Refrakrotok jusztírozása (beállítása)

A refraktor objektívjét azért kell pontosan beállítani, hogy az objektív optikai tengelye az okulárkihuzat tengelyébe essen. Az objektív állítócsavarjaival ez egy nagyon egyszerû módszer. A Newton távcsövekkel ellentétben sokkal egyszerûbb, nem kell a fókuszírozót, segédtükröt, fõtükröt egymáshoz állítani, elegendõ csak az objektívfoglalatot párhuzamosítani.

A refraktorok sokkal kevésbé érzékenyek az elállítódásra, mint a Newton reflektorok, ezért valószínûleg a gyári beállítás megfelelõ. Sok refraktoron ezért nincs is állítási lehetõség. Viszont ha netán szállítás után objektívünk elmozdulna és szükséges lenne a korrigálás, az állítócsavarokkal ez könnyen megoldható.

1. lépés: csavarjuk le a csõ elején lévõ páravédõ hengert, ekkor láthatóváRefrakrotok jusztírozása (beállítása) válik az egymástól 120 fokra lévõ három csavarpár. A pár egyik tagja tartja a lencsefoglalatot (tartócsavar), a másik ellenhúzza a tartócsavart, hogy finoman állítani lehessen a foglalatot.
 
2. lépés: az óragépet kikapcsolva és a tengelyt kelet vagy nyugat felé állítva keressük meg a Sarkcsillagot. E két magnitúdós csillag már elég fényes ahhoz, hogy lássuk a jusztírozás eredményét, és kis égi útja miatt könnyû a látómezõ közepén tartani. Vegyük ki a zenittükröt.

3. lépés: Miután kis nagyítás segítségével megtaláltuk, legalább 80-100-szoros nagyításra váltsunk és tegyük a Sarkcsillagot a látómezõ közepére. Élesítsük a képet, majd néhány milliméternyire finoman befelé defókuszáljuk a képet, amíg 3-5 gyûrût nem látunk a csillag helyén. Ha a gyûrûk egyenletesek minden oldalon, akkor jól van a mûszerünk beállítva. Ha valamelyik oldal fényesebb (mint a negyedik ábra), akkor jusztírozás szükséges.Refrakrotok jusztírozása (beállítása)

4. A jusztírozás menete: lazítsuk meg a tartócsavarokat és az ellenhúzó csavarokkal egyesével finoman állítsunk az objektívfoglalaton. Lépésenként ellenõrizzük le az eredményt. Könnyebben boldogulunk, ha egy társunk végzi a csavarok állítását és közben folyamatosan figyeljük a látott képet.

5. A csillag defókuszált képét természetesen sok minden befolyásolja: ha nyugtalan a légkör, ha még nem hûlt ki a távcsövünk, ha hõáramlás van valamelyik oldalon, ha az okulár ferdén áll, stb. Ezek miatt a defókuszált képet sohasem látjuk teljesen szabályosnak, de ha az ábra szerinti eltolódást látjuk, javasolt a jusztírozás.

Természetesen a refraktorok sokkal kevésbé érzékenyek a jusztírozásra, mint a Newton távcsövek. A refraktorokat egy alapos beállítás után nagyon ritkán kell kell jusztírozni, míg a fényerősebb Newton-távcsövek szállítástól függően viszonylag gyakran szorulnak beállításra.

Kapcsolódó termékek

Távcső ajánlat 50000 Ft-ig

Távcső ajánlat 100000 Ft-ig

Mikroszkóp ajánlat 50000 Ft-ig

A legerősebb kezdő távcső


Akciós termékeink

102/500 SkyWatcher Startravel-102 refraktor EQ1 mechanikán, Starpointerrel, 25mm (20x) és 10mm (50x) Barium okulárokkal, barlowval és zenittükörrel
102/500 SkyWatcher Startravel-102 refraktor EQ1 mechanikán
Raktárkészlet
Kiszállítás futárral:
Azonnal szállítható
Budapesti üzlet:
Korlátozott készlet (1 db). Megrendelés előtt célszerű felvenni a kapcsolat kollegánkkal: +36-1-202-5651
Futárszolgálat:Azonnal szállítható
Bolti átvétel:Korlátozott készlet
-10% 109 980 Ft
80/400 SkyWatcher Startravel-80 refraktor StarQuest állványon, Starpointerrel, 25mm (16x) és 10mm (40x) Barium okulárokkal, zenittükörrel
80/400 SkyWatcher Startravel-80 refraktor StarQuest állványon
Raktárkészlet
Kiszállítás futárral:
Azonnal szállítható
Budapesti üzlet:
Korlátozott készlet (1 db). Megrendelés előtt célszerű felvenni a kapcsolat kollegánkkal: +36-1-202-5651
Futárszolgálat:Azonnal szállítható
Bolti átvétel:Korlátozott készlet
-15% 83 990 Ft
114/500 SkyWatcher Skyhawk-1145PS Newton AZ PRONTO (AZ3-R) mechanikán. Tartozékok: StarPointer, Barium20 (25x) és Barium10 (50x) fotóokulár, alumínium háromláb
114/500 SkyWatcher Skyhawk-1145PS Newton AZ PRONTO (AZ3-R) mechanikán
Raktárkészlet
Kiszállítás futárral:
Azonnal szállítható
Budapesti üzlet:
Minimális készlet
Futárszolgálat:Azonnal szállítható
Bolti átvétel:Minimális készlet
-17% 71 700 Ft

Legfrissebb híreink a Facebookon