Synta kómakorrektor f4-hez

lubi1966
2013.02.05. 21:32
#35
Előzmény: #34
Sajnos már nem tudom próbálgatni, mivel eladtam. Már csak a Baader van meg.
MGen
2013.02.04. 21:54
#34
Előzmény: #31
Érdekes.
Szerintem próbáld ki úgy, hogy egy obi elé helyezed és valami nagyon fényes dolgoz nézel a fk.géppel (beltéri fényforrás). Bár ez nem túl \"pontszerű\", lehet, hogy rendes égen kéne kipróbálni, Jupiteren, Szíriuszon stb. Kíváncsi lennék amellé mit rajzol a szűrő!
Nagyon izgatja a fantáziám a jelenség.
lubi1966
2013.01.30. 23:20
#33
Előzmény: #32
Így van, ezt én is teszteltem már. Baader UHC-vel nincs ilyen gondom f/4-en.
ÉderIván
ÉderIván
2013.01.30. 21:37
#32
Előzmény: #31
F/4-nél minden kiélezettebb. A meredekebb a sugárkúp miatt a szűrőn nagyobb átmérőben halad át egy adott fókuszponthoz (pl. egy csillaghoz) tartozó fénysugár. Ezért ha a szűrő nem elég jól megmunkált felületű, vagy az üveganyag hibás, jobban ront a képen, mint egy kevésbé fényerős rendszer esetén. További ok, hogy egy F/4-es távcső a fókuszban kisebb területre képezi le uazt a területet, tehát fizikailag kisebb az airy korong, érzékenyebb a rendszer adott optikai hibákra. Ezeken felül a hosszú felépítésű korrektor miatt a sugárkúpba szintén mélyebben harap bele a szűrő, így az első ok miatt hamarabb látható a szűrő okozta hiba.
Mindezektől függetlenül egy normális minőségű szűrő nem okozhat ilyen hibát. Én teszteltem F/4-ben az új SW korrektort Baader szűrővel, semmi probléma nem volt. Pedig a Baader szűrői azért nem a csúcsok csúcsa.
lubi1966
2013.01.30. 19:54
#31
Előzmény: #30
Szia Zoli,
Ez a korrektor távolabbi végébe volt becsavarva, a főtükör felőli részen. F5-ön nem produkálta, csak f4-en. Ilyet még egyébként én sem láttam azelőtt, de szép, nem? Egyedi.
MGen
2013.01.30. 14:56
#30
Előzmény: #26
Azt a mindenit! Láttam már reflexiót bőven, de ez most meglep. Ilyen alakúval még nem találkoztam és ötletem sincs, hogy minek a következménye.
Szerintem nem plánparallel gond, ha az lenne, \"csak\" fókuszsík-változás, astigmia és efféle jelentkezne. Ez mindkét helyen (fényes csillagon) egyforma, kvázi szimmetrikus, hmm.

Ilyesmi gond legutóbb a H-alfa szűrőmnél fordult elő, ott tüskés, elnyúlt volt minden csillag. Aztán kiderült, hogy a szűrőn volt valami \"vágási mintázat\", olyasmi, mintha nagy sugarú valamivel \"megkarcolták\" volna vagy nem polírozták volna eléggé le. Az okozott diffrakciós tüskét.
Egy egész más esetben, objektív elé helyezett szűrővel láttam fura reflexiókat, de azok nem kapcsolódtak ilyen szépen a csillaghoz. Azok létrejöttének legalább az okát ismerem, de ez kb. egy életre fejtörést biztosít... smiley
Hol volt a szűrő, a kamera és a korrektor között vagy a korrektor és a főtükör között?
psomogyi
2013.01.14. 13:02
#29
Csak szólok, aki a párásodást segédtükör fűtéssel oldotta meg, annak gondolnia kell a korrektor párásodására is mert hosszú a korrektor és az elülső lencsén jelentkezik ugyanez a probléma, már nem védi az üreg! (saját tapasztalat)
lubi1966
2012.08.27. 21:16
#28
Előzmény: #27
Szia Iván. Köszönöm válaszod. Persze, én is gondoltam, hogy nem a korrektor hibája. Ezért is jeleztem, hogy a leképezésben nincs is hiba a korrektornál, hiszem már fotóztam vele szűrő nélkül. Láttad is a képet a galériában.
Igazából a hold (max félhold) háttérvilágító hatásának (némi) kiküszöbölésére használtam eddig is szűrőt. Mivel f4-en még nem használtam ezt a szűrőt, ezért is próbáltam ki, de Te is megerősítettél abban, hogy ez már nem az a kategória.
Lehet, hogy hülye kérdés, de szerinted van olyan szűrő a piacon, amivel megfelelő hatásfokkal lehet dolgozni, akár félholdnál is? Persze nem dupla expóidővel.
A Baadernek egyébként mekkora a menethossza, mert ezzel is volt problémám? Ha a házat 1-2 mm-rel hosszabbra készítenék a jövőben (4-5 mm menet lenne az elején), akkor nincs gáz. Még elférne a lakk is.
És bocs, hogy ilyeneket írok, tényleg csak jobbító szándékkal teszem. smiley
Még egyszer leszögezem, tényleg fantasztikus a leképezése a korrektornak.
ÉderIván
ÉderIván
2012.08.27. 18:53
#27
Előzmény: #26
Csaba, ez a szűrő hibája, nem a korrektoré. Sajnos az olcsó szűrők üveganyaga nem plan-paralel optikai üveg, ezért erősen ronthatják a leképezést, főleg ha a korrektor elé teszed. (általában sajnos oda kell tenni). Ha szeretnél szűrővel fotózni, javaslom, hogy egy komolyabbat szerezz be, Baader UHC-S, vagy Astronomik UHC-t.
A korrektor menetére véletlenül került lakkot alkohollal egyszerűen el lehet távolítani, de azért szólni fogunk a gyártónak, hogy erre jobban figyeljenek oda.
lubi1966
2012.08.26. 20:39
#26
Ez lett az előbbi kép feldolgozása. Persze 10 percnél többet nem ért meg. Elég tragikus a reflexió miatt. smiley
Fotózott már valaki ezzel a korrektorral UHC szűrőt használva? Kíváncsi lennék az eredményre.
Azt nem tudom, hogy ezek az olcsóbb szűrők okozhatnak-e ilyen reflexiót, ilyen fényerő mellett. Hallottatok erről valamit?
Szűrő nélkül nincs problémám a korrektorral, tökéletes a leképezése. Viszont szűrővel annál inkább, pedig többször is ki-be raktam a kihuzatba a korrektort, hátha maga a korrektor lett ferdén befogva.
Minden esetre nagyon bosszant a dolog.
Fórumban használt kép: 7080_2.jpg
lubi1966
2012.08.26. 15:36
#25
Újabb tesztfázisban próbáltam ki a korrektort. Nevezetesen egy Scopium UHC szűrővel. Sajnos azt tapasztaltam, hogy a korrektor elején levő menet nem elég hosszú (2,5mm a korrektorban és 3 m a szűrőn) és valami kulimász van a menetre kenve. Gondolom azért, hogy a frontlencsét biztosító anyát rögzítse. Ez mind szép és jó csak így nem lehet a szűrőt normálisan betekerni a vállig.
Ez által össze-vissza áll a szűrő a korrektorban. Nem tudom, hogy a szűrőüveg merőlegessége valamilyen szerepet játszik-e a képalkotásban, de az biztos, hogy jókora reflexió látszik a fényes csillagok körül. Valamint tojásodás is megfigyelhető.
Szerintem ezt a problémát mindenképp jelezni kellene a gyártó felé.
Mellékelek egy tök nyers képet is.

Fórumban használt kép: IMG_1690_2.jpg
lubi1966
2012.08.22. 20:00
#24
Előzmény: #23
Szívesen.
Majd túrok egy kicsit a gépemen. Mindig lementem az éllesség állításaimat raw-ban, így meg lesz a hossz is.
Az SW f4-hez csak ez az egy most hétvégei van, de majd lövök egy olyat, ami egyezik a Baaderrel, lehetőleg ugyanazon az égrészleten, amit fotóztam. Párban már nem megy, mert már nincs meg ez a Baader kori.
ÉderIván
ÉderIván
2012.08.22. 09:49
#23
Előzmény: #22
Csaba, köszi a tesztet. Olyan fotópárod nincs, amin egyforma mind a két kép expója? Kicsit rövidebb expós talán jobb lenne.
lubi1966
2012.08.21. 20:14
#22
Én csak egy kis élesség tesztet tudtam csinálni az új SW f4-es korival, mivel a kihuzatba téve a korrektort még nincs fókuszom. A korrektor rögzítése csak a csavarokkal történt ütköztetés nélkül. Tehát a párhuzam csak a szerencsén múlott. Ezért nem is fotóztam a hétvégén. Viszont ma már elkészült a távtartó, így már reszkessetek \"égiek\". smiley
A bal oldal Baader MPCC-vel készült, a jobb oldali pedig az SW f4-es korival. Azért van \"némi\" különbség. smiley 100%-os képméret.

Fórumban használt kép: hason_Baader_SW.jpg
lubi1966
2012.08.19. 15:00
#21
Előzmény: #20
Igen Iván, erre sajnos már itthon rájöttem. smiley Kell esztergáltatnom hozzá egy 15 mm széles 2\"-os furatú gyűrűt, amit rá kell húznom a korrektorra és így kell beletenni a kihuzatba. Nem tudom, hogy az SW-k hez kell-e hosszabbító toldat fotózáshoz, de az biztos, hogy a GSO/Orion 200/800-as tubusokhoz kell használni egy 35 mm-eset, különben tökig betolva a korrektort, nincs fókusz alap (71 mm-es) GSO/Orion kihuzatoknál. Ez a gebasz. Erre kell figyelnie annak, akinek ilyen tubusa van.
Mivel jelenleg ilyen gyűrűm nincs, ezért egyenlőre \"üzembizosan\" nem tudom használni/tesztelni a korrektort.
ÉderIván
ÉderIván
2012.08.19. 09:34
#20
Lubi ha jól sejtem neked hosszabbító toldatot kell használnod?
Igen, a 2\"-es hosszabbító toldatokba nem tud végig belecsúszni a korrektor hosszú teste.
lubi1966
2012.08.17. 19:46
#19
Sziasztok! Egy gyors infó azoknak, akik terveznek ilyen korrektort vásárolni és adaptert is kellett a kihuzatba tenni, hogy legyen fókuszuk. Nos, a korrektor nem fog belemenni, mivel hosszú (97 mm) a 2\"-os \"csőre\". Kell tehát egy minimum 10 mm-es hézagológyűrű az adapter helyett a korrektor \"csőrére\".
Ez miatt sajnos az én tesztelésem is elmarad a hétvégén, pedig gondolhattam volna rá. smiley smiley smiley
ÉderIván
ÉderIván
2012.08.15. 13:34
#18
Megérkeztek a korrektorok a boltba. Tarjánba is kivisszük, ha esetleg valaki ott szeretné megvenni, vagy tesztelni akarja, lesz rá lehetőség.
ÉderIván
ÉderIván
2012.08.10. 12:50
#17
Előzmény: #16
A galériában van már néhány tesztfotó. A prototípust már próbáltam, az alább leírtak minden betűje igaz:
Az egyre jobban elterjedt fényerős, fotózásra optimalizált Newton távcsövek igen magas követelményeket támasztanak a kómahibát (kép szélén fellépő torzítást) korrigáló korrektoroknak is. Az egyszerű, olcsón kapható kétlencsés korrektorok F/4-es fényerő mellett már nem igazán működnek jól, hiszen jelentős szférikus aberrációt adnak a képhez. A modern fényképezőgépek (tükörreflexes gépek és CCD kamerák) nagy felbontása és kis pixelei sokkal ézékenyebbek a jó optikára, mint eddig bármikor. Ha az optika nem túl jó, mert pl. a kómakorrektor lerontja a minőséget, akkor a kép életlen lesz, nagyok lesznek a csillagok, elmosódottak lesznek a részletek.
A piacon létezik ugyan olyan korrektor, amely a kómahiba javítása mellett nem rontja a képélességet, ám ezek drágák és legtöbbször még a fókuszt is nyújtják. A fókusznyújtás a fényerő vesztésével jár, tehát jogosan feltehetjük akkor a kérdést, hogy minek a nagyon fényerős távcső, ha a kómakorrektorral a plusz fényerőt elvesztjük.
A SkyWatcher új, magyar tervezésű kómakorrektora négylencsés, mely kifejezetten fényerős Newton távcsövekhez optimalizált. Jellemzője, hogy a kép élességet tökéletesen megtartja, és a fókuszt sem nyújtja. A tervezésnél az is szempont volt, hogy zavaró reflexiók és szelleképek még a legfényesebb csillagok esetében sem jelenhessenek meg a képen.
A korrektor 2\"-es kihuzatba illik, és a fókuszpont helyzete sem változik vele, így a legtöbb távcsővel kompatibilis lesz. Tetején M48-as menetet találunk, tehát pl. M48-EOS adapterrel egyszerűen csatlakoztathatjuk Canon EOS fényképezőgépünket. Alján 2\"-es szűrőmenetet is találunk, pl. CLS, UHC, vagy egyéb szűrők csatlakoztatásához.
[i]

[/i]
nr74
2012.08.09. 20:27
#16
Sajnos egy kicsit még kapirgálnom kell hozzá, de tervezem a beszerzést. Valaki próbálta már? Mik a tapasztalatok?

Távcső ajánlat 30eFt-ig
Távcső ajánlat 30-60eFt között
Mikroszkóp ajánlat 40eFt-igAkciós termékeink

15mm-es LEW GoldLine 66 fokos látómezővel
15mm-es LEW GoldLine 66 fokos látómezővel
Raktárkészlet
Budapesti üzlet:
Minimális készlet (2-3 db)
Kiszállítás futárral:
Kiszállítás 24-48 órán belül
Bp. üzl.:Minimális készlet
Kiszáll.:Kiszállítás 24-48 órán belül
-37% 9 900 Ft
8 mm-es Magellan okulár 60 fokos látómezővel
8 mm-es Magellan okulár 60 fokos látómezővel
Raktárkészlet
Budapesti üzlet:
Folyamatosan raktáron (4+ db)
Kiszállítás futárral:
Kiszállítás 24-48 órán belül
Bp. üzl.:Folyamatosan raktáron
Kiszáll.:Kiszállítás 24-48 órán belül
-30% 9 660 Ft
7mm-es LACERTA Ultra Wide Angle okulár (82 fokos látómezővel)
7mm-es LACERTA Ultra Wide Angle okulár (82 fokos látómezővel)
Raktárkészlet
Budapesti üzlet:
Folyamatosan raktáron (4+ db)
Kiszállítás futárral:
Kiszállítás 24-48 órán belül
Bp. üzl.:Folyamatosan raktáron
Kiszáll.:Kiszállítás 24-48 órán belül
-40% 29 940 Ft
1-2-3 és csillagász leszek
1-2-3 és csillagász leszek
Raktárkészlet
Budapesti üzlet:
Folyamatosan raktáron (4+ db)
Kiszállítás futárral:
Kiszállítás 24-48 órán belül
Bp. üzl.:Folyamatosan raktáron
Kiszáll.:Kiszállítás 24-48 órán belül
-15% 30 990 Ft

Legfrissebb híreink a Facebookon