Skywatcher goto Dobsonok az ég alatt

A high tech és a kedvező árú távcső egymásba botlanak. Kényszerházasság vagy a mennyekben köttetett frigy lesz a dologból? Utánajártunk.

El kell ismernem, hogy szkeptikus vagyok. Működhet-e valójában a Sky-Watcher új SynScan távcsöve? Egészen idáig, egy Goto-rendszer Dobson-távcsőhöz való illesztéséhez több ezer dollárba kerülő készletek megvásárlására volt szükség. Azonban a megoldás álmaink távcsövét eredményezheti: óriási apertúra, hordozhatóság, az objektumok követésének és egyetlen gombnyomással való megtalálásának örömével. Azonban számoljunk a költségekkel! Egy prémium minőségű, 30 cm-es Dobson akár 6000 dollárunkba is kerülhet a GoTo kiegészítéssel.
Itt lép a színre a Synta, amely Sky-Watcher név alatt az ár alig negyedéért ígér használható GoTo Dobson-távcsövet. Innen eredet saját szkepticizmusom. Motorizálni valamit – ami, valljuk meg, nem okvetlenül a legprecízebb szerelés – oly módon, hogy megfelelő pontossággal legyen képes követni és megtalálni az objektumokat, egyáltalán nem kis feladat. Mindazonáltal kétségeim nagy részét már az első éjszakán eloszlatta a kölcsönbe kapott műszer, amely meglepően kiválóan teljesített.

Hogyan működik
Az új SynScan sorozat tagjai a Flex-Dobson sorozat összecsukható távcsöveit hordozzák, amelyeken megfelelő enkóderek és motorok kaptak helyet mindkét tengeren, melyek a már jól ismert SynScan kézivezérlővel állnak kapcsolatban. Így tehát izmaink használata nélkül, egyetlen gomb nyomásával több ezer objektum között válogathatunk. Csak nyomjuk le az Enter gombot, és a távcső a célpontra áll, az objektum megjelenik a látómező közepén, a műszer pedig óragép-funkcióra kapcsol. Nincs szükség a távcső folyamatos apró lökdösésére a célponton tartáshoz. Így akár nagy nagyításokkal is kényelmesen észlelhetünk.
Úgy találtam, hogy a műszer általában minden objektumot megfelelő pontossággal helyezett az alig egy fokos látómezejű, kis nagyítású okulárba. Néhány alkalommal pontosan középre kerültek, de szinte mindig alig egyharmad fokra voltak mindössze a középpontól. Néhány éjszaka szándékosan magára hagytam a műszert 2-3 órára, majd úgy tapasztaltam, hogy az objektum még mindig igen szépen a látómező középpontjában található.


Csodákra huzalozva
A Sky-Watcher új SynScan Dobsonja megfelelő motorokat és kézivezérlőt tartalmaz több száz mélyég-objektum kényelmes észleléséhez. A tubus a Black Diamond sorozatban megszokott enyhén csillogó fekete bevontatot kapott.


Ha képesek vagyunk egy IKEA-bútort összerakni, nem lehet gond a Dobson-állvány összeállítása sem. Az enkódereket és a motorokat gyárilag beépítették a falemezekbe. A Sky-Watcher összecsukható Dobsonjainak tubusa igen masszívan tartja a távcső alkatrészeit, mégis, szállításhoz, tároláshoz jóval kényelmesebb méretre zsugoríthatók. A főtükör közepét a kollimáció megkönnyítésére a megszokott apró karika jelzi. A főtükörtartón könnyen állítható, és rögzíthető állítócsavarok találhatók. A 2”-es okuláradapter könnyen eltávolítható, és helyettesíthető az 1,25”-ös adapterrel, amelynek végén (fent jobbra) szabványos T-menet található, mellyel DSLR kameránkat csatlakoztathatjuk. Természetesen az altazimut szerelés, még motorizáltan is, csak igen korlátozottan alkalmas mélyég-fotózásra. A tubus oldalán levő tengelyvégek a zsámolyon található foglalatokba illeszkednek, így a távcső gyorsan összeszerelhető az ég alatt. A kiváló 8x50-es kereső könnyűszerrel eltávolítható. Bár egy sebességes, a felszerelt Crayford-fókuszírozó finoman, pontosan dolgozik.
Specifikációk
Sky-Watcher 12,5” (30cm) Newton-reflektor
Főtükörátmérő: 12,5” (30cm)
Fókusztávolság: 1500 mm
Fényerő: F/5
Tömeg: zsámoly: 23kg, tubus: 20kg
Alaptartozékok: 8x50-es keresőtávcső, Crayford-fókuszírozó 2” és 1,25”-es, valamint fotóadapterekkel, RS-232 kábel, elemtartó, tápkábel, 10mm és 25mm Plössl okulárok


A pontos követés még olyan objektumok esetén is megvalósult, amelyek közel haladtak el a zenithez, ami általában kemény feladatot jelent a Dobson-távcsövek számára.
Szemben igen sok GoTo modellel a SynScan az enkódereknek köszönhetően akkor is pontosan ismeri a távcső által mutatott égterület helyzetét, ha kézzel mozgatjuk a műszert. Igen, akár kézi mozgatással is megkereshetjük ismert, kedvenc objektumainkat, majd a GoTo segítségével állhatunk rá a továbbiakra. Mindez óriási segítség lehet például bemutatók alkalmával, amikor óhatatlan, hogy a látogatók véletlenül arrébblökjék a műszert. Igen kevés GoTo rendszer képes minderre.
A beállítás is meglehetősen egyszerű. Hacsak nem áll rendelkezésünkre az opcionális GPS-vevő, meg kell adnunk földrajzi helyünket (amit a műszer kikapcsolás után is megőriz), majd megadni a dátumot és időt. Ezt követően be kell állítanunk egy csillagot a látómező közepére, majd a motorok segítségével át kell állnunk egy általunk választott, vagy a kézivezérlő által felajánlott másik csillagra (néhány fényes csillag ismerete szükséges). A második csillag kiválasztásakor a távcső odafordul, ahol a csillagot gondolja az égen. Ezt követően a finommozgató gombokkal állítjuk a látómező középpontjára a második csillagot, majd az Enter gomb lenyomásával a beállítás befejeződött. Azon felül, hogy a távcsövet célszerű legalább közelítőleg vízszintes talajon használni, semmiféle más beállításra nincs szükség. A teszt során minden beállítási kísérlet sikeres volt – sosem láttam a rettegett „Alignment Failed” üzenetet.
Hasonlóan jól működött a „Park Telescope” (parkolóhelyetbe) parancs is. Ezzel egy előre helyzetbe (észak felé nézve, vízszintesen) vagy tetszőlegesen kiválasztott helyzetbe mozgathatjuk a műszert, majd kikapcsolhatjuk. Amennyiben a következő bekapcsolásig nem mozdítjuk meg a távcsövet, következő éjjel egyszerűen bekapcsolva, a dátumot és időpontot megadva újabb beállítási procedúra nélkül használhatjuk tovább a műszert.

A SynScan szoftver
Nem ok nélkül kedvelik sokan a SynScan hiba- és összeomlás-mentes szoftverét. Igen jó katalógussal rendelkezik, amelyben számos Messier, Caldwell, NGC és IC objektum megtalálható. Naprendszerünkön belül megtaláljuk a Holdat és a bolygókat is (még a Plutot is), ugyanakkor nem tartalmaz üstökös- és kisbolygó-adatokat. Szintén jelentős kettős- és változócsillag katalógust tartalmaz, illetve lehetőséget ad 25, a felhasználó által megadott objektum tárolására is.
A kézivezérlőhöz egy RS-232 kábel tartozik, mellyel számítógéphez csatlakoztatható. Egy Carina SkyFi egység segítségével még egy iPad segítségével is sikerült működtetni a távcsövet. Szerencsére a Carina SkyVoyager szoftvere (iPhone és iPad) rengeteg objektumot tartalmaz, amelyek kiválóak lehetne egy ilyen nagy távcsőhöz. Egy hasonló, interaktív csillagatlasz képét összehasonlítani az okulárban látható csillagmezőkkel kiváló lehetőség a halvány galaxisok felkereséséhez.
A számítógép és a motorok természetesen energiát igényelnek. Bár gyárilag a SynScan Dobsonok D-elemeket (ún. góliát) tartalmazó elemtartóval érkeznek, ez éppen csak elegendőnek bizonyul egy teljes éjszakás használathoz. Én inkább egy megfelelő akkumulátort használtam a legtöbb esetben. Bár jóval hosszabb ideig volt képes biztosítani a tápellátást, sokkal nagyobb is, és így nehézkesebben szállítható a távcsővel. Így hát felfedeztem egy apró hibát: hiányzik a „Tekeredésgátló” funkció a távcsőből. Mivel a távcső mindig a legrövidebb utat választja az újonnan kiszemelt célponthoz, előfordult, hogy a tápellátás kábelét annyira feltekerte a Dobson-zsámoly aljára, hogy egy alkalommal a csatlakozók látták ennek kárát.Mindazonáltal ez a kínai F/5-ös optika igazán kiválóra sikerült, mentes mindenféle aberrációtól és optikai hibától. A kép szépen, egyszerre ugrott fókuszba. A Szaturnuszon kristálytiszta részletek láthatók, megfelelő légkör esetén gyönyörűen bontja a kettősöket. A tubus fel-le irányú mozgatása a jelek szerint egyáltalán nem befolyásolta a műszer kollimációját. Megfelelően szilárd talajon a távcső igen stabil, a rezgések szinte egy másodperc alatt csillapodnak.
Egyetlen dolog zavarhatja a műszer használatát hagyományos Dobson-távcsőként: kiváltképp az azimut tengelyen érezhető a felszerelt motorok jelenléte miatt, hogy kissé nehezebb a távcsövet kis mértékben mozgatni. Hiányzik a jól épített Dobsonokat jellemző, vajpuha mozgatás. Bár a kézi mozgatás ennél a modellnél valószínűleg csak mint végső lehetőség jöhet szóba (pl. az akkuk lemerülése esetén), mégis jó lenne így is használni a műszert.

Ajánlatunk
A tesztben a 30cm-es modellt vizsgáltuk meg, mivel úgy véljük, ez lehet a legcsábítóbb választás mélyég-észlelők számára. 1700 dolláros árával igazán alkalmi vétel egy ekkora GoTo távcsőért – egy 12”-es Schmidt-Cassegrain távcső ára körülbelül 3600 dollárnál kezdődik.
De jól gondoljuk meg: ez egy nagy távcső, igen nehéz és masszív konstrukció. Természetesen két részben (tubus és zsámoly) szállítható, de a két részegység tömege még mindig jelentős (23 és 20kg). Mindezen felül még nagyok és nehezen megfoghatók is, tehát ez nem a felkapom-és-észlelek kategória. Szintén nem javasolt gerincproblémákkal küzdő amatőröknek. Leginkább egy távoli, sötét egű megfigyelőhelyen használható ki, ahol lehetőségünk van állandóan felállítva hagyni, vagy közeli tárolóhelyről kigurítani. Lépcsőkön, sok ajtón keresztül való cipelése nem ajánlott. Ilyen körülmények között jó választás lehet a kisebb 8” (20cm) vagy 10” (25cm) modell. (2011-től kapható a 35 és 40 cm-es Goto Dobson is, valamint régi Dobsonunkat is felújíthatjuk a külön vásárolható Goto Dobson zsámollyal. - a szerk. megj.)
A SynScan Dobsonokkal a Sky-Watcher áttörést jelentő árakon biztosít nagy apertúrájú GoTo távcsöveket. Bár sokan érvelhetnek, hogy a Dobsonok inkább a megrögzött vizuális észlelők kedvencei, akik óvakodnak mindenféle technikai kütyütől, ugyanakkor a technológiai újítások iránt érdeklődők inkább fotografikus célra alkalmas Schmidt-Cassegrain műszereket választanak – ezen szkeptikusoknak a GoTo Dobson egy céltévesztett hibridnek tűnhet.
Én azon a véleményen vagyok, hogy ha egyszer kipróbálja valaki a nagy átmérőjű GoTo Dobson által biztosított átmérőt és az óragép-funkciót, nehéz visszatérni a „keres-odébbtol-lökdös-lökdös-lökdös” módszerhez. Megfordítva pedig sok, a technikai újítások irány fogékony vásárló általában nem használja ki az összes szolgáltatást és fotografikus kapacitását SCT távcsöveinek. Ugyanakkor egy ilyen fényerős, F/5-ös Dobson kiváló nagy látómezejű észlelésekhez – például egy 31mm-es Nagler okulárral gyönyörű képet kaphattam. Végeredményben számomra a Dobson-alapok összeházasítása a GoTo nyújtotta kényelemmel valóban a mennyekben köttetett frigynek bizonyult.

A cikk megjelent a Sky News magazinban, fordította Molnár Péter

Távcső ajánlat 40000 Ft-ig
Távcső ajánlat 80000 Ft-ig


Mikroszkóp ajánlat 50000 Ft-ig

Akciós termékeink

8 mm-es Magellan okulár 60 fokos látómezővel
8 mm-es Magellan okulár 60 fokos látómezővel
Raktárkészlet
Budapesti üzlet:
Folyamatosan raktáron (4+ db)
Kiszállítás futárral:
Kiszállítás 24-48 órán belül
Bp. üzl.:Folyamatosan raktáron
Kiszáll.:Kiszállítás 24-48 órán belül
-30% 9 660 Ft
7mm-es LACERTA Ultra Wide Angle okulár (82 fokos látómezővel)
7mm-es LACERTA Ultra Wide Angle okulár (82 fokos látómezővel)
Raktárkészlet
Budapesti üzlet:
Korlátozott raktárkészlet (1 db). Megrendelés előtt célszerű felvenni a kapcsolat kollegánkkal: +36-1-202-5651
Kiszállítás futárral:
Korlátozott készlet (1 db). Megrendelés előtt célszerű felvenni a kapcsolat kollegánkkal: +36-1-202-5651
Bp. üzl.:Korlátozott készlet
Kiszáll.:Korlátozott készlet
-30% 34 930 Ft
70/500 SkyWatcher Mercury-705 refraktor EQ1 mechanikán (StarPointerrel, Barium25 (20x) és Barium10 (50x) okulárokkal, zenittükörrel)
70/500 SkyWatcher Mercury-705 refraktor EQ1 mechanikán (StarPointerrel, Barium25 (20x) és Barium10 (50x) okulárokkal, zenittükörrel)
Raktárkészlet
Budapesti üzlet:
Folyamatosan raktáron (4+ db)
Kiszállítás futárral:
Kiszállítás 24-48 órán belül
Bp. üzl.:Folyamatosan raktáron
Kiszáll.:Kiszállítás 24-48 órán belül
55 800 Ft

Legfrissebb híreink a Facebookon