Csillagászati kislexikon

Bizonyára sok olyan fogalommal találkozik csillagászati oldalakon, melyek jelentésével nincs teljesen tusztában. Az alábbiakban szeretnénk megmagyarázni az amatõrcsillagászok néhány szakzsargonát, hogy Ön is otthonosan mozoghasson közöttünk.
 

AZ mechanika: azimutális szerelés, a távcsõ vízszintes és függõleges tengely mentén mozgatható (mint egy fotoállvány)

EQ mechanika: ekvatoriális szerelés. Az egyik tengely az égi pólusra mutat, így az égi objektumok napi mozgását könnyen lehet követni, csak az egyik irányba kell mozgatni a távcsövet (az óra-, vagy más néven rekta-tengely mentén).

fókusztávolság: a távcsõ objektívje és a fókuszpont távolsága, ez határozza meg a lehetséges nagyítás mértékét.

harmatsapka: a refraktorok objektívje elõtt lévõ 15-25 cm hosszú csõdarab, megakadályozza hogy a harmat az objektíven csapódjon ki.
keresõ: 5-10-szeres nagyítású kistávcsõ kb. 5 fokos látómezõvel, amely megkönnyíti az égi objektumok beállítását. Beállításakor egy távoli tereptárgyat, fényes csillagot vagy a Holdat a fõtávcsõbe hozzunk be, majd a keresõben a szálkeresztek közepére állítsuk be ugyan azt az objektumot.

nagyítás: Nem az a legfontosabb egy távcsõnél, hogy mekkora a nagyítása. Áruházakban találkozunk olyan távcsövekkel, amelyeket az elérhetõ több százszoros nagyítással reklámoznak. Épp ezeket a mûszereket nem szabad megvenni. Egy távcsõ elvileg bármekkora nagyításra képes lehet, általában 20 és 200-szoros nagyítás között szokás használni. A távcsõ objektívje a fókuszpontban létrehoz egy képet, amit az okulárral felnagyíthatunk, mintha egy képzeletbeli ernyõt néznénk az okuláron keresztül. Az okulár fókuszától függ, hogy mekkora nagyítást látunk. A nagyítás a távcsõobjektív fókuszának és az okulár fókuszának hányadosa. Pl. egy 1000 mm fókuszú távcsõ 25 mm-es okulárral 40-szeres nagyítást ad.

objektív: a távcsõ legfontosabb és legdrágább eleme amely egy fókuszpontba gyûjti össze a csillagok halvány fényét. Lehet lencse (akromát) vagy tükör (szférikus vagy paraboloid felülettel). A távcsõ (és az objektív) legfontosabb tulajdonsága az átmérõje és általában ez határozza meg a távcsõ értékét. Minél nagyobb felületen gyûjti össze a fényt, annál halványabb dolgokat figyelhetünk meg. Lényeges tulajdonsága még a fókuszávolság és az optikai minõség. Pl. egy 80/400-as távcsõ átmérõje 80 mm, fókusza 400 mm.

okulár: az objektív képét az okulár segítségével tudjuk nagyítani, az okulártól függ az adott nagyítás mértéke.

okulárkihuzat: az okulár tartója. Az okulárkihuzatnak pontosan az objektív optikai tengelyében kell lennie a fókuszpont közelében. Legelterjedtebb a 31,7 mm-es (1,25 hüvelyk) belsõ átmérõjû kihuzatok, régebben a 24,5 mm-es (0,965 hüvelyk) méret volt elterjedtebb. Az okulárkihuzatnak legalább 5-10 cm-es úton mozgathatónak kell lennie, hogy a képet élesíteni tudjuk.

óragép: ekvatoriális mechanikán ellensúlyozza a Föld forgását és követi a csillagokat napi mozgásuk során. A vizuális munkát megkönnyíti, fotózáshoz pedig szinte nélkülözhetetlen.

RFT: Eredetileg Rich Field Telescope, azaz "gazdag látómezejû távcsõ", de hogy az RFT megmaradjon, "rövid fókuszú távcsõ"-nek is fordítják. Lényegében az f/5 körüli nagy fényerejû távcsöveket hívhatjuk így, hiszen a nagy fényerõ kis nagyítást, rövid tubust és mély-ég objektumok megfigyeléséhez alkalmas távcsövet jelent.

tubus: lényegében a távcsõ csöve, amely nem mindig a hagyományos csõ alakú alkatrész. Lehet pl. rácsos, vagy Newtonoknál teljesen nyitott is. Tartalmazza az objektívet és az okulárkihuzatot.

vizuális megfigyelés: az égi objektumokat saját szemünkkel figyeljük meg.

Ha olyan fogalommal találkozik a csillagászati irodalomban, amely Ön szerint ide kívánkozik, kérem ossza meg velünk.

Távcső ajánlat 50000 Ft-ig

Távcső ajánlat 100000 Ft-ig

Mikroszkóp ajánlat 50000 Ft-ig

A legerősebb kezdő távcső


Akciós termékeink

102/500 SkyWatcher Startravel-102 refraktor EQ1 mechanikán, Starpointerrel, 25mm (20x) és 10mm (50x) Barium okulárokkal, barlowval és zenittükörrel
102/500 SkyWatcher Startravel-102 refraktor EQ1 mechanikán
Raktárkészlet
Kiszállítás futárral:
Azonnal szállítható
Budapesti üzlet:
Korlátozott készlet (1 db). Megrendelés előtt célszerű felvenni a kapcsolat kollegánkkal: +36-1-202-5651
Futárszolgálat:Azonnal szállítható
Bolti átvétel:Korlátozott készlet
-10% 109 980 Ft
80/400 SkyWatcher Startravel-80 refraktor StarQuest állványon, Starpointerrel, 25mm (16x) és 10mm (40x) Barium okulárokkal, zenittükörrel
80/400 SkyWatcher Startravel-80 refraktor StarQuest állványon
Raktárkészlet
Kiszállítás futárral:
Azonnal szállítható
Budapesti üzlet:
Korlátozott készlet (1 db). Megrendelés előtt célszerű felvenni a kapcsolat kollegánkkal: +36-1-202-5651
Futárszolgálat:Azonnal szállítható
Bolti átvétel:Korlátozott készlet
-15% 83 990 Ft
114/500 SkyWatcher Skyhawk-1145PS Newton AZ PRONTO (AZ3-R) mechanikán. Tartozékok: StarPointer, Barium20 (25x) és Barium10 (50x) fotóokulár, alumínium háromláb
114/500 SkyWatcher Skyhawk-1145PS Newton AZ PRONTO (AZ3-R) mechanikán
Raktárkészlet
Kiszállítás futárral:
Azonnal szállítható
Budapesti üzlet:
Minimális készlet
Futárszolgálat:Azonnal szállítható
Bolti átvétel:Minimális készlet
-17% 71 700 Ft

Legfrissebb híreink a Facebookon