Mikroszkópos kislexikon

A mikroszkópok leírásait böngészve sok speciális kifejezéssel találkozunk, a legfontosabbak magyarázatait gyűjtöttük itt össze.

 

Abbe kondenzor – egy, a tárgyasztal alatt elhelyezkedő lencserendszer, amely általában fel-le mozgatható. Egy állítható írisz-diaméter szabályozza a kondenzor mögött elhelyezkedő fényforrásból érkező fény erősségét. Mind az írisz nyitásával és zárásával, mind pedig a lencse mozgatásával a fénykúp fókuszpontja változtatható. Az Abbe-kondenzorok elsősorban 400x-os nagyítás felett használhatóak, ha a kondenzor numerikus apertúrája egyenlő, vagy nagyobb, mint a használt objektívlencse NA-száma.

 

Akromatikus lencse – olyan lencse vagy lencserendszer, amelyben a különböző színű fénysugarakra érvényes eltérő törésmutató révén keletkező színhibát korrigálják. Az ilyen objektívekkel elért kép nem olyan tökéletes, mint a plan vagy semi-plan objektívek képe.

 

Binokuláris mikroszkóp – olyan mikroszkóp, melynek fején két szemlencse található. Napjainkban olyan általában olyan műszert jelent, ahol a nagy nagyítású összetett mikroszkópban két szemlencsével szemléljük az egyetlen objektív által előállított képet. A sztereomikroszkópok esetében szintén két szemlencsét találunk, de mindegyikhez külön objektív állítja elő a képet.

 

C-Mount - szabvány menettel rendelkező adapter, amelynem segítségével a kamerára különféle tartozékok, lencsék csatlakoztathatók. A collos menet átmérője 25,4mm (1 inch) és collonként 32 menet található (kb. 0,8mm menetemelkedés)

 

Csuklós kar – olyan kar a mikroszkópon, amelyen csuklók teszik lehetővé a mikroszkópfej szabad mozgatását.

 

Csúszókuplung – olyan eszköz, amely lehetővé teszi az élességállító gomb forgatását akkor is, ha a rendszer már elérte a végállást. Alkalmazásával az élességállító rendszer károsodása kerülhető el.

 

Digitális mikroszkóp – beépített digitális kamerával szerelt műszer, amely a képet közvetlenül számítógépre, TV-re, vagy nyomtatóra közvetíti.

 

DIN – Deutsches Institut for Normung, mikroszkópok körében használt nemzetközi szabvány. Például a DIN-szabványnak megfelelő objektívlencsék 20mm-es menettel csatlakoznak, így a különféle gyártók modelljei csereszabatosak.

 

Dual-view – monokuláris mikroszkóp, amelyen van egy második, függőleges betekintési lehetőség. Általában tanári ellenőrzésre használatos, vagy fotografikus munkához.

 

Dublet-lencse – két különböző üveganyagból álló összetett lencse. Nagylátószögű okulárokban a színhiba kiküszöbölésére használják.

 

Durva fókusz – ezzel a mikroszkóp oldalán levő gombbal a durva élességállítás végezhető el.

 

Elektronmikroszkóp – fény helyett elektronokkal képet alkotó eszköz. A hagyományos fénnyel működő mikroszkópoknál jóval nagyobb nagyítást biztosít, akár 2 milliószoros nagyítás is elérhető.

 

Elemzőmikroszkóp – általában megfelel a sztereómikroszkópnak.

 

Ékszerészcsiptető – különleges csiptető, amelyet ékkövek és ékszerek rögzítésére használnak.

 

Ékszerészmikroszkóp – ékkövek és ékszerek vizsgálatára fejlesztett sztereomikroszkóp, általában döntött tubussal, zoommal, sötétháttér-lappal, és erős, változtatható megvilágítással.

 

Fáziskontraszt – a kontraszt emeléséhez használt módszer, melyet 1953-ben Fritz Zernike dolgozott ki. A fényhullámok hullámhegyeinek és hullámvölgyeinek, azaz a fény fázisának megfelelő felhasználásával a vizsgált minta sötéten jelenik meg a fényes háttér előtt. Igen hasznos átlátszó minták, például élő sejtek vizsgálatakor.

 

Fej – vagy test, a mikroszkóp felső része, amelyen az okulárok is találhatók.

 

Felbontás – a lencse képessége az apró részletek jól elkülönülő bemutatására.

 

Fénymikroszkóp – fény segítségével működő mikroszkóp. Minden összetett és sztereómikroszkóp ilyen.

 

Finom fókusz – az élesség igen finom állítására szolgál a durva fókusz megtalálása után.

 

Fogasléces fókuszírozó – fémből készült fogasléccel és fogaskerekekkel működő élességállító mechanizmus.

 

Fókuszálás – az éles kép előállítása a szemlencsék vagy a tárgyasztal távolságának változtatásával.

 

Gyűrűs megvilágítás – olyan fényforrás, amely gyűrű alakban bocsát ki fényt. Leggyakrabban sztereomikroszkópoknál használják

 

Hordozható mikroszkóp – hálózati áramforrástól független fényforrással ellátott mikroszkóp. Általában újratölthető akkumulátorokkal működő LED fényforrással rendelkezik.

 

Immerziós olaj – különleges olaj, amelyet a 100x nagyítású objektívvel használunk a fény összegyűjtésére és a felbontás növelésére. Egy csepp olajat helyezünk a minta fedőlemezére, majd az objektív lencséjét belemerítjuk. Az A és B típusú olajok közül a B viszkózusabb.

 

Íriszdiafragma – nagy nagyítású mikroszkópokon a tárgyasztal alatt a fény fokozatmentes állítására szolgáló diafragma.

 

Kalibráció – matematikai eljárás, amely során az okulárban látható szállemez-osztásnak megfelelő valódi távolságot számítják ki

 

Kameraadapter – trinokuláris mikroszkópra kamera rögzítését lehetővé tevő adapter (23mm vagy 30mm-es átmérővel). A kamerát először egy T-menethez csatlakoztatjuk, majd ezután az adapterhez.

 

Kar – A mikroszkóp azon része, amely az okulárokat tartó részt a mikroszkóp talpával kapcsolja össze.

 

Koaxiális fókusz – olyan fókuszírozó rendszer, amelyben mind a durva, mind a finom fókuszírozó egy tengelyen helyezkedik el. A durva fókuszírozó általában nagyobb, mint a finom fókuszállító. Néhány esetben a fókuszírozó mellett skálaosztás is található, így a különféle beállításoknak megfelelő értékek rögzíthetők.

 

Kondenzor – a fényt a vizsgált mintára összegyűjtő lencserendszer, amely a tárgyasztal alatt helyezkedik el.

 

Kontrasztlemez – sztereomikroszkópok tartozéka, melynek egyik oldala fekete, másik fehér. Mindkét oldalát használhatjuk, a vizsgált mintának megfelelően.

 

Köhler-megvilágítás – August Köhlerről elnevezett megvilágítási rendszer, amelyben két írisz-diafragma található. Használatával tetszés szerint változtatható a megvilágítás, amely az egész mintán egyenletes, ugyanakkor nem melegíti a mintát.

 

Látómező – a megfigyelhető képkorong átmérője.

 

Mechanikus tárgyasztal – a minta pontos és lassú mozgatására szolgáló tárgyasztal.

 

Megvilágítási rendszer – a fényforrás a mikroszkópoknál, általában a tárgyasztal alatt.

 

Mérőskála – olyan kör vagy skálabeosztás, amelyet általában lézersugárral égetnek a szemlencse megfelelő részébe. Segítségével a vizsgált minta részeinek valódi mérete állapítható meg.

 

Mintalemez – az a szögletes üveglap, amelyre a vizsgálni kívánt minta helyezhető.

 

Monokuláris mikroszkóp – egy szemlencsés összetett mikroszkóp.

 

Mutató – olyan eszköz, amely a szemlencsében elhelyezkedve lehetőséget ad a vizsgált minta egy adott pontjára való rámutatásra.

 

Nagyítás – a mikroszkóp legfontosabb tulajdonsága. A mikroszkóp nagyítását az objektív és a szemlencse nagyításának szorzata adja.

 

Nagylátószögű okulár – nagyobb látómezőt és kényelmesebb betekintést biztosító szemlencse.

 

Numerikus Apertúra (NA) – a szabad nyílás és a fókusztávolság aránya, és a mikroszkóp felbontásának meghatározója.

 

Objektívlencse – a mintához legközelebb elhelyezkedő lencse, amely a megvilágító rendszerből érkező, és a mintán áthaladó fényt felhasználva képet alkot.

 

Objetívrevolver – olyan rendszer, amelyben a több behelyezett objektív közül a fej elfordításával választható ki a megfelelő objektív.

 

Okulártubus – a tubus, melyben a szemlencsék (okulár) találhatók.

 

Olajimmerziós lencse – általában 100x (vagy nagyobb) nagyításon működő objektívlencse, amelynek működéséhez immerziós olajba kell merülnie.

 

Összehasonlító mikroszkóp – olyan mikroszkóp, amelyben egyidejűleg kétféle minta vizsgálatára is lehetőség van. A mikroszkópban két objektívlencse található.

 

Összetett mikroszkóp – eredetileg olyan mikroszkóp, amelynek egynél több objektívlencséje van. Napjainkban egy nagy nagyítású, több objektívvel felszerelt mikroszkópot értünk alatta.

 

Parcentrikus – olyan objektívek, amelyek váltásakor a minta a látómezőben azonos helyen marad. A legtöbb összetett mikroszkóp parcentrikus.

 

Parfokális – olyan objektívek, amelyek váltásakor a látómezőben látható kép éles marad anélkül, hogy a fókuszálógombokkal újra élességet kellene állítani. A legtöbb összetett mikroszkóp parfokális.

 

Plan lencsék – a legjobb minőségű lencsék, amelyek egy síkban képezik le a tárgyat, ami révén a kép felbontása igen jó.

 

Pupillatávolság – a két szem közötti távolság, általában állítható a mikroszkópon.

 

Seidentopf-fej – olyan fej, amelyen a pupillatávolság a szemlencsék nyitásával-zárásával változtatható, hasonlóan a látcsövekhez.

 

Semi-plan objektív – az akromatikus lencséknél jobb, de a plan objektíveknél valamivel kevésbé jó minőségű képet előállító objektív.

 

Sötét hátterű mikroszkopizálás – olyan technika, amit a kontraszt emelésére használhatunk meg nem festett minták esetén. Használata során a megvilágításra használt fény elhalad az objektív mellett s e helyett csak a mintán szórt fény kerül a mikroszkópba (hasonló okok miatt látjuk a pinceablakon beszűrődő fényben a lebegő porszemeket). Eredményeképpen a vizsgált tárgy egy szinte teljesen fekete háttér előtt fényesen jelenik meg.

 

Sötétháttér-lap – olyan kör alakú írisz, ami a fényforrás felett helyezkedik el, és a fényt vízszintesen vetíti a mintára, így oldalirányú megvilágítást biztosít.

 

Szemlencse (okulár) – a szemhez legközelebbi lencserendszer. A mikroszkóp teljes nagyítását az objektív és az okulár nagyításának szorzata adja.

 

Sztereómikroszkóp – alacsony nagyítású mikroszkóp, amelyben a két szemet kiszolgáló egy-egy okulárhoz külön-külön objektív tartozik. Mivel a jobb és bal szem a mintát különböző szögből látja, egy valódi 3-dimenziós képet szemlékhetünk. (ellentétben a binokuláris mikroszkóppal, ahol mindkét szemmel azonos szögben tekintünk a vizsgált objektumra)

 

T-Mount – vagy T2-menet. Szabványos csatolófelület kamerák rögzítéséhez. (mérete M42 x 0,75)

 

Takarólemez – vékony, négyzetes üveg- vagy műanyaglemez, amely a vizsgált minta lefedésére szolgál. Mivel a folyadékmintákat is síkba szorítja, segíti a pontos élességállítást. Vastagsága szabványosított: 0,17mm

 

Talp – a mikroszkóp általában egy fejből (vagy testből) és a talpából áll, amelyen az egész műszer áll.

 

Tárgyasztal – a mintákat tartó sík felület.

 

Tárgyasztal karmok – ezek tartják a mintát a tárgysztalon.

 

Test – a mikroszkóp fejének is nevezik, ez a mikroszkóp felső része, amely a szemlencséket és az objektíveket foglalja magában. A legtöbb modern mikroszkóp moduláris felépítésű, ami azt jelenti, hogy ugyanaz a fej más mikroszkópokon is használható.

 

Végállás – olyan biztonsági szolgáltatás, amely megakadályozza, hogy fókuszálás során az objektív beleütközzön a tárgyasztalon levő mintába.

 

 

Távcső ajánlat 50000 Ft-ig

Távcső ajánlat 100000 Ft-ig

Mikroszkóp ajánlat 50000 Ft-ig

A legerősebb kezdő távcső


Akciós termékeink

102/500 SkyWatcher Startravel-102 refraktor EQ1 mechanikán, Starpointerrel, 25mm (20x) és 10mm (50x) Barium okulárokkal, barlowval és zenittükörrel
102/500 SkyWatcher Startravel-102 refraktor EQ1 mechanikán
Raktárkészlet
Kiszállítás futárral:
Azonnal szállítható
Budapesti üzlet:
Korlátozott készlet (1 db). Megrendelés előtt célszerű felvenni a kapcsolat kollegánkkal: +36-1-202-5651
Futárszolgálat:Azonnal szállítható
Bolti átvétel:Korlátozott készlet
-10% 109 980 Ft
80/400 SkyWatcher Startravel-80 refraktor StarQuest állványon, Starpointerrel, 25mm (16x) és 10mm (40x) Barium okulárokkal, zenittükörrel
80/400 SkyWatcher Startravel-80 refraktor StarQuest állványon
Raktárkészlet
Kiszállítás futárral:
Azonnal szállítható
Budapesti üzlet:
Korlátozott készlet (1 db). Megrendelés előtt célszerű felvenni a kapcsolat kollegánkkal: +36-1-202-5651
Futárszolgálat:Azonnal szállítható
Bolti átvétel:Korlátozott készlet
-15% 83 990 Ft
114/500 SkyWatcher Skyhawk-1145PS Newton AZ PRONTO (AZ3-R) mechanikán. Tartozékok: StarPointer, Barium20 (25x) és Barium10 (50x) fotóokulár, alumínium háromláb
114/500 SkyWatcher Skyhawk-1145PS Newton AZ PRONTO (AZ3-R) mechanikán
Raktárkészlet
Kiszállítás futárral:
Azonnal szállítható
Budapesti üzlet:
Minimális készlet
Futárszolgálat:Azonnal szállítható
Bolti átvétel:Minimális készlet
-17% 71 700 Ft

Legfrissebb híreink a Facebookon