Galéria

ptes

Leo Triplet

Technikai adatok

Készítette: Francsics László

Műszer: 200/800 Newton asztrográf

Korrektor, nyújtó: Paracorr I

Kamera: Canon EOS 350D (átalakított)

Vezetés: Lacerta M-Gen autoguider , SkyWatcher 9x50-es kereső

Mechanika: SkyWatcher EQ6 PRO GoTo

Feltöltés dátuma: 2012.03.31.

Készítés dátuma: 2011

Hely: Ágasvár

Expozíciós adatok: 90x5perc ISO érték: 800

Képfeldolgozás: Iris, Registar, PS

Megjegyzés: Én is csatlakozom a Leo bulihoz. Bár egy kicsit megkésve, mert ez a kép már tavaly is kész volt, de azóta nem tettem közzé.

< 4456 4457 4458 4459 4460 >

29 hozzászólás:

poti (2012.04.04. 19:21)

Ok a jövőhéten ősszeszedem magam és csinálok egy vitaindítót remélem hasznos lesz.

lubi1966 (2012.04.04. 11:45)

Igen, igen. Szerintem sokan kiváncsian lennénk rá. Mikor kezdesz neki? smiley

ÉderIván (2012.04.04. 10:18)

Kiváló hely ennek a kivesézésére a fórum. Poti, szerintem sokan vagyunk, akik várják. Nyiss egy topikot kérlek.

GEBE (2012.04.04. 06:37)

Valóban hosszú és nagy téma .Remélem egyszer *kivesézhető* .---Hasznos lenne. smiley

poti (2012.04.03. 23:47)

Ez a téma túl hosszú lenne itt nem épp ez lenne a megfelelő fórum a Laci képe alatt de remélem lesz alkalmam ezt még kifejteni más fórumokon.
Iván jó hogy felkeltette az érdeklődésedet mert eddig a fő ellenérv mindíg az volt ha Ivánnak jó akkor nekem is jó az a vezetés ilyenkor aztán hiába is érveltem.Megtisztelő hogy az én módszeremnek nevezed de sajnos nem én találtam ki ez egyszerű fizika.Rosszul álsz hozzá a kérdéshez egész egyszerűen nem szabad összehasonlítani ilyen formában két képet mert a körülmények annyira változóak hogy értelmetlen a hasonlítás de ha belegondolsz könnyen megértheted hogy miért.Két dolgot emelnék ki ami a legnagyobb hatással van az összegzett képek tulajdonságaira.Először is a vezetés adaptív hatása ami minőség javulást eredményezhet/gyors vezetés sajnos ezt is hosszú lenne kifejteni/A másik ami talán egyértelműbb ha van pl 100db nyers képed nagyon jó vezetéssel amit folyamatosan ellenőrzöl ebből mondjuk 90 db kiváló lesz 10 elfogadható ugyan ezt egy nem ellenőrzött vezetéssel 100 ból mondjuk 70 igen jó lesz és 30 elfogadható ha ez alapján összegezzük a képeinket egyértelmű hogy az ellenőrzött vezetésnél több lehet a részlet annak ellenére hogy tulajdon képpen jól vezettünk.Szóval ha megállapítod hogy jól vezettél egy módszerrel egy adott időben nem jelentheted ki hogy egy precízebb vezetéssel sem lett volna több részlet de egészen biztosan több lett volna.

ptes (2012.04.03. 22:41)

Köszönöm a hozzászólásokat mindnyájatoknak! Nagyon hasznos és figyelemreméltó beszélgetések alakultak ki.

L

GEBE (2012.04.03. 06:54)

Várom a magyarázatot vezetés ügyben,mert nem értek ÉN SEM HOZZÁ.(Nekem is van Mgen--9x50-es keresővel.) smiley Szeretnék TANULNI a PROFIKTÓL.

ÉderIván (2012.04.03. 01:00)

PoTi! Én nem látok problémát itt a vezetéssel, akárhogyan is nézem. Te mire gondolsz? Ha összehasonlítom az NGC 3628-at a Te képeddel, ami egyébként szintén remek, Lacié jóval részletesebb, jobb a felbontása. Pedig rövidebb fókusszal készült és MGennel vezetett. Tényleg kíváncsi vagyok erre a vezetés dologra, miért gondolod, hogy az MGen nem jó, vagy miért nem olyan jó, mint a Te módszered. Az eredmények ezt nem támasztják alá. Nekem is tökéletesen működik még a 300-as Newtonnal, jó seeing esetén eléggé részletes képeket vezetve simán a 9x50-es keresőn keresztül 185mm-es fókusszal. Mint pl. itt:
http://www.tavcso.hu/kep/nagykep.php?id=1000235

lubi1966 (2012.04.02. 22:54)

A mosolygós arc nevében én megköszönném, ha elmondanád, hogy mi az a gyors vezetés. smiley Szóval engem komolyan érdekelne.

poti (2012.04.02. 22:42)

Laci a szimmetria szempontjából teljesen mindegy hogy milyen irányban töltöd fel nekem a szimmetriával van a bajom nem azzal hogy fönt vagy lent van az NGC mert ezáltal kommersz benyomást kelti a dölt elrendezés sokkal izgalmasabb ezt továbra is fentartom.Én is elmondhatom a véleményemet a nem MGEN es vezetésről a kettőt érdemes összevetni de Lórándnak is mondtam már ugyan ezt igaz ő már gyors vezetést használ MGENNel is rábeszélésemre meg is látszik a képein remélem egyszer sikerül majd a telepített cuccon rendes vezetést is használnia.Ivánnal erről még nem beszéltem de ő egy külön történet.
András igen az UFÓkkal van mindíg a baj smileyEzt a kérdést mindíg azok teszik fel akik MGENNel vezetnek valamiért.A bibi ott van már máshol is írtam hogy egy fix beállítással végig fotózni egy estét egész biztos hogy dagattabb csillagokat eredményez és ez sajnos az elérhető kontrasztot és szinhatárfelületeket is befolyásolja a másik hogy pl a guidemaster szabályozási algoritmusában több töréspontot is alkalmaz ennek meg az a következménye hogy lényegesen pontosabban és gyorsabban tudod követni a számított pontot ez pedig stabilabb és összességében pontosabb vezetést eredményez.A vezetés menetközbeni ellenőrzése akár egy képen belül is szerintem nagyon fontos hogy reagálni tudj a környezet változásaira ehez viszont egy emberi kezelő felület kell összességében szerintem a rendes profi vezetés ezt jelenti hogy mindent kövess el hogy a lehetőségeidhez képest a lehető leg pontosabban vezess.Sajnálom hogy kis jelentőséget tulajdonítotok a vezetésnek de én nem vagyok nyugodt ha tudom hogy nem teszek meg mindent a lehető legpontosabb vezetés érdekében./A gyors vezetés előnyeiről itt most nem írok mert az meg egy másik történet de ha érdekel valakit szivesen elmondom a véleményemet/

lubi1966 (2012.04.02. 22:34)

Látom cikiztek a \"mosolygós arc\" miatt. Viszont ilyen beállítást nem sokat találtok a neten. Ettől egyedi, ha már itt tartunk. smileyPicasso képeit értitek? Mégis milliókat lehet vele kaszálni. smiley

ptes (2012.04.02. 21:46)

smiley smiley

ptes (2012.04.02. 21:37)

PoTi, ezt a kompozíciós dolgot nem úszod meg ilyen könnyen! smiley smiley

Az MGen-es dolgot leharcolod majd a többikkel (Lóránd és Iván is MGennel vezet, ha gondolják, elmondják a véleményüket).

Az utolsó bekezdéssel teljesen egyet értek. Kizárólagosságnak semmi értelme, mindenkinek megvan a saját útja, bár azért normákat érdemes létrehozni - magunk között.

Most visszatérek a kompozícióhoz. Azt írtad, hogy \"szokásos elrendezést mutat\", illetve a többi asztrofotósok \"nem szabványos elrendezést\" várnak tőlem. Úgy tűnik, szerinted ez szokásos, és szabványos elrendezés. Első pillantásra tényleg annak tűnik, szinte magától értetődő. Ebből arra következtetek, hogy sok ilyen felvétel van, és egyet is kell értenem, valóban töméntelen Leo Triplet van a neten. DE! Keresd meg nekem azt amelyiknek ilyen a kompozíciója. Leírom, az egyértelműség kedvéért.

\"Álló, középre szerkesztett, rajta ábrázolt galaxishármas által alkotott egyenlőszárú háromszög az alapján áll, és a tengelye függőleges.\"

Ha megvan az eredmény, utána folytatom! smiley

L

lubi1966 (2012.04.02. 21:00)

Sziasztok! És olyan kérés nem lehetne, hogy az Mgen-es vezetésről írna valamelyikőtök a fórumban. Mikre kell figyelni? Mikor lesz jó a vezetés? Mivel én nem olyan rég használok Mgen-t azt sem tudom, hogy mik a helyes beálítások. Hány pixel legyen a vezetőcsillag képe, stb? Csak azt ne írjátok, hogy a körülményektől függ minden... smiley
Talán nyithatnánk egy Mgen-es topikot is.

pBandi (2012.04.02. 20:30)

Srácok! Az nem lehet, hogy az NGC-ben lakó UFO-k is nátrium-higanygőz lámpákat használnak ezzel olyan mérhetetlen fényszennyezés generálván, hogy idáig látszik ?!?!?!

Na jó a viccet félretéve: Poti esetleg a itt a fórumon meg tudnád osztani velünk, hogyan néz ki ugyanolyan körülmények között a rendes és rendetlen vezetéssel készül kép?

poti (2012.04.02. 19:48)

Szia Laci
A kompozícióval nekem csak az volt a problémám amit Iván is írt hogy szokásos elrendezést mutat én a te munkáságodat figyelve mást vártam de ezért is nehéz kommersz témát fotózni elismert asztrofotósoknak mert akik tudják hogy milyen gondosan tervezed meg a képeket nem szabványos elrendezést vár aki annyira nem figyeli annak ez nem lényeg.Csak javasolni tudom a tervezéshez a WWT nevű progit ami zseniális a maganemében egyébként és remekül lehet tervezni vele a képkivágásodat. A sárga magvisszaverődést meg azért tartom itt fontosnak mert ez egy nem szabványos galaxis ezt a galaxist az ütközés teljesen összekuszálta és a magfölötti részekbe rengeteg por és anyag kilökődés van na erről verődik vissza a narancssárga rész ami egyedivé teszi nem hasonlítható a tejúthoz.Ha a te képeden sem sikerült jól láthatóvá tenni a kihúzott hatalmas csóvát akkor nekem erre semmi esélyem nem volt ettől egy kicsit megnyugodtam.Igen a normalizálás is veszíthet adatokat de a mediánnal sokkal több vész el én úgy tapasztaltam ezért kapsz látszólag szebb hátteret vele mert dúrván kaszál.
A vezetéssel kapcsolatban meg annyit elég tapasztalatom van már benne a te képeden számítana a helyes vezetés a csillagokon jól látszik hogy van bőven tartalék a képeden a galaxis részletessége és szin elosztása ami egyébként nagyon jó valóban még jobb lehetne ez egészen biztos.Nagyítsd ki az összeadott képen a csillagaidat és látnifogod miről beszélek.Az MGEN kitelepüléshez ideális én is ezt mondom de ellustít és kényelmessé tesz ha igazán igényesen akarsz fotózni és profin folyamatosan ellenőrizhető vezetést kell alkalmazni.Ha ezt MGEN nel is megtudod csinálni persze jó az is de mondom az ellustít.Az MGENT én konzerv kajának tartom kirándulásra túlélésre kiváló de egy elsőosztályú vendéglőben soha nem fogsz konzervet rendelni ott rendes kaját akarsz fogyasztani.Remélem érted miről beszélek.
Örülök hogy ezekről a dolgokról is tudunk beszélni remélem előreviszi a hazai asztrofotózás ügyét persze én megint csak a saját véleményemet mondom én is azt vallom mint Iván itt nincs kinyilatkoztatás mindenkinek meg kell találnia a saját útját igazán a változatosság viszi előre az ügyünket én nem szeretném ha mindenki ugyan olyan képet készítene.

ÉderIván (2012.04.02. 13:38)

Laci, jó látni így egyben ezt a képet. Minden tekintetben szép lett, a kompozíció is vagány, ahogy a megszokott arc formát a feje tetejére állítottad és egy nagy égi A betű rajzolódik ki. Színekben, árnyalatokban, részletekben marha jó. Új etalon az itthoni Leo Triplet-ek között. Mondom én, hogy az enyém már elavult... smiley

ptes (2012.04.02. 09:15)

Jaaa! Rendes vezetés. Értem már! Eddig nem értettem. Köszi János.

Poti, az MGen nagyon jó! A mechanika és a tubus sokkal hamarabb elrontanak valamit, mint az MGen. Csukó 1650 mm-es fókuszú rendszerével is lehet fotózni, keresőtávcsöves vezetéssel... Egészen hihetetlen.

L

VargaJános (2012.04.02. 09:09)

Ha meg nem sértem PoTi-t, akit messzemenően tisztelek pusztán a munkássága miatt is, ezúttal nem értem a vezetésre tett megjegyzését, mert az elért részletek alapján nem rosszabb semmivel mint a \"rendes vezetés\"-el készült fotók, sőt...! Úgy gondolom nincs értelme ezt a témát forszírozni már csupán abból a megfontolásból sem, mert pl. Iván munkái alapján is az MGen teljesen megfelel a rendes vezetés kritériumának.

ptes (2012.04.02. 08:46)

Szia Poti, Örülök, hogy írtál, így lehet miről beszélni!

Hát a kompozíció. Jómagam sokat szoktam gondolkozni, hogy milyen képkivágást alkalmazok. Annak idején, de ez most is így van, az égen teljesen szokatlan szimmetria erejét akartam hangsúlyozni. A Triplet szimmetrikus alakzat, és ez furcsa, akár zavaró lehet, de nincsen másképp. Ez a Triplet kiemelkedő különlegessége, ugyanis szabálytalan alakzatokból tengernyi sok van. Hát mi ütős, mi nem, az mindenkinél más, persze az emberek megszoknak sztereotípiákat, az iménti pedig egy szokatlan álláspont.

Sokat gondolkoztam azon, hogy milyen sárgás reflexióra gondolsz. A mezőcsillagok fényét az ekvatoriális porsáv elnyeli. Az elnyelés kisebb hullámhosszakon intezívebb, ezért a porsáv tartománya vörösesbe tolódik el, az északi, déli csillagmezők színei pedig semlegesek maradnak. A Tejút pontosan ugyanígy viselkedik. A Tejútban nincsen reflexió, mi verné vissza a fényt? Az NGC3628-ban egészen más történik? Szerintem csak az úgynevezett esztinkció van, a porsáv felé erősödő fényelnyelés, ami kisebb távcsövekben egyenletes átmenetet hoz létre.

Az árapálycsóva ott van a felvételen, csak halvány. Gondolj bele, hogyha olyan képfeldolgozást alkalmaznék, amelyben adatot vesztek! Ilyet nem engedhetnék meg magamnak. Itt egyszerűen arról van szó, hogy kevés a jel, én meg nem szeretem, ha zajos a felvétel. Csak azért kiemelni, hogy látsszon egy jó fotó rovására nekem nem volt fontos. De remélem lesz olyan fotós is, aki kiexponálja, és megmutatja nekünk. 12-15-20 órányi expozícióval... (Egyébként a kappa szigma előtti normalizálásnál lehet adatot veszteni, én éppen ezért nem alkalmazom.)

A vezetés szerintem jó volt pixelméretű csillagokkal. Ha nem lenne jó, nem lenne ilyen részletes. Persze némelyik kocka bemozdul, de szerencsére nem kellett sokat eldobni.

Nagyon köszönöm, hogy írtál, különben ezeken a dolgokon nem gondolkozom el ilyen mélyen. Ebből is látszik, hogy a \"párbeszéd\" az egyik legfontosabb dolog - mindenben.

L

pBandi (2012.04.01. 17:05)

Laci, ha még két ilyen képet feltöltesz, összecsomagolom a távcsövemet a dobozába és visszaviszem a boltba... smiley smiley smiley

poti (2012.04.01. 14:58)

Szia Laci
Nagyon jól látszik hogy a jó ég mennyit számít a részletesség kiváló remek felvétel szép munka.
Néhány dolgot amit észrevettem ha nem probléma megjegyeznék a kompozíció nem igazán szerencsés ebben a formában az én ízlésemnek túl szimmetrikus egy kicsit ellensúlyozza a difrakciós tüskék elfordulása viszont abból kevés van ezért a szimmetria dominál pl a Lóránd képén az elforgatott beállítás sokkal ütősebben hat.
Nagyon jó látni hogy nálad is látni a narancssárga mag fényének visszaverődését az NGC ben viszont a magkilökődéssel ellentétes oldalon ennek lehetne még egy kis intenzitást adni mert ott sokkal intezívebb.Nagyon jól látszik a magfölötti kilökődési zóna ez nagyon jó viszont nem látom az ütközési zóna csóváját vagy csak az én monitoromon nem látszik ennyi képből onnan már látszani kellene A Lóránd képén határozottan látszik igaz kilóg a képmezőből.Elképzelhető egyébként hogy ha median összeadást alkalmaztál mivel a median egy igen erős szűrésnek felel meg simán levágtad ezt az információt a képedről.Talán kappa-szigma jobb eredményre vezetne.Még egy dolog amivel küzdesz látom a vezetés mivel nem ismerem a körülményeket lehet csak a szél okozta a problémát de lehet egyszerűen helytelen beállítás is a helyedben egyszer megpróbálnám azért a rendes vezetést is igaz rettenetesen macerás de nálad kifejezetten sokat lendítene a dolgon.
De ez az én véleményem persze.

lubi1966 (2012.04.01. 01:11)

Húha, ez is nagyon szép lett. Én arra lennék a legkíváncsibb, hogy Te milyen technikával dolgoztad fel a képet azon felül, hogy 90 expót volt jó éggel és egy jó kukkerral. A fórumban pont ezen agyalunk.

Marci (2012.03.31. 22:27)

Hát ez valami fergetegesen brutális.Még mindig nem vagyok magamnál( fogom az állam, ráz a hideg...),gyönyörű, részletes, ugyanakkor leheletfinom árnyalatok és színek.Nem tudok betelni vele! Gratulálok! *5 az n-ediken. smiley

ptes (2012.03.31. 22:18)

Köszönöm, János!

ptes (2012.03.31. 22:11)

Lóránd, az alább belinkelt részletnagyítások közül a legalsót érdemes megnézned. Azok a kvazárok, amiket bejelöltem, a legtávolabbi objektumok, amiket valaha lencsevégre kaphattál a Leo Tripleteden, és tudsz is róluk (most már tudsz smiley ).

L

ptes (2012.03.31. 22:08)

Igen, Ágasvár igen jó, csak ott nem lehet hűteni... smiley smiley Nincs éjszaka 220V. Nappal sem mindig. Bár nyáron sosincs olyan meleg odafent, de a hűtés igencsak elkelne, ha kánikula van, érzem a felvételeimen.

Én örülnék ha csatlakoznátok, de szerintem a többiek is.

L

VargaJános (2012.03.31. 21:49)

A már megszokottan brutális részletességű és profin feldolgozott ez a fotód is, gratulálok!

ptes (2012.03.31. 21:42)

Ezen a felbontáson nem minden részlet látszik. Alább láthattok részletnagyításokat is. http://www.ptes.hu/gallery/leotriplet/leotriplet.html#r1
Esetleg leírás is érdekes lehet, ha valakinek van hozzá türelme. Ezeket sajnos elég macerás lenne feltöltögetni ide, nomeg lehet, hogy csak a helyet foglalná, de az is lehet, hogy készítek egy \"plakátot\" belőle.
L

Szűrés

Távcső ajánlat 40000 Ft-ig
Távcső ajánlat 80000 Ft-ig


Mikroszkóp ajánlat 50000 Ft-ig

Legfrissebb híreink a Facebookon