Galéria

ijanik

Láng és Lófej köd

Technikai adatok

Feltöltés dátuma: 2011.12.21.

Készítés dátuma: 2011.12.20

Hely: Kecskemét környéke

Expozíciós adatok: 37x240s ISO érték: 1600

Légkör: Hőmérséklet: -10°C

Képfeldolgozás: Iris + PS

Megjegyzés: Ezzel a képpel próbáltam ki a MGEN guidert. Kérdésem az lenne mitől van az a paca a közepén ill ismételten előjött az az elnyúlt diffrakció?

< 4074 4075 4076 4077 4078 >

11 hozzászólás:

ijanik (2011.12.25. 19:09)

Köszönöm tanácsokat, figyelni fogok ezekre a hibáimra.

VargaJános (2011.12.25. 09:19)

Szia! Érdemes átépíttetni a s.tükör tartóját, mert ezek a hibák nem terhelnék az amúgy nagyon szépre és részletesre sikerült fotót. Sajnos az SW korrektoráról köztudott, hogy a jó korrekciója mellett a fényes objektumoknál hajlamos a tükrözésre, de ügyes PS utómunkával eltüntethető, az szerintem nem vonna le semmit a fotó értékéből.

Imre (2011.12.24. 01:22)

Szia Zoltán! Szerintem a segédtükör tartó lábai nem esnek egyvonalba. Abal felsőn húzni, a jobb alsón engedni kellene, hogy a rá merőleges másik kettő egy vonalba essen. Nem a csavarodás az oka. A kicsin szögeltérés feltehetően azért keletkezett, mert az egyes felvételek között az EOS elcsavarodott kicsit a kihuzaton. Én amikor rákattontom, az alsó menetes tartójába csavarok egy rövid csavar, és annál fogva a kihuzat tekerőjéhez húzom egy vastagabb szilikon gumigyűrűvel, amely mindig egy irányba ütközésig forgatja, és megtartja. A képet összegzéskor beforgatja a program, de a tüskék iránya már eltérő lesz az átlagolt eredményen. Békés, boldog Karácsonyt kívánok mindenkinek! Imre

ÉderIván (2011.12.23. 19:02)

Szia!
Tudunk neked csináltatni vastagabb (és erősebb) segédtükörtartó lábakat, ez nem probléma.

ijanik (2011.12.23. 14:43)

Szia

Megnéztem a segéd tükör tartót eléggé meg van csavarodva.
Nekem egyébként sem tettszik olyan gyengének tűnik szegényke. Sajnos én nem ismerek olyan valakit aki tudna egy sokkal stabilabbat készíteni nekem.

A tükrözodésre akkor marad a PS egyenlőre.

Köszi a segítséget.

Panik Zoltán Imre

ptes (2011.12.23. 13:47)

Szia!

Igen, ez nagy korlát, de azért nem minden látómezőben vannak ennyire fényes, akár szabadszemes csillagok. Ezt leszámítva a jó korrektor ez, a teljes látómezőben jól és részletes képet ad. Én azon gondolkodnék, hogy a csillagok diffrakciós képét vajon mi zavarhatja még, mi az oka az ágasbogas tüskéknek. Valószínűleg a segédtükörtartón állítanod kellene, ahogy Iván is mondta, de ez nem elég még szerintem.

Hát sajnos a Fiastyúkban sok lenne a reflexió...

Laci

Kálmán (2011.12.22. 19:41)

Szia Zoli!
Ez csodálatos lett! Nagyon tetszik,gratulálok!
Üdv:
Kálmán

zana (2011.12.22. 15:39)

Szia,
Gratulálok, ilyen szépnek és \"lángolónak\" nem is emlékszem, hogy láttam volna már ezt a ködöt ! Üdvsmileyéter

ijanik (2011.12.21. 20:23)

Sziasztok köszönöm a válaszokat.

Itt Kecskemétem az utóbbi 2 hónapban köd vagy felhő volt, ezért nem készült új kép.

Ha jól értem akkor ettől a korrektortól nem várhatok többet?

ÉderIván (2011.12.21. 20:01)

Szia!
Szép kép lett, örülök, hogy ki tudtad használni a tegnapi jó eget.
A reflexiókat illetően Lacinak igaza van.
A diffrakciós tüskékben nem látok rendellenességet. Az, hogy az Alnitak tüskéje jobbra lefelé ismét beerősödik nem ismeretnlen jelenség, számos drága asztrográf képein is előfordul, pl. az ASA asztrográfoknál. Véleményem szerint a tüskék interferenciája okozza, ha a szemben levő tartólábak egy bizonyos szöget zárnak be, vagy valami ilyesmi. A rendes diffr. tüskék között én nem látok rendellenességet, úgy, mint a múltkor. Érdemes lenne talán a tartólábakat szépen párhuzamosan beállítani, hogy a tüskék szebbek legyenek a fényes csillagoknál is.
Amit még észlelek, hogy a flat képed itt nem sikerült talán annyira jól, kicsit túlkorrigál. Ennek több oka lehet, talán túl fényes volt a flathez használt fényforrásod, vagy talán kicsit túl-, vagy alulexponáltad.
Mindettől függetlenül remek fotó lett, és nem utolsó sorban sokat tanulunk belőle!

ptes (2011.12.21. 19:48)

Szia Zoli!
Régen láttunk tőled felvételt. Ez ha jól látom, egy elég friss kép, tegnapról mára virradó éjszaka után elég hamar fel is dolgoztad. Nálam a feldolgozás nem ennyire gyors, már garmadával várnak rá a nyersképek...

A fényes lila folt reflexió, mely a Skywatcher korrektorban keletkezik, amikor egy fényes csillag (jelen esetben az Alnitak) fénye az optikai tengelyre, mint középpontra megtükröződik. Ha megnézed, minden fényesebb csillagnak van reflexiója, például a dzéta orionis által keltett folt (jobboldali fényes csillag) a kép bal szélén van.

A hosszú diffrakciótüskére nem tudom a magyarázatot. Az a feltevésem, hogy a tüköraknának esetleg valamely pereme erősítheti fel a tüskét, ha az közel van a kép széléhez. De hogy a kép közepén miért?

Nem mellesleg szép, előremutató felvétel.

L

Szűrés

Távcső ajánlat 40000 Ft-ig
Távcső ajánlat 70000 Ft-ig
Mikroszkóp ajánlat 50000 Ft-ig

Legfrissebb híreink a Facebookon