Pólusra állás

ÉderIván
ÉderIván
2021.06.26. 09:35
#118
Nem kell a szállemeznek vízszintben lennie park pozícióban. Először pólusra kell állni a megfelelő módszerrel, majd utána beforgatni park pozícióba a tengelykeresztet és indítani a rendszert. Ekkor már nem baj, ha a pólustávcsőben elforogva látszik a szállemez.
stefy001
2021.02.19. 19:33
#117
Már 3 szor kivettem a szállemezt aztán jusztíroztam beállítottam de mindig elmozdult a szállemez merőlegessége. A pólustávcső kellően be van csavarva meg van húzva. Utoljára igyekeztem minimális erővel feszíteni a jusztir csavarokat
stefy001
2021.02.19. 19:29
#116
Vettem egy celestron cgem mehanikát. Szépen kijusztírozom a régebbi fajta póluatávcsövet beállítom a polaris felirat szép vízszintes legyen amikor az Ra tengyely a jelölt parkpozicióba áll és kis idő és használat elteltével azt veszem észre hogy a jelölt parpozicióba a polarisz felirat nem vízszintes. Ha vízszintesen akarom hogy álljon a parkpozició 2 jelölését kb 1 centivel el kell állítanom. Ez normális? Tudok így jól pólusra állni? Mi lehet a gond ha van gond?
Frigyes
2019.12.04. 16:24
#115
Szia Roland,
nincs a Stellariumban betanítási funkció, mint a goto-nál? Goto-nál, ha nem tanítom be (1/2/3 csillagos betanítás) pontosan, akkor van ilyen, a 2 koordináta rendszer nincs összelőve, “lyukra” megy a goto. A parkoló pozíció csak akkor játszana egyedül betanítás nélkül, ha kupolából észlelnék fix oszlopról.
Nem vezérlek Stellával, csak egy ötlet.
Üdv: Frigyes
Joshx
2019.11.25. 01:19
#114
Kedves fórumozók! Egyszerű kérdéssel fordulok hozzátok. Pár napja vásároltam egy Skywatcher EQ3 PRO állványt (cel.Nexstar 4SE-ről váltottam). Az EQ3 -at ujjonan vásároltam de a polar scope nincs központosítva, picit "kovalyog" talán betudom állítani de ami furcsa számomra,hogy a dátumok meg a rajzolat fejjel lefelé látható. (Ha a súlyt tartó rudat felfe állítom (180 fokkal) akkor látni helyesen az évszámokat és a rajzolatot). A kérdésem az lenne,hogy ez normális vagy vigyem vissza a boltba és kérjek egy cserét? Válaszokat előre is köszönöm.

Üdv. Josh
Ojko
2019.06.08. 09:13
#112
Sziasztok Urak!

Segítséget szeretnék kérni pólusra állás és a mechanika beállítása kapcsán. Sajnos nem régen foglalkozom asztrofotózással és a lehetőségem amit tudok rá szakítani elég kevés. Ezért sajnos nincs meg bennem a rutin.

A problémám a következő.
Pólusra állok, beállítom a mechanikát (lefogom írni, hogy hogyan mert valószínűnek tartom, hogy valahol hibázok). Stelláriumból vezérlem a mechanikát Ascomon keresztül. Park módba teszem a csövet, majd szinkronizálom a Stelláriummal. Ennek ellenére, ha megkeresem pl. a Vegát és beállítom középre, ha rámegyek pl. az Arcturusra akkor teljesen máshol van. Ha beállítom Arcturust és visszamegyek Vegára, akkor a Vega lesz más helyen. Valami hiba van de nem tudom, hogy mi. Így sajnos a vezetésem is elvérzik.

Hogyan csinálom?
1. 3láb felállítása, ki vízszintezem.
2. mechanikafej felszerelése, északra állítom.
3. Pólusra állás a pólustávcső és egy mobil app segítségével.
4. Mechanika RA tartójának vízszintbe állítása. Az osztott körök segítségével elfordítom 90°-al az RA tengelyt. Majd ehhez képest a dekli tengelyt beállítom merőlegesre. Ha jól gondolom, akkor a távcső tengelye most néz az északi pólus felé. (Ez a pozició egyben a park pozícióm is).
5. súlyok felszerelése
6. távcső felszerelése
7. kiegyensúlyozás
8. ellenőrzés, hogy a pólus nem ment e el.

A lépések megtétele után azt gondolom, hogy készen van a rendszer. Én a 4. pontot érzem, hogy ott ronthatok el valamit, de nem tudom, hogy mit.

Kérlek benneteket, nézzétek meg, hogy jól csinálok e mindent, vagy pedig valamit kihagyok, rossz sorrendben csinálom, vagy máshogy kell.

A mechanika egy EQ5.

Sokat segítenétek a javaslataitokkal!

Köszönöm!

Üdv. Roland
VargaJános
2017.06.09. 11:56
#111
Előzmény: #109
Nem tudom született-e már úgy amatőrcsillagász, hogy mindent tudott! Mindenesetre én még nem láttam ilyet! Képzeld, egykor még a normál filmes korszakban elég sok mindent tudtam ezekről a dolgokról, csak aztán több mint 20 évet kihagytam, és amikor visszatértem a digitális világba, és meghallottam azokat a szakszavakat amik az eltelt időszak újdonságaihoz kötődtek, nem tudtam jó helyen járok-e! Persze, hogy kell az a távcső, foglalkozni kell vele, ismerettségre szert tenni már tapasztaltabb amatőrökkel, és jön minden ismeret magától szép sorban, csak nem szabad az egészségesnél türelmetlenebbnek lenni! smiley
cserkuti.tamas
2017.06.09. 05:59
#110
Előzmény: #109
Üdvözöllek Hedvig !
Interneten rengeteg információt találsz, kezdésnek inkább könyvet javasolnék a BTC honlapján a kiadványok fül alatt találsz könyveket, csillagok távcsővégen cimmel , abban sok kezdőknek való információ található.
Hedvig
2017.06.08. 20:54
#109
Sziasztok!

Az előző hozzászólások alapján úgy gondolom én sokkal kezdőbb vagyok bárkinél....
Kaptam egy távcsövet, Sky Watcher BK 609 EQ1. De sajnos már az összeszerelésnél megakadtam, mert tele van a használati utasítás olyan fogalmakkal amik számomra ismeretlenek (pl. mechanika összeszerelésénél deklináció tengely, nem értem mit jelent hogy a mechanikafejet 46 es 48 fok koze kell allitani lakhelyemnek megfelelően, nem tudom mi az a rektaszcenzió tengely...). Ebből nyilvan az kovetkezik hogy szinte semmit sem tudok, szóval szeretnelek megkerni Titeket, hogy ajanljatok nekem olyan odalakat - mar ha leteznek ilyenek - ahol az alapveto fogalmakra magyarázatot találok.
Hogy minek az ilyen embernek távcső? Hát az univerzum csodálatára és abban való elmerülésre, hogy milyen meggyugtatóan kicsi vagyok és milyen csodálatos dolog részese
Frigyes
2017.05.09. 09:23
#108
Előzmény: #107
SZia!
Mit jelent az, hogy folyton lecsúszik a Polaris? Kivándorol a kis karikából? Milyen módszerrel próbálsz pólusra állni? Lehet, hogy egyszerűbb, ha leírod, mit szoktál csinálni és arra kapsz konkrét javaslatokat, ha esetleg valahol hiba van.
Az aluláb sajnos tényleg nehezíti a fotózást, sok az átvitt rezgés. Ezt csökkentheted, ha a lábakat alkotó csöveket feltöltöd pl. finom sóderrel, illetve a közepére (pl. okli tálca) teszel valami súlyt. És ne húzd ki nagyon a lábakat, minél bejjebb vannak, annál kevésbé rezeg. Nem lehetetlen egyáltalán alulábbal fotózni, bár nyilván nem egy álom. smiley A legnagyobb hibája az, hogy nagyobb súlynál a plattform (ahol a lábak csatlakoznak a tengelykeresztet fogadó blokkhoz) elcsavarodik az erőhatások miatt. De lehet gyakorolni, tanulni vele, később meg fejleszteni komolyabb mountra.
Üdv: Frigyes
Moldrik
2017.03.31. 10:59
#107
Sziasztok, Üdvözlök mindenkit!

Olyan kérdésem lenne illetve kérésem lenne, hogy végre kezd összeállni egy alap fotós felstzerelés
- Mira S 150/750 tubus
- (Sajnos még) Eq3 "alulábas" mechanika 2 tengelyes vezérléssel
- Nikon D750
és mnden más egyéb dolog ami szükséges lehet ennek a műfajnak a megismeréséhez!

Kérdésem a követlező lenne a Pólusra állással vannak problémáim mert akárhányszor probálom rá állni hiába forgatom el folyton lecsúszik a Polaris.. :S

Javasoltak olyat nekem, hogy Lehet Kolimálni kellene. milyen formában illetve lehetőségek merülnek fel ezalatt? Ugyan akkor tudom, hogy nevetséges alulábas EQ3as álványról fotózni tudnom, de úgy gondoltam, hogy megtanuljam tökéletesen elég! smiley kerestem a pólusra állásról videokat a neten de nem igazán egyértelmű ez a dolog nekem ezért gondoltam, hogy hátha tudna itt nekem valaki segiteni ebben a témában! Előre is köszönöm a válaszokat!

Üdvözlettel
Lelkes Kezdő! smiley
PSuveges
2017.01.05. 20:20
#106
Előzmény: #105
Üdv! BÚÉK! Próbáld meg a gyári beállítást (restore factory settings, vagy valami hasonló). Nekem is volt már ilyen esetem és ez segített.
Pollux
Pollux
2017.01.05. 14:09
#105
Üdv Mindenkinek!
Gyorsan kiírom magamból a dolgot míg friss az "élmény".
Már második éjszakámat vágja haza a tény hogy vmi oknál fogva egyszerűen nem tudok pólusra állni, pedig kizártam már mindent.
Adott egy fél éve bordásszíj upgrade-en átesett HEQ5 pro és 200/1000 newton kombó.
-3láb kivízszintezve
-dec, ra tengelyek belőve (vízszintezés után 6h, 90fok)
-mechanika kiegyensúlyozva
-mindezek többször ellenőrizve
[color=#333333]
[/color]
A pólusra állást én nem szoktam túlcifrázni, mert eddig szinte kivétel nélkül sikerült 10-20'-nyi eltéréssel megúsznom... fotózásnál meg ennyit tud korrigálni az auto-guider. Tehát semmi king-féle történet, csak a klasszikus:
-a delelő polaris piktogrammja a föld fele néz
-az RA tengelyt addig tekerem amíg a polaris aktuális óraszögéhez nem ér (itt jegyezném meg hogy a kézivezérlő és a stellarium planetárium program között 20' -nyi az eltérés...megcsináltam mindegyik értékkel de nem ez a hiba forrása)
-a magasság és a azimut állító csavarokkal a kívánt helyre állítom a mechanikát
-synscan koordináták, dátum, idő beállítva (daylight saving/nyári időszámítás kikapcsolva)
-3csillagos betanítás...ALCCD kamera+sharpcap program+notebook...tuti h a csillagok a látómező közepére kerülnek (a holtjátékra figyelek..utoljára a fel és jobbra iránygombokat nyomom)
[color=#333333]
[/color]
Majd a végén a kézivezérlő 1foknyi eltérést mutatott egyik este magasságban, másik este szintén 1fokot de most vmiért azimutban. A vicces az hogy a másik érték tökéletes (10' alatti)
[color=#333333]
[/color]
Már a hajamat tépem lassan kínomban. Jégkockává fagytam és elszalasztottam 2drága tiszta éjszakát.
Eddig ment minden flottul...nem értem mi okozza a gondot.
Kérlek titeket akinek van vmi ötlete írjon!
[color=#333333]
[/color]
Köszönöm! Üdv és BUÉK!
rol_ler
2015.04.28. 13:16
#104
Előzmény: #103
Minden kezdet nehéz. smiley
(Sötétben sötét van.)
rol_ler
2015.04.25. 11:17
#103
Mit tegyek, ha nem tudom az RA tengelyt a megfelelő helyzetbe forgatni (eq5: motorok, burkolatok ütköznek)? Tekerjem a pólustávcsövet a megfelelő pozícióba (lötyög, pontatlan lesz)?
rol_ler
2015.04.20. 16:41
#102
Előzmény: #101
Mekkora lúzer vagyok! Legalább szereztem nektek egy jó napot.
Köszönöm!
ÉderIván
ÉderIván
2015.04.20. 15:59
#101
Előzmény: #100
A pólustávcsövet ha kitekered, akkor a kontraanyát ha meglazítod, a csövet forgatva élesre lehet állítani a csillagokat is, miközben a szállemez is éles marad. Hasonlóan, mint a keresőtávcsőnél, csak itt a pólustávcső egész belső csövét forgatnod kell.
rol_ler
2015.04.20. 15:13
#100
Előzmény: #99
Szervusz!

Autoguide még nincs. Már tiszta a pólusraállás, amennyiben jól értelmezem a synscan paramétereit: #97 hsz.
Már csak a pólustávcsőben látott képnél nem értem, hogyan lehet pontosan beállítani a polarist a helyére, mert ahogy írtam: vagy az ábrát vagy a polarist állítom fókuszba. Mikor az ábra éles, akkor a polaris "öklömnyi" paca, mikor a polaris éles, akkor nem látni az ábrát. Köztes állapotban sem hinném, hogy pontosan lehetne beállítani. Nem hiszem, hogy helyes így.
ÉderIván
ÉderIván
2015.04.20. 14:52
#99
Előzmény: #98
Szia!

A DEC tengelyt azért kell 90 fokban elforgatni, hogy kilásson a pólustávcső. Nem kell pont 90 fokban, már 70-80 fokban is kilát. Csak ez az értelme, semmi más.
Az RA tengelyt meg úgy kell forgatni, hogy a pólustávcsőben a csillagképek IRÁNYA megyegyezzen az igazi csillagképek aktuális irőpontban levő a pólushoz képesti IRÁNYÁVAL. Tehát nem kell a pólustávcsőben levő ábráknak fedni a csillagképeket, csak az iránynak kell stimmelni. Ez mivel nem igazán egzakt módszer, (kezdéshez amúgy egyáltalán nem rossz), szoktuk bonyolítani az óraszöggel és egyéb pontosabb szögmeghatározásokkal. De ha autoguidert használsz akkor nincs igazából nagy jelentősége.

A lábnak csak azért kell nagyjából vízszintben lennie, hogy ne boruljon fel a kukker.
Amúgy van olyan pólusraálló módszer, ahol számít a vízszint, mert magán a mechanikán van egy jelölés és libella, ami azt feltételezi, hogy a lábat halál pontosan kivízszintezted. De az általunk használt módszerek közül egyik sem ilyen, tehát a láb vízszintezése nem kötelező.

Távcső ajánlat 40000 Ft-ig
Távcső ajánlat 80000 Ft-ig


Mikroszkóp ajánlat 50000 Ft-ig

Akciós termékeink

70/900 SkyWatcher Capricorn-70 refraktor EQ1 mechanikán, 5x24-es keresővel, 25mm (36x) és 10mm (90x) okulárokkal, zenittükör, egytagú Barlow
70/900 SkyWatcher Capricorn-70 refraktor EQ1 mechanikán, 5x24-es keresővel, 25mm (36x) és 10mm (90x) okulárokkal, zenittükör, egytagú Barlow
Raktárkészlet
Kiszállítás futárral:
Azonnal szállítható
Budapesti üzlet:
Készleten
Futárszolgálat:Azonnal szállítható
Bolti átvétel:Készleten
-12% 55 880 Ft
150/750 SkyWatcher Explorer-150P Newton EQ3 mechanikán Crayford kihuzattal. Felszereltség: 6x30 SpringLoad kereső, Barium25 (30x) és Barium10 (75x) okulárok, 2x Barlow T2 menettel
150/750 SkyWatcher Explorer-150P Newton EQ3 mechanikán Crayford kihuzattal. Felszereltség: 6x30 SpringLoad kereső, Barium25 (30x) és Barium10 (75x) okulárok, 2x Barlow T2 menettel
Raktárkészlet
Kiszállítás futárral:
Azonnal szállítható
Budapesti üzlet:
Készleten
Futárszolgálat:Azonnal szállítható
Bolti átvétel:Készleten
-11% 183 900 Ft
150/750 SkyWatcher HERITAGE-150P Flex Dobson 25 mm (30x) és 10 mm (75x) okulárral, StarPointerrel
150/750 SkyWatcher HERITAGE-150P Flex Dobson 25 mm (30x) és 10 mm (75x) okulárral, StarPointerrel
Raktárkészlet
Kiszállítás futárral:
Azonnal szállítható
Budapesti üzlet:
Készleten
Futárszolgálat:Azonnal szállítható
Bolti átvétel:Készleten
-11% 99 900 Ft
130/650 SkyWatcher Explorer-130PS Newton acéllábas NEQ2 mechanikán. Felszereltség: StarPointer, Barium25 (26x) és Barium10 (65x) okulár
130/650 SkyWatcher Explorer-130PS Newton acéllábas NEQ2 mechanikán. Felszereltség: StarPointer, Barium25 (26x) és Barium10 (65x) okulár
Raktárkészlet
Kiszállítás futárral:
Azonnal szállítható
Budapesti üzlet:
Készleten
Futárszolgálat:Azonnal szállítható
Bolti átvétel:Készleten
-11% 99 900 Ft
90/900 SkyWatcher Evostar-90 refraktor EQ2 mechanikán, 6x30-as keresővel, 10mm (90x), 25mm (36x) Barium és 6 mm-es GoldLine (150x) okulárok, zenittükör, T2-es Barlow-lencse és mobiltelefon adapter
90/900 SkyWatcher Evostar-90 refraktor EQ2 mechanikán, 6x30-as keresővel, 10mm (90x), 25mm (36x) Barium és 6 mm-es GoldLine (150x) okulárok, zenittükör, T2-es Barlow-lencse és mobiltelefon adapter
Raktárkészlet
Kiszállítás futárral:
Azonnal szállítható
Budapesti üzlet:
Készleten
Futárszolgálat:Azonnal szállítható
Bolti átvétel:Készleten
-18% 104 000 Ft

Újdonságaink

150/600 SkyWatcher Quattro-6S Newton távcső tubus
150/600 SkyWatcher Quattro-6S Newton távcső tubus
Raktárkészlet
Kiszállítás futárral:
Azonnal szállítható
Budapesti üzlet:
Minimális készlet
Futárszolgálat:Azonnal szállítható
Bolti átvétel:Minimális készlet
249 000 Ft
60 mm-es demonstrációs Acuter (SkyWatcher) Makszutov távcső Dobson állványon
60 mm-es demonstrációs Acuter (SkyWatcher) Makszutov távcső Dobson állványon
Raktárkészlet
Kiszállítás futárral:
Azonnal szállítható
Budapesti üzlet:
Készleten
Futárszolgálat:Azonnal szállítható
Bolti átvétel:Készleten
56 700 Ft
90/660 SkyWatcher Evostar refraktor StarQuest mechanikán
90/660 SkyWatcher Evostar refraktor StarQuest mechanikán
Raktárkészlet
Kiszállítás futárral:
Azonnal szállítható
Budapesti üzlet:
Minimális készlet
Futárszolgálat:Azonnal szállítható
Bolti átvétel:Minimális készlet
130 600 Ft
70mm-es Acuter Makszutov-Cassegrain spektív állvánnyal
70mm-es Acuter Makszutov-Cassegrain spektív állvánnyal
Raktárkészlet
Kiszállítás futárral:
Azonnal szállítható
Budapesti üzlet:
Készleten
Futárszolgálat:Azonnal szállítható
Bolti átvétel:Készleten
84 800 Ft

Legfrissebb híreink a Facebookon