8x56 és 10x56 Titanium kereső tesztje

Már nagyon sok véleményt, tesztet olvashattunk itt a fórumon, különböző márkájú kereső távcsövekről. Most a saját tapasztalataimat szeretném megosztani veletek az általam vásárolt Delta típusú keresőről.


Sajnos a munkáltatók mikor szolgálati keresőt vásárolnak a hivatásos vadásznak, akkor előszeretettel részesítik előnyben az olcsó, sokat ígérő, dizájnos kinézetű távcsöveket, pedig hát ez az eszköz talán a legfontosabb felszerelési tárgy. És ezen optikáknál sajnos mindig beigazolódik, hogy olcsó húsnak híg a leve. Fényerőben, tartósságban, vízállóságban, nagyon elmaradnak a prémium kategóriák távcsöveitől. Persze árban is csak a töredékbe kerülnek, mint a „nagy márkák” de az ember törekszik az általa elérhető árú távcsövek közül azt választani, ami a legjobb teljesítményt nyújtja, melynek legjobb az ár-érték aránya.


A fent nevezett márkát egyik barátom ajánlotta, hogy próbáljam ki, nem fogom megbánni. Elültette fejemben a „bogarat”, így felvettem az egyik kereskedővel a kapcsolatot és közöltem, hogy szeretném kipróbálni a távcsöveit, nem csak öt perc erejéig nappal, hanem szürkületben, sötétben, rossz fényviszonyoknál is. Nagy csodálkozásomra nagyon készségesen felajánlotta, hogy felkeres és kipróbálhatom a távcsöveket. Erre nem sok lehetőséget szoktak adni a boltok, pedig hát a kirakatüvegen keresztül vagy jobb esetben a bolt előtti járdán kipróbálva a távcsöveket, nappali körülmények közt mindben azt tapasztaljuk, hogy egyforma csinosak az út másik oldalán sétáló mini szoknyás lányok. Persze ez nagyon szép látványt nyújt, de hát nem ez az elsődleges célunk a távcsövekkel. Ezen oknál fogva nagyon örültem az „éles tesztnek”. Az egész éjszakás vadkárelhárítás kitűnő lehetőséget biztosított erre.


A márka 8×56, és 10×56 modelljét próbáltam ki. A demo távcsöveket dobozából kibontva ért az első kellemes meglepetés. Nagyon tartós, a távcsövet jól védő kemény tokban szállítják, pedig még sokkal drágább távcsövekhez is sok esetben csak egy semmire való műbőr tokot adnak. A másik pozitívum a gumírozott széles neoprén hordpánt, ami, ha egész nap az ember nyakában lóg az optika nagyon hálás dolog. A jól rögzíthető kupakokról pedig nem is beszélve, amik még szakadó esőben is megvédték a lencséket a víztől. Véleményem szerint ezek nagyon fontos kiegészítők. A vadászterületen a délutántól hajnalig tartó próbán nagyon pozítív tapasztalataim voltak mind a két modellel. A távcsövek kellemes tapintásúak, a gumírozott ház jó fogást biztosít még vizes kézzel is. A távcsövek beállítása könnyű, nagyon feszes, nem állítódik el. A lencsék nappali fényben szép, éles, kontrasztos, színhű képet - bár a széleken érezhető némi torzítás- adnak. Ahogy fogyott a lővilág, úgy egyre jobban jött elő a Delta képessége. A szürkületben nem tejesedett be, nem „vakult” be az optika, mint sok esetben tapasztaltam más típusoknál. Még holdkelte előtti sötétségben is világos képet kaptam, a kukoricavetésre kiszaladó kistestű malacok is tisztán kivehetők, felismerhetők voltak. Aminek nagyon örültem, hogy a szürkületben beállított optikákat nem kellett a sötétben korrigálni, mindig éles képet adtak. Ezek után nem volt min gondolkodnom. Megvettem a márka 10×56 modelljét, mivel elég sokat vadásztatok őzre, így a nagyobb nagyítás sokszor jól jön, de bármelyiket választjuk, mindkettővel jól járunk. Aki sokat vadászik éjjel disznóra, annak a 8×56-t ajánlom, ami árnyalatnyival még világosabb képet adott. A vásárlás óta már sokat vadásztattam, sokszor áztam meg a távcsővel, bíráltam vele különböző napszakokban, párában és mindig nagyon elégedett vagyok vele. Azt gondolom, hogy ár-érték aránya a legjobb a piacon. Teljesítménye az árkategóriájában talán a legjobb. A minap az egyik vendég megnézte, az erős szürkületben megérkező disznókat a Deltával, és meglepetten közölte, hogy a saját 8×56-os Sw---ki távcsövében sem látja jobban a disznókat…..!


Természetesen nem az volt a fenti tapasztalatok megosztásával a célom, hogy összevessem a 100.000Ft alatti árkategóriájú távcsöveket az 500.000Ft-os optikákkal, mint ahogy a BMW-t sem hasonlítjuk össze a Trabanttal. Hanem egy kis segítséget szerettem volna adni azoknak, akik hozzám hasonlóan az olcsóbb kategóriában, a lehető legjobb teljesítményű optikát szeretnék megvásárolni.""


 


 © alföldi ma 18:07 | Válasz | #138  


 

Forrás :

http://sgforum.hu/listazas.php3?azonosito=vadasz&id=1273851347


Távcső ajánlat 40000 Ft-ig
Távcső ajánlat 80000 Ft-ig


Mikroszkóp ajánlat 50000 Ft-ig

Akciós termékeink

8 mm-es Magellan okulár 60 fokos látómezővel
8 mm-es Magellan okulár 60 fokos látómezővel
Raktárkészlet
Budapesti üzlet:
Minimális készlet (2-3 db)
Kiszállítás futárral:
Kiszállítás 24-48 órán belül
Bp. üzl.:Minimális készlet
Kiszáll.:Kiszállítás 24-48 órán belül
-30% 9 660 Ft
7mm-es LACERTA Ultra Wide Angle okulár (82 fokos látómezővel)
7mm-es LACERTA Ultra Wide Angle okulár (82 fokos látómezővel)
Raktárkészlet
Budapesti üzlet:
Rendelésre
Kiszállítás futárral:
Megrendelés előtt célszerű felvenni a kapcsolat kollegánkkal: +36-1-202-5651, btc@tavcso.hu
Bp. üzl.:Rendelésre
Kiszáll.:Rendelésre
-30% 34 930 Ft
70/500 SkyWatcher Mercury-705 refraktor EQ1 mechanikán (StarPointerrel, Barium25 (20x) és Barium10 (50x) okulárokkal, zenittükörrel)
70/500 SkyWatcher Mercury-705 refraktor EQ1 mechanikán (StarPointerrel, Barium25 (20x) és Barium10 (50x) okulárokkal, zenittükörrel)
Raktárkészlet
Budapesti üzlet:
Folyamatosan raktáron (4+ db)
Kiszállítás futárral:
Kiszállítás 24-48 órán belül
Bp. üzl.:Folyamatosan raktáron
Kiszáll.:Kiszállítás 24-48 órán belül
55 800 Ft

Legfrissebb híreink a Facebookon