Milyen távcsövet válasszak?

12345...>
cserkuti.tamas
2018.10.19. 18:20
#286
#285 Üdvözuöllek Neme7h ,szerintem ez egy nagyon nagyon nehezen megoldható problematika mármint a fekve észlelés ,én még ilyet csak binokulárral láttam amint pásztázva lett a csillagos égbolt de biztosan megoldható ,refraktor és sc,valamint mc és hasonló felépitésű távcsövekre nem feltétlenül kell rakni zenitükröt nélkülük is lehet észlelni ,de valamiért sok sok észlelő komfortérzet javitásáért vásárol zenitükröt amit én is előnyben részesitek.
Neme7h
2018.10.17. 23:22
#285
Üdv.!

Elnézést az előző üres rublikáért, de nem fogalmazódott még meg bennem rendesen a kérdésem és kijelentkeztem mielőtt szerkeszteni tudtam volna. Refraktor típusú csillagász távcsőt szeretnék vásárolni, viszont zavar az okulár ferdén állása a zenittükör miatt. Esetleg más is eltudja látni a zenittükör kép visszafordító feladatát , úgy, hogy az okulárt egyenes állásba helyezhessem fel? (Arra szeretnék nézni , amerre a célpontom is lesz az égen, aláfekve a távcsőnek.). Vagy esetleg melyik típusú távcsövekkel lehet ilyen formát elérni? (Az oldalról kijövő megoldásokat is szeretném mellőzni) A választ előre is nagyon köszönöm!
Neme7h
2018.10.17. 20:24
#284
Ojko
2018.10.16. 08:34
#283
Köszönöm Tamás az infókat!

Üdv. Roland
BZS
2018.10.14. 03:27
#282
Sziasztok!

Szeretnék belevágni az asztrofotózásba, főképp ködöket és galaxisokat szeretnék fotózni, egy olyan teleszkóppal, ami szabadszemes kémleléskor is látványos képet ad az objektumról. Van egy eos 400D-m, azt szeretném majd használni. Milyen teleszkópot és hozzávaló mechanikát ajánlotok? Első körben a newtok felé hajoltam, 200/800 illetve 250/1200. Gondolom a kómakorrektor az elengedhetetlen, vagy nélkülözhető? Illetve megéri-e, javít-e sokat a dslr átalakíttatása. Köszönöm előre is a választ. smiley
cserkuti.tamas
2018.10.11. 06:11
#281
#280 üdv "ojko" Mindenképp vedd fel a kapcsolatot a BTC munkatársaival és kérd ki a véleményüket akár emailváltás vagy telefonon ,a classic dobson 200/1200 nem motorizálható mert a gyártó csak a flex dobsonra épitette meg a motorizálás lehetőségét (házilagosan azért megépithető ) a távcsővel a fotózás csak minimálisan lehetséges ,nekem volt 200 dobson gso nem volt rossz távcső de valamiért mégis inkább lefelé mentem egy 127 lencsés irányába.
[color=rgb(0, 0, 0)]
[/color]
Számomra a hadrafoghatóság és a nagyitás fokozása ami a lencsés távcsövek felé ismételten elvitt,észlelésnél főleg 3 nagyitást használunk kis nagyitás kb 30-60x közepes 70-120 130-200 pedig nagy nagyitás ég és objektum függő a nagyitás kiválasztása.
Szerintem több távcsőbe is bele kellene nézni mielőtt vásárlásba fogol mert mindenkinek más más az a távcsőben látott kép ami megfelel,szerintem egy igazán jó távcső kezdésnek és akár haladó szintnek is 150/1200 sw newton acéllábas eq-5 mechanikán a távcső nagyon szép képet alkot a jusztirra alig érzékeny ,olcsóbb okulárokkal is szép képet alkot ,az eq-5 álvány már elég stabil ,későbiekben motorizálható is stb,a 150/1200 newton bármely okulárral faltól falig éles kép ,nem annyira érzékeny a légkörre mint nagyobb testvérei.
[color=rgb(0, 0, 0)]
[/color]
Ojko
2018.10.09. 07:51
#280
Sziasztok!
A családom szeretne meglepni egy csillagászati távcsővel a közeljövőben. Mivel Ők annyira sem értenek hozzá mint én, ezért rám bízták a műszer kiválasztását. A keret adott + kiegészítők.

Az elmúlt heteket mindenféle topikok olvasgatásával töltöttem, így elkezdett körvonalazódni, hogy mire is lenne szükségem.
Kinéztem egy "200/1200 SkyWatcher Dobson (classic)" távcsövet, elsősorban mélyegezésre szeretném használni, de a bolygózás sem lesz elhanyagolva.

Van egy két dolog, amiben a tapasztaltabb kollégák véleményét szeretném kérni. Hellyel közzel vannak alapismereteim (inkább elmélet, mint gyakorlat), de mélyen még nem ástam bele magam a csillagászat és a távsövezés rejtelmeibe.

Szóval...

Érdekelne, hogy a fent említett távcső a későbbiekben motorizálható e. Ha igen, akkor mennyire bonyolult lehet az átalakítás. Elképzelhető, hogy a jövőben ráállnék a fotózásra is.

Kiegészítők érdekelnének még, hogy tudnátok e esetleg javasolni olyan okulárt, lencsét, szűrőt, amivel eredményeket lehet elérni.

Esetleg ha van más alternatíva, ami hasonló eredményt, élményt ad mint a fent említett műszer, légyszíves írjátok le nekem. Nem kell, hogy feltétlenül Dobson legyen. Fontos lenne a stabilitás és a későbbi motorizáció lehetősége.

Segítségeteket köszönöm!

Üdv. Roland
cserkuti.tamas
2018.05.04. 05:43
#279
#277 Kedves Arion azért is kell egy olcsóbb távcső kezdésnek és kedvezőbb áru okulárpark mert az észlelőnek olykor meg kell tisztitania távcsövének tükreit, optikai felületeit és okulárok lencséit amit egy észlelő meg is tesz, bár sokszor nevetve olvasom több éves okulárok tisztitva még nem volt jellemzését amit elég furának tartok mert az ember összekeni azokat .
200 newtonom tükrének tisztitása és annak kivétele ige igen kockázatos feladat és ha eltörik drága is,egy 100 mm-es akromát is igen drága mulatság egy apokromáthoz pedig már valóban inkább jobb ha nem nyul hozzá avatatlan kéz mert a lencsrendszer ára horribilis öszegű és komoly károkat lehet okozni,sok sok észlelő van akinek több távcsöve is van és az éppen aktuális témára a megfelelőt használja , gyakorlatilag az amatőr csillagászat egy szakmává nőtte ki magát aminek minden kis porcikáját csak gyakorlattal és elméleti felkészüléssel együttesen lehet csak elsajátítani , szerintem egy 100 lencsés és 150 newton körül kell megismerkedni a távcsövekkel és később lehet menni a espirit és SC,MC tipusok felé ,ez persze csak egy álláspont mely nem biztos mindenki így gondol.
Greg
2018.05.04. 00:48
#278
Félreértesz, nem az érdeklődésedet kérdőjeleztem meg. A kisebb távcsövet a megszerezhető tapasztalat és ezzel a későbbi jobban megalapozott továbblépés miatt hoztam fel. Nem kell sértésnek venni...
Észlelési élményről nem lehet általánosan nyilatkozni. Biztos nagyon szép a kép egy 12 cm-es apoban, de mélyégre egy jóval olcsóbb, dupla akkora Dobson sokkal több részletet fog mutatni. Szóval nehéz olyat mondani, ami mindenre abszolút jó. Talán a 20 centis Newton lehetne ilyen.
A súlyt nagyon vedd figyelembe, a boltban ebben biztos tudnak segíteni.
Arione
2018.05.03. 13:45
#277
Kedves Tamás és Greg!
Természetesen nem óhajtok kidobni az ablakon 1 forintot se és nem vennék egy belépő műszert, hogy meglássam ez érdekel-e engem. Érdekel pont Segítséget jöttem kérni, persze, hogy nem értek hozzá, úgy mint a "Nagyok", viszont azt sem értem, hogy miért jönnek ilyen tanácsok, nem igazán ezt kérdeztem...
Igyekszem megfontoltan dönteni és nem rohanok azonnal a boltba, mert nekem ez MOST kell. (10 év hosszú idő..tudok még várni... egy kicsit..) Tény az is, hogy sok távcsőbe nem volt alkalmam belenézni és mindent elkövetek, hogy ezt pótolni tudjam.
Voltam egy ideig MCSE tag, ez most nem segít abban, hogy melyik távcsővel milyen észlelési élmény várható.(persze sok más miatt jó, ha az ember tag)
A Dobson nekem túl robusztus.
Greg
2018.05.01. 00:06
#276
Kedves Arione!

Ha kezdő vagy, talán egy olcsóbb műszert kéne venned, ahogy Tamás is írta, aztán ha úgy érzed, vehetsz egy komolyat, ez nem lenne nagy pénzveszteség. Vannak az általad írt listán ésszerű lehetőségek, de a 120-as Esprit azért túlzásnak tűnik. A Dobson szereléssel kapcsolatban mi a kifogásod? Van valami kisebb távcsöved, amit használtál korábban?
Arione
2018.04.30. 15:58
#275
Meg lehetne esetleg tekinteni valamikor azt a házi csillagdát és a "fegyvertárad" ?
cserkuti.tamas
2018.04.30. 13:57
#274
#273 nekem volt makszutov cassegrain,newton több fajta is 200 átmérőig,végül mégis egy 127 lencsésnél kötöttem ki ,hadrafoghatósága praktikussága miatt ,mert mellé tudok ülni stb apokromatikus vagy hasonló jellegű apokromátom még nem volt igy ilyen összehasonlitási alapom nincs.Szerintem bátran bele kell vágni akár olcsóbb távcsővel is ha nem okés eladható kis veszteséggel, ami szerintem ár értékben verhetetlen az a 150/1200 ami nagyon szép képet alkot és nagyon jó a képsíkja.Ha veszel egy atom stabil mechanikát ami elbir szinte bármit az tuti nem mellényúlás ,tubus pedig lehet többféle is ,én nehezen tudnám elképzelni 120/840 espirit apokromátot például bemeutatózni ,helyette egy kevésbé értékes és sérülékeny távcső tuti jobb választás ,nekem a kertben van egy házilagosan épitett un (csillagda )amiben egy réti mechanikára van feltéve egy 127/1200 ts akromát 2xd nagyitásig és kicsivel felette is szép képet alkot okulár és szűrőparkom is számomra megfelelő én az első távcső vásárlásáig 2 hónapot alig tudtam kivárni ,több távcsövet el kell fogyasztani mire az ember megtalálja azt a tipust amit használni is fog.
Arione
2018.04.30. 12:40
#273
Kedves Tamás!
Már jártam a boltban és hosszan értekeztünk a dologról. Valójában ott fogalmazódott meg ez a lista.
Úgy gondoltam a következő lépés saját tapasztalat híjján, ha megkérdezlek róla titeket.

Van esetleg bármelyikőtöknek kedve/lehetősége/ideje/energiája.. megmutatni a saját távcsövét (élőben, működés közben? egy kis magyarázattal?) Budapesti vagyok, de nem okoz gondot bármelyik estére kimozdulni messzebb se. (azért egy 3 órás autózás esetén, talán inkább hétvégi napot preferálnék jobban, ha lehet ilyet kérni smiley )
cserkuti.tamas
2018.04.29. 07:39
#272
#271 Üdvözöllek ,szerintem emailt kellene váltani a BTC munkatársaival ,esetleg ha lehetőséged van rá személyesen el kellene az üzletbe látogatnod és akkor jobban lenne rálátásod mit is akarsz valójában és az eladók is biztosan a helyes irányba terelnek.
Az általad leirt eszközök profeszinális eszközök vagy azt kezdik elérni ,én mindenképp a személyes kapcsolatfelvételt javasolnám a bolt munkatársaival.
Arione
2018.04.28. 14:09
#271
Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni, távcsővásárlás előtt vagyok, igazából totál kezdő.
Sok pénzt készülök rászánni (durván 10-12 éve gyűjtök rá), ezért szeretnék egy olyan műszert venni, ami egy életre szól, nem bánom meg és nagy teljesítménye van.
Igen-igen, hiába a jó gép, ha nem tudom kezelni..majd belejövök smiley
Azt, hogy milyen területre szeretném (mélyég, bolygózás..) még nem tudom biztosan, azt sem hiszem, hogy profi asztrofotós leszek, de a lehetőségét a fotókészítésnek mindenképp szeretném fenntartani (van egy CANON 550D-m)
Ami fontos, hogy
- legyen mobilis (de csak ezért nem vennék SC-t, MC-t..). Autóval cipelném, de nőként elbírjam egyedül a cuccot..
- megfelelő nagyítással (és ideális körülményekkel) szép részletgazdag képet kapjak pl a Holdról, vagy ne csak egy kis paca legyen a Jupiter..

Eddigi lehetőségek, amik szóbajöttek:
200/1000 SW Newton
120/900 Black Diamond
150/1200 Lyra SW
190/1000 Makszutov-Newton
(A Dobson szerelés nem az én világom..)
És őszintén belezúgtam az ESPRIT-be...

Azt szeretném kérdezni, hogy kinek van összehasonlítási alapja, ki melyiket ajánlja, ha mondjuk nem nézzük az árat. Ha nézzük az árat, a 120/840 Esprit megéri? Vagy tudtok-e jobbat ajánlani? Miért? Melyikkel mit tapasztaltatok?
Tudtok esetleg képet küldeni, amit valamelyik felsorolt tubussal készítettetek?

Előre is köszönöm a válaszokat!
Arione
qqcs
2018.02.28. 17:37
#270
Berakom ide is mert talan ez a topik jobban porog: Sziasztok. A minap szembejott velem egy Celestron LCM 60 motoros alvanyu teleszkop nagyon jutanyos aron es egybol ereztem hogy eljott az eletemben a fordulopont mikortol is nem elhetek teleszkop nelkul smiley Szoval a lenyeg hogy, tegnap lattam a holdat nagyon tetszett van hozza egy 9mm-es meg egy 25 mm-es nezoke. Azt gondoltam hogy meretben a hatvanas tavcso az also szegmense ennek a hobbinak igy 3 kerdes merult felbennem.
1. Majd ha jobb ido lesz es nemcsak teto ablak mogul kukucskalhatok mi az amit meg lathatok ezzel a tavcsovel.
2. Lehet/erdemes e akarmit venni hozza pl nezoket amivel mondjuk ketszer akkoranak fogom latni a holdat es ezzel egyutt messzebbre ellatok vele
3. Mi lenne az a vallahato upgrade amit ez az motor meg elbir es latvanyban is megeri a bovitest es azzal mi tobbmindent lehet meg latni . A celestronnak erre a alvanyra a legnagyobb a 114 Short Reflector de gondolom mas markat is ra lehet aplikalni meg nagyobbat is hiszen nagy erokarok nincsenek amit mozgatni kell.
Koszonettel
fekete.roka007
2018.02.27. 09:08
#269
Tisztelt Éder Iván!
Köszönöm, köszönjük a választ!
(Ha megkésve is...)
ÉderIván
ÉderIván
2018.02.13. 22:07
#268
Szia! Az SW 150/750 vizualisan joval nagyobb teljesitmenyt nyujt halvany kodokre, galaxisokra, hiszen majd 4x annyi fenyt gyujt az equinoxhoz kepest. A breserrt azert nem ajanlanam, mert a garancia es alkatreszellatas igencsak bajos, akarcsak a bovithetosege a fotozas iranyaba. Az Equinox profi muszer, de ha az a celod h a leghalvanyabb melyegeket megfigyeld, akkor nem a legjobb ezek kozul. Az SW a legjobb sztem, igy tudsz felretenni a fotos iranyba valo fejlesztesre is.
fekete.roka007
2018.02.13. 21:49
#267
Üdvözlet Mindenkinek!

Kérdezni szeretnék. Jelenleg a szabad szemmel való észlelés az elsődleges, a fotózás picit később jön (anyagiak), melyik jobb választás, ha az árkülönbséget nem nézem:
1.; 80/500 SkyWatcher EQUINOX ED-APO,
2.; Bresser Messier NT-150S/750 newton
3.; MIRA 150S (SkyWatcher 150/750 Newton)
között?
A Newtonok mennyivel halványabb ködöket látnak szabad szemmel, mint az Equinox?
Izgatottan várjuk válaszotok! smiley Melyet előre is köszönünk!
12345...>

Távcső ajánlat 30eFt-ig
Távcső ajánlat 30-60eFt között
Mikroszkóp ajánlat 40eFt-ig


Történelmi földközelben a Wirtanen üstökös


Akciós termékeink

7mm-es LACERTA Ultra Wide Angle okulár (82 fokos látómezővel)
7mm-es LACERTA Ultra Wide Angle okulár (82 fokos látómezővel)
Raktárkészlet
Budapesti üzlet:
Folyamatosan raktáron (4+ db)
Kiszállítás futárral:
Kiszállítás 24-48 órán belül
Bp. üzl.:Folyamatosan raktáron
Kiszáll.:Kiszállítás 24-48 órán belül
-40% 29 940 Ft
STM8b professzionális zoom (0,7-4,5x) binokuláris sztereómikroszkóp alsó-felső megvilágítással (220V), 7-45x nagyítással
STM8b professzionális zoom (0,7-4,5x) binokuláris sztereómikroszkóp alsó-felső megvilágítással (220V), 7-45x nagyítással
Raktárkészlet
Budapesti üzlet:
Minimális készlet (2-3 db)
Kiszállítás futárral:
Kiszállítás 24-48 órán belül
Bp. üzl.:Minimális készlet
Kiszáll.:Kiszállítás 24-48 órán belül
-12% 108 995 Ft
72/432 Lacerta ED-APO tubus 50,8mm-es "Octo" kihuzattal alumínium kofferben
72/432 Lacerta ED-APO tubus 50,8mm-es "Octo" kihuzattal alumínium kofferben
Raktárkészlet
Budapesti üzlet:
Folyamatosan raktáron (4+ db)
Kiszállítás futárral:
Kiszállítás 24-48 órán belül
Bp. üzl.:Folyamatosan raktáron
Kiszáll.:Kiszállítás 24-48 órán belül
-26% 141 900 Ft
1-2-3 és csillagász leszek
1-2-3 és csillagász leszek
Raktárkészlet
Budapesti üzlet:
Minimális készlet (2-3 db)
Kiszállítás futárral:
Kiszállítás 24-48 órán belül
Bp. üzl.:Minimális készlet
Kiszáll.:Kiszállítás 24-48 órán belül
-13% 28 900 Ft

Újdonságaink

Csillagászati Évkönyv 2019 (MCSE)
Csillagászati Évkönyv 2019 (MCSE)
Raktárkészlet
Budapesti üzlet:
Folyamatosan raktáron (4+ db)
Kiszállítás futárral:
Kiszállítás 24-48 órán belül
Bp. üzl.:Folyamatosan raktáron
Kiszáll.:Kiszállítás 24-48 órán belül
3 500 Ft
EQ-AL55 Skywatcher mechanika acéllábbal
EQ-AL55 Skywatcher mechanika acéllábbal
Raktárkészlet
Budapesti üzlet:
Minimális készlet (2-3 db)
Kiszállítás futárral:
Kiszállítás 24-48 órán belül
Bp. üzl.:Minimális készlet
Kiszáll.:Kiszállítás 24-48 órán belül
127 900 Ft
EQM-35 mechanika acéllábbal
EQM-35 mechanika acéllábbal
Raktárkészlet
Budapesti üzlet:
Korlátozott raktárkészlet (1 db). Megrendelés előtt célszerű felvenni a kapcsolat kollegánkkal: +36-1-202-5651
Kiszállítás futárral:
Kiszállítás 24-48 órán belül
Bp. üzl.:Korlátozott készlet
Kiszáll.:Kiszállítás 24-48 órán belül
104 900 Ft
ASI 385MC
ASI 385MC
154 900 Ft-tól
SkyWatcher 70/500 EQ1
SkyWatcher 70/500 EQ1
36 900 Ft-tól

Legfrissebb híreink a Facebookon