Galéria

TarcziPatrik

Orion csillagkép

Technikai adatok

Készítette: Tarczi Patrik

Műszer: Canon EF 50mm f/1.8 II

Kamera: Canon EOS 550D (átalakított)

Vezetés: Lacerta M-Gen autoguider , Sky-Watcher 80/910 refraktor

Mechanika: SkyWatcher EQ6 PRO GoTo

Feltöltés dátuma: 2012.02.18.

Készítés dátuma: 2012 02 16

Hely: Celldömölk

Expozíciós adatok: 20* 4perc ISO érték: 800

Légkör: Átlátszóság: 5/10 Nyugodtság: 1/10

Képfeldolgozás: DeepSkyStacker, Pixinsight, Photoshop

Megjegyzés: Sajnos dark képet nem csináltam,így meg kell barátkoznom, kivételesen, a beégett/holt pixelekkel. (képeket átlagolással adtam össze a legjobb jel/zaj arány miatt) Remélem még tudom folytatni a képet, érzéseim szerint még nagy benne a potenciál.

< 5176 5177 5178 5179 5180 >

4 hozzászólás:

TarcziPatrik (2012.02.21. 23:16)

Sziasztok,
Még mindenképp nekifutok még egyszer Registarral, megpróbálom a régebbi darkokat. Igen egy kis kontraszt hiányzik, megpróbálom ezt is javítani.
Betelgeusnak és a Rigelnek a halóját valószínűleg az optika kedvezőtlen reflexiója okozza. Az elhúzás is sajnos jelen van, már a képek készítésekor észrevettem, megpróbálok rajta egy kicsit majd korrigálni.
Igen, átnéztem a flateket és valóban van rajtuk egy porszem, sajnos. Amit még én nemrég vettem észre hogy, alul van egy vöröses téglalap a képen, nem teljesen értem hogy kerülhetett oda, ezt is megpróbálom eltüntetni.
Mivel nem látszott a nyerseken a Witch Head nebula csak találgattam hogy rajta van-e, sajnos nem került rá minden képre a bolygatás miatt így le kellett vágnom...
Köszönöm mindenkinek hozzászólását és a segítőszándékát, igazán hasznos!
Üdv
Patrik

ÉderIván (2012.02.20. 12:22)

Patrik! Nekem tetszik a kép így visszafogottan is. Néhány dolgot fűznék hozzá, talán segít.
A képeket ha median-nal átlagolod, kiesnek a hotpixelek. Ez itt különösen jól jöhet.
A kép megjelenése eléggé neutrális, ami nekem tetszik. De egy kis színtelítettséggel több életet tudnál vinni bele, még akkor is, ha nem emeled ki annyira a halvány részleteket. A hátteret is vehetnéd kicsit sötétebbre, még belefér.
A kép felső harmadában levő barnás folt gondolom a nem pontos flat miatt került oda, (a flat képre rákerült egy porszem, ami a rendes képeken még nem volt ott) talán azt is érdemes lenne korrigálni.
A kompozíció alapvetően tetszik, bár egy kicsit ügyesebben még a boszorkányfejet is bele lehetne tenni, akkor maga a csillagkép sem dőlne kicsit balra. Kár, hogy épp csak az álla hegye lóg be jobb oldalt lent.

VargaJános (2012.02.19. 17:08)

Komálom nagyon ezeket a nagylátószögű fotókat, jó ezt a régiót így összefüggéseiben látni, kontrasztot azonban én is hiányolok róla még.

ptes (2012.02.18. 16:33)

Szia Patrik!

Hány fokban készült? A hotpixeleket egyetlen sötétkép is megeszi, és ha fagypont alatt készült, akár több fokkal eltérő hőmérsékletű sötétképet is levonhatsz! Csak maradt olyan téliről! smiley

Nagyon szép, pontosabban ígéretes, hiszen még bőven lehetne kontrasztosabbá tenni, sokkal több részletet előhozni, persze több expó után. Ritkán látott részletek emelkednének ki a sötétből, például az M78-at az M42-vel összekötő, a Lófejködön át húzódó sötét poros sáv, kékes kiterjedt reflexiós foszlányok, stb.

Néhány optikai apróságot látok, például a Betelgeuse-nek és a Rigelnek furcsa halója dudorodik kifelé, illetve az M42-vel átellenben látszik egy szürkés folt, az talán reflexió? Az optika kicsit elhúz, méghozzá féloldalasan. Eljusztírozták, de ha szűkíted a blendét, talán nem ennyire feltűnő.

L

Szűrés

Távcső ajánlat 50000 Ft-ig

Távcső ajánlat 100000 Ft-ig

Mikroszkóp ajánlat 50000 Ft-ig

A legerősebb kezdő távcső


Legfrissebb híreink a Facebookon