredményét. Azonban az elvárható a legkezdőbbektől is, hogy értékelhető, ill. élvezhető formában töltsék fel ezeket a munkáikat. Ne haragudj meg érte, de akkorában raktad fel ezt a képet, hogy egy zajhalmazon kívül én egyebet nem látok rajta. Több ingyenes program van amivel könnyedén webre méretezhető egy kép, ha komolyabb gép vásárlása nem, de ennyi szerintem elvárható, ha már másokkal is megosztod a felvételedet. Mindannyian tudjuk mennyire hosszadalmas út vezet a profi megjelenésű fotókig, de ez nem minden esetben csupán eszközfüggő dolog, nagyban közrejátszik egyfajta igényesség a fotós részéről, és ehhez tartozik egy fotó \"tálalása\". Remélem nem sértő vagy bántó a véleményem, de úgy érzem a kezdeti lépésekhez ezek a fajta kritikák is hozzátartoznak, hogy helyes irányba terelődjön a kezdő is.

Barátsággal üdvözöllek: János

Lezli (2012.05.05. 05:56)

Köszi a felajánlást. Nem tudom jó e EQ2höz bár én is most gondolkozom egy EQ3 GOTO állványon smiley Remélem összejön smiley

sr12345 (2012.05.04. 23:35)

Laci én pàr héttel ezelött vettem ezt a tàvcsövemet és vàsàroltam hozzà egy léptetö motort. és ezzel a motorral nem igen tudok mit kezdeni. Eleve minden nap borzalmas idö van itt, örülök ha a Holdat làtom. Tehàt nincs értelme ezt a szabadba kivinnem... märpedig hogy a léptetö motor jol müködjön ugye polusra kell àllni valahogy, amit a mostani technikämmal és idöjäräsi viszonyok közt lehetetlen. A màsik probléma a pontos polusra àllàs, ami valljuk meg nehéz egy eq1-es àllvànnyal, bàr a tieddel te is csak hozzàvetölegesen tudsz rààllni... De ugye ha több a türelmed akkor lehet vele talàn jàtszani. Van nekem itt mär egy ismerösöm, de nem hiszem hogy szüksége lenne egy léptetö motorra, hiszen komoly technikàja van. én külföldön élek és julius elején megyek haza és akkora tervezem egy màsik tàvcsö vàsàrlàsàt. és ha neked kellene egy ilyen léptetö motor, akkor szivesen neked adom, amint otthon leszek. Màrmint ingyen. Lehet te nagyobb hasznàt veszed majd. Elméletiekben vannak ilyen programok ammikkel több fényképet össze tudsz varàzsolni, persze nem tudom a pontos menetét- a nagyoktol kell érdeklödni ez felöl... viszont ugy sejtem hogy ha van egy léptetö motorod, tehàt ha a követés jo, akkor ez mär lehetséges. Persze a hatalmas technikàk alkalmasabbak inkàbb erre, de ugye minket \"kezdöket\" az apro lépések, kicsit homàlyos képek is boldogitanak... smiley Tehàt ha kell örömmel oda adom. smiley

sr12345 (2012.05.04. 22:10)

àh.. értem szoval belefotozol a lencsébe. smiley Nézd én is teljesen kezdö vagyok, de remélem hogy nem utàlnak ki minket innen... és nem is hiszem ezt. smiley Mellesleg ugy gondolom hogy ilyen körökben megvan az összetartàs és pl. amit csinàlsz nagyon jo példa lehet màsnak.... màs kezdönek, hogy fotogép nélkül is belevàghat ebbe a \"szakmàba\". és ugy hiszem sokan tudnànak itt mesélni az ö kezdésükröl... smiley mi felnézünk ràjuk, mindazert amit elértek, mindazert amin keresztül mentek mire megszerezték a meglévö tudàsukat... nem gondolom hogy lenéznének minket... kezdöket. smiley

Lezli (2012.05.04. 21:58)

sokat kell játszani a lencse és a telefon között smiley nem ostoba a kérdés de nekem sajna most nincs olyan tükörreflexes gépem amivel tudnék fotózni és igyekszem addig visszatartani a levegőt még készítem a képet hogy ne remegjen a kezem smiley Nem egyszerű és nem is olyan szép a kép mint géppel de most sajna ez van smiley remélem azért annyira tűrhető hogy megtűrtük itt ezzel a képpel is smiley smiley

sr12345 (2012.05.04. 21:42)

Igen reménykedjünk benne... szerintem sokan ezt teszik most. Ne haragudj Laci az ostoba kérdésemért, de hogyan lehet telefonnal tàvcsövön keresztül fotozni?

Szűrés

Távcső ajánlat 50000 Ft-ig

Távcső ajánlat 100000 Ft-ig

Mikroszkóp ajánlat 50000 Ft-ig

A legerősebb kezdő távcső


Legfrissebb híreink a Facebookon