goto kezelése

Frigyes
2018.06.22. 16:15
#46
Sziasztok!

Próbálkozott esetleg valaki az EQ3-2 goto lecsendesítésével? Itt a gyors mozgás (pozícionálás) zajára gondolok. Gyönyörűen muzsikálnak a léptető motorok, de kissé hangosan. Vezérlésbe nem akarok belenyúlni (halfsetp, fullstep és társai), ha lehet a motoroknál csinálnék valami hangszigetelést, de kérdés, hogy mennyire szabad burkolni a motort (pl. mennyire melegszik a tartóáramtól stb.). Van valakinek esetleg ilyen irányú tapasztalata, ötlete? Gugliztam, de nem találtam erre megoldást, maximum annyit, hogy mást is zavar. Távolabb nem tudok már menni a háztól, mert ott a kerítés, de nem akarom, hogy a gyerekek arra ébredjenek nyáron nyitott ablaknál, hogy apa már megint az eget nézi. Köszönöm: Frigyes
nr74
2014.10.22. 09:00
#45
Írod, hogy kb. 90 fokkal megy el.
Ebből arra gondolok, hogy a kiindulási pozícióval lehet gond. Honnan indítod a mechanikát?

Az indítás során kérdezi, hogy park-pozícióból akarsz-e indulni? Ha itt igent mondasz, akkor ugye az utolsó lekacsolásnál elmentett "custom-pozíció"-ból indul. Ha ezt resetelni akarod, akkor csak nemet kell mondani a kérdésre, és akkor úgy tudom a gyári indulási pozícióból megy: az ellensúly tengely lefele néz, a tubus a pólusra. Így indítva szerintem jól kell mennie.

Ha nem itt van a gond, és evidenciával fárasztottalak, akkor bocsi.
balu
balu
2014.10.21. 19:07
#44
KÉMÉNYBARÁT tavcsõ...
Sziasztok, kerek szepen egy kis segitseget (eloszor is egy magyar ekezetes klaviaturat smiley)) ).
Van egy SkyWatcher 200 DPS newton-om EQ5-on, SynSync GoTo-val (ver. 03.32)
Elkeszult egy sajat gyartasu (koszonet MDA-nak) pier a kertben, minden a helyen.
A mult heten a polusra allast kovetoen (eloszor, miota megvan) megprobaltam az egy- es ketcsillagos betanitast. Beadtam minden adatot (tobbszor is ellenoriztem), a listabol a Vega-t valasztottam, na a tavcso nagy vidaman kb 90 fokkal keleti iranyba elment, es megallt a hazunk kemenyen... Prolbaltam tobbszor is, sot, az enterel csak akkor nyugtaztam a poziciot, amikor manualisan atallitottam a Vega-ra... de semmi. O csak a kemenyem fele hajlando elmozdulni.

Ellenoriztem mindent: parkpozicio, foldrajzi kordinatak, time zone, datum, idopont.
Egyedul a Polaris Position in P.Scope: xxx - volt nem teljesen pontos, ez a polusraallasi pontatlansag miatt volt, de az elteres nem volt jelentos (na persze ha csak vizualisan akarok eszlelni). Amugy meglepoen jol tartja a beallitott csillagot a latomezoben.
Teljes a tanacstalansag....
Vagy lebontom a kemenyt, vagy kerem a segitsegeteket....
Inkabb az utobbit valasztanam.
Koszonom!! smiley)
lubi1966
2013.05.06. 20:48
#43
Előzmény: #42
Iván, én nem vagyok programozó, így ezt nem vállalnám be. Azt, meg hogy ezt programilag hogyan lehet lekezelni szerintem csak az tudja, aki a firmwarereket írja az SW-nél.
Én elmondtam, hogy mit szeretnék Karácsonyra. smiley
ÉderIván
ÉderIván
2013.05.06. 20:26
#42
Húha, elég sok az igény, vagy legalábbis a megvalósítás módja. Értem én a problémát, tényleg jó lenne ha lenne rá valami jó megoldás.
Bandi te pont azt írod, mint amit/ahogy a Dynostar csinál...
Ki kell találni pontosan mit és hogyan szeretnénk. Ezt én nem bíznám a gyártóra, mert abból nagyobb eséllyel lesz elcseszés, mint jól használható funkció... Egyszerű és könnyen megvalósítható megoldást kell nekik prezentálni.
psomogyi
2013.05.06. 17:41
#41
Bandi ötlete még implementáció-közelibb (tkp. én pont ezt csinálom időátállítással), namost mégegyszerűbb is eszembe jutott: az is elég ha csak kiírja a kijelzőre a pozíciót, ez lenne talán a legkönnyebb fejlesztés.
Hozzáteszem ezek már mélyégező-specifikus ötletek, bemutatózáskor pl. csak hasznos ha 30 sorbanálló türelmetlen emberrel nem feltétlen kell kiváratni azt az átfordítást, és oda azért jó ha megvan a 3 csillag is.
Változósok esetleg bekalkulálják, de 3 csillagoznak azt tudom.
pBandi
pBandi
2013.05.06. 17:15
#40
pBandi
pBandi
2013.05.06. 17:15
#39
Ha már lehet kézni én olyan egycsillagos betanítást szereték, hogy ráálok kézzel az ojjektumra és megmondom a távcsőnek, hogy ott áll. Ennek folyományaként meg kell adni azt is, hogy a távcső melyik oldalon áll. Ez a rész magában hordja azt a lehetőséget, hogy áláfordítva állítom be a csillagot smiley Namost ha itt a vezérlés feltesz egy eldöntendő kérdést: Engedélyezi-e az átfordíást a GOTO közben? Így a kukker ugyanazon az oldalon tartható erőszakkal...

Tehát az én megoldásom egy új betanítási opció implementálása, pl Manual star align. Beállítom valamilyen csillagra megmondom neki, hogy az az a csillag bébi, eztán megadom, hogy a kukker melyik oldalon van, és engedélyezem vagy tiltom az árfordítás GOTO közben.
lubi1966
2013.05.06. 17:08
#38
Előzmény: #37
No, így ahogy Peti is írja. Kérdezzem rá a vezérlő, vagy legyen a setup-ban egy menüpont hogy a felhasználó akarja-e a biztonsági módot kikapcsolni, vagy nem. Alapból lehet a biztonsági mód, csak lehessen kikapcsolni.
Aki már haladó, az úgy is nézi, és nyilván nem gyorsjáratban, hogy hozzáér-e a tubus a lábakhoz.
A programozás kérdését én meghagyom a hozzáértőknek.
Rohadt bosszantó tudott lenni hétvégén is, hogy 1-1 órát elbaltáztam arra, hogy megvárjam, amíg átforgatható lesz a mechanika. Persze lőttem így is párat, de totál nem lett jó a keveredés. Ezért át is dolgozom a galériába most kitett M51-emet.
psomogyi
2013.05.06. 15:13
#37
Előzmény: #36
Iván, külföldi oldalak is foglalkoztak a témával, elég csak ezt beírni a google-ba: \"meridian flip\".

Lehet érdemes a fejlesztőkre bízni a \"hogyan\" kérdését, elég csak annyit megkötni hogy a user választhassa ki szabadon melyik oldalról hozza be az objektumot, ha kell túlforgatással amit a user vészleállíthat.

Egyébként elsősorban az éppen _aktuális_ oldalt felajánlva lenne kényelmes egy toleranciaszögön belül (nem csak mélyegeseknek lenne jó ha nem okvetlen kell kivárni az átdobást ), warning-ot kiadva (amit most is ad ha túl alacsonyat adnék be), esetleg valami \"expert\" módot bevezetve ami ezt engedélyezné.

A toleranciaszög azért is kellhet, hogy a határértéket ne teljes sebességgel közelítse meg (pl. mert nem biztos hogy a legelső ESC leütést veszi egyáltalán a panel - én emiatt tartom a tápkábelen is figyelő tekintetem amikor átvertem) viszont az ember szívesen centizi a lábakat ilyenkor.
ÉderIván
ÉderIván
2013.05.06. 14:34
#36
Előzmény: #35
Lubi, a rövidebb út a Dynostarnál van. A SW arra az oldalra áll, ahogy a delelés kijön.
Az opciót pontosan hogy gondolod? Mit és hogyan lehessen kapcsolni?
Ha átgondolod és működik a dolog, akkor beletetetem.
lubi1966
2013.05.05. 22:16
#35
Előzmény: #34
Értem én Iván, de csak egy olyan opcióért könyörögnék, ahol lenne rá mód ennek a kikapcsolására. Csak egy putyókát, ha lehetne.
Ez a rövidebb út sem igaz az SW-nél, mert ha már majdnem rajta vagyok, akkor is visszafordítja ez a fránya vezérlő.
ÉderIván
ÉderIván
2013.05.05. 20:03
#34
Előzmény: #33
Ez a fícsör azért van, hogy a tubus ne tudja elkaszálni a mechanika lábát. Ezt a mechanikát 99%-ban kezdők használják, akiknek hasznos ez a védelem. Továbbá a GoTo is olyan, hogy ha az objektum delelés előtt jár fél perccel, akkor is arra az oldalra áll a mechanika. Persze jó lenne, ha lenne rá lehetőség ezeket kiküszöbölni, de az alapos átgondolással lehetséges csak és a menürendszert bonyolítaná.
Amúgy a Pulsar vezérlő is csak delelés után képes tubust fordítani. Az én Dynostarom meg nem tudja egyáltalán, és a goto is mindig arra megy, amerre rövidebb a cél. Ez más, tény, hogy van előnye, de sok esetben hátrányként jön elő.
lubi1966
2013.05.05. 17:40
#33
Hát lehet Lóránd, hogy nem pont az éjfél miatt van, csak ott vettem észre a hétvégén. De attól még a probléma az probléma.

Peti, látom ezek szerint már Nálad is volt ilyen. Rohadtul bosszantó tud lenni mikor a gép uralkodik felettünk. Én már annyira felhúztam magam, hogy majdnem átdobtam a kerítésen az egész cuccot. smiley
Tuti, hogy ez valamilyen védelem a firmware-ben. Csak azt nem értem, hogy miért nem bízzák a userre, hogy ha nincs ütközés, akkor hagy döntse már el a használatot...

Iván, nem lehetne ezt jelezni az SW/Synta felé?
psomogyi
2013.05.05. 11:10
#32
Nekem az idő előreállításával (kb + 1-3 órta) sikerül kierőszakolni a jóval korábbi átfordítást.
De ez azért igen trükkös, első tanítás után kell azt hiszem előreállítani és megint rátanítani, 1 csillagra szoktam. Aztán néha kiír valami ilyesmit hogy \"Warning angle<45; Alignment failed\" de valójában elfogadja, szerencsére. Kérdés honnét veszi ezt a <45 -öt mikor csak 2-3 órával állítom odébb.
Az sem mindeg mikor állítod előre az órát: bekapcsoláskor azt hiszem még a jó időt érdemes megadni.

Ehhez tartozik, amiért ezt a \"feature\"-t komolyabban kihasználom: tavaly obiban vettem hosszú cölöpöket amiket jól leástam, kb fele olyan szögben mint ahogy a fémlábak, az alsó tányért pedig kicsit elforgattam így azt is fel tudom szorítani de épphogy. Igy elértem hogy mivel ez f4 asztrográf, az alja be tud menni olyan 30 foknyi dőlés most, jó esetben akár 45-öt is (extrém jó esetben pedig körbe is mehet).

Mindez 2x fél napos munka volt (másik nap csak megerősítettem a lábakat), zéró barkács tudással.

Betonozni/csillagvizsgálót építeni nem fogok (ide nincs értelme), de ha valaki tudna eladó eq6 alapzatot (amibe a 3 lábat kell beledugni) jó lenne mert ez az az egy amit nem szivesen szerelek le, viszont szeretnék néha kitelepülni is.
lubi1966
2013.05.05. 01:30
#30
Előzmény: #29
Köszi Lóránd. Rááll nekem is az objektumra, nem ez a gond, hanem az hogy nem akarok mondjuk egy órát lőni és utána meg átfordítani a tubust, mert felakad a lábban. Én azt szeretném, hogy már eleve ne kelljen fotózás közben átfordítani. De nem megy... smiley Nem akarja azt a poziciót felvenni a goto, amit én akarok, mindig visszatekeri a mechanikát az ő szerinte jó pozícióba. Viszont éjfél után már engedi. Biztos van benne valami védelem. Ezt kéne kiiktatni valahogy.
lubi1966
2013.05.05. 01:06
#28
Lenne egy kérdésem. Azt vettem észre a goto mechanikámnál, hogy éjfél előtt ha át akarom fordítani a mechanikát 180 fokkal fotózáshoz, akkor azt nem akarja bevenni a kézivezérlő. Mindig vissza akarja fordítani az ő saját pozicíójába. Pl akkor, ha már majdnem hozzáérne a cső a lábakhoz és ezt megelőzendő én át akarnám fordítani a csővet 180 fokkal, de mindig visszaáll. Miért van ez így és hogyan lehet \"átvágni\" a mechanikát? Próbáltam az időt is előre állítani éjfél utánra, de így meg nyilván nem találja a helyén a kiszemelt objektumot.
Van valami tippetek?
psomogyi
2012.04.12. 23:19
#27
Igen, a 3 csillagot (de lehet 1-et v. 2-t is de akkor aztán mindennek stimmelnie kell) betanítod (újabban kiírja a pólushibát rögtön), utána \"Polar re-align\" menüponttal kiválasztasz egy csillagot, rápontosítod nyilakkal, majd letiltja a nyilakat és kicsivel odébbviszi a mechanikát hogy akkor a csavarokkal állítsd u.azt a csillagot megint középre.

Netet feltúrva úgy látom csak nekem nem műxik így kapásból (ill. a délieknek). Valami beállítási gondom lesz.
lubi1966
2012.04.12. 22:31
#26
[b]Előzmény: #25
[/b]Tulajdonképpen ez a 3 csillagos beállítást vezeti vissza a pólusra akkor? Érdekes, de logikus. Most már csak jónak kéne lennie. smiley[b]
[/b]
psomogyi
2012.04.12. 10:40
#25
Kipróbáltam a 3.28beta20 pólusraállását de sikertelen: sajnos nem konvergált messziről sem a pólusra. (3 csillagos tanítás, csak saccolt pólussal, kúphibát nem korrigáltam, Capella ill. később Regulus amikkel próbáltam esete 10 körül a \"Polar re-align\" menüpontot, kb 3 órám ment el mire feladtam.)
Valaki másnak esetleg?

Távcső ajánlat 30eFt-ig
Távcső ajánlat 30-60eFt között
Mikroszkóp ajánlat 40eFt-igAkciós termékeink

15mm-es LEW GoldLine 66 fokos látómezővel
15mm-es LEW GoldLine 66 fokos látómezővel
Raktárkészlet
Budapesti üzlet:
Minimális készlet (2-3 db)
Kiszállítás futárral:
Kiszállítás 24-48 órán belül
Bp. üzl.:Minimális készlet
Kiszáll.:Kiszállítás 24-48 órán belül
-37% 9 900 Ft
8 mm-es Magellan okulár 60 fokos látómezővel
8 mm-es Magellan okulár 60 fokos látómezővel
Raktárkészlet
Budapesti üzlet:
Folyamatosan raktáron (4+ db)
Kiszállítás futárral:
Kiszállítás 24-48 órán belül
Bp. üzl.:Folyamatosan raktáron
Kiszáll.:Kiszállítás 24-48 órán belül
-30% 9 660 Ft
7mm-es LACERTA Ultra Wide Angle okulár (82 fokos látómezővel)
7mm-es LACERTA Ultra Wide Angle okulár (82 fokos látómezővel)
Raktárkészlet
Budapesti üzlet:
Folyamatosan raktáron (4+ db)
Kiszállítás futárral:
Kiszállítás 24-48 órán belül
Bp. üzl.:Folyamatosan raktáron
Kiszáll.:Kiszállítás 24-48 órán belül
-40% 29 940 Ft
1-2-3 és csillagász leszek
1-2-3 és csillagász leszek
Raktárkészlet
Budapesti üzlet:
Folyamatosan raktáron (4+ db)
Kiszállítás futárral:
Kiszállítás 24-48 órán belül
Bp. üzl.:Folyamatosan raktáron
Kiszáll.:Kiszállítás 24-48 órán belül
-15% 30 990 Ft

Legfrissebb híreink a Facebookon