Pólusra állás

VargaJános
2012.07.02. 09:17
#23
Előzmény: #22
Csaba azt mindannyian tudjuk mennyire összetett folyamat eredménye egy már hibátlannak tekinthető fotó elkészítése. Én azért sulykolom ilyen makacsul ezeket a hibalehetőségeket a köztudatba, hogy ne kelljen mindenkinek szívnia vele ha nem muszáj. Én speciel akkor örülök ha egy \"felfedezésem\"-nek mások is hasznát tudják venni, legyen az elméleti vagy gyakorlatias természetű dolog.
Ennél a pólusra állás témánál is nem árt ezt a rossz beidegződést elhagyni, mert ahogy már többekkel beszéltem erről, szinte mindenki a térkép alapján állt a pólusra, amiben eleve ott a hiba. Fontos tudni elméletben, hogy egyáltalán hova is kell beállni, és tudatosan már lehet pontosan is elvégezni ezt a nem elhanyagolható műveletet. Nyilván működik a dolog a régi szisztémával is, mint ahogy sok minden más is, de nem az elérhető legjobb szinten. Szerintem nekünk szükséges törekedni az elérhető legjobbra, mert enélkül megreked ez a hobbi is.
lubi1966
2012.07.02. 00:22
#22
Előzmény: #21
János, hidd el pontosan értettem, hogy mit akarsz elmondani. Van egy kis eltérés az általad berajzolt piros vonal és a valóság között. Ez igaz, bár ez az ábra síkbeli és nem térbeli. Ez is lehet az oka. A gömböt sosem lehet síkban kiteríteni. Lehet, hogy a kínaiak látják jól. smiley
Én egy kicsit tovább mentem és arra próbáltam kilyukadni, hogy a nagy átlag (köztük jómagam is) csak a szállemezen levő jelzést (ami persze be van szintén centírozva) próbálja fedésbe hozni a valóságban látott csillagképpel, ami óhatatlan, hogy pontatlan megoldás, de a tapasztalatom szerint, ha durván nem nézzük félre, akkor az Mgen képes ezt szépen lekövetni a mechanika rángatása nélkül. Persze nyilván itt a mechanika állapota és beállítása is szerepet játszik.
A másik, hogy szerintem nem a korrekciós jelek mennyisége a mérvadó, hanem a milyensége. Persze nyilván minél kevesebb a beavatkozás, annál pontosabb a pólusra állás. Nekem sosem volt még gondom a sok kis apró korrekciókkal, annál inkább a \"rángatással\", amit a motorok hangjából is ki lehet venni. Ha ilyen van akkor már tudom, hogy az a kép kuka és az utóbbi időben inkább a repülők miatt dobom a képeket.
Mondom még egyszer ez az én tapasztalati véleményem az én összeállításomban. Lehet, hogy másnál ez nem működik.
Végül is azért fórum a fórum, hogy mindenki leírhassa a saját véleményét a dologról. Van akinek segítünk vele, valakinek meg nem. Ennyi. De ha nem irunk semmit, akkor tuti, hogy senkinek sem segítünk.
Abban meg teljesen igazat adok Neked, hogy vannak olyanok, akik nálunk sokkal tapasztaltabbak és mégsem osztják meg velünk a tudásukat. Szomorú...
VargaJános
2012.07.01. 18:05
#21
Előzmény: #20
Úgy látom Csaba, nem érted a lényegét a leírtaknak, hisz pont ezzel lehet az esetlegességét kizárni a pólusra állásnak. Abszolút nem a vakszerencsén múlik, hanem azon, hogy tudod is mire állsz rá. Természetesen a pólustávcsövet be kell centirozni mindehhez. 2-3 percnél nem igényel többet a pontos ráállás sem, ha már megvan a rutin hozzá. Szerintem egyáltalán nem mindegy mennyi korrekciós jellel kell dolgoznia az MGennek, sokkal nyugodtabban és simábban zajlik az egész ha kevesebb a beavatkozás. Persze ahányan vagyunk, annyiféle módon állunk hozzá egy kérdéshez, ha neked megfelel az ahogy eddig csináltad, senki nem fogja számon kérni rajtad az ellenkezőjét. Mellesleg már nekem is le kellene szoknom arról, hogy mindig mindent megosztok itt a fórumon, mások nem adják ki ilyen könnyen a különböző fogásaikat, tapasztalataikat.
lubi1966
2012.07.01. 15:54
#20
Előzmény: #19
Én úgy vagyok ezzel a pólusra állással, hogy mivel a szállemezen csak irány van meg, ezért amúgy is tök vizuális az egész beállítás. Elég nehéz a szállemezen levő jelzést ráállítani a valós csillagképre. Ez miatt az egész metódus teljesen pontatlan, így mindig lesz hiba benne. A pontos pólus csak a vakszerencsén múlik. Ettől vannak pontosabb módszerek is, csak hát azok jóval időigényesebbek. Magamat ismerve, aki csupán pár percet áldoz rá a pólusra állásra, biztos hogy sosem szoktam pontosan a póluson lenni. De hát ezért használjuk az Mgen-t. Ha jók a beállítások, akkor szerintem mind1, hogy mennyire vagyunk pontosan a póluson, mert úgy is korrigál az Mgen. Ez a feladata. Nyilván egy bizonyos tűréshatáron belül, de ezt el lehet érni a pólustávcsővel is, még oly hanyag pólusra állásnál is, mint az enyém. smiley
Egyébként a kézivezérlő mindig megadja a pólus pontos helyzetét. Inkább ezt kellene valahogy átadni a mechanikának.
psomogyi
2012.07.01. 15:11
#19
Bennem is az a hibás metódus maradt meg amit János írt, jó olvasni mi a helyes.
Újraolvasva az eq5 manual-t ott már csak a Kochab-ot említik. Illetve Iván alapján akkor az 5 UMi pontosabb..
Viszont megint ki kell majd próbálnom a 3.28beta snyscan goto-tanításos pólusraállását, jó lenne ha arról is beszámolna valaki mennyire pontos...
VargaJános
2012.07.01. 13:46
#18
Azt kell mondjam túlragoztam a póluskérdést, mindenki csinálja csak úgy továbbra is ahogy bevált neki, nem akarok okosabb lenni senkinél. Ahol egyéb hiányosságok is terhelik a vezetést, ott aztán meg már teljesen mindegy ez a kis szögeltérés. De az is lehet, hogy csak én csináltam rosszul idáig, és akkor éppen ideje volt rájönnöm miként is kell! smiley
VargaJános
2012.07.01. 12:14
#17
Előzmény: #16
A piros vonal a szállemez közepe és a kis kör közepének az összekötése, tudom nem egy pontos érték. A Stellárium szerint közelebb van a 15h-hoz a szög mint a 14h-hoz. A lényeg, hogy a csillagképek ábrái torzak, és a többség ezekhez igazítja a pólust, ezért érdemes azt a módszert alkalmazni amit Te is említesz. Nagyon nem foglalkoztam a távolság kérdésével, a sok rekta beavatkozás miatt inkább csak az óraszög volt a fontos, nálam dec-ben alig korrigált már eddig is.
ÉderIván
ÉderIván
2012.07.01. 11:56
#16
Ahha. Nem értem, hogy a piros irányt honnét kaptad meg. A pólustávcsőben levő ábrák nem a csillagok pontos helyzetét mutatják, hanem csak a csillagképek irányát.
Azt nézted esetleg, hogy a pólus távolsága rendben van-e (sugár irányban)?
A valódi irányt szerintem a beta UMi (Kochab) helyett pontosabban jelöli ki a mellette levő 4 magnis csillag, az 5 UMi, 14h 28m -es óraszögön. Én ezt szoktam nézni pólusra állásnál. Bár arra vonatkozóan nem találtam információt, hogy ebben az évben pontosan mi is az óraszöge a Polarisnak. Ezt is fontos lehet tudni, hiszen a precesszió miatt ez az érték elég gyorsan változik (lévén közel van a valódi pólushoz).

Azt nézted esetleg, hogy a pólus távolság rendben van-e a szállemezen? Sugár irányban értem.
VargaJános
2012.07.01. 11:47
#15
Előzmény: #14
Iván, annál jobban nem tudom megmutatni az eltérés mértékét, mint a #9-es hozzászólásnál mellékelt képen, ahol a piros vonal a szállemezen lévő irány, a zöld (eredetileg zöld volt) pedig a csillagtérképek szerinti. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy kb. 15°-ot arrébb kell vinni a Polarist a külső körön a kis karika közepéhez képest. Csekély, de mégiscsak észlelhető különbséget okoz.
ÉderIván
ÉderIván
2012.07.01. 11:29
#14
János nincs semmi baj a dologgal, de őszintén szólva nem értem az ábrákat, nem látom mi a rossz a szállemezben. Naná, hogy mindenki szeretne minél pontosabban pólusra állni, úgyhogy szerintem egy bővebb, világosabb magyarázatnak mindenki örülne és akkor tudnánk érdemben diskurálni a dologról.
VargaJános
2012.07.01. 09:21
#13
Érdekes, hogy itt is és a Csillagvároson is értetlenségbe ütköztem, pedig csak a jobbítás szándékával adtam közre a tapasztalatomat. A korrekt pólus beállításával tovább csökkenthető a korrekciós impulzusok száma, bár ha ez csak nekem tűnik értelmes dolognak, akkor én kérek elnézést a felvetésért.
Fórumban használt kép: MGen beavatkozások száma.jpg
pBandi
pBandi
2012.06.30. 11:30
#12
Értem, bocsánat.
VargaJános
2012.06.30. 09:44
#11
Engem nem zavar ha csak én tulajdonítok neki némi jelentőséget, így az se baj ha nem látjátok azt amiről beszélek, de tény, hogy a vezetésnél érezhető a különbség. Kb. 15-20° szögeltérésről van szó a pólusra állásnál.
pBandi
pBandi
2012.06.30. 08:34
#10
Nem látom én sem miről van szó.
VargaJános
2012.06.30. 07:29
#9
Előzmény: #8
Fórumban használt kép: Pólus eltérése.jpg

Kicsit túloztam, talán nincs 1,5h, de 1 felett van az biztos. És, hogy ez mennyire nem bolhából elefánt kategória, este bekalkuláltam ezt az eltérést a pólusra állásnál, és érdekes módon a rec tengelyen a beavatkozások száma az előző beállításokhoz képest lényegesen csökkent, 100-as expó mellett.
Fórumban használt kép: Ha jó a pólus.jpg

Talán ez mégsem annyira elhanyagolható eltérés, amivel nem érdemes foglalkozni. Ha tud róla az ember, hogy melyik irányban van, könnyű korrigálni.
Egy másik aktuális ok, ami miatt terítékre került nálam a pólusra állás kérdése, hogy ebben az időszakban nehéz a szállemez térképe alapján beállni az esti órákban, mert beleütközik a cső a lábakba. Ezt kivédendő kezdtem el foglalkozni a kérdéssel, és ha nem a szállemezen lévő térképpel állok be, hanem a középső kör keresztjének a segítségével az égen a 15h-nak megfelelő szögben, tudván, hogy a valóságban merre van a pólus, akkor ez a beütközős procedúra kikerülhető.
ÉderIván
ÉderIván
2012.06.30. 00:15
#8
János, hol látod a kb. 1,5h szögeltérést?
VargaJános
2012.06.29. 21:29
#7
Előzmény: #6
Egy fontos dolog kimaradt, ez pedig a pólustávcső fordított állású képe, de ettől az eltérés ugyanúgy számottevő, kb. 1,5h a szögeltérés. Végtére az MGen-el elég jól lehet ezeket a hibákat is korrigálni, de hosszú expósorozatoknál már érdemes figyelembe venni.
VargaJános
2012.06.29. 16:59
#6
Ha jól sejtem erősen gáz van a pólusra állásunk körül!!! Tessék összevetni a térképet a pólustávcső szállemezével, és hacsak nem én néztem teljesen félre, akkor itt óriási melléfogás mutatkozik a kínaiak részéről. És a legtöbben évek óta ennek alapján álltunk pólusra.
Fórumban használt kép: Északi pólus.jpg
lubi1966
2012.06.24. 01:14
#5
Előzmény: #3
Tök mind1, hogy hová álsz a DEC és RA tengellyel. A lényeg az, hogy ha beállítottad a pólust, akkor már utána ne állítsd el a mechanika fejét. Ahogy János és én is írtam, ha pólustávcsővel állsz pólusra, az mindig is azon maradjon (magasság és oldal állítás a mechanikán). A tekerőkkel pedig oda állsz, ahová akarsz. Attól még a pólustávcső a sarkcsillagra kell, hogy nézzen.
Az óragép arra jó, hogy kövesse a föld forgását a sarkcsillag körül. Semmi több, és ezt meg is teszi, ha jó a pólusra állásod és mindig a póluson maradsz.
Itt egy link róla. Nem tudom, hogy ezt olvastad-e.
http://www.tavcso.hu/egyeb/manual/polusraallas.pdf
VargaJános
2012.06.23. 21:36
#4
Előzmény: #3
Amíg a rektatengelyed a pólusra mutat, vajon mitől veszítenéd el a pólust? Amennyiben a lábak közben a helyükön maradnak, akkor tekerheted a tengelyeket amerre akarod, attól még e rekta a pólusra fog mutatni és ez a lényeg. Igazából nem is értem a kérdés lényegét, annyira magától értetődő a mechanika működése, ahol a rektatengely a Föld forgástengelyét hivatott pótolni. Attól, hogy ez a tengelyed rámutat a Sarkcsillagra, elvileg minden égterületre ráirányítható a távcső, csupán meg kell találni azt a pozíciót ahol a cső nem ütközik bele a lábakba.

Távcső ajánlat 30eFt-ig
Távcső ajánlat 30-60eFt között
Mikroszkóp ajánlat 40eFt-igAkciós termékeink

8 mm-es Magellan okulár 60 fokos látómezővel
8 mm-es Magellan okulár 60 fokos látómezővel
Raktárkészlet
Budapesti üzlet:
Minimális készlet (2-3 db)
Kiszállítás futárral:
Kiszállítás 24-48 órán belül
Bp. üzl.:Minimális készlet
Kiszáll.:Kiszállítás 24-48 órán belül
-30% 9 660 Ft
7mm-es LACERTA Ultra Wide Angle okulár (82 fokos látómezővel)
7mm-es LACERTA Ultra Wide Angle okulár (82 fokos látómezővel)
Raktárkészlet
Budapesti üzlet:
Folyamatosan raktáron (4+ db)
Kiszállítás futárral:
Kiszállítás 24-48 órán belül
Bp. üzl.:Folyamatosan raktáron
Kiszáll.:Kiszállítás 24-48 órán belül
-40% 29 940 Ft
70/500 SkyWatcher Refraktor EQ1 mechanikán (StarPointerrel, Barium25 (20x) és Barium10 (50x) okulárokkal, zenittükörrel)
70/500 SkyWatcher Refraktor EQ1 mechanikán (StarPointerrel, Barium25 (20x) és Barium10 (50x) okulárokkal, zenittükörrel)
Raktárkészlet
Budapesti üzlet:
Folyamatosan raktáron (4+ db)
Kiszállítás futárral:
Kiszállítás 24-48 órán belül
Bp. üzl.:Folyamatosan raktáron
Kiszáll.:Kiszállítás 24-48 órán belül
-7% 39 901 Ft

Legfrissebb híreink a Facebookon