Első távcső vásárlása

Első távcső vásárlásaAz első távcső vásárlásával általában úgy van az ember, mint az összes többi dologgal: megfelelő utánanézés nélkül a használat során szembesül azzal, hogy milyen távcsőre is lenne szüksége. Ezzel a cikkel azt igyekszünk elősegíteni, hogy az első távcső vásárlása során mindenki az igényeinek legmegfelelőbb döntést hozza.

Gratulálunk ahhoz a döntéséhez hogy távcsövet vásárol. Egy olyan világba fog belépni, amely sok meglepetéssel, tapasztalattal és élménnyel fog szolgálni. A csillagászat az egyetlen olyan tudomány, ahol amatőr eszközökkel még manapság is fontos felfedezéseket lehet tenni. Miért? Az égbolt közös, Ön a távcsövével ugyan azt a „példányt” vizsgálhatja, mint a szakcsillagászok. Gondoljunk csak a változócsillagok fényességbecslésére, kisbolygók asztrometriájára, TNO-k (Neptunuiszon túli kisbolygók) méretének meghatározása okkultációk segítségével, vagy üstökösök és kisbolygók felfedezésére, ezek mind-mind az amatőrök aktív közreműködésével végzett területek. Természetesen az is elegendő, ha Ön „csak” az égbolt szépségeiben akar gyönyörködni. A saját szemünkkel láthatunk a közeli és távoli múltba, a Naprendszer égitestjeitől az akár több száz millió fényévre lévő galaxisokig.

Ha megvan a szándék, hogyan válasszunk? Semmi esetre se menjünk egy áruházba, hiszen ott az eladóknak fogalmuk sincs a távcső tulajdonságairól és az Ön igényeiről. Ennek felismerésére szolgáljon néhány népszerű (bár az igazságtól távol álló) példa:

- ez a távcső 600-szoros nagyítású - a nagyítás egy sokad rangú tulajdonság és egyáltalán nem jellemzi a távcsövet. Ha egy távcsövet a nagyításával ajánlanak, azonnal fordítsunk hátat

- ezen a távcsövön ilyen és olyan extrák vannak, amit más távcső nem tud – a távcső egy végtelenül egyszerű szerkezet, gyakorlatilag változatlan évszázadok óta. Az optikai és mechanikai alapelvek egyszerűek.

Néha azonban egyes áruházi távcsövek már megüthetik a használhatóság alsó szintjét, ezért ha megtetszett nekünk egy ilyen „áruházi távcső”, kérdezősködjünk felőle fórumokon, amatőr csillagász körökben vagy ilyen témájú csoportokban. Nem kizárt, hogy egyes amatőr csillagászok már rendelkeznek tapasztalattal ezekről a típusokról.

Első távcső vásárlásaNe várjuk azt, hogy a távcsövünkön keresztül a galaktikus ködök olyan színesek lesznek, mint a Hubble űrtávcső felvételein, vagy olyan részleteket fogunk látni a Marson, amit az űrszondák felvételeiről várunk. Ezek a távoli, halvány és kicsiny objektumok ködösnek, részletekben és színekben szegénynek fognak először tűnni, de idővel megtanuljuk az „elfordított látást", a kis kis kontrasztkülönbségek felismerését. Az amatőr csillagászat fogásait is el kell sajátítani. A Csillagatlasz Kistávcsövekhez c. könyv betekintés nyújt a csillagászat világába, a távcsőtípusok rejtelmeibe, illetve atlaszok is találhatók benne. Aki még jobban bele szeretné ásni magát a megfigyelő csillagászat tudományába, annak a Csillagok Távcsővégen c. könyvet ajánljuk.

Távcsövet ajánlani nagyon nehéz. Többféle szempontot kell figyelembe venni: a fő megfigyelési területet, a szállíthatóságot, stabilitást, esztétikumot, tárolhatóságot, a csillagászat iránti érdeklődés tartósságát, pénzügyi keretet, stb.

A távcső milyen tulajdonságaira figyeljünk?

Objektívátmérő: a távcső LEGFONTOSABB tulajdonsága. A távcsövek árát elsősorban objektívátmérőjük (lencséjük vagy tükrük mérete), azaz fénygyűjtő képességük határozza meg. Mivel az égen általában halvány objektumok után kutatunk, egyáltalán nem mindegy, hogy műszerünk mennyi fényt gyűjt össze. A távcső annyiszor több fényt gyűjt össze, ahányszor a fő optika felülete nagyobb a pupilla felületénél (általában több százszor vagy több ezerszer). Vásárolhatunk egy 8 cm-es apokromátot félmillió forintért, a bolygókról és a Holdról csodálatos képet fog nyújtani, de ha ködöket, galaxisokat, csillaghalmazokat, kisbolygókat, üstökösöket, csillagfedéseket szeretnénk megfigyelni, bizony csalódni fogunk. A távcsövek ára az átmérő függvényében sajnos exponenciálisan emelkedik. Durva túlzással állíthatjuk, hogy refraktoroknál 2-3, Newtonoknál 5-8 centiméterenként közel a duplájába kerül az egyre nagyobb átmérőjű optika.

A 10-15 cm-es műszerek már elég sok fényt gyűjtenek össze, így szép képet kaphatunk a bolygókról, valamint több száz mély-ég objektum elérhető. Persze a legtöbb kis foltnak, pacninak fog tűnni a látómezőben, de a fényesebbeknél struktúrát is látni lehet. 15 cm az a határ, ami felett szinte az összes galaktikus nyílt-és gömbhalmaz láthatóvá válik, és legtöbbjükben különálló csillagok is látszanak. Ha galaxisokat akarunk nézni, akkor inkább 20 cm felett kell gondolkodni, bár sötétebb, falusi égbolton kisebb átmérővel is sok galaxist meg tudunk figyelni.

A csillagászati távcsövek főbb típusai: (1) refraktor, (2) Newton-távcső, (3) Makszutov-Cassegrain, (4) Schmidt-Cassegrain

Objektívátmérő tekintetében pl. hasonló a 102/1000 refraktor és a 114/900 reflektor. A refraktornak klasszikus a felépítése (a végén kell belenézni), viszont a zenit közelében kényelmetlen a használata. Ha zenittükröt használunk, az viszont tükörképet ad, bár ez kivédhető Amici prizma használatával. Valamint kis fényereje miatt valamivel kontrasztosabb képet ad.

A Newton-reflektor is egy jó műszer, viszont időnként jusztírozni kell, azaz optikai tengelybe kell állítani. Ez nem nagy ördöngösség, megfelelő dokumentáció létezik hozzá és otthon is meg lehet tanulni. Egy jól beállított és szakszerűen, gondosan kezelt reflektort elég évente egyszer-kétszer jusztírozni. Persze ha tükrös távcsövünket gyakrabban szállítjuk autóval, beállítására is gyakrabban kell gondot fordítanunk.

Optikai minőség: nagyon fontos, hogy a távcső optikája elérje a diffrakcióhatároltságot. Ez az elnevezés a 19. századi Rayleighttól származik, aki úgy találta, hogy ha az objektív bármely két pontjáról induló fényhullám találkozásuknál a fáziseltolódás a hullámhossz negyedénél kisebb, akkor az optika minősége elegendően jó. Ez a sokak által használt lambda/4-es érték. Az összehasonlításoknál figyeljünk arra, hogy ez a hullámfronthibára és nem az optikai felületre vonatkozik!

Ár: bizony nagyon sok bóvli van a piacon 20-40 ezer forint között, de soha ne vásároljunk távcsövet bevásárlóközpontban, fotóüzletben. Ezeken a helyeken nem értenek a távcsövekhez, nem kapunk tanácsot a kezelésüket illetően és nem tudjuk kipróbálni. Inkább nézzünk körül a hazai távcsőkészítő és forgalmazó cégeknél, akik szakmai segítséget tudnak nyújtani. A kezdő távcsövek ára kb. 40.000 Ft-nál kezdődik. Ez első pillantásra soknak tűnhet, de ennyiért egy valóban jó optikai minőségű, és megfelelően stabil állvánnyal rendelkező távcsövet kapunk. Léteznek ennél olcsóbb úgynevezett demonstrációs távcsövek is, itt csillagászati állvány helyett egy egyszerű tripodra helyezik a távcsőtubust. Akik komolyabban érdeklődnek a csillagászat iránt és hosszabb távon is új élményeket nyújtó (akár életre szóló) távcsövet keresnek, azoknak 100.000 Ft és a feletti árkategóriában érdemes keresgélniük.

Mit jelentenek a távcsövek adatai? A távcsövek méretét hagyományosan átmérő/fókusztávolságban adjuk meg. Pl. a 90/900 jelentése 90 mm-es nyílású (lencse átmérő) és 900 mm-es fókusztávolságú a távcső objektívje. A távcső fókusztávolságának és az okulár fókuszának hányadosa adja a nagyítást, azaz a 900 mm-es gyújtótávolságú távcsőben 20 mm-es okulárt használva 45-szörös nagyítású képet látunk.

Távcsőtípusok: három nagy csoportja van a kezdők számára elérhető távcsöveknek: binokulárok, melyeket nem csak csillagászati célra, hanem természetfigyelésre is használhatjuk, mivel egyenes állású képet adnak. Refraktorok (azaz lencsés távcsövek), amelyek teljes nyílással, ezáltal az elérhető legjobb képalkotással rendelkeznek. A reflektorok (tükrös távcsövek) egy gömb-vagy paraboloid tükröt tartalmaznak, mely a távcső tubusának (csövének) végében található. Ez gyűjti össze a fényt egy pontba, miközben a fénysugarat kivetítik a tubuson kívülre egy ún. segédtükörrel (mely síktükör). A reflektorok építése a legolcsóbb, de a segédtükör központi kitakarása miatt nem adnak olyan kontrasztos képet, mint a refraktorok. Hozzá kell tennünk, hogy egy átlagos csillagászati észlelés alkalmával nem fogjuk ezt a kis csökkenést észrevenni, sokkal inkább számít az optika minősége és helyes beállítása. Reflektorok közül a Newton-rendszerű optikai elrendezés a legnépszerűbb, de a rendszeres optikai utánaállítás (jusztírozás / kollimáció) kis gyakorlatot kíván. A katadioptrikus távcsövekben egy fókusznyújtó tag van. A legnépszerűbb ilyen típusok egy korrekciós lencsével (ezen helyezkedik el a fókusznyújtó segédtükör) valamint egy fő (gömb)tükörrel készülnek. Ilyen távcső a Makszutov-Cassegrain és a Schmidt-Cassegrain.

Természetesen nem egyenértékű a hasonló átmérőjű lencsés és tükrös távcső! Refraktorok között legalább 7-8 cm-est érdemes venni (pl. 70/500, 80/400, 80/900), Newton távcsövek között a 11,4 cm-es a minimum (114/500, 114/900, 130/650). A fenti méreteknél kisebb nyílású távcső nem sokkal olcsóbb, ugyanakkor sokkal kevesebb fényt gyűjt össze és hamar meg fogjuk bánni, hogy nem a nagyobb átmérőjűt választottuk.

Középkori tudomány egy  modern világban

Az első távcsöveket Hollandiában készítették 1608 körül. Bár az alapelvek ma is érvényben vannak, a távcsövek gyártása - főleg az utóbbi pár évtizedben - rengeteget fejlődött. A 2000-es évek elején végbemenő távcsőforradalom eredményeképpen a korábban luxuscikként számontartott csillagászati távcsövek bárki számára elérhetővé váltak. Manapság olyan optikai minőséggel rendelkező műszert kapunk megfizethető áron, amiről az 1990-es évek amatőr csillagászai álmodni sem mertek. Legtöbben maguk készítettek / készíttettek teleszkópot.

Azóta ez iparág még tovább haladt a korral, és már elérhetőek az automatizált GoTo rendszerrel ellátott távcsőmechanikák, amelyek segítségével a távcső magától áll rá a kívánt objektumra. A látott kép megörökítése és megosztása is egyszerűvé vált. Nem feltétlenül asztrofotózásra kell gondolni, egy okostelefon és egy adapter segítségével bárki könnyen készíthet nagy nagyítású képet a Hold kisebb részleteiről vagy az óriásbolygókról is.

Az alábbi link alatt kezdő távcsövek széles választékát gyűjtöttük össze. Minden műszerhez részletes leírás is tartozik.

https://tavcso.hu/csillagaszat/kategoriak/kezdo-tavcso

Mi a teendő, ha kézhez kaptuk a távcsövet? Miután a mechanikát és a távcsövet összeszereltük, a keresőtávcsövet párhuzamosítani kell a főtávcsővel, azaz pl. a főtávcsőben a Holdat meg kell keresni, a kicsiben pedig ezután beállítani középre a Holdat. Így a csillagokat könnyebb lesz megtalálni a keresőtávcsővel.

- az ekvatoriális állvány mindkét tengelyén van egy csavar, amit kioldva durván be lehet bármit állítani. A távcsövet úgy kell kiegyensúlyozni, hogy a tengelyeket kioldva a távcsövet bármilyen irányba beállítva se mozduljon el. Ha durván be van állítva az objektum (szemmel, azaz a cső abba az irányba néz), akkor a keresőben már benne kell lennie. A keresőben is középre állítjuk, majd a csavarokat behúzzuk. Ezután lehet a finom mozgatással pontosítani, hogy a fő távcsőben is középen legyen az objektum. Az észlelés elején a távcsövet pólusra kell állítanunk, így csak a rektatengelyt kell egyik irányba csavargatni, hogy a Föld mozgását ellensúlyozzuk.

A távcső kihűtése: ha a Newton-távcsövet meleg szobából visszük ki a hideg éjszakába, a csillagok képe nagyon nyugtalan lesz. Az optikában (és a távcső egészében) a hőmérséklet-különbség hatására feszültségek keletkeznek, ami torzítja az optika felületét, így a látott képet is. Ha defókuszáljuk egy fényes csillag képét, a koncentrikus gyűrűk folyamatos mozgását, vagyis a hőmozgást látjuk. Kisebb távcsöveknél általában elég fél órát várni, nagyobb műszerekhez 1-2 óra várakozásra is szükség lehet (sőt 20 cm-es átmérő felett lehetőség szerint ventilátorral kell besegítenünk, mert a tükör nem tud olyan mértékben hűlni, ahogy a környező levegő hűl).

A távcső tárolása, karbantartása: a távcső különösebb karbantartást nem igényel. Legjobb, ha állandó hőmérsékletű, pormentes helyen tároljuk. Az optikák legnagyobb ellensége a por. A lencsék gyakorlatilag egy életre szólnak, a tükröket általában 10 évente illik újra alumíniumoztatni. A távcsövek mechanikai részei ugyancsak hosszú életűek.

Távcső ajánlat 50000 Ft-ig

Távcső ajánlat 100000 Ft-ig

Mikroszkóp ajánlat 50000 Ft-ig

Akciós termékeink

LACERTA Travel Economy utazó mikroszkóp 4x, 10x, 40x JIS objektívvel, mikrofókusszal, LED világítással, beépített tölthető akkumulátorral
LACERTA Travel Economy utazó mikroszkóp 4x, 10x, 40x JIS objektívvel, mikrofókusszal, LED világítással, beépített tölthető akkumulátorral
Raktárkészlet
Kiszállítás futárral:
Azonnal szállítható
Budapesti üzlet:
Minimális készlet
Futárszolgálat:Azonnal szállítható
Bolti átvétel:Minimális készlet
-31% 53 900 Ft
90/900 SkyWatcher Evostar-90 refraktor EQ3 mechanikán, 6x30-as keresővel, 10mm (90x) és 25mm (36x) Barium okulárok, zenittükör
90/900 SkyWatcher Evostar-90 refraktor EQ3 mechanikán, 6x30-as keresővel, 10mm (90x) és 25mm (36x) Barium okulárok, zenittükör
Raktárkészlet
Kiszállítás futárral:
Azonnal szállítható
Budapesti üzlet:
Utánszállítás folyamatban
Futárszolgálat:Azonnal szállítható
Bolti átvétel:Utánszállítás folyamatban
185 500 Ft
102/1300 SkyWatcher Skymax-102 Makszutov-Cassegrain acéllábas NEQ2 mechanikán. Felszereltség: Starpointer, zenittükör, Barium25 (52x) és Barium10 (130x) okulár, zenittükör
102/1300 SkyWatcher Skymax-102 Makszutov-Cassegrain acéllábas NEQ2 mechanikán. Felszereltség: Starpointer, zenittükör, Barium25 (52x) és Barium10 (130x) okulár, zenittükör
Raktárkészlet
Kiszállítás futárral:
Azonnal szállítható
Budapesti üzlet:
Korlátozott készlet (1 db). Megrendelés előtt célszerű felvenni a kapcsolat kollegánkkal: +36-1-202-5651
Futárszolgálat:Azonnal szállítható
Bolti átvétel:Korlátozott készlet
-10% 139 990 Ft
90/1250 SkyWatcher Skymax-90 Makszutov-Cassegrain acéllábas NEQ2 mechanikán. Felszereltség: Starpointer, zenittükör, Barium25 (50x) és Barium10 (125x) okulár, zenittükör
90/1250 SkyWatcher Skymax-90 Makszutov-Cassegrain acéllábas NEQ2 mechanikán. Felszereltség: Starpointer, zenittükör, Barium25 (50x) és Barium10 (125x) okulár, zenittükör
Raktárkészlet
Kiszállítás futárral:
Azonnal szállítható
Budapesti üzlet:
Korlátozott készlet (1 db). Megrendelés előtt célszerű felvenni a kapcsolat kollegánkkal: +36-1-202-5651
Futárszolgálat:Azonnal szállítható
Bolti átvétel:Korlátozott készlet
-10% 129 900 Ft
130/650 SkyWatcher Explorer-130PS Newton acéllábas NEQ2 mechanikán. Felszereltség: StarPointer, Barium25 (26x) és Barium10 (65x) okulár
130/650 SkyWatcher Explorer-130PS Newton acéllábas NEQ2 mechanikán. Felszereltség: StarPointer, Barium25 (26x) és Barium10 (65x) okulár
Raktárkészlet
Kiszállítás futárral:
Azonnal szállítható
Budapesti üzlet:
Minimális készlet
Futárszolgálat:Azonnal szállítható
Bolti átvétel:Minimális készlet
-16% 109 900 Ft

Újdonságaink

Égabrosz (BTC)
Égabrosz (BTC)
Raktárkészlet
Kiszállítás futárral:
Azonnal szállítható
Budapesti üzlet:
Készleten
Futárszolgálat:Azonnal szállítható
Bolti átvétel:Készleten
18 000 Ft
150/600 SkyWatcher Quattro-6S Newton távcső tubus
150/600 SkyWatcher Quattro-6S Newton távcső tubus
Raktárkészlet
Kiszállítás futárral:
Azonnal szállítható
Budapesti üzlet:
Korlátozott készlet (1 db). Megrendelés előtt célszerű felvenni a kapcsolat kollegánkkal: +36-1-202-5651
Futárszolgálat:Azonnal szállítható
Bolti átvétel:Korlátozott készlet
239 900 Ft
60 mm-es Acuter Makszutov távcső Dobson állványon
60 mm-es Acuter Makszutov távcső Dobson állványon
Raktárkészlet
Kiszállítás futárral:
Azonnal szállítható
Budapesti üzlet:
Készleten
Futárszolgálat:Azonnal szállítható
Bolti átvétel:Készleten
-9% 66 300 Ft
90/660 SkyWatcher Evostar refraktor StarQuest mechanikán
90/660 SkyWatcher Evostar refraktor StarQuest mechanikán
Raktárkészlet
Kiszállítás futárral:
Azonnal szállítható
Budapesti üzlet:
Minimális készlet
Futárszolgálat:Azonnal szállítható
Bolti átvétel:Minimális készlet
144 000 Ft
70mm-es Acuter Makszutov-Cassegrain spektív állvánnyal
70mm-es Acuter Makszutov-Cassegrain spektív állvánnyal
Raktárkészlet
Kiszállítás futárral:
Azonnal szállítható
Budapesti üzlet:
Minimális készlet
Futárszolgálat:Azonnal szállítható
Bolti átvétel:Minimális készlet
-7% 78 864 Ft

Legfrissebb híreink a Facebookon