Orthoszkopikus okulárok tesztje

Az orthoszkopikus okulárokat Abbe német optikus fejlesztette ki a 19. században bolygók megfigyelésére. Ez az optikai elrendezés adja a legtökéletesebb, legélesebb képet az optikai tengelyben, de attól távolodva a képalkotás romlik.

A BTC kínálatában többféle orthoszkopikus okulár található, ezek a következők: japán ortho, Baader Classic ortho, Fujiyama HD Ortho (japán) és Castell ortho. Ezeket két, bolygómegfigyelésre használható, olcsóbb és középkategóriás okulárral vetettem össze: 6,3 mm-es Skywatcher Plössl (emelt minőségű bevonatokkal) és 7 mm-es Planetary okulárral. Utóbbi a bolygó- és mélyég-észlelők körében évek óta töretlen népszerűségnek örvend.

Orthoszkopikus okulárok, balról jobbra: Baader Classic, Castell, Kasai japán

 

Sajnos a teszt készítésekor nem látszott fényes, részletdús bolygó az esti égen, a hajnali ég pedig használhatatlan volt a leereszkedő köd miatt. Ezért a teszt célpontjai szoros kettőscsillagok és nyílthalmazok voltak, így a képalkotás, a kontraszt és az áteresztés is szépen vizsgálható volt. Az okulárok között volt egy kis fókusz-különbség, de nem jelentős, ezt a hatást türelmes észlelés során bőven ki lehetett egyensúlyozni. A teszt három éjszakán készült 200/1000-es reflektorral és 80/400-as refraktorral, jó, kb. 7-es nyugodtság mellett.

A leghosszabb, 7,7 mm-es fókusztávolságú okulár a Castell ortho volt, a többi ortho okulár 6 mm-es fókusszal rendelkezett. A kontroll okulárok 6,3 mm (SP) és 7 mm (Planetary) fókuszúak voltak.

Az okulárok tulajdonságait négy szempont alapján vizsgáltam, ezek a következők: látómező mérete és szemtávolság, színezés, kontraszt (képalkotás minősége az optikai tengelyben) és áteresztés.

Fujiyama HD ortho okulárok

 

Külalak. Az összehasonlított okulárok közös jellemzője a kis szemlencse és a rövid pupillatávolság. Ezért – a Castell ortho kivételével – nincs rajtuk normál gumi szemkagyló. A Castell-é is visszapattintható, ami főleg a rövidebb fókuszoknál segíti a betekintést. A Baader érdekes, oldalsó szemkagylót kapott, amely szintén visszahajtható, és praktikusan úgy véd az oldalsó fényektől, hogy lehetővé teszi a betekintést még a rövid fókuszok esetében is. A japán ortho kiemelt szemlencséje sem egyedi, a Baader-nél a perem és a szemlencse között egy mély vájat található, ami kevésbé praktikus ugyan, de a betekintés nem kényelmetlen. A HD ortho ugyan nagyon szép kivitelű, ám a pereme kissé felfelé hajlik, ami kevésbé praktikus egy kis pupillatávolságú okulár esetében. A Castell ortho matt fekete festésével nem néz ki rosszul, ám ennél a típusnál volt a legkényelmetlenebb – igaz egy 4,8 mm-es okulárnál – a betekintés. A 7,7 mm-es típusba könnyű belenézni.

Látómező mérete. Ez alapján a győztes a Planetary okulár a maga 58 fokos látómezejével, amelyhez nagyon kellemes betekintési távolság járul. A Plössl-okulár, a Baader Classic ortho és a Castell ortho 50 fokos látómezővel rendelkezik, és ennél a fókusztávolságnál a betekintés sem túl kényelmetlen. A legkisebb, kb. 40 fokos látómezeje a két japán gyártmányú orthonak van. A betekintés még ezekbe sem kényelmetlen, különösen a kiemelt lencséjű sima japán ortho kényelmes.  Az okulárok mindegyikében nagyon jó a szélkorrekció, de a képalkotás az orthok esetében csak kb. a LM feléig tökéletes, ez az optikai elrendezésből adódik.

Színi hiba. Ez a tulajdonság egyik okulárnál sem túl erős, lévén hogy a látómezők elég kicsik. A legjobban korrigált okulár különösképp a 6,3 mm-es SP, ezt követi a HD ortho és a Castell ortho. A sima japán ortho és a Baader színezése hajszállal erősebb, és leginkább a Planetary mutatja ezt a hibát, elsősorban a peremnél. Ám ez érthető is, ebben az okulárban a legnagyobb a látómező.

Kontraszt. Ez a legfontosabb tulajdonsága az ortho okulároknak. A mezőnyben első helyen végzett a Baader és a HD ortho, amiket csak alig-alig lemaradva követ a Castell ortho, de ez a kisebb nagyítás miatt is lehet. Ez a három okulár nagyjából ugyanazt tudja nyújtani az észlelő számára, vagyis kifogástalan leképezést bolygó- és kettősészleléskor. Ami igazán meglepett, hogy a 80/400-assal, a Baaderrel szemlélve az M57 nagyon kemény kontrasztú volt, felszínén olyan filamentek, foltok látszottak, amiket eddig csak nagyobb távcsövekkel láttam. A többi okulárban nem tapasztaltam ezt a kiemelkedő kontrasztot. Ez is azt bizonyítja, hogy minden egyes objektumnál másképp viselkednek a különféle okulárok. Az epsilon 1-2 Lyrae párosát a 80/400-assal gond nélkül, réssel bontja a Baader és a japán 6 mm-es, 67x-es nagyításon, a 7,7 mm-es Castell-el (52x) a kép nyolcas (!) alakú. Itt nyilván a nagyításkülönbség miatt nem válnak még szét a tagok. (Tegyük hozzá, hogy a 8 cm-es lencse felbontóképessége 1” körül van, de csak nagy nagyítással. A 2”-es tagok felbontása 52-67x-sel igen kiváló eredmény!) A Zéta Aqr 4”-es tagjai nem jelentenek kihívást a 200/1000-esnek, a tagok jó másfél-két korongnyi réssel bomlanak, sajnos a seeing a város felett, 40 fok magasan nem a legjobb. A HD ortho tűéles képet ad, voltaképp nem dönthető el, hogy a Baader vagy ez a típus adja a legjobb kontrasztot. Az SP kellemes képet ad önmagához képest, de ennél sokkal szebb a Planetary leképezése, amely alig marad el az ortho-k mögött! A sorrend tehát ebben a nagyon lényeges kérdésben:, holtversenyben a legjobb a Baader és a két japán ortho, a Castell ortho (ez a négy egymáshoz nagyon hasonló), majd jön a még mindig nagyon jó Planetary, és végül a Plössl.

Áteresztés. Egy ortho okulár esetében nem olyan fontos a jó áteresztés, hacsak nem akarunk nagyon halvány bolygóholdakat észlelni. Vagyis ez a tulajdonság fontos ugyan, de nem a legjellemzőbb egy ortho esetén. A mezőnyben a Castell ortho végzett az élen, 52x-es nagyításon sokkal jobban mutatja a nyílthalmazok halvány csillagait, mint a 6-os orthók 67x-esen. A kép a mélyég-megfigyelésnél nagyon szép, fényes és kontrasztos. Második helyen a HD ortho végzett, áteresztése kiemelkedő, bár a LM kicsi, ezért mélyegezésre alig használható. A Planetary okulár áteresztése is jó, ezt követi a Plössl, majd a Baader és a japán ortho.

 Okulárok szerint lebontva a tulajdonságok (pontozás 1-6-ig, 1 a legrosszabb teljesítmény, 6 a legjobb):

Típus

Látómező

Színezés

Kontraszt

Áteresztés

Castell ortho 7,7 mm

3

4

4

6

Baader ortho 6 mm

4

2

6

2

Fujiyama HD 5, 6, 7 mm

2

5

5

5

Sky-Watcher Plössl 6,3 mm

5

6

1

3

Japán ortho 6 mm

1

3

5

1

SkyWatcher Planetary 7 mm

6

1

3

4

 

Ezek alapján a Baader és a HD ortho tűnik a legjobb választásnak, ha igazán jó képalkotású ortho okulárt szeretnénk bolygózáshoz, kettősözéshez, vagy – ahogy a Baader mutatja – mélyegezéshez! A HD ortho bár árnyalattal kevésbé kontrasztos a képe, mint a Baadernek, nagyon magas minőséget mutat mind a színi hiba minimalizálása, mind az áteresztés terén. A Castell ortho mélyegezésre is jól használható a kellemes leképezés és a típusában kitűnő áteresztés miatt. A régebbi japán ortho kiváló kontraszt mellett erősebb színezést és gyengébb áteresztést mutat. A Planetary okulár népszerűsége nem véletlen, nagy látómezejéhez és igen kellemes szemtávolságához remek áteresztés és hasonlóan jó kontraszt társul, bár az igazi ortho-k szintjét nem éri el. Azonban az észlelés élménye ebben az okulárban volt a legnagyobb, és gyakorlatilag mindent megmutatott, amit az orthók.

 

Sánta Gábor

Távcső ajánlat 50000 Ft-ig

Távcső ajánlat 100000 Ft-ig

Mikroszkóp ajánlat 50000 Ft-ig

A legerősebb kezdő távcső


Akciós termékeink

102/500 SkyWatcher Startravel-102 refraktor EQ1 mechanikán, Starpointerrel, 25mm (20x) és 10mm (50x) Barium okulárokkal, barlowval és zenittükörrel
102/500 SkyWatcher Startravel-102 refraktor EQ1 mechanikán
Raktárkészlet
Kiszállítás futárral:
Azonnal szállítható
Budapesti üzlet:
Korlátozott készlet (1 db). Megrendelés előtt célszerű felvenni a kapcsolat kollegánkkal: +36-1-202-5651
Futárszolgálat:Azonnal szállítható
Bolti átvétel:Korlátozott készlet
-10% 109 980 Ft
80/400 SkyWatcher Startravel-80 refraktor StarQuest állványon, Starpointerrel, 25mm (16x) és 10mm (40x) Barium okulárokkal, zenittükörrel
80/400 SkyWatcher Startravel-80 refraktor StarQuest állványon
Raktárkészlet
Kiszállítás futárral:
Azonnal szállítható
Budapesti üzlet:
Korlátozott készlet (1 db). Megrendelés előtt célszerű felvenni a kapcsolat kollegánkkal: +36-1-202-5651
Futárszolgálat:Azonnal szállítható
Bolti átvétel:Korlátozott készlet
-15% 83 990 Ft
114/500 SkyWatcher Skyhawk-1145PS Newton AZ PRONTO (AZ3-R) mechanikán. Tartozékok: StarPointer, Barium20 (25x) és Barium10 (50x) fotóokulár, alumínium háromláb
114/500 SkyWatcher Skyhawk-1145PS Newton AZ PRONTO (AZ3-R) mechanikán
Raktárkészlet
Kiszállítás futárral:
Azonnal szállítható
Budapesti üzlet:
Minimális készlet
Futárszolgálat:Azonnal szállítható
Bolti átvétel:Minimális készlet
-17% 71 700 Ft

Legfrissebb híreink a Facebookon